Un simulacru al realităților interioare

27 martie 2020
Un simulacru al realităților interioare jpeg

● Marin Badea, Trianon hotel, Editura Vinea.

Marin Badea este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România. A publicat pînă în prezent cărțile de poezie: Melancolie de sticlă (2014), Trianon hotel (2017), Fricile (2019) și romanul Oameni și iepuri (2016). Poezia lui este cursivă, foarte rar întreruptă prin unele elemente ce joacă rolul unor mici vortexuri ce au rolul de a potența tensiunea lirică. Foarte important, substanța poeziei sale e rezultatul unor acumulări. Marin Badea nu excelează pe spații restrînse. Cititorul trebuie să parcurgă fragmente ample de text pentru descoperi frumusețea acestui tip de poezie. Realitatea este rezultatul mai multor filtre suprapuse. Trăirile transpar printr-o condensare de stări ce fac ca versurile mai puțin reușite să se autoelimine din atenția cititorilor. Și asta deoarece energia versurilor impune lecturii un ritm alert. În cazul acestei cărți contează fibra, amplitudinea rostirii lirice. În ultimul poem al cărții, bpoc¸ putem afla una dintre cheile de lectură ale volumului de față: „mîhnirea pe care o porți pe dedesubt / poate fi văzută cu ajutorul substanțelor de contrast”. Lumea interioară are nevoie de un mediu pentru a deveni vizibilă: „te vei trezi, dimineața, imediat după coșmarul din zori, / cînd visezi că te sufoci lent, tot mai lent / și nu e nimeni să-ți dea din aerul lui / încerci să respiri și respirația ta e o cobră regală pregătită să muște / nu sufletul e cel care poate fi văzut ci cît ești de claustrofob cînd ți se caută lehamitea sub stern, cu un aparat cu rezonanță /magnetică / ai văzut cum se reflectă lumina într-un suflet opac, / cum dragostea se confundă cu un virus rezistent la antibiotic”.

Poetul pare a fi un căutător de sensuri, dar nu din punct de vedere mental, intelectual. Vrea să deslușească înțelesurile sufletului, căruia i se potrivește metafora șarpelui constrictor. Sufletul este ținta predilectă a agresivității exterioare, a valurilor de reziduuri din care este alcătuită lumea. Poetul se află în contact cu un simulacru de realitate, iar discursul său nu e altceva decît un solilocviu. Însingurarea e una dintre temele cărții (dacă nu cumva ale poeziei în general).  Marin Badea știe cum să obțină profit maxim din unele date ce nu sînt poetice în sine: „cauţi sensuri în fumul care stă suspendat de tavan / în formele lui aproape neverosimile / îţi spui: uite un înger care a învăţat să tacă, să nu mai creadă în minuni / ce înger mîhnit! / uite o sticlă de lemon vodka, e un umăr de care te sprijini /  te ajută să-ţi găseşti echilibrul / ai sufletul pus în / copci, ai turnat deasupra lui un capac greu, de fontă, tragi cu sete din regele edward, tip cigarillos, pînă cînd începe / să te usture pe dedesubt, / pe sub haine, pe sub piele, simţi, o, ce bine, că începi să te s-u-f-o-c-i, / nu lipsa aerului te sperie, ci lipsa ei, mult mai ucigătoare” („flamenco”).

În volumul de față există tot felul de inserții, refrene din cîntece celebre, cele mai multe în limba engleză. Acestea au rolul de a detensiona atmosfera lirică supraîncărcată de efectele negative ale realului. Autorul creează o lume în care nimeni nu mai crede în minuni. Nici măcar îngerii. Din punct de vedere ideatic, acesta este și punctul forte al cărții lui Marin Badea. Reușește să dea contur unui univers ce nu-și mai regăsește sensurile profunde, nici măcar atunci cînd ele au un contur vizibil. Îngerii există, dar sînt confecționați din crepon. Ideea de simulacru reiese din multe dintre poemele cărții: „porunca a VI-a”, „îngeri de crepon”, „hanna”, „adhd” și, bineînțeles, din piesa de rezistență a volumului, „trianon hotel”. Acesta din urmă se află în stînsă legătură cu ultimul text din care am citat la început.

Dincolo de unele stîngăcii, dincolo de tendința de a crea imagini redundante, trianon hotel este o carte merită toată atenția cititorilor. Este cartea unei căutări despre care se știe de la bun început că este sortită eșecului. Dar căutarea în sine, tensiunile de tot felul ce se produc pe parcursul ei dau valoare și un plus de intensitate întregului.

Şerban Axinte este scriitor şi critic literar. Cea mai recentă carte publicată: My murderer’s chant and other poems (2006-2016), traducere de Ioana Miron, Editura Vinea, 2017.

ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți
DilemaVeche (2) (2) jpg
10 dintre cele mai importante "remontadas" din istoria fotbalului
FC Barcelona a reușit cea mai impresionantă „remontada” din topul nostru.
IQOS x DIPLOMA 11 jpg
DIPLOMA Show sărbătorește 10 ani. IQOS susține industriile creative ca partener pentru al patrulea an consecutiv
La a X-a ediție a festivalului, vor fi reprezentate 16 specializări, de la arhitectură și peisagistică, arte grafice, design de produs și fashion, pînă la artele clasice - pictură și sculptură.
MS jpg
Soră profet și soldat
Un cîntec acoperă dealuri în Donbas
MCER3 jpg
Muzeul Cărții și Exilului Românesc a fost inaugurat la Craiova
De altfel, una dintre strategiile Consiliului Județean Dolj este de a readuce la viață clădirile de patrimoniu.
Saltele: cheia supremă pentru un somn de calitate și o sănătate excelentă
Pentru a vă păstra salteaua mulți ani de acum înainte, ar trebui să urmați cîteva reguli simple de îngrijire.
Limbă, tehnologie și cultură  Crearea de punți într o lume globalizată png
Limbă, tehnologie și cultură: Crearea de punți într-o lume globalizată
În concluzie, limbă, tehnologie și cultură joacă un rol vital în crearea de punți într-o lume globalizată.
pompa de caldura aer apa monobloc bricolaj market 1 jpg
Cumpără o pompă de căldură aer-apă monobloc de la Bricolaj Market!
Ești pregătit să faci față eficient necesităților tale de încălzire pentru locuință? Verifică ce găsești pe site-ul Bricolaj Market!
unnamed 2 jpg
serile Enayati Medical City png
Serile Enayati Medical City - a VI-a ediție
Continuăm seria evenimentelor Serile Enayati Medical City cu cea de-a VI-a ediție, care va avea loc miercuri, 27 septembrie, ora 19.00, în incinta Enayati Medical City din sectorul 1.
dream prints 1 png
Ce semnificație au culorile în alegerea tapetului și în crearea unei atmosfere de vis?
Nuanțele pe care le alegem pentru a decora locuința au capacitatea de a modela în mod semnificativ stările noastre emoționale.
beneficiile angajarii unui avocat specializat in dreptul muncii1 jpg
Beneficiile angajării unui avocat specializat în dreptul muncii
Dreptul muncii acoperă și protecția împotriva discriminării și abuzurilor la locul de muncă.

Adevarul.ro

image
Românca desemnată „Omul anului“ în Anglia. Cristina este șoferiță de autobuz în orășelul Hertford. „Ne face ziua mai frumoasă“
O șoferiță de autobuz, originară din București, a primit titlul „Omul anului”, acordat de o comunitate din Anglia. Cristina a întrunit cele mai multe voturi din partea membrilor comunității.
image
Tiramisu alb, un desert spectaculos, cu succes garantat. Secretul prăjiturii cu gust demențial
Nu doar că este delicios, ci este și simplu de făcut. Tiramisu alb este desertul de care nu te mai saturi. Rețeta necesită doar câteva ingrediente și multă răbdare, pentru că se servește a doua zi. Dacă este ținut la rece 24 de ore, rezultatul va fi unul spectaculos.
image
Cine este doctorița înjunghiată mortal în Franța. Tânăra se pregătea pentru rezidențiat
O tânără româncă, care se afla în Franța pentru a-și pregăti rezidențiatul, a fost descoperită moartă într-un apartament. Tragedia s-a petrecut în orașul Amiens, într-un apartament închiriat de ea prin platforma Airbnb.

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic