Credință și igienă

29 februarie 2020
Credință și igienă jpeg

E mult curaj, echilibru și bun simț în ineditul comunicat al Patriarhiei referitor la coronavirus. Pe scurt, Patriarhia recomandă ca oamenii care prezintă simptome de gripă să nu meargă la slujbele religioase, pentru că îi expun astfel și pe alții la îmbolnăvire. Pe de altă parte, mă gîndesc că și slujba în sine ar putea fi perturbată, dacă cineva lîngă tine începe să tușească sau să strănute. Oamenii sînt suspicioși și sensibili în această perioadă. Acum, chiar și pentru creștini, seamănul e mai cu seamă un purtător potențial de coronavirus, deși, în momentul în care scriu, în România sînt doar trei bolnavi oficial de acest tip de gripă, dintre care unul aproape vindecat.

Ce mai spune comunicatul? Că acele persoane care doresc, se pot împărtăși cu o linguriță adusă de acasă, nu cu lingurița comună. Motivul e același, teama de îmbolnăvire. La fel, dacă au rețineri, credincioșii „pot evita temporar sărutarea icoanelor din biserică”. Este iarăși un considerent legat de igienă. De altfel, comunicatul menționează: „Sfînta Împărtășanie se pregătește și se administrează totdeauna în condiții de igienă totală, iar icoanele sînt frecvent igienizate.” Nu numai acum, de coronavirus, ci dintotdeauna, sugerează textul. Și îmi amintesc într-adevăr că am văzut și eu cum îngrijitoarele de la biserici șterg geamul icoanelor după slujbă, nu neapărat, mi s-a părut, din motive de igienă, ci pentru că icoana era blurată de urme de ruj și alte unsori și nu se mai vedea bine. Dar un efect igienic secundar poate că tot apărea. 

Sînt recomandări specifice celor ce găzduiesc și răspund de adunări mai mari de oameni, în care riscul unei răspîndiri accelerate a unei epidemii crește. Însă aici sînt implicate mai multe simboluri religioase, fapt care a ridicat deja sprînceana unor Gioconde intelectuale din pronaos. Ele găsesc de regulă drept un titlu de glorie în a spune că au credința babei de la țară convinse că împărtășania nu o poate îmbolnăvi, chiar dacă lingurița cu care o ia e infestată. Că Hristos o apără, dacă asta e voia Lui, de orice pericol, căci în euharistie este Hristos Însuși. Deși mai există și varianta, mai puțin probabilă, ca intelectualii respectivi să dorească să se îmbolnăvească, dacă asta li se cere pentru împlinirea comuniunii de credință.

Ce vreau să spun este însă că nu cred că s-a pus problema negării prezenței lui Hristos în cuminecătura dintr-o linguriță infestată. Și că nu cred că omul care vine cu lingurița de acasă pentru împărtășanie are o credință de rang doi, inferioară aceluia care se împărtășește cu lingurița comună. Virusurile se transmit la fel, fie că sînt într-o biserică sau la școală, în timp ce euharistia are o încărcătură spirituală care nu e atinsă de un virus. Una e credința, alta e igiena. Dacă în peregrinarea lui pămîntească, Hristos s-ar fi îmbolnăvit de gripă - și cine știe dacă nu cumva o fi făcut-o?! - era mai scăzut din statutul lui de om și Dumnezeu?

Ce nu își dau seama cei ce au sărit teologic în capul comunicatului Patriarhiei este că tocmai o astfel de atitudine responsabilă face Patriarhia mai apropiată de oameni. Anticlericalismul din societatea urbană românească a luat proporții de modă; el se poate vedea clar de exemplu în chestiunea Catedralei ortodoxe din București. Dar iată că o sursă neașteptată de anticlericalism e dată tocmai de intelectualii credincioși adepți ai cultului linguriței neprihănite. Cînd vrea și Patriarhia să fie în rînd cu lumea - pînă și în Iran, ayatolahii au anulat întruniri religioase - intelectualii încep să mustăcească. Și atunci cine e cel retrograd?

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

Foto: Catapeteasmă a unei biserici ortodoxe/ Arhiva autorului

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Femeia moartă în accidentul de tir de la Galați era mama multiplei campioane olimpice Gina Gogean. Sora sportivei este în stare gravă
Mama campioanei Gina Gogean a murit, iar sora este în stare gravă, în urma unui accident de circulație.
image
Cum au schimbat normele la locul de muncă tinerii din Generația Z. Mesajele primite de la angajați de proprietara unei firme
Patroana a împărtășit trei texte pe care le-a primit de la angajatul ei din generația Z, iar concluziile ei sunt de luat în seamă.
image
Alimentul care îți schimbă fizionomia: de ce apar erupții cutanate, roșeață și umflături
Aspectul general al pielii poate fi îmbunătățit dacă reducem consumul unui aliment, spun nutriționiștii.

HIstoria.ro

image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.
image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.