Sînt cine vreau eu să fiu

3 martie 2020
Sînt cine vreau eu să fiu jpeg

Am văzut și eu filmulețul în care Cynthia Nixon face un soi de pledoarie pentru femeia-„martir”, victimă desăvîrșită a presiunilor societății actuale. Filmulețul a circulat intens în social media. Ce m-a surprins a fost faptul că, în bula mea, el a fost distribuit de femei pe care le-am considerat întotdeauna extrem de ambițioase, dotate intelectual, (relativ) independente, cu un oarecare simț al umorului. Femei care au cariere și care au, cel puțin privite din exterior, vieți împlinite. Ca să înțelegeți ce face Nixon în acest demers care nu mi-a smuls nici o lacrimă: spune ceea ce nedefinitul „ei” (Societatea de consum? Bărbații? Femeile însele?) - dacă o ascultați, veți constata, poate, că este un soi de nenorociții ăștia sau nenorocita asta de societate - le-a făcut femeilor. Le-au pus să se epileze, să nu poate fuste prea scurte, să nu-și arate atît de mult din piele, să se acopere, să fie sexy, să fie fierbinți, dar nu atît de provocatoare (totuși!), să poate negru, tocuri, blush, farduri și buze injectate. Să fie inocente, dar în același timp perverse, să fie fete cool. Să țină o dietă, dar să nu arate ca un schelet. Să nu mănînce carbohidrați, să sară peste desert, să comande o salată. Să fie măsura zero. Dublu zero! Să fie nimic! Mai puțin decît nimic, de fapt! Acesta e, cred, punctul culminant al clipului cu Cynthia Nixon.

Îmi imaginez femeile super puternice și super sexy, cu super cariere și super familii cum lăcrimează pentru că au ceea ce au la presiunea societății. Sînt slabe și frumoase pentru că societatea le-a cerut asta. Ele nu au vrut asta nicio secundă. Mai mult, societatea le-a cerut să fie și fericite, ca să fie în standarde. Lăcrimează, se simt chinuite, probabil folosite. Filmulețul curge apoi ca și pînă atunci: femeia nu trebuie să bea prea mult, nu trebuie să iasă singură noaptea, nu trebuie să le zîmbească străinilor. „O să fii o soție bună într-o zi!”, mai susține actrița din „Sex and the City” că ei le-ar fi cerut femeilor.

Probabil că, privită, ascultată de ființe de pe altă planetă, din altă galaxie, pledoaria actriței ar smulge hohote de lacrimi, pentru c-ai fi tentat să crezi că în 2020 femeile sînt doar sclave, doar păpuși gonflabile, doar jucării, instrumente sexuale, că n-au drept de vot nici măcar în democrațiile consolidate. Că sînt, foarte pe scurt, lipsite de orice drept, de libertatea de a alege, de imposibilitatea de a fi cine sînt ele, de fapt.

Cred că ceea ce lipsește acestei luări de poziții este onestitatea. Nu spun că e chiar așa cum susțin eu, dar eu asta cred. Fiindcă în secolul ăsta femeile sînt șefi de stat, conduc business-uri de milioane de euro, luptă în zone cu risc, cîntă în Times Square, joacă în filme pentru adulți, cultivă legume bio, promovează un stil de viață vegan, sar cu parașuta, nu se mai epilează la subraț ca să demonstreze habar-nu-am-ce în nu-știu-ce campanie. Și alte un miliard de lucruri care le fac plăcere, le fascinează, le sperie, dar pe care le fac tocmai pentru a-și învinge fricile. N-am crezut nicio clipă că societatea actuală nu pune presiune pe femei. Sînt convinsă că vă amintiți tiparul de frumusețe 90-60-90. Dar, pe de altă parte, a existat și tiparul frumuseții rubensiene, femei cu forme preapline, cu sîni rotunzi și mari și șolduri seducătoare de pe care-ai fi putut să mănînci cremă de zahăr ars. Sau tiramisu, depinde de gusturi.

Ce vreau să spun este că, astăzi, femeile sînt ceea ce sînt și în funcție de educație, dar și de personalitate. Cumva, de genetică, dacă mă pot hazarda să spun așa. De educație, pentru că cine este sau cine devine o femeie depinde enorm de familia, de mediul în care crește și se dezvoltă. Bunica mea cu opt clase milita pentru divorț, pentru că găsea inacceptabil ca o femeie să stea să sufere. Prietenele mele de 35 de ani (unele dintre ele) au divorțat după ani de suferință și umilințe de teama că, nemaifiind căsătorite, nu mai au pentru ce să fie invidiate. O porcărie, știu. Cine este și cine devine o femeie depinde, spuneam, și de personalitate. Da, îți pot spune toate mătușile din neam, la pomeni, la botezuri și la nunți că „a venit vremea să te măriți” și că „trebuie” să faci asta ca să „intri în rîndul lumii”. Că trebuie să porți stiletto și rochii, ca să fii o lady. Vremea însă e pentru fiecare alta. Sîntem diferiți, iar asta e bine.

Femeia acestui secol nu mai este, în țările cu sisteme democratice tradiționale sau în curs de consolidare - căci văd că doar la acestea face referire Cynthia Nixon - forțată să facă nimic. Este o chestiune de alegere și, mai ales, de asumare. Acum vreun an am întrebat-o, strîmbîndu-mă și alintînd-o peste măsură, pe nepoata mea de cinci cine este ea: o fetiță sau un buburuz. Mi-a răspuns cu siguranța și împăcarea pe care doar copiii la vîrste mici o pot avea: „Sînt cine vreau eu să fiu, Ada”.

Sigur că exemplul de mai sus e puțin forțat în context. Dar femeile chiar aleg, acum, cine sînt, cine vor să fie. Presiuni de tot felul au existat întotdeauna, dar este și o alegere personală referitoare la cît de mult permitem acestor presiuni să ne aranjeze viața la milimetru, ca într-un joc de lego.

În weekend nu sar peste desert. Niciodată. Tot în weekend mănînc, uneori, cartofi prăjiți. Și pizza. Și paste. Mor după ele! Nu sînt nici super sexy, nici super puternică. Tocuri port doar de cîteva ori pe an. La fel și rochii. Și totuși nu m-a ars nimeni pe rug. Și nimeni nu mi-a zis be a lady!

Foto: captură YouTube

00 cover event facebook (1) jpg
Viața la 18 ani
„Am 18 ani” este un proiect, produs de Asociația Art No More și cofinanțat de AFCN, la care au participat șapte scriitori români contemporani: Dan Coman, Augustin Cupșa, Andreea Cătălina Drăghici, Andrei Doșa, Jean-Lorin Sterian, Cristina Ștefan, Mara Wagner.
serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio România Muzical – 25. Recital susținut de violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
Toți cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar cîteva click-uri distanță, la orice salon își doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE jpeg
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca România să devină o țară cu un trafic rutier mai sigur, prin reducerea progresivă a numărului victimelor accidentelor rutiere.
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche” jpeg
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche”
În 2022, Fundația Superbet este din nou alături de revista culturală, susținînd organizarea seriei „Conferințele Dilema veche”.
Cum să compari jocurile de masă la cazino? jpeg
Cum să compari jocurile de masă la cazino?
Sînt foarte multe jocuri, foarte multe posibilități, iar dacă ești începător, există riscul să te simți puțin stînjenit, să nu știi exact ce să te joci și să închei sesiunea cu un gust amar.
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai  Zevo te inspiră jpeg
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai. Zevo te inspiră
Iubitoarele și iubitorii de fashion vor găsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu atenție la detalii și cu designuri inedite - GENȚILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
Îmbrăcămintea de protecție și echipamentul personal de protecție (EIP) reprezintă o caracteristică de siguranță esențială în orice loc de muncă, iar industria alimentară nu face excepție.
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante? jpeg
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă?
Pentru ca ținutele tale să arate perfect, merită să înveți arta purtării botinelor și cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendinţe în materie de ţinute estivale sînt extrem de ofertante, dîndu-ţi posibilitatea de a jongla cu creativitatea şi de a-ţi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor
În ultimii cinci ani, tot mai mulți pasionați de jocuri de noroc au mutat distracția în online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie jpeg
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie
Sînt cărți care îți schimbă total viziunea despre lume, iar „Viața după Auschwitz” este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă? jpeg
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă?
Pentru a-ți ușura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care să te ajute să toaletezi elementele de vegetație în siguranță și fără eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.
Cînd nu se poate produce alăptarea jpeg
Cînd nu se poate produce alăptarea
Există situaţii în care alăptarea nu se poate produce, din varii motive, fie aparţinînd mamei, fie nou-născutului.
Cum să economisiți bani în mod corespunzător jpeg
Cum să economisiți bani în mod corespunzător
Cu un plan financiar scris și elaborat, va fi mai ușor să vă planificați rambursarea banilor pe care trebuie să-i împrumutați.
Revelion cu bun gust: băuturi rafinate, în funcție de preparate jpeg
Revelion cu bun gust: băuturi rafinate, în funcție de preparate
Este important să asociem corect preparatele festive cu licorile care le potențează aroma.
Lista cu rezoluții de Anul Nou trebuie să includă cursuri de dezvoltare personală jpeg
Lista cu rezoluții de Anul Nou trebuie să includă cursuri de dezvoltare personală
Știai că există cursuri de dezvoltare personală concepute special pentru adolescenți?
Cum poți să reduci consumul de energie electrică? jpeg
Cum poți să reduci consumul de energie electrică?
Pentru a te asigura că de fiecare dată cînd faci plata factura electrica online plătești sume cît mai mici de bani, este bine să respecți o serie de reguli.
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi! jpeg
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi!
Acest echipament pentru încălzirea locuinței se remarcă prin faptul că produce căldură fără să utilizeze combustibil, ci folosind pur și simplu resurse din natură, precum apa, aerul și solul.
Cum funcționează un cazino online? jpeg
Cum funcționează un cazino online?
Platformele online permit o dinamică mai accentuată și un ritm de joc mai rapid, deoarece nu există nici o interacțiune între jucători și sistemele tehnologice.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.