Jurnal pandemic

23 martie 2020
Jurnal pandemic jpeg

Autorit─â╚Ťile nu spun, jurnali╚Ötii nu ├«╚Öi pun problema s─â ├«ntrebe. Marea disput─â, dar ╚Öi aceasta pe furate, ca hiena la masa leilor: dac─â se public─â sau nu o ÔÇ×stenogram─âÔÇŁ, ceea ce ├«nainte nici nu se discuta. Dar unde s├«nt ├«ndoielile, unde r─âspunsurile? Anun╚Ťi pe Facebook, decretezi la televizor, dai un tweet ╚Öi nu iei alte argumente ├«n seam─â, ├«n afara celor ce ╚Ťi-au trecut ╚Ťie prin cap? Nu mai e loc de scepticism? Nici o explica╚Ťie? Pogoar─â un fel de misticism al virusului, ÔÇ×responsabiliiÔÇŁ arat─â ├«n sus ╚Öi ├«n jur cu degetul, spre cel nev─âzut, iar ziari╚Ötii, deodat─â edifica╚Ťi, ├«╚Öi ├«nchid ├«ncet carnetele, precum t─âcu ╚śeherezada la zori.

La ╚Ötiri se pune accent pe num─ârul de mor╚Ťi. C├«t a provenit din China, nu st├«rnea mare emo╚Ťie. C├«nd a venit din Italia, lumea a devenit sensibil─â. Dar bilan╚Ťurile s├«nt seci, ├«n tradi╚Ťia buletinelor de la cutremure sau accidente aviatice. Nu s├«nt prezentate demografic sau contextual. Dintr-o sut─â de ╚Ötiri, cu num─ârul de victime cred c─â vreo dou─â, trei s├«nt ├«nso╚Ťite de preciz─âri privind v├«rsta, starea de s─ân─âtate preexistent─â, ponderea ├«n rata general─â de mortalitate. Nu se face nici profilul cazurilor critice, sau cel pu╚Ťin eu nu l-am v─âzut, referindu-m─â la cel al pacien╚Ťilor din Rom├ónia.

Senza╚Ťia e c─â am decolat, dar nu ╚Ötim pe unde zbur─âm ╚Öi unde ateriz─âm. Mai mult, multora nici nu le trece prin cap s─â ├«ntrebe ╚Öi s─â se ├«ntrebe. Situa╚Ťia e ca ├«n Cartea Junglei, cu ╚Öarpele Kaa: nu i ne uit─âm ├«n ochi. Dar nu cumva s├«ntem deja hipnotiza╚Ťi?

Nu mai ├«n╚Ťeleg. Pe vremea fostei crize, ne s─âturar─âm de austeritate, servit─â ╚Öi cu linguri╚Ťa, ╚Öi cu polonicul, ╚Öi la antreu, ╚Öi la felul principal, ╚Öi la desert. Acum, nici n-am apucat s─â cerem ╚Öi s├«ntem ├«mbia╚Ťi cu am├«narea ratelor, sc─âderea dob├«nzilor, salarii subven╚Ťionate. St─âm acas─â cu copiii ╚Öi s├«ntem pl─âti╚Ťi. De unde banii? Nu se ╚Ötie. Nu se spune. S─â nu ├«njure el, B─âsescu, care t─âia viteje╚Öte at├«tea pensii ╚Öi salarii?! P─âi a╚Öa se combate o criz─â? Sau n-o fi criz─â? O fi mama ei?!

Un militar, un civil ╚Öi un ministru ies mar╚Ťial la televizor ca la Revolu╚Ťie ╚Öi anun╚Ť─â ├«nchiderea cafenelelor ╚Öi restaurantelor. A doua zi, firmele cu pricina nu fuseser─â ├«nc─â ├«n╚Ötiin╚Ťate oficial de decizia Guvernului. S-a presupus, desigur, c─â toat─â lumea trebuie s─â se uite la TV ca ni╚Öte buni cet─â╚Ťeni ╚Öi s─â ia drept liter─â de lege ce s-a spus acolo. A treia zi, vin ╚Öi anun╚Ťurile privind ajutorul de stat, patronii ÔÇ×au fiert ├«ntre timp ├«n suc propriuÔÇŁ, tot ca ├«n anii ÔÇś90. P├«n─â una, alta, de criza asta bugetarii au tras obloanele, priva╚Ťii sufer─â.

Nu ├«mi mai arde s─â r├«d de Orban, de Iohannis, de PSD ╚Öi de USR. Mi se par mici ╚Öi pitici, cu calculele lor meschine de anticipate, de fapt nici ei nu ╚Ötiu ce se ├«nt├«mpl─â, parc─â i-a luat ╚Öi pe ei frica, mai ceva ca pe cei de peste 70 de ani. Frica personal─â, nu cea statal─â. C─âci, iat─â, nu-i salveaz─â nici m─âcar imunit─â╚Ťile pentru care au sacrificat at├«tea, de la hobby-uri ╚Öi tihn─â, p├«n─â la obraz, unii la ambii obraji. Au intrat ├«n autoizolare ╚Öi nici nu s├«nt amuzan╚Ťi cum vorbesc ei de-acolo, ca vlogheri╚Ťele.

Unde-s refugia╚Ťii? Unde-s celelalte crize? Brexit ╚Öi amenin╚Ť─ârile la adresa unit─â╚Ťii UE? Ru╚Öii ╚Öi soarta NATO?

Interesant cum to╚Ťi iau acelea╚Öi m─âsuri. Nu conteaz─â c─â e democra╚Ťie sau tiranie. C─â e liberalism sau comunism. Ayatolahi sau rabini. China sau SUA. Trump sau Putin. Pustie e Mecca, pustii bisericile. De╚Öert Wuhanul, golit Madridul. Peste tot, aceea╚Öi reac╚Ťie. Toate ora╚Öele lumii seam─ân─â acum, cum nici scenaristul de la Netflix n-a apucat s─â-╚Öi ├«nchipuie.

Iar au ap─ârut cei trei, ministrul, civilul ╚Öi cel ├«n uniform─â. Au prezentat ├«n premier─â ÔÇ×ordonan╚Ťa militar─âÔÇŁ. Nu au r─âspuns la ├«ntreb─âri, la sf├«r╚Öit s-au rotit pe c─âlc├«ie ╚Öi au plecat ╚Öi nimeni nu e deranjat de pirueta oficial─â. Izolarea autorit─â╚Ťilor e ├«n primul r├«nd mediatic─â. Oamenii se mul╚Ťumesc cu fermitatea lor de ├«mprumut, ei se mul╚Ťumesc cu frica oamenilor.

Cum e s─â ai peste 75 de ani ├«n vreme de coronavirus? Cum te ui╚Ťi la ai t─âi, la copii ╚Öi nepo╚Ťi? OK, ╚Ötiai c─â ├«n principiu vine - la Cotoroan╚Ťa cu coasa m─â refer - dar acum, la concret, ce mai zici? Oricum, unora poate nu li se mai pare o tragedie, poate pe undeva e o u╚Öurare s─â plece din a╚Öa balamuc. ╚śi ├«nainte era complicat, dar acum chiar c─â lumea asta nu mai are nici o ╚Öans─â.

Am nimerit la supermarket c├«nd tocmai se aplica noua regul─â a intr─ârii ├«n grupuri de cinci persoane. Nu ╚Ötiu cum, nu ╚Ötiu de ce, dar asista ╚Öi poli╚Ťia la eveniment, cu girofarurile pornite. Deodat─â paznicul de la intrare pe l├«ng─â care am trecut de sute de ori f─âr─â s─â se ├«nt├«mple nimic devenise foarte important: num─âra p├«n─â la cinci ╚Öi gata, stop, c├«nd ridica el m├«na, coada nu mai mi╚Öca. Iar eu m-am ├«ntrebat: ce fel de supermarket e acela care poate ├«nghi╚Ťi doar dumica╚Ťi de cinci? El, c─âruia ├«i pl─âcea la nebunie v├«nzoleala, ghior─âitul de ma╚Ť al clien╚Ťilor din─âuntru? De ce cinci, ╚Öi nu zece sau dou─âzeci, c─â oricum nu s-ar sim╚Ťi ├«n p├«ntecul balenei?

Ce lipse╚Öte din supermarketul totu╚Öi plin: drojdia uscat─â. Mi-a zis un v├«nz─âtor c─â s-a dat ÔÇ×din prima ziÔÇŁ (exist─â ╚Öi ziua zero deci) ╚Öi a╚Öteapt─â stoc nou. Consecin╚Ťa e c─â blocurile ╚Öi apartamentele trebuie s─â ├«nceap─â s─â miroas─â acum a gogo╚Öi ╚Öi p├«ine cald─â, dar v─âd c─â ├«nc─â nu o fac.

Apropo, ce le-a c─â╚Öunat ╚Öi pe h├«rtia igienic─â? De ce e o chestiune vital─â? Doar nu e carne, paste sau m─âlai?! Nu e nici m─âcar o reminiscen╚Ť─â a penuriilor comuniste; englezii, canadienii s-au repezit ╚Öi ei la h├«rtia igienic─â. O fi probabil un fel de asigurare c─â ├«n neagra barbarie care e pe vine ╚Öi ea, o vreme oamenii vor avea cu s─â se ╚Ötearg─â civilizat, ca odinioar─â. Cineva are o explica╚Ťie mai prozaic─â. Se vede c├«nd h├«rtia igienic─â ├«ncepe s─â dispar─â, pentru c─â are volum. ╚śi atunci ochiul nostru de v├«n─âtor - culeg─âtor prinde de veste, iar spiritul de turm─â ac╚Ťioneaz─â. Pun ╚Öi eu m├«na pe un bax, dou─â, trei, zece.

Ciudat e ╚Öi cum primele care dispar nu s├«nt magazinele de hran─â, nici benzin─âriile, nici casele de pariuri, pe care le cercet─âm frenetic, ci libr─âriile, care erau oricum pe o pojghi╚Ť─â sub╚Ťire pe timp de ├«nc─âlzire global─â. ├Än vreme ce ne fr─âm├«nt─âm ce s─â mai facem, ele mor ├«n t─âcere. Unde dai ╚Öi unde crap─â. Chestiunea e c─â prin ele poate aveam o ╚Öans─â s─â g─âsim cheia la ce ni se ├«nt├«mpl─â, sau m─âcar o consolare. Un g├«nd mai ad├«nc, o experien╚Ť─â similar─â, tr─âit─â de unii mai ├«n╚Ťelep╚Ťi ca noi. Dar ╚Öti╚Ťi cum e, n-am citit eu c├«nd nu era criz─â, s─â m─â apuc tocmai acum, c├«nd parc─â m─â m─ân├«nc─â r─âu, enorm, ca niciodat─â, nu numai nasul, ci ╚Öi burta?

A, ╚Öi dac─â pic─â ╚Öi internetul? Nu erau bune buc─â╚Ťile alea de h├«rtie legat─â din libr─ârii care - nu ca Instagram-ul ╚Öi You Tube-ul - se pot citi ╚Öi f─âr─â net, ba chiar ╚Öi f─âr─â curent?

E un spectacol literar ce se petrece, am sim╚Ťit asta de la ├«nceput. Mai ├«nt├«i m-am ├«ntrebat ├«n c├«t timp se va mi╚Öca un oportunist s─â scoat─â un roman pandemic, apoi l-am v─âzut pe un critic literar oferind gratis c├«teva idei de astfel de romane, pornind de ╚Ötirile zilei. Ieri am citit ce a scris un regizor ╚Öi actor englez, Simon Callow: ÔÇ×numai literatura ne poate ajuta s─â ne facem o idee despre actuala pandemieÔÇŁ. 

Ordonan╚Ť─â militar─â. Recesionat. Impactat. Contac╚Ťi. Izola╚Ťi. Carantinare. Termeni noi, declin─âri ╚Öi conjug─âri nemaiv─âzute.

Totu╚Öi, nu toate lucrurile n─âscute de pandemie au malforma╚Ťii. Unele se pot p─âstra. De exemplu, o anume gra╚Ťie a distan╚Ťei ├«ntre oameni. Ai nevoie de mai mult─â grij─â ca s─â nu ├«ncalci grani╚Ťa intimit─â╚Ťii celuilalt, ceea ce ├«mi place. La magazine, de exemplu, a ap─ârut un geam ├«ntre client ╚Öi casier. P─âstrezi distan╚Ťa pe strad─â. Ca s─â tu╚Öe╚Öti, te tragi deoparte. Pe aceea╚Öi linie, a╚Ö p─âstra din vremea pandemiei ╚Öi lucrul de acas─â. O atitudine de mizantrop, dar elegant─â ╚Öi parc─â mai reprezentativ─â pentru epoca noastr─â online. O alt─â ├«nv─â╚Ť─âtur─â, practic─â, e legat─â de statutul angajatului. Mul╚Ťi patroni ├«i pl─âtesc pe angaja╚Ťi cu salariul minim, iar restul ├«l completeaz─â la negru, ├«n m├«n─â, ca s─â evite taxele. O ├«ntreag─â economie e construit─â astfel. Acum ├«ns─â, de pandemie, guvernul asigur─â 75% din salariul angajatului intrat ├«n ╚Öomaj tehnic, ceea ce ├«nseamn─â de cele mai multe ori doar 75% din salariul minim. Pandemia scoate la iveal─â tarele fiscalit─â╚Ťii noastre.

S├«nt curios - dar nu a╚Öa de tare - cum se ├«mpac─â oamenii acas─â, c├«nd deodat─â nu mai au scuza serviciului sau a ╚Öcolii ╚Öi trebuie s─â se suporte reciproc toat─â ziua ╚Öi zile-n ╚Öir, ├«n doi, ├«n trei, ├«n patru, c├«╚Ťi or fi ├«n familie. Poate c─â abia asta ├«i va face s─â se apuce de citit. Chiar, poate c─â nu e o ocazie s─â exers─âm ÔÇ×distan╚Ťarea social─âÔÇŁ, nici ÔÇ×jocurile indoorÔÇŁ, nici m─âcar rela╚Ťiile de familie. E mai degrab─â o ╚Öans─â la solitudine ╚Öi medita╚Ťie.

Mi-a pl─âcut cum au l─âsat intelectualii jos, ├«ncet, cruciada ├«mpotriva celor ce nu au crezut ├«n imunitatea la Covid a sf├«ntei linguri╚Ťe de ├«mp─ârt─â╚Öanie. Acum, tot pe Facebook, unul se roag─â, altul poveste╚Öte cum se baricadeaz─â singur ├«n biseric─â. O ├«nfior─âtoare imagine apocaliptic─â ├«l b├«ntuie: Sf├«ntul Potir doar pentru el, ├«n vreme ce afar─â fiara spurcat─â d─â t├«rcoale.

O, ╚Öi zumzetul de pe Facebook. Vioi, ne├«ntrerupt, din mii de glasuri, care mai ├«ngro╚Öat, care mai spiritual, care mai ironic, care mai alarmist, care mai tem─âtor, care mai ├«mp─âciuitor, care mai hazliu, care mai profetic, care mai vindicativ, care mai doct, care mai serafic, care mai sibilinic. S├«nt de toate, e delir social-media, Zuckerberg iar ╚Öi-a ├«ngro╚Öat conturile. Autoizolare? Fie, dar tot ne d─âm m├«nu╚Ťa pe Facebook. Dac─â nu virusuri, s─â propag─âm totu╚Öi ceva: zvonuri, observa╚Ťii, sfaturi. Socializarea nu moare cu distan╚Ťarea.

Ionu╚Ť Iamandi este jurnalist la Radio Rom├ónia Actualit─â╚Ťi.

Foto: arhiva autorului

00 cover event facebook (1) jpg
Via╚Ťa la 18 ani
ÔÇ×Am 18 aniÔÇŁ este un proiect, produs de Asocia╚Ťia Art No More ╚Öi cofinan╚Ťat de AFCN, la care au participat ╚Öapte scriitori rom├óni contemporani: Dan Coman, Augustin Cup╚Öa, Andreea C─ât─âlina Dr─âghici, Andrei Do╚Öa, Jean-Lorin Sterian, Cristina ╚śtefan, Mara Wagner.
serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio Rom├ónia Muzical ÔÇô 25. Recital sus╚Ťinut de violonistul R─âzvan Stoica ╚Öi pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
To╚Ťi cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar c├«teva click-uri distan╚Ť─â, la orice salon ├«╚Öi doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE jpeg
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca Rom├ónia s─â devin─â o ╚Ťar─â cu un trafic rutier mai sigur, prin┬áreducerea progresiv─â a num─ârului victimelor accidentelor rutiere.
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ jpeg
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ
├Än 2022, Funda╚Ťia Superbet este din nou al─âturi de revista cultural─â, sus╚Ťin├«nd organizarea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele┬áDilema vecheÔÇŁ.
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino? jpeg
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino?
S├«nt foarte multe jocuri, foarte multe posibilit─â╚Ťi, iar dac─â e╚Öti ├«ncep─âtor, exist─â riscul s─â te sim╚Ťi pu╚Ťin st├«njenit, s─â nu ╚Ötii exact ce s─â te joci ╚Öi s─â ├«nchei sesiunea cu un gust amar.
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai  Zevo te inspir─â jpeg
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai. Zevo te inspir─â
Iubitoarele ╚Öi iubitorii de fashion vor g─âsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu aten╚Ťie la detalii ╚Öi cu designuri inedite - GEN╚ÜILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
├Ämbr─âc─âmintea de protec╚Ťie ╚Öi echipamentul personal de protec╚Ťie (EIP) reprezint─â o caracteristic─â de siguran╚Ť─â esen╚Ťial─â ├«n orice loc de munc─â, iar industria alimentar─â nu face excep╚Ťie.
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â?
Pentru ca ╚Ťinutele tale s─â arate perfect, merit─â s─â ├«nve╚Ťi arta purt─ârii botinelor ╚Öi cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendin┼úe ├«n materie de ┼úinute estivale s├«nt extrem de ofertante, d├«ndu-┼úi posibilitatea de a jongla cu creativitatea ┼či de a-┼úi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor
├Än ultimii cinci ani, tot mai mul╚Ťi pasiona╚Ťi de jocuri de noroc au mutat distrac╚Ťia ├«n online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie jpeg
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie
S├«nt c─âr╚Ťi care ├«╚Ťi schimb─â total viziunea despre lume, iar ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â?
Pentru a-╚Ťi u╚Öura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care s─â te ajute s─â toaletezi elementele de vegeta╚Ťie ├«n siguran╚Ť─â ╚Öi f─âr─â eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.
Cînd nu se poate produce alăptarea jpeg
Cînd nu se poate produce alăptarea
Există situaţii în care alăptarea nu se poate produce, din varii motive, fie aparţinînd mamei, fie nou-născutului.
Cum s─â economisi╚Ťi bani ├«n mod corespunz─âtor jpeg
Cum s─â economisi╚Ťi bani ├«n mod corespunz─âtor
Cu un plan financiar scris ╚Öi elaborat, va fi mai u╚Öor s─â v─â planifica╚Ťi rambursarea banilor pe care trebuie s─â-i ├«mprumuta╚Ťi.
Revelion cu bun gust: b─âuturi rafinate, ├«n func╚Ťie de preparate jpeg
Revelion cu bun gust: b─âuturi rafinate, ├«n func╚Ťie de preparate
Este important s─â asociem corect preparatele festive cu licorile care le poten╚Ťeaz─â aroma.
Lista cu rezolu╚Ťii de Anul Nou trebuie s─â includ─â cursuri de dezvoltare personal─â jpeg
Lista cu rezolu╚Ťii de Anul Nou trebuie s─â includ─â cursuri de dezvoltare personal─â
╚śtiai c─â exist─â┬ácursuri de dezvoltare personal─â┬áconcepute special pentru adolescen╚Ťi?
Cum po╚Ťi s─â reduci consumul de energie electric─â? jpeg
Cum po╚Ťi s─â reduci consumul de energie electric─â?
Pentru a te asigura c─â de fiecare dat─â c├«nd faci plata factura electrica online pl─âte╚Öti sume c├«t mai mici de bani, este bine s─â respec╚Ťi o serie de reguli.
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi! jpeg
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi!
Acest echipament pentru ├«nc─âlzirea locuin╚Ťei se remarc─â prin faptul c─â produce c─âldur─â f─âr─â s─â utilizeze combustibil, ci folosind pur ╚Öi simplu resurse din natur─â, precum apa, aerul ╚Öi solul.
Cum func╚Ťioneaz─â un cazino online? jpeg
Cum func╚Ťioneaz─â un cazino online?
Platformele online permit o dinamic─â mai accentuat─â ╚Öi un ritm de joc mai rapid, deoarece nu exist─â nici o interac╚Ťiune ├«ntre juc─âtori ╚Öi sistemele tehnologice.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude ╚Öi spectaculoase metode de execu╚Ťie
C─âlcarea sau strivirea de c─âtre un elefant este o metod─â de execu╚Ťie sau de tortur─â mai pu╚Ťin cunoscut─â de-a lungul istoriei, de╚Öi a fost practicat─â p├ón─â ├«n secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: art─â sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?