Sportul în vreme de virus

10 martie 2020
Sportul în vreme de virus jpeg

Pe vremea străvechilor olimpiade elene, așa ceva nu ar fi fost de înțeles. Socrate și Platon ar fi discutat în agora și l-ar fi dat ca exemplu de idee vidă, pe care mintea îl poate concepe doar dacă stă cu capu-n jos. Cum adică meci fără suporteri? Cine a putut gîndi așa ceva? Ce sens mai are întrecerea dacă nu o vezi, dacă nu strigi la atleți, dacă nu îți încurajezi favoriții? Ceea ce nu vezi există? - ar fi întrebat Socrate. Și ce rang existențial i-ai da stadionului fără peluză, ar fi continuat el, iar Platon și-ar fi strîns bărbia între arătător și degetul mare, pe sub barba sa ceva mai mică decît a maestrului.

Și totuși, la aproape trei mii de ani de la primele noastre competiții sportive civilizate, jucăm fără spectatori. Ceva invizibil, un virus care plutește prin aer odată cu respirația și cu sunetul, a suspendat concursurile, a gonit galeriile, a lăsat goale băncile din jurul arenelor. După ce dau gol, fotbaliștii fac o tumbă la soare sau la lună și aleargă buimaci pe lîngă marginea terenului dinspre care altădată li se întindeau sute de mîini. Tot ce pot face acum e să își amintească cum erau aplaudați în urmă cu o săptămînă. O tăcere enormă s-a lăsat peste scenele competițiilor. Am intrat în era sportului mut. Dragostea în vreme de ciumă din imaginarul lui Márquez a ajuns sport în vreme de virus în realitatea noastră.

La șah, e mai lejer. La rigoare, adversarii pot să joace și de-acasă, din carantină. Sau, dacă totuși se strîng la un loc, pot sta la mai bine de un metru distanță între ei, cum recomandă noii guru, virusologii. Nu e cazul. Meciul candidaților de la Ekaterinburg se va desfășura din 17 martie, cum era programat. Cel mai greu e cu disciplinele care implică un contact fizic. Am zis de fotbal, dar mai sînt desigur și altele, mai puțin vizibile decît sportul-rege.

Cupa Împăratului la sumo, ediția de primăvară a neverosimilului an 2020, se joacă și ea fără public. Arena Prefecturii din Osaka e goală ca o albie de rîu secată. Apa retrasă dă la iveală, printre scheletele de metal și lemn ale tribunelor, ultimele rămășițe ale mecanismului, care fac totuși concursul posibil: luptătorii care așteaptă la est sau la vest să le vină rîndul în ring; arbitrii de margine și de centru; „băieții de mingi”, cei care mătură dohyo-ul după luptă; din loc în loc, cîțiva cameramani, iar în plan mai îndepărtat o măsuță la care doi reporteri în poziția lotus transmit luptele la radio. Cînd Takayasu își lovește brîul mawashi, tare și intimidant, sunetul se reverberează ciudat în sala goală. Enho, favoritul tribunelor, iar a cîștigat un meci spectaculos cu Ryuden, dar nimeni nu strigă de încîntare și bucurie. Kakuryu a pierdut și pe ring ar fi trebuit să cadă „ploaia violetă” a pernelor de sub șezutul plătitorilor de bilete, o ploaie care se dezlănțuie ori de cîte ori un yokozuna e înfrînt. Dar acum norii uimirii și emoției stau ferecați. Teama de virus a mers la Osaka pînă la alterarea micului ceremonial chikara-mizu, al „apei vii” din concursurile de sumo. Rikishi care urcă în ring îi dă simbolic apă celui ce tocmai a încheiat lupta. Apa însă a fost scoasă din ritual, iar luptătorii doar simulează că beau din tradiționala lingură de lemn cu coadă lungă. Astfel este redus, spun organizatorii, riscul contaminării. Totul, sub aceeași grecească sabie a lui Damocles: dacă un singur rikishi răcește, Cupa se suspendă.

Ce ține în viață concursul sportiv în aceste vremuri de virus e interesul economic. Presa disprețuită se dovedește deodată utilă la transmiterea întrecerilor și la menținerea aproape a sponsorilor. Lumea se poate uita la sumo, dar de acasă, de la televizor, și de pe internet. Reclamele rulează și așa. Afară suflă virusul, iar noi stăm în case și reînvățăm să fim suporteri sportivi.

diagram198 png png

Diagrama săptămînii

Soluția diagramei 198 va fi publicată săptămîna viitoare. Soluția diagramei 197 de data trecută: 1. Db3+ Df7 2. Txg6+! hxg6 3. h7+ Rxh7 4. Dxf7+ cu cîştig.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

Foto: Haru Basho a început anul acesta fără spectatori, Osaka, 8 martie 2020. Sursa: Captură YouTube/ Kintamayama

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Coșmarul prin care a trecut un culturist: a pierdut zeci de kilograme în 35 de zile. „Corpul meu a început să se mănânce singur”
Culturistul canadian Jared Maynard a slăbit enorm în cinci săptămâni și și-a pierdut capacitatea de a vorbi din cauza unei boli rare și terifiante de care a reușit, într-un final, să scăpe, deși medicii îi dădeau șansele minime de supraviețuire, potrivit The US Sun.
image
„Cel mai rău lucru din istoria umanității!” Internauții se revoltă din cauza măsurilor de mediu luate de producătorii de băuturi răcoritoare
Fie că este vorba de Coca-Cola sau de suc de portocale, dacă ați cumpărat recent o băutură îmbuteliată, probabil ați observat o schimbare subtilă, dar exasperantă, scrie Daily Mail Online, care relatează ce cred internauții, producătorii și experții în reciclare despre această măsură.
image
Cafeaua Marghilomana, relansată la conacul marelui politician Alexandru Marghiloman. Cum se prepara celebra licoare interbelică VIDEO
Cafeaua Marghilomana, băutura aristocraților de odinioară, a fost relansată. Va putea fi savurată odată cu introducerea în circuitul turistic a clădirilor recent reabilitate de pe domeniul din Buzău care i-a aparținut marelui politician Alexandru Marghiloman.

HIstoria.ro

image
Când a devenit Sicilia romano-catolică?
Mai mult de 13 civilizații și-au pus amprenta asupra Siciliei din momentul apariției primilor locuitori pe insulă, acum mai bine de 10.000 de ani, dar normanzii și-au tăiat partea leului.
image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi
image
Căsătoria lui Caragiale cu gentila domnişoară Alexandrina Burelly
Ajuns director la Teatrul Naţional, funcţie care nu l-a bucurat atât de tare precum credea, Ion Luca Caragiale a avut în schimb o mare şi frumoasă împlinire: a cunoscut-o pe viitoarea doamnă Caragiale.