De pandemie și de război

31 martie 2020
De pandemie și de război jpeg

Deși plutea în aer, suspendarea turneului candidaților m-a surprins. Nu a fost nici o justificare legată direct de coronavirus, nu s-a îmbolnăvit nimeni, nimeni nu a fost nici măcar suspectat de noua gripă, dintre jucătorii, membrii echipelor lor, organizatorii și ziariștii de față. Justificarea a fost psihologică, în primul rînd, faptul că tot mai mulți dintre cei prezenți cădeau pradă îngrijorărilor legate de pandemie. Și a avut și un motiv practic, respectiv necunoscutele întoarcerii acasă, începînd cu săptămîna trecută Rusia înăsprind și mai mult regimul zborurilor internaționale.

Cu toate că ne credem în mijlocul unor evenimente unice, ceva similar cu cele petrecute zilele acestea la Ekaterinburg, unde s-a jucat doar prima jumătate a turneului candidaților la șah, s-a mai întîlnit acum ceva mai bine de 80 de ani, la Buenos Aires. Atunci, în 1939, în orașul sud-american începuse olimpiada de șah. Participa un număr record de țări, chiar dacă unele dintre ele sub avataruri de conjunctură. Șahiștii austrieci, de pildă, jucau cu steagul Germaniei pe masă, iar Cehoslovacia se numea „Boemia-Moravia”. E clar de ce, în martie 1938 avusese loc Anschluss-ul, iar un an mai tîrziu Cehia fusese separată de Slovacia și transformată în protectorat nazist. Chiar la mijlocul olimpiadei însă, cînd tocmai se încheiase faza preliminariilor, Germania a atacat Polonia și a izbucnit cel de-al Doilea Război Mondial. Au apărut îngrijorări asemănătoare cu cele de acum, legate de dificultățile întoarcerii acasă, dar și probleme specifice, cum ar fi mobilizarea unor jucători. Cu toate acestea, un comitet de criză din care făceau parte, printre alții, campionul mondial Alexander Alehin, polonezul Savielly Tartakower, austriacul Albert Becker și argentinianul Augusto de Muro a decis ca olimpiada să continue. Jucătorii deveniseră peste noapte subiecții unor state care își declaraseră reciproc război, iar unii dintre ei, polonezii, nu mai aveau nici măcar țară în care să se întoarcă. Însă, cu toată presiunea războiului, cu toate necunoscutele lui, șahiștii au continuat la Buenos Aires să joace și și-au dus concursul pînă la capăt. Unii dintre ei nu s-au mai întors deloc acasă, și bine au făcut. De exemplu, Najdorf, evreu polonez, care și-a pierdut toată familia în Holocaust: soția, fiica, părinții și patru frați. 

Mai mulți jucători de la Ekaterinburg s-au plîns de faptul că nu pot da randament maxim în aceste condiții de incertitudine. Este corect, și nu cred că le pretinde cineva așa ceva, să facă abstracție adică de contextul în care are loc un concurs și să joace ca și cum nu s-ar întîmpla nimic în jur. Însă mereu va exista un context. Pe vremea războiului, a existat un context, pe vremea comunismului, alt context. Pe de altă parte, cu toții jucăm și lucrăm în același context presant al pandemiei; fiecare înfruntă situații noi, dar, la nevoie, fiecare trebuie să contribuie în cadrul său la mersul înainte al activităților. Acum, Teimour Radjabov, cel care a renunțat la turneul candidaților înainte ca acesta să înceapă, și a fost înlocuit cu Maxime Vachier-Lagrave, lider în clasament cînd competiția a fost întreruptă, vrea să fie cooptat din nou printre participanți, cînd concursul se va relua. Nu știu dacă acceptarea solicitării lui e o idee bună. „Cine pleacă la plimbare, pierde locul de onoare”, spuneam noi odată, cu mini-înțelepciunea noastră de copii.

diagram201 png png

Diagrama săptămînii

Soluția diagramei 201 va fi publicată săptămîna viitoare. Soluția diagramei 200 de data trecută: 1. Cb5+! D(N)xb5 2. Te6#

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

Foto: Un proprietar al unui magazin de șah din Argentina a strîns numeroase documente despre olimpiada din 1939 de la Buenos Aires, pe care le-a publicat în trei volume. Sursa: chessbase.com

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Coșmarul prin care a trecut un culturist: a pierdut zeci de kilograme în 35 de zile. „Corpul meu a început să se mănânce singur”
Culturistul canadian Jared Maynard a slăbit enorm în cinci săptămâni și și-a pierdut capacitatea de a vorbi din cauza unei boli rare și terifiante de care a reușit, într-un final, să scăpe, deși medicii îi dădeau șansele minime de supraviețuire, potrivit The US Sun.
image
„Cel mai rău lucru din istoria umanității!” Internauții se revoltă din cauza măsurilor de mediu luate de producătorii de băuturi răcoritoare
Fie că este vorba de Coca-Cola sau de suc de portocale, dacă ați cumpărat recent o băutură îmbuteliată, probabil ați observat o schimbare subtilă, dar exasperantă, scrie Daily Mail Online, care relatează ce cred internauții, producătorii și experții în reciclare despre această măsură.
image
Cafeaua Marghilomana, relansată la conacul marelui politician Alexandru Marghiloman. Cum se prepara celebra licoare interbelică VIDEO
Cafeaua Marghilomana, băutura aristocraților de odinioară, a fost relansată. Va putea fi savurată odată cu introducerea în circuitul turistic a clădirilor recent reabilitate de pe domeniul din Buzău care i-a aparținut marelui politician Alexandru Marghiloman.

HIstoria.ro

image
Când a devenit Sicilia romano-catolică?
Mai mult de 13 civilizații și-au pus amprenta asupra Siciliei din momentul apariției primilor locuitori pe insulă, acum mai bine de 10.000 de ani, dar normanzii și-au tăiat partea leului.
image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi
image
Căsătoria lui Caragiale cu gentila domnişoară Alexandrina Burelly
Ajuns director la Teatrul Naţional, funcţie care nu l-a bucurat atât de tare precum credea, Ion Luca Caragiale a avut în schimb o mare şi frumoasă împlinire: a cunoscut-o pe viitoarea doamnă Caragiale.