Alexander Grischuk, unul dintre cei opt jucători din turneul candidaților la șah, a pledat pentru întreruperea și anularea concursului. El nu a avut o prestație proastă pînă acum, cu cele șase remize făcute, dar după cea de-a cincea partidă a mărturisit că joacă sub o presiune psihologică puternică. Se referea la contextul general al pandemiei de Covid-19, care a dus la blocajul Europei și nu numai. Paie pe foc a pus și americanul Fabiano Caruana, care a spus că nu știe cum se va întoarce acasă după concurs, în condițiile în care companiile aeriene și-au suspendat zborurile.

Cu toate acestea, turneul de la Ekaterinburg, din marginea Siberiei, merge înainte și merge foarte bine pentru singurul jucător care în debutul partidei, din rațiuni sanitare, nu dă mîna, ci cotul cu adversarii săi. Este vorba de rusul Ian Nepomniachtchi, care, la momentul la care scriu, are la activ trei victorii și trei remize. Nepo i-a învins pe cei doi chinezi din concurs, Ding Liren și Wang Hao, dar și pe olandezul Anish Giri. În clasamentul de după primele șase runde (din cele 14 programate), pe locul doi este francezul Maxime Vachier-Lagrave, urmat de favoritul Caruana, apoi de Grischuk, Wang Hao și Giri, pe ultimele locuri fiind Ding Liren și rusul Kirill Alekseenko, deținătorul wild card-ului oferit de organizatori.

Cu tot scepticismul lui Grischuk - care nu e doar al lui, ca el s-au pronunțat și Teimour Radjabov (care s-a retras din turneu tocmai din acest motiv) și fostul campion mondial Vladimir Kramnik - sînt competiții care s-au jucat pînă la capăt în aceleași condiții speciale de coronavirus și nu s-a întîmplat nimic. Turneul de sumo de la Osaka a durat 15 zile și s-a jucat fără spectatori. Dacă unul dintre cei 30 de jucători face gripă, tot turneul se încheie, au spus organizatorii. Nu a fost cazul, deși la un moment dat Chyiomaru a răcit. S-a dovedit că nu e Covid-19 și, după două zile de suspans, el a reintrat în concurs.

A fost o ocazie pentru Hakuho, probabil cel mai bun yokozuna din istorie, să își adjudece din nou Cupa Împăratului - cea de-a 44-a din carieră. El l-a învins în ultima rundă pe celălalt yokozuna, Kakuryu, și a demonstrat încă o dată că este, chiar și la 35 de ani, cel mai bun rikishi al momentului. Un turneu bun au făcut și Takanosho (12-3, 25 de ani, premiul pentru spiritul de luptă), Aoiyama (11-4, bulgarul de 200 de kilograme, care a luat premiul pentru tehnică) și Asanoyama (11-4, cu rezultate constant bune în ultima perioadă, promovat la rangul de ozeki, al doilea după yokozuna). Eu le-aș da însă organizatorilor japonezi ai turneului de la Osaka premiul pentru spiritul anti-covid, pentru că în aceste condiții vitrege au reușit să ducă pînă la capăt o competiție sportivă de amploare. Știu, au fost riscuri, dar în tsunamiul actual de pan-restricții, face bine la psihic și cîte o excepție, și încă una care s-a dovedit de succes.

Diagrama săptămînii

Soluția diagramei 200 va fi publicată săptămîna viitoare. Soluția diagramei 199 de data trecută: 1… Cf4+! 2. gxf4 Ce2 3. Tc8+ Rg7 4. Nb2+ f6 5. Tg8+ Rh6 6. Ne6 Tg1+ 7. Rh3 Cxf4+ 8. Rh4 g5#

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

Foto: Ceremonia Koreyori Sanyaku, de dinaintea ultimelor trei runde ale unui turneu de sumo. Pe dohyo, de la stînga la dreapta: maegashira Takanosho, yokozuna Hakuho și ozeki Tokushoryu. Sursa: Captură YouTube/ Kintamayama.