Contra-coronavirus
Astăzi a început în Rusia turneul candidaților la șah. Ceea ce ar fi trebuit să fie o bucurie e un eveniment mai degrabă trist, cu participanți întrebîndu-se dacă nu cumva competiția se va sfîrși prematur. Motivul e știut de toți: este vorba de pandemia provocată de noul coronavirus și de măsurile luate de autorități pentru a-i limita răspîndirea și efectele.
În Rusia, în acest moment, toate manifestările sportive internaționale sînt interzise. Turneul candidaților este o excepție, singura, din cîte știu. I-am auzit pe unii comentatori de șah spunînd că turneul de la Ekaterinburg ar fi și singura competiție de nivel mondial care se ține în această perioadă de coronavirus. Nu e adevărat și cititorii acestei rubrici o știu deja: la Osaka e în plină desfășurare Cupa Împăratului la sumo, cu restricțiile de rigoare. Turneele de la Ekaterinburg și Osaka arată că totuși viața merge mai departe, cu precauții, cu ezitări, cu temeri - dar și cu speranță.
Turneul candidaților e o competiție majoră, cu expunere globală, dar el nu implică un număr mare de oameni. Sînt cu totul opt jucători, cu echipele lor însoțitoare de trei - patru oameni, sînt organizatorii, invitații și jurnaliștii; nu cred că e vorba de mai mult de 200 de persoane. Nici nu se compară cu un turneu și nici măcar cu un meci de fotbal, de box sau de tenis. S-au luat măsuri specifice, toți cei implicați sînt controlați medical zilnic și le se fac și cîte două teste de coronavirus, în prima și a zecea zi a turneului.
Indirect, virusul pandemic a făcut deja primele două victime la Ekaterinburg. Unul dintre jucătorii calificați, azerul Teimour Radjabov, s-a retras din concurs. El a fost înlocuit de francezul Maxim Vachier-Lagrave, un șahist de top, care își merită fără discuție locul, obținut chiar și așa, ca dar nesperat din partea coronavirusului. Radjabov susține că turneul ar fi trebuit amînat din cauza noilor condiții internaționale. La fel consideră și fostul campion mondial la șah, rusul Vladimir Kramnik, care s-a retras și el din echipa de comentatori a site-ului chess24. Rămîn însă în această echipă de specialiști care explică mutările turneului, în direct, pe internet, mari maeștri precum Magnus Carlsen și Peter Svidler. Pe de altă parte, în echipa concurentă de comentatori, a site-ului chess.com, sînt alți ași ai șahului actual: Anand, Nakamura, So. Cine vrea să urmărească turneul pe internet, are de unde alege.
Au spus unii că prestația jucătorilor în turneul candidaților va avea de suferit din cauza noilor condiții. Eu nu cred însă că impactul va fi decisiv. Nimeni nu spune că șahiștii vor putea face abstracție totală de ceea ce se întîmplă în jurul lor. Dar atunci cînd intră în vortexul partidei, cînd e prins de calculul mutărilor și de emoția jocului, pentru șahist coronavirusul se pierde undeva departe, devine insignifiant și nepericulos. Așa se întîmplă și la Osaka, unde rikishi din sumo se concentrează exemplar pe meciurile lor și par să nu fie impresionați de absența neobișnuită a spectatorilor. Sportul e o redută pe care virusurile nu au cucerit-o.
Diagrama săptămînii
Soluția diagramei 199 va fi publicată săptămîna viitoare. Soluția diagramei 198 de data trecută: 1. g4+ fxg4 2. hxg4+! Rh4 3. Dxh6+!! Dxh6 4. Rh2! și amenințarea Nf2# este imparabilă. Dacă albul ar fi jucat 2… fxg4, acum negrul ar fi avut la dispoziție 4… Df6 sau 4… Df8, împiedicînd 5. Nf2.
Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.
Foto: Imagine rară din vreme de virus: mii de oameni adunați în aceeași sală. Poza este din timpul ceremoniei de deschidere a turneului candidaților la șah, Ekaterinburg, 16 martie 2020. Sursa: Lennart Ootes/ candidates-2020.com