Românii şi „ocuparea Bucovinei”

27 ianuarie 2020
Românii şi „ocuparea Bucovinei” png

Declarația președintelui Ucrainei Volodimir Zelenski, potrivit căreia la sfîrșitul primului război mondial România „a ocupat Bucovina de Nord”, a fost întîmpinată cu reținută indignare de presa de la București. Jurnaliștii s-au trezit iar în starea aceea inconfortabilă, în care cineva sau ceva le contrazice o credință bine înrădăcinată, uitată undeva prin cultura lor generală, dar constată că nu dispun de argumente imediate pentru a-l pune la punct pe inopinatul profanator. Bunul simț îi îndeamnă să protesteze, cunoștințele însă nu îi ajută, și nici întorsăturile de condei atît de utile de obicei în comentariile politice curente.

Pe Facebook în schimb, un comentator aparent avizat a intervenit salvator. Nici nu se aștepta, a spus el, la altceva din partea lui Zelenski. Este și normal, cînd te gîndești că președintele ucrainean și-a însușit primele cunoștințe de istorie din manualele sovietice. De acolo a aflat el că, la sfîrșitul războiului, „cea mai mare parte a teritoriului Galiției a fost ocupată de trupele poloneze, Bucovina de Nord a fost ocupată de români, iar Cehoslovacia a luat Transcarpatia”, după cum arată înregistrarea prezidențială - a combătut influencer-ul. Altfel spus, acesta arunca în discuție argumentul facil al „moștenirii comuniste”, cu care în ultimii ani se explică atît de multe şi de variate lucruri.

Bad news din nou. Zelenski e născut în 1978 și, pe cînd primea primele lecții de istorie regională, în gimnaziu, URSS tocmai se destrăma, iar Ucraina își recîștiga independența. Dar să spunem că manualele și abordarea sovietică nu au dispărut peste noapte și că tînărul preşedinte ucrainean încă le este tributar. Atunci de ce fix același discurs apare și la istoricul Serhii Plokhy, tradus și la noi? Și nu este vorba de un istoric format în URSS; Plokhy este profesor de istorie ucraineană la Universitatea Harvard, unde deține și șefia Institutului de Cercetări Ucrainene, autor al multor lucrări de specialitate, vîndute pe Amazon și traduse în numeroase limbi, susţinător al democratizării şi europenizării Ucrainei. El a folosit acelaşi cuvînt, „ocupaţie”, ca şi domnul Zelenski. Iată ce a scris Serhii Plokhy în Porțile Europei. O istorie a Ucrainei, apărută în 2018 la editura Trei: „Ucraina s-a trezit împărțită (în 1920, n.n.) nu între două țări (imperiul habsburgic şi cel ţarist, n.n.), așa cum fusese înainte de primul război mondial, ci între patru. Bucovina, ocupată de România în 1918, a rămas în administrarea Bucureștiului, iar Transcarpatia a fost preluată de la ungurii înfrînți în război și predată nou-creatului stat cehoslovac. Cehii și slovacii, polonezii și lituanienii - cei mai vestici vecini ai Ucrainei - s-au reunit în state independente, în timp ce ucrainenii, în pofida eforturilor repetate depuse pentru a-și asigura construcția națională, au primit doar o autonomie ceva mai largă în cadrul unei organizări politice conduse de Rusia.” Iar dacă referirea domnului Zelenski la Bucovina a fost explicată ulterior de ambasada Ucrainei la Bucureşti („traducere eronată în engleză”), textul istoricului de la Harvard nu a mai primit nici un tratament şi a rămas aşa cum a fost el publicat, în engleză, ucraineană sau română.

Sînt de făcut mici precizări, de pildă că noțiunea de „nord al Bucovinei” a apărut mai tîrziu, pe timpul lui Stalin, nu al lui Lenin. Și că referirea în ansamblu a lui Volodimir Zelenski la teritoriile „pierdute” de Ucraina în 1918 putea fi şi altfel ambalată, din moment ce acum ele țin de Kiev, după ce au fost recuperate de Stalin pentru URSS la sfîrșitul celui de-al doilea război mondial. Ar mai fi doza de condescendenţă cu care ar trebui să luăm aceste declaraţii, care vin dintr-un spaţiu foarte încercat în secolul XX, mai încercat chiar şi decît al nostru, în care aspiraţiile ucrainene la independenţă au căpătat cursivitate abia în ultimele decenii, şi aceea bruiată masiv de Rusia. Dar ideea mai importantă pentru noi, care trebuie reținută din această întîmplare, este că există o istorie comună, asupra căreia au percepții și românii, dar și ucrainenii. De ce mulți ucraineni, și nu numai președintele lor, cred că românii au ocupat „nordul Bucovinei” în 1918 - iată o întrebare interesantă, care merită mai mult decît o indignare de presă și o explicație de Facebook. Nu e cadrul unui răspuns la ea, însă cred că în context nu ar fi inutil de consultat din nou clasicul volum „Paradoxul român” al profesorului Sorin Alexandrescu.

Povestea cu declarația lui Volodimir Zelenski s-a legat de o altă știre apărută cam în același timp. „Istoricul Lucian Boia a fost decorat de președintele Ungariei” este un titlu recent care îi implică din nou pe vecinii României, de această dată pe unguri. Comentatorii de serviciu au evidențiat imediat cît de suspectă li se pare acțiunea oficialităților ungare, din moment ce domnul Boia este un autor care „a demolat multe mituri ale istoriei românești”. Cu alte cuvinte, că ungurii l-au decorat pe un istoric care nu a ținut cont de rigorile istoriografiei românești oficiale, marcate de o serie de valori naționale inviolabile. Nu vreau să mă apuc să descifrez sinusoidele diplomaţiei ungureşti, şi nici să alimentez disputa privind locul domnului Boia în istoriografia postdecembristă. Dar nu pot să nu găsesc interesant şi corect un răspuns al său dat cu prilejul decorării. Trianonul, a spus el, este un moment traumatic pentru unguri, iar românii ar trebui să accepte și să respecte acest fapt.

Iată o invitație la o atitudine dificil de exersat: să încercăm să ne privim și prin ochii vecinilor. Să încercăm să aflăm ce cred ei efectiv despre noi. Înainte de a ne enerva, să încercăm să aflăm ce se spune despre români în manualele de istorie ale vecinilor. Noi nu prea cunoaștem percepția vecinilor asupra noastră. Cu ungurii poate e mai clar, pentru că poate au avut grijă să fie mai expliciți. Dar nu știm - și nici nu prea ne interesează - cum ne privesc ucrainenii, sîrbii sau bulgarii. Curios, dar nu părem dispuși să aflăm ce cred cu adevărat despre românii din dreapta Prutului basarabenii din Republica Moldova. Am avut uneori prilejul să întrevăd că rușii și ucrainenii, pe filieră sovietică, ne privesc drept imperialiști, agresori care au ajuns cu naziştii pînă la Volga. Cît din această percepție a pătruns și a rămas și în Basarabia?

Poate că situația nu e așa de rea, poate că nu pretutindeni și nu la orice pas avem de-a face cu adversari și cu percepții contrare celor cu care ne-a obişnuit istoriografia de uz intern. Dar dispoziția de a afla și discursul celuilalt nu are cum să mărească eventualele divergenţe sau tensiuni. Dacă îi vom da curs, ea nu va face în definitiv decît să ne ajute să ne înțelegem pe noi înșine mai bine şi într-un cadru mai larg, să ne integrăm mai profund în Europa multinaţională.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

Foto: Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski, în timpul discursului în care s-a referit la Bucovina. Sursa: Captură video TVR.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
România este pentru a treia lună consecutiv țara cu cea mai mare inflație, conform statisticilor Eurostat, iar ca și cum nu ar fi de ajuns, doar bulgarii câștigă mai puțin. Analistul economic Adrian Negrescu explică, pentru „Adevărul”, cum s-a ajuns aici și de ce statul nu are soluții.
image
La ce riscuri de sănătate se expun cei care lucrează noaptea. Boala cumplită care îi paște
Persoanele care lucrează în ture de noapte prezintă un risc mai mare de demență și alte boli, spune un important expert în somn, a cărui afirmație se bazează pe rezultatele unor studii științifice.
image
Banii viitorului: Ce s-ar întâmpla dacă am renunța la cash și am folosi bani virtuali
Într-o lume tot mai digitalizată, ideea de a renunța la tranzacțiile cu bani cash și de a folosi exclusiv bani virtuali devine din ce în ce mai atrăgătoare, punctează specialiștii.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.