Simbioza supremă

24 februarie 2020
Simbioza supremă jpeg

Dar dacă odată cu vîrsta ne tîmpim? Și dacă la ce devenim mai buni e doar mascarea decrepitudinii?

Nu rîdeți, nu plîngeți. Nimeni nu scapă. Diferența e doar de grad și de intensitate. Dar e clar de ce parte a pantei sîntem. Cam de pe la 17 ani încoace. La unii, procesul e mai accelerat. La alții, mai lent. Valabil și la camuflare. Unii se pricep mai bine, alții nu. E ca un talent. Cine reușește și prinde și vreun culoar, ajunge un mare filozof, politician, om de ştiinţă, șef de trib sau membru în sfatul țării.

Exagerez? Uitați-vă în jur și chiar mai aproape. Crește o senzație că în loc să fim mai înțelepți, sîntem mai rău de atît. Ce era negativ s-a accentuat mai tare, ce a fost bun s-a tocit. Nu am reușit decît să deținem controlul, la un moment dat, nu să îl și reținem. Noroc cu propriile legi pe care ni le-am dat singuri, mai demult. De cîți nu spunem că s-au prostit la bătrînețe? Cîte exemple nu avem de decizii găunoase, de încăpățînări stupide, de comportament stereotip din partea celor de la care te-ai aștepta să aibă flexibilitatea de a se adapta la circumstanțe? Cîte decizii proaste nu au luat liderii politici? Și în cîte aventuri ideologice nu s-au lăsat antrenați oameni maturi, despre care se presupunea că judecă, că au discernămînt?

Dar oricît de bun ai fi la camuflare, Doamne ferește să fii pus la testare! Tot ce ai construit cu migală, toate ochiurile astupate, toate ornamentele adăugate cad - și rari sînt cei ce nu lasă să se vadă toată decrepitudinea în care au ajuns!

Practic, după momentul fast al convergențelor intelectuale și somatice din prima tinerețe, noi mai gestionăm doar camuflarea căderii. O spun fără cea mai mică urmă de ironie. Psihologic, așa s-ar putea explica multe. Am văzut un film cu un personaj care își pregătea din vreme anii „senectuții”, își plasa mesaje pe care să le vadă în viitor, cînd urma să își piardă din cuprinderea cognitivă. Dacă noi toţi, dintr-un instinct al speciei, procedăm de fapt tot așa? Dacă tot acest cult al înțelepciunii și experienței care ar veni ca suplimente ale vîrstei nu e decît o formă de mascare a decăderii? De aici și valoarea muncii de camuflare. Ea e, de fapt, eroică. Compensăm cît și unde trebuie, în dozajele optime, prin observație, experiență, simț de răspundere și conservare. Dar primele idei și percepții au fost. Acum doar repetăm sau refacem sau ne amintim. De gîndit, atunci am gîndit, la apogeu. Acum doar verificăm teoria.

Chestiunea e că și apogeul e insuficient. E prea scurt ca să producă ceva. Tot în alunecarea lentă pe pantă e și folosirea de el. De aceea, poate, cei mai în vîrstă sînt mai bine creditați. E o conlucrare aici. Sîntem propriii noștri paraziți. Simbioza supremă.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

Foto: Edvard Munch/ Seară pe (strada) Karl Johan, 1892. Sursa: ibiblio.org

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Un oraș din România se află în topul celor mai ieftine orașe din Europa de vizitat în 2024. Pe ce poziție s-a clasat
De la Lisabona până în capitala Lituaniei, în urma unei analize făcută de specialiștii englezi, a reieșit o listă cu cele mai accesibile orașe europene pentru turism de weekend, printre care se află și unul din România.
image
Păţania de groază a unor nemți. Au rămas suspendaţi cu autorulota deasupra unei prăpăstii. „Dacă făceau asta românii în Germania...“
Salvamontiştii din Neamţ, care acţionează în zona masivului Ceahlău, au dat detalii despre o misiune care i-a avut în prim-plan pe membrii unei familii germane.
image
Turist speriat de prețurile din centrul unui mare oraș din România: „E prea mult“
Restaurantele, terasele și barurile reprezintă, fără îndoială, puncte importante de atracție pentru foarte mulți turiști. Cu toate acestea, mulți dintre ei se lovesc de prețurile piperate din marile orașe ale României.

HIstoria.ro

image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.
image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.