Bulgări de necunoscut

3 februarie 2020
Bulgări de necunoscut jpeg

Neagu Djuvara a scris o carte intitulată chiar aşa, cu semnul întrebării: „Există istorie adevărată?” Nu ştiu ce a vrut să afle autorul, nu am citit cartea, dar pot bănui că a dorit să mediteze pe tema existenţei unui consens asupra a ceea ce s-a petrecut, un consens care să fie invariabil la ceea ce s-a întîmplat ulterior în istorie, la ceea ce au făcut participanţii supravieţuitori şi învingători care, vorba lui Churchill, au trăit suficient cît să scrie ei istoria. Cu alte cuvinte, întrebarea e dacă, de exemplu, Hitler ar rămîne în istorie un dictator, chiar dacă ar fi cîştigat cel de-al Doilea Război Mondial. Este o temă grea, interesantă şi pertinentă.

Îmi amintesc că anul trecut, la tîrgul de carte Gaudeamus, istoricul Thierry Wolton şi-a prezentat cea mai recentă lucrare şi în treacăt, şi neintenţionat, i-a răspuns lui Neagu Djuvara. Există, a spus domnul Wolton, un adevăr istoric, la care oamenii ajung mai curînd sau mai tîrziu. Există, am reţinut de la istoricul francez, o versiune stabilă a ceea ce s-a petrecut, o versiune care poate fi reconstituită, cu documente, nepărtinire şi discernămînt, chiar dacă a existat intenţia ocultării. Ştia el probabil ce vrea să spună, după anii şi zecile de ani pe care i-a petrecut încercînd să afle dedesubturile actelor maeştrilor disimulării, care au fost (şi sînt) comuniştii. Răspunsul lui Thierry Wolton e optimist şi încurajator. Istoria nu e condamnată să rămînă ceva abulic şi abscons, la cheremul învingătorilor politici. E o variantă cu ştaif a truismului că „adevărul va ieşi mereu la iveală” sau că „minciuna are picioare scurte”.

De fapt, întrebarea lui Djuvara, întoarsă altfel, ar putea fi reformulată după cum urmează: cît de mult rezistă propaganda? Dacă rezistă la nesfîrşit, atunci nu vom afla niciodată adevărul. Şi atunci, ce valoare mai are adevărul, dacă nu îl aflăm?! Dacă propaganda este însă perisabilă, se înmoaie, slăbeşte, se fisurează şi plesneşte, ca orice lucru omenesc, atunci da, avem o şansă la reconstituirea adevărului istoric. În acest caz, însăşi slăbiciunea omenească e şansa noastră la adevăr. Nu sîntem perfecţi în bine, dar nici în rău, deci nu sîntem impenetrabili în faţa adevărului.

Aici e loc de o nuanţă sau chiar două. Dacă timpul acoperă documentele şi dovezile, şi abureşte adevărul cald, abia petrecut, tot el creează şi cadrul în care adevărul se stabileşte. Timpul creează perspectiva și facilitează observarea conexiunilor. Cînd ești aproape de o epocă istorică, cînd o trăieşti chiar, cunoști amănunte, dar nu și ansamblul. Abia după ce trece o perioadă, adevărul istoric se arată în toată complexitatea lui. Sînt refăcute legăturile cauzale, influenţele, înţelegerile ascunse şi corespondenţele. Există, cred, un moment optim al reconstituirii istorice, nici prea îndepărtat de eveniment, dar nici prea aproape. Iar istoria mare, „istorică”, e de fapt o aproximare a acestor momente, uneori prinse mai bine, alteori mai prost.

În plus, ca istoric, trebuie să fii dispus să accepţi existenţa unor pete negre în fenomenala, impecabila ta explicaţie a lucrurilor. Nu totul poate fi explicat în istorie pentru că nu totul poate fi explicat în viaţă. Sînt nişte bulgări de necunoscut la care trebuie să dezvoltăm o toleranţă, altfel vom fi mereu nemulţumiţi de ansamblu. O fi mergînd psihanalistul în urmă, la mama, la tata, la adolescenţă şi copilărie, dar pînă şi el se opreşte la zigot. Să ne resemnăm, nu putem explica totul din viaţa noastră de zi cu zi, cum am putea pretinde istoriei să se explice integral?! Cred că istoricul bun mai ridică din cînd în cînd din umeri şi zice simplu: „nu ştiu”.

În sfîrşit, există şi o funcţiune pedagogică a istoriei, pentru că ne aşează pe o cale a smereniei. Mai demult, în cea mai bună redacţie de ştiri în care am lucrat, eram îndemnaţi mereu să găsim o corespondenţă, un fapt asemănător cu cel care acum părea un formidabil breaking news. Un eventual cadru care să îi dea consumatorului de ştiri o imagine de mai de sus. Culmea e că de cele mai multe ori, cu puţintică răbdare, găseam ceva asemănător în „istoria recentă”. Cred că aşa e şi cu istoria mai puţin recentă. Oricît am fi de deştepţi, iată că nu sîntem primii. Istoria se repetă. Nu pățim noi asta pentru prima oară. Nu sîntem atît de speciali pe cît sîntem înclinaţi a ne crede; nu ne preferă istoria pe noi. A mai fost așa, iar atunci oamenii au reacţionat astfel. Poate chiar mai bine decît noi acum. Acesta e un fapt. La nivel de epocă istorică, sîntem interschimbabili, setul de provocări e acelaşi. Atît că nu ne obosim, la scară largă mă refer, să recapitulăm ce a fost. Şi atunci trecem prin aceleaşi întîmplări cu aerul tragic al nedreptăţitului.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

Foto: Imagine dintr-o librărie contemporană. În centru e secțiunea rezervată cărților de istorie/ Arhiva autorului.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

portrait newborn hold palms jpg
10 lucruri esențiale despre bebeluși pe care orice viitoare mamă ar trebui să le știe
10 fapte esențiale și uimitoare despre bebeluși pe care orice părinte ar trebui să le cunoască înainte de naștere. Informații utile despre respirație, fertilitate, gemeni, alimentație și dezvoltarea bebelușului din burtică.
demența  foto   Shutterstock jpg
Un expert de top dezvăluie primul semn șocant al unui tip de demență care apare în jurul vârstei de 30 de ani. „Pacienții cred că este normal”
Demența nu lovește doar la bătrânețe. Un expert arată când un comportament aparent „normal” la 30 de ani poate fi, de fapt, primul semn al acestei boli grave.
ciocan judecator bani
Cum încearcă magistrații să șantajeze Guvernul pentru a-și păstra privilegiile
De ani buni, magistrații beneficiază de o serie de privilegii, atât în perioada în care sunt în activitate, cât și după ce ies la pensie. Așa că măsurile de austeritate anunțate de premierul Ilie Bolojan privind tăierea sporurilor i-a determinat și să caute soluții pentru a-și păstra privilegiile.
Controverse despre daci, geţi sau daco geţi jpeg
Misterul dacilor din Anglia! Povestea surprinzătoare a districtului Dacorum și a copiilor numiți Decebal
Departe de Munții Orăștiei și de ruinele Sarmizegetusei, într-un colț liniștit al Angliei, trăiește amintirea dacilor. Nu e vorba doar despre legende sau presupuneri, ci despre dovezi istorice și arheologice concrete.
ambarcatiune a intrat in mal bratul sulina foto tulceanoastra webp
Accident naval în Delta Dunării. Cinci persoane au fost rănite după ce o ambarcațiune a intrat în mal pe Brațul Sulina
Un accident naval s-a produs sâmbătă, 5 iulie, în Delta Dunării, pe Brațul Sulina, în județul Tulcea. O ambarcațiune în care se aflau 12 persoane a intrat în mal. Au fost răniți cinci pasageri, printre care și doi copii, potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Tulcea.
vama, foto Facebook jpg
Patru vămi au un „grad maxim de corupție”: Evaziunea se ridică la peste 5 milioane de lei
Noi acuzații vin din interiorul Autorității Vamale Române, de data aceasta referitoare la evaziunea fiscală din vămile românești, susțin avertizorii de integritate constituiți în „Grupul vameșilor care s-au săturat”.
zodii norocoase webp
podul giurgiu ruse blocaj, foto facebook jpg
Circulația pe Podul Giurgiu-Ruse, blocată total pe ambele sensuri, din cauza unui TIR care s-a defectat. Rute alternative
Un TIR defect a blocat complet, sâmbătă dimineață, traficul pe Podul Giurgiu-Ruse, deja aglomerat de lucrările de reabilitare.
beach 7252178 1280 (2) jpg
De câți bani ai nevoie pentru un concediu în Turcia la all-inclusive. Doi români au făcut calculele
Turcia continuă să fie una dintre cele mai căutate destinații de vacanță de către români, datorită pachetelor all-inclusive avantajoase și serviciilor de calitate.