Pisica P─âtrat─â ÔÇô Interven╚Ťie ├«n spa╚Ťiul Institutului Cervantes din Bucure╚Öti: trei picturi murale

29 ianuarie 2020
Pisica P─âtrat─â ÔÇô Interven╚Ťie ├«n spa╚Ťiul Institutului Cervantes din Bucure╚Öti: trei picturi murale jpeg

Institutul Cervantes din Bucure╚Öti v─â invit─â luni, 3 februarie, ├«ncep├«nd cu ora 19.00, la sediul din Bulevardul Regina Elisabeta nr. 38, la un eveniment-manifest: vernisajul picturilor murale realizate de artistul vizual rom├ón Pisica P─âtrat─â. Vor fi prezen╚Ťi, al─âturi de artist, E.S. Domnul Manuel Larrotcha Parada, Ambasadorul Spaniei ├«n Rom├ónia, ╚Öi Jorge Jim├ęnez-Zumalac├írregui, directorul Institutului Cervantes din Bucure╚Öti.

La ├«nceputul acestui an, Institutul Cervantes din Bucure╚Öti a demarat o colaborare inedit─â cu bine-cunoscutul artist vizual rom├ón Pisica P─âtrat─â: timp de c├«teva s─âpt─âm├«ni, acesta a creat trei picturi murale ├«n holul institu╚Ťiei din Bulevardul Regina Elisabeta nr. 38. Astfel, principalul spa╚Ťiu de popularizare a culturii Spaniei ╚Öi a ╚Ť─ârilor de limba spaniol─â ├«n capitala ╚Ť─ârii noastre ├«ncepe anul cu un eveniment-manifest, reprezentativ pentru profilul pe care ├«╚Öi propune s─â ├«l aib─â Institutul Cervantes din Bucure╚Öti ├«ncep├«nd din 2020.

ÔÇ×Pentru Institutul Cervantes din Bucure╚Öti, acest proiect reprezint─â o ├«ncercare de repozi╚Ťionare ├«n prim-planul culturii bucure╚Ötene, d├«nd credit unui curent artistic nou, uneori controversat, dar cu siguran╚Ť─â unul dintre cele mai importante din istoria artelor contemporane. ╚śi asta cu ajutorul unuia dintre cei mai talenta╚Ťi arti╚Öti vizuali rom├óni, Pisica P─âtrat─âÔÇŁ, a declarat Jorge Jim├ęnez-Zumalac├írregui, directorul Institutului Cervantes din Bucure╚Öti.  

Piesa principal─â a proiectului o reprezint─â compozi╚Ťia din holul central, crea╚Ťie care ├«nsumeaz─â toate preocup─ârile recente ale artistului: rela╚Ťiile, vecin─âtatea, suprapunerea, al─âturarea, succesiunea personajelor din imaginarul s─âu, grupate generic sub numele de Pisica P─âtrat─â. O compozi╚Ťie ce poate fi citit─â evolutiv, ca o fresc─â narativ─â, sau ca un ├«ntreg static, ori ca registre de interes ce descriu bucuria, iubirea, nebunia, violen╚Ťa, g├«ndirea superioar─â, evolu╚Ťia. O ├«ncercare de a-l provoca pe privitor s─â p─âtrund─â ├«n lumea propus─â de artist ╚Öi s─â o interpreteze, d├«ndu-i noi valen╚Ťe. Complexul de lucr─âri este completat de alte dou─â crea╚Ťii realizate ├«n stiluri diferite: una care ├«mbie la visare, iar cealalt─â, mai riguroas─â, dar u╚Öor hipnotic─â prin repetitivitate. ├Än toate, ├«ns─â, se reg─âse╚Öte c├«te un mic detaliu care face leg─âtura cu spa╚Ťiul ├«n care s├«nt create.

Vernisajul va fi urmat de un performance OrkiPP (ORKID & PISICA P─éTRAT─é, live-drawing). Prezen╚Ťa la eveniment este liber─â, ├«n baza unei rezerv─âri prin e-mail, trimis─â la adresa cultbuc@cervantes.es. Parteneri media ai evenimentului: Radio Rom├ónia Cultural, Observator cultural.

***

Alexandru Ciubotariu este un artist care tr─âie╚Öte ╚Öi lucreaz─â la Bucure╚Öti. Este cunoscut pentru crea╚Ťia de band─â desenat─â, dar ╚Öi pentru proiectul Muzeul Benzii Desenate. Crea╚Ťia de street-art l-a f─âcut cunoscut publicului drept Pisica P─âtrat─â. Albumul ÔÇ×Pisic apat rataÔÇŁ este primul album de street-art din Rom├ónia, publicat ├«n 2010, la Editura Vellant.

A adunat mai mult de 100 de expozi╚Ťii ╚Öi interven╚Ťii ├«n spa╚Ťii expozi╚Ťionale din ╚Ťar─â ╚Öi str─âin─âtate. A ap─ârut ├«n peste 60 de publica╚Ťii din ╚Ťar─â ╚Öi str─âin─âtate ╚Öi a creat ilustra╚Ťii pentru mai multe c─âr╚Ťi ╚Öi albume de benzi desenate.  Este c├«╚Ötig─âtor al mai multor premii na╚Ťionale, majoritatea pentru ilustra╚Ťie ╚Öi band─â desenat─â.

Orkid, trioul de shoegazeri nervo╚Öi din Bucure╚Öti, ├«╚Öi definesc stilul ca fiind post-traumatic blues. Pentru ei s├«nt definitorii afec╚Ťiunea ╚Öi respectul pentru balene, orci ╚Öi tot felul de alte bestii marine, terestre ╚Öi extraterestre.  ├Än stilul lor se resimt influen╚Ťe diverse, de la punk la post-rock ╚Öi de la blues la prog sau chiar muzic─â academic─â. Pentru c─â cei doi fondatori ai grupului vin din zona produc╚Ťiilor vizuale ÔÇô Vlad este de formare scenarist ╚Öi regizor de film, iar Radu, animator ╚Öi artist grafic ÔÇô Orkid este un produs cinematic, care pune accentul ╚Öi pe vizualuri animate, ilustra╚Ťie ╚Öi design.

OrkiPP este un performance transmedia în care li se alătură artistul grafic Pisica Pătrată.

***

Institutul Cervantes din Bucuresti, deschis ├«n 1995, este unul dintre cele peste 90 de centre de pe cinci continente ale Institutului Cervantes din Spania, fiind principalul loc de popularizare a culturii spaniole ├«n capitala ╚Ť─ârii noastre. ├Änfiin╚Ťat la Madrid ├«n 1991, Institutul Cervantes, ce poart─â numele legendarului scriitor iberic, are ca scop declarat promovarea ╚Öi predarea limbii spaniole ╚Öi a face cunoscut─â cultura Spaniei ╚Öi a ╚Ť─ârilor de limb─â spaniol─â. Este situat pe Bulevardul Regina Elisabeta nr. 38, ├«n cl─âdirea  Hotelului Ci╚Ömigiu ╚Öi dispune de s─âli de curs, bibliotec─â, un auditorium ┼či sal─â de expozi┼úii.  ├Än prezent, institutul este condus de Jorge Jim├ęnez-Zumalac├írregui.

Institutul Cervantes din capitala ╚Ť─ârii noastre organizeaz─â, ├«n colaborare cu diferite institu╚Ťii locale ╚Öi str─âine, activit─â╚Ťi culturale diverse, at├«t literare, c├«t ╚Öi muzicale sau de art─â plastic─â, tocmai pentru a prezenta o panoram─â variat─â a culturii spaniole. De asemenea, Institutul dispune de o bibliotec─â cu peste 25.000 de volume, care constituie punctul de referin╚Ť─â pentru cei ce folosesc limba spaniol─â ca instrument de lucru.

Dincolo de promovarea limbii ╚Öi culturii spaniole, Institutul Cervantes ofer─â posibilitatea organiz─ârii unor evenimente ce pot avea ├«n prim-plan arti╚Ötii ╚Öi cultura rom├ón─â, fie prin proiecte ├«n care este direct implicat, fie prin punerea la dispozi╚Ťie, prin ├«nchiriere, a unor spa╚Ťii pe care le de╚Ťine, precum Sala ÔÇ×AuditoriumÔÇŁ sau Sala de expozi╚Ťii.

serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio Rom├ónia Muzical ÔÇô 25. Recital sus╚Ťinut de violonistul R─âzvan Stoica ╚Öi pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
To╚Ťi cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar c├«teva click-uri distan╚Ť─â, la orice salon ├«╚Öi doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE jpeg
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca Rom├ónia s─â devin─â o ╚Ťar─â cu un trafic rutier mai sigur, prin┬áreducerea progresiv─â a num─ârului victimelor accidentelor rutiere.
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ jpeg
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ
├Än 2022, Funda╚Ťia Superbet este din nou al─âturi de revista cultural─â, sus╚Ťin├«nd organizarea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele┬áDilema vecheÔÇŁ.
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino? jpeg
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino?
S├«nt foarte multe jocuri, foarte multe posibilit─â╚Ťi, iar dac─â e╚Öti ├«ncep─âtor, exist─â riscul s─â te sim╚Ťi pu╚Ťin st├«njenit, s─â nu ╚Ötii exact ce s─â te joci ╚Öi s─â ├«nchei sesiunea cu un gust amar.
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai  Zevo te inspir─â jpeg
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai. Zevo te inspir─â
Iubitoarele ╚Öi iubitorii de fashion vor g─âsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu aten╚Ťie la detalii ╚Öi cu designuri inedite - GEN╚ÜILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
├Ämbr─âc─âmintea de protec╚Ťie ╚Öi echipamentul personal de protec╚Ťie (EIP) reprezint─â o caracteristic─â de siguran╚Ť─â esen╚Ťial─â ├«n orice loc de munc─â, iar industria alimentar─â nu face excep╚Ťie.
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â?
Pentru ca ╚Ťinutele tale s─â arate perfect, merit─â s─â ├«nve╚Ťi arta purt─ârii botinelor ╚Öi cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendin┼úe ├«n materie de ┼úinute estivale s├«nt extrem de ofertante, d├«ndu-┼úi posibilitatea de a jongla cu creativitatea ┼či de a-┼úi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor
├Än ultimii cinci ani, tot mai mul╚Ťi pasiona╚Ťi de jocuri de noroc au mutat distrac╚Ťia ├«n online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie jpeg
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie
S├«nt c─âr╚Ťi care ├«╚Ťi schimb─â total viziunea despre lume, iar ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â?
Pentru a-╚Ťi u╚Öura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care s─â te ajute s─â toaletezi elementele de vegeta╚Ťie ├«n siguran╚Ť─â ╚Öi f─âr─â eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.
Cînd nu se poate produce alăptarea jpeg
Cînd nu se poate produce alăptarea
Există situaţii în care alăptarea nu se poate produce, din varii motive, fie aparţinînd mamei, fie nou-născutului.
Cum s─â economisi╚Ťi bani ├«n mod corespunz─âtor jpeg
Cum s─â economisi╚Ťi bani ├«n mod corespunz─âtor
Cu un plan financiar scris ╚Öi elaborat, va fi mai u╚Öor s─â v─â planifica╚Ťi rambursarea banilor pe care trebuie s─â-i ├«mprumuta╚Ťi.
Revelion cu bun gust: b─âuturi rafinate, ├«n func╚Ťie de preparate jpeg
Revelion cu bun gust: b─âuturi rafinate, ├«n func╚Ťie de preparate
Este important s─â asociem corect preparatele festive cu licorile care le poten╚Ťeaz─â aroma.
Lista cu rezolu╚Ťii de Anul Nou trebuie s─â includ─â cursuri de dezvoltare personal─â jpeg
Lista cu rezolu╚Ťii de Anul Nou trebuie s─â includ─â cursuri de dezvoltare personal─â
╚śtiai c─â exist─â┬ácursuri de dezvoltare personal─â┬áconcepute special pentru adolescen╚Ťi?
Cum po╚Ťi s─â reduci consumul de energie electric─â? jpeg
Cum po╚Ťi s─â reduci consumul de energie electric─â?
Pentru a te asigura c─â de fiecare dat─â c├«nd faci plata factura electrica online pl─âte╚Öti sume c├«t mai mici de bani, este bine s─â respec╚Ťi o serie de reguli.
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi! jpeg
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi!
Acest echipament pentru ├«nc─âlzirea locuin╚Ťei se remarc─â prin faptul c─â produce c─âldur─â f─âr─â s─â utilizeze combustibil, ci folosind pur ╚Öi simplu resurse din natur─â, precum apa, aerul ╚Öi solul.
Cum func╚Ťioneaz─â un cazino online? jpeg
Cum func╚Ťioneaz─â un cazino online?
Platformele online permit o dinamic─â mai accentuat─â ╚Öi un ritm de joc mai rapid, deoarece nu exist─â nici o interac╚Ťiune ├«ntre juc─âtori ╚Öi sistemele tehnologice.
Cum func╚Ťioneaz─â centrala pe pele╚Ťi ╚Öi ce avantaje are pentru mediul ├«nconjur─âtor ╚Öi pentru buzunarul t─âu jpeg
Cum func╚Ťioneaz─â centrala pe pele╚Ťi ╚Öi ce avantaje are pentru mediul ├«nconjur─âtor ╚Öi pentru buzunarul t─âu
Aleg├«nd o central─â pe pele╚Ťi nu doar c─â vei face economii substan╚Ťiale ├«n buget, ci vei ajuta ╚Öi la protec╚Ťia mediului ├«nconjur─âtor.

Adevarul.ro

image
Colosul cenu┼čiu. Ce ascunde muntele de zgur─â, una dintre cele mai mari halde din Rom├ónia VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un ┼čofer a r─âmas f─âr─â permis ┼či a fost amendat dup─â ce a sunat la 112 ca s─â anun┼úe c─â este ┼čicanat ├«n trafic
Un apel la 112 a luat o turnur─â nea┼čteptat─â pentru un b─ârbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgen┼ú─â ca s─â anun┼úe c─â un ┼čofer ├«l ┼čicaneaz─â ├«n trafic, pe raza comunei br─âilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro l├óng─â un radar ce comunic─â direct cu baza Deveselu. ÔÇ×Nu s-a cerut avizul MApNÔÇŁ
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.