Moise Guran, politica și intelectualii

9 februarie 2020
Moise Guran, politica și intelectualii jpeg

Apropo de intrarea domnului Guran în rîndul celor ce au făcut trecerea de la microfon, condei și vorbă la tribună, culise și vorbărie. Lista acestora e lungă, dacă ar fi să îi menționăm pe mai recenții Rareș Bogdan și Gabriela Firea, pe mai vechii Traian Ungureanu și Robert Turcescu sau pe pionierul postdecembrist în acest domeniu, Octavian Știreanu. Moise Guran nu e, așadar, o apariție inedită în acest context, după cum nici cei amintiți nu formează în ansamblu o clasă nouă. De la ziariști precum Silviu Brucan nu putem avea pretenția disocierii activității politice de cea publicistică din vremea comunistă. Dar mi-l amintesc pe Nicolae Carandino, șeful de la „Dreptatea” țărănistă, care ajungea și el pe listă în alegerile din 1946, e drept, la coada ei, pe care oricum comuniștii au tăiat-o aproape din rădăcină. Iar înainte de război, în perioada interbelică, adeziunile politice ale publiciștilor curgeau, mai ales la dreapta și extremă dreapta. În măsura în care îl considerăm pe Mircea Eliade un publicist reprezentativ al vremii - mă exprim astfel pentru că acesta avea o statură intelectuală proeminentă încă de atunci, mai puternică decît a oricărui ziarist obișnuit - poate că e relevantă menționarea aici a trimiterii făcută de Zigu Ornea la implicarea istoricului religiilor de mai tîrziu în strîngerea cotizațiilor de la membrii Gărzii de Fier.

Și așa am ajuns ușor-ușor unde voiam. Întîmplarea a făcut ca tocmai în această perioadă să dau peste două meditații asupra relației dintre intelectuali și politică. Una îi aparține unui scriitor din perioada interbelică, cealaltă unuia din perioada postdecembristă. Ambele însă merg pe aceeași teză: statutul de intelectual este incompatibil cu cel de politician. Poate că în multe cazuri din cele menționate mai sus modelul nu se aplică din cauza slabei aderențe a subiecților la definiția intelectualului. Atunci o mare parte din discuție e inutilă, cazul e clar, e vorba de aceeași familie non-intelectuală care își mută mobila de colo-colo, din dormitorul jurnalistic în sufrageria politică. Dar dacă totuși e vorba de o implicare - mai exact, renunțare - intelectuală la trecerea în barca politică, atunci poate că textele pe care am să le citez în continuare nu sînt chiar lipsite de semnificație. Cel puțin în cazul domnului Guran, sper să mi se îngăduie să presupun cel puțin o tentație de ordin intelectual în faptul că recent a urmat cursurile unui masterat de istorie a comunismului în România, la Universitatea din București.

Primul text e scris de Mihail Sebastian la apariția celei de-a șaptea părți a romanului-fluviu al lui Constantin Stere. Cartea (În Ajun, publicată în 1935) apăruse cu o zi înainte în librării, dar Sebastian a vrut să scrie despre ea chiar dacă nu apucase să o citească. Romanul domnului Stere, scria Mihail Sebastian, este „un fenomen excepțional în viața publică românească. Este singurul caz cînd politica înapoiază literaturii o energie pe care i-a răpit-o.” Și aici începe partea „teoretică”, interesantă pentru discuția noastră: „De obicei convertirile la politică sînt irevocabile. Nimeni nu se mai întoarce de acolo. Politica are ceva fascinant poate, dar și ceva sterilizant. Ea rupe contactul cu tot ce îi este străin. Ea nu cunoaște decît propriul ei orizont și nimic dincolo de el. Ea izolează inteligența într-un domeniu închis. Nu există comunicație între politic și spiritual.” Mihail Sebastian, care are mai multe texte despre implicarea intelectualilor în politică, explică mai departe ce vrea să spună cu această veritabilă „gaură neagră” politică în care pier scriitorii. Climatul politic, spunea el, „dizolvă repede conștiințele complexe și le reduce la același scepticism pustiu, comun tuturor oamenilor politici, oricare le-ar fi calitatea individuală.” În schimb, în sens invers, „cultura i-a dat adesea politicii material și oameni.” O afirmație pe care nu insistă, exemplele fiind probabil notorii și nu e exclus ca Sebastian să se fi gîndit, fără s-o mai spună, chiar la prietenul său Eliade. Tocmai de aceea, Sebastian găsește „patetic” exemplul lui C. Stere care, „după o lungă și agitată viață publică, atunci cînd crede că a sosit momentul socotelilor supreme, abandonează tribuna și revine la carte.”

„Prin ce miracol un om căruia nu i-a fost cruțată nici una din greșelile, ororile și violențele politicii, prin ce miracol un astfel de om își poate păstra sîmburele de candoare intimă, necesară literaturii? (...) E un exemplu de vitalitate, de bravură, de încredere în destin și de iubire de viață. (...) Dincolo de literatură, acest fapt prețuiește prin semnificația lui umană. Este un mare semn, chiar dacă n-ar fi o mare operă”, scria Mihail Sebastian.

Celălalt text îi aparține unui autor contemporan despre care se vorbește prea puțin și despre care, chiar dacă prin absurd ar fi să înceapă să se vorbească, ar fi deja prea tîrziu pentru el. Radu Solcan - căci la el mă refer - a meditat în dese rînduri asupra profilului intelectualului postdecembrist. Mi s-a părut că am găsit la el o explicitare a „climatului politic” de care amintea Sebastian: „Logica demersului intelectual și a celui politic sînt incompatibile”, scria Radu Solcan în Jurnalul său, apărut postum în 2019. Și acest lucru, continua el, se vede cel mai bine în cazul disciplinei de partid. „Un politician trebuie să reunească o coaliție, să obțină sprijin din locuri foarte diverse. Criticile sale către interiorul partidului trebuie să fie constructive și, vrea, nu vrea, trebuie să închidă ochii cînd este vorba de defectele celor din partid, pentru a nu reduce credibilitatea partidului. În schimb, critica intelectuală, chiar dacă este una chibzuită, nu poate să se bazeze pe compromisuri și alianțe. Nu se pot construi argumente recurgînd la compromisuri și alianțe.” O frază pe care o repet: „Nu se pot construi argumente recurgînd la compromisuri și alianțe.” Intelectualul lipsit de posibilitatea argumentului e anulat. Mie mi se pare o descriere sinonimă cu cea a „dizolvării conștiințelor complexe” de care vorbea Sebastian cu vreo 75 de ani înainte.

Oricum, mi se pare interesant un exercițiu: a trecut cineva testul Stere după 1990? S-a întors cineva din „moartea politică” la viața intelectuală? În sensul strict al exemplului lui Constantin Stere, „întoarcere” înseamnă operă, ci nu simpla chibițăraie gazetărească. Nu voi risca eu răspunsurile, fiecare dintre cei ce se simt vizați ar putea să o facă, dacă socotesc viabil un astfel de test.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

Foto: www.cdep.ro

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

Culiță Sterp, alături de iubita Daniela Iliescu și copilul lor, Milan foto Instagram
Daniela Iliescu a vorbit despre modul cum își educă fiul. Iubita lui Culiță Sterp a trecut printr-un incident neplăcut în timp ce se afla cu Milan la restaurant: „O doamnă l-a...”
Daniela Iliescu a vorbit despre modul în care își educă fiul. Partenera lui Culiță Sterp se ocupă cu sfințenie de micuțul Milan, în vârstă de doar 3 ani și încearcă să îl responsabilizeze încă de pe acum, pentru a se integra în societate.
plimbare jpg
Cu câți ani ne putem prelungi viața dacă mergem pe jos o oră pe zi. Specialiștii au dat verdictul: „Activitatea fizică este esențială pentru îmbunătățirea rezultatelor medicale”
Sportul este indicat la ordinea zilei, însă nu toată lumea preferă să facă mișcare. Ei bine, trebuie să știți că o oră de mers pe jos ne poate prelungi viața cu câțiva ani.
pancakes pufoase jpeg
Ai nevoie doar de trei ingrediente pentru a face clătite din brânză de vaci
O alternativă mai ușoară a celebrelor clătite americane propune o rețetă cu doar trei ingrediente, având la bază brânza de vaci, tot mai populară în rețetele de pe internet.
vreme jpg
Cum va fi vremea în România! În ce zi se vor înregistra 17 grade Celsius și când vin ninsorile
Meteorologii anunță că vremea se încălzește, iar miercuri se anunță temperaturi de 17 grade Celsius, în partea de sud a țării. Spre sfârșitul săptămânii viitoare, însă vremea se răcește din nou. Se anunță lapoviță și ninsoare, mai ales la munte.
12627830 jpg
Ofensiva rusă pune la grea încercare Ucraina pe toate liniile frontului. Perspectivele Kievului de a ieși din impas
Rusia pare să fie în avantaj în prima linie, făcând progrese în puncte-cheie de-a lungul liniei frontului din estul și sud-estul Ucrainei, în timp ce dezlănțuie valuri de teroare aeriană împotriva orașelor ucrainene, se arată într-o analiză CNN.
Alexandru Rogobete jpg
Secretar de stat în Ministerul Sănătății, despre saloanele de Terapie Intensivă: „Acolo veți înțelege care este diferența între viață și moarte”
Alexandru Rogobete, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a precizat, într-o postare pe Facebook, despre situația pacienților aflați în saloanele de Terapie Intensivă.
Oua gaina FOTO Shutterstock jpg
Ce a fost mai întâi, oul sau găina? Oamenii de știință se laudă că au rezolvat în sfârșit cea mai veche dezbatere
Paradox filozofic sau dilemă a oamenilor de știință, întrebarea „Ce a fost mai întâi, oul sau găina”, pare că și-a găsit răspunsul mult așteptat. Cel puțin asta susțin oamenii de știință, care se laudă că au acum un răspuns fără echivoc.
calorifer electric in sala de curs FOTO Corina Macavei
„Căldura nu este o materie opțională”: Elevii din Focșani cer să intre în on-line pentru că învață în frig de două săptămâni
Elevii din județul Vrancea, care învață în frig de când s-au întors din vacanță, cer să intre în on-line. Consiliul Județean al Elevilor Vrancea a transmis că situația nu mai poate fi tolerată.
banner elena caragiu png
A murit a doua soție a lui Toma Caragiu! Unde locuia și câți ani avea. „Acum s-a întâlnit cu Toma”
A murit Elena Caragiu, cea de-a doua soție a marelui actor Toma Caragiu.