Filme spaniole actuale, la Institutul Cervantes din București

17 februarie 2020
Filme spaniole actuale, la Institutul Cervantes din București jpeg

Institutul Cervantes din Bucure┼čti, cu sprijinul Filmotecii Ministerului de Afaceri Externe ╚Öi Cooperare Interna╚Ťional─â a Spaniei, prezint─â luna acesta ├«n capital─â seria de proiec╚Ťii intitulat─â Contemporani. Filme spaniole actuale. Filmele, subtitrate ├«n limba englez─â, vor fi difuzate cu acces liber (├«n baza unei rezerv─âri), ├«n perioada 20-22 februarie, ├«n Sala ÔÇ×AuditoriumÔÇŁ a Institutului Cervantes din Bucure╚Öti (Bulevardul Regina Elisabeta nr. 38).

Seria de proiec╚Ťii reune╚Öte patru filme spaniole recente ÔÇô trei lungmetraje de fic╚Ťiune ╚Öi un documentar. S├«nt filme care prezint─â pove╚Öti de via╚Ť─â, de care ne apropiem ├«n feluri diferite, prin ochii personajelor. Istorii particulare, fic╚Ťionale ╚Öi nonfic╚Ťionale, ├«n care ne putem reg─âsi ╚Öi care ne ├«ndeamn─â la reflec╚Ťie.

ÔÇ×Ne dorim, prin aceast─â selec╚Ťie de filme, s─â facem cunoscut─â publicului rom├ón o direc╚Ťie nou─â ├«n cinematografia spaniol─â, cu filme care abordeaz─â subiecte inedite ╚Öi propun personaje ╚Öi pove╚Öti memorabile. Dincolo de numele celebre din mediul cinematografic spaniol, ne propunem s─â ar─ât─âm c─â filmul spaniol este extrem de divers ╚Öi ofertant ╚Öi merit─â descoperit ├«n multiplele lui aspecteÔÇŁ, a declarat Jorge Jim├ęnez-Zumalac├írregui, directorul Institutului Cervantes din Bucure╚Öti.

Primul film din selec╚Ťie, J├║lia Ist, are la baz─â un scenariu scris de Elena Mart├şn, care semneaz─â ╚Öi regia ╚Öi ├«╚Öi asum─â ╚Öi rolul protagonistei: Julia, student─â la arhitectur─â ├«n Barcelona, decide s─â plece cu o burs─â Erasmus la Berlin. Este prima dat─â c├«nd pleac─â de acas─â ╚Öi porne╚Öte ├«n aceast─â aventur─â f─âr─â a sta prea mult pe g├«nduri. Plin─â de speran╚Ťe ╚Öi f─âr─â pic de experien╚Ť─â de via╚Ť─â, Julia se treze╚Öte ├«ntr-un ora╚Ö cenu╚Öiu ╚Öi distant, ├«n care a╚Ötept─ârile ei nu au nicio leg─âtur─â cu realitatea. Va trebui s─â accepte provocarea de a-╚Öi construi o nou─â via╚Ť─â ├«ntr-un ora╚Ö imens, plin de oameni. Filmul a ob╚Ťinut premii la mai multe categorii ├«n cadrul Festivalului de Film de la M├ílaga ├«n 2017.

Seria continu─â cu No s├ę decir adi├│s, filmul de debut al lui Lino Escalera, care a ob╚Ťinut ╚Öi el patru premii la Festivalul de Film de la M├ílaga ├«n 2017. Mai mult dec├«t at├«t, Nathalie Poza, actri╚Ťa din rolul principal, a ob╚Ťinut Premiul Goya pentru cea mai bun─â actri╚Ť─â pentru personajul Carla. Aceasta prime╚Öte un apel din ora╚Öul mic unde a crescut ├«n sudul Spaniei. Tat─âl ei, cu care nu mai vorbise de mul╚Ťi ani, este pe moarte. Ea refuz─â s─â accepte ╚Öi decide s─â-l duc─â la Barcelona, unde este convins─â c─â doctorii ├«l vor putea salva.

Cel de-al treilea lungmetraj, intitulat Mar├şa (y los dem├ís), este semnat de Nely Reguera, pentru care a fost nominalizat─â la Premiul Goya pentru cel mai bun film de debut ╚Öi la cea mai bun─â comedie ├«n cadrul Premiilor Feroz. Actri╚Ťa ├«n rol principal, B├írbara Lennie, a fost laureat─â cu Premiul Feroz pentru cea mai bun─â interpretare ╚Öi nominalizat─â la categor├şa cea mai bun─â actri╚Ť─â ├«n rol principal la Premiile Goya, ├«ntruchip├«nd-o pe Mar├şa. Aceasta le-a purtat de grij─â tat─âlui ╚Öi fra╚Ťilor ei, cu responsabilitate ╚Öi autoritate, fiind st├«lpul familiei, lucru de care este m├«ndr─â. De aceea, c├«nd tat─âl ei se ├«ndr─âgoste╚Öte brusc de infirmiera lui ╚Öi o anun╚Ť─â pe Mar├şa c─â urmeaz─â o logodn─â, ea simte c─â via╚Ťa ei se n─âruie. Ajuns─â la treizeci ╚Öi cinci de ani, f─âr─â so╚Ť, realizeaz─â c─â trebuie s─â fac─â o schimbare rapid─â ├«n propria via╚Ť─â.

Ultimul film propus, documentarul Saura(s), de Felix Viscarret, a fost nominalizat la categoria cel mai bun documentar la Premiile Goya ├«n 2017 ╚Öi prezentat ├«n cadrul celei de-a 65 edi╚Ťii a Festivalului de Film de la San Sebastian. F├ęlix Viscarret a dorit s─â realizeaze un portret filmic despre marele regizor spaniol Carlos Saura ╚Öi reu╚Öe╚Öte s─â ne aduc─â ├«n fa╚Ťa ochilor un Carlos Saura intim, prin intermediul conversa╚Ťiilor purtate de marele cineast cu cei ╚Öapte fii ai s─âi. Cu to╚Ťii s├«nt de acord s─â fac─â filmul, dar lui Saura un-i place s─â vorbeasc─â despre trecut. Viscarret insist─â. Lui Saura ├«i place s─â picteze. ╚śi s─â fotografieze. Viscarret nu se d─â b─âtut.

Filmele vor fi difuzate în versiune originală în limba spaniolă, cu subtitrare în limba engleză. Intrarea este liberă, în baza unei rezervări prin e-mail trimisă la adresa cultbuc@cervantes.es. Rezervarea este confirmată numai după primirea răspunsului în scris la cererea de rezervare.

***

PROGRAM

Joi, 20 februarie 2020, ora 19.00

Julia Ist - Spania, 2017, 91 min, regia: Elena Mart├şn

Vineri, 21 februarie, ora 19.00

No s├ę decir adi├│s - Spania, 2016, 97 min, regia: Lino Escalera

Sîmbătă, 22 februarie, ora 17.00

Mar├şa y los dem├ís - Spania, 2016, 92 min., regia: Nely Reguera

Sîmbătă, 22 februarie, ora 19.00

Saura(s) -  Spania, 2017, 86 min, regia: Felix Viscarret, documentar

serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio Rom├ónia Muzical ÔÇô 25. Recital sus╚Ťinut de violonistul R─âzvan Stoica ╚Öi pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
To╚Ťi cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar c├«teva click-uri distan╚Ť─â, la orice salon ├«╚Öi doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE jpeg
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca Rom├ónia s─â devin─â o ╚Ťar─â cu un trafic rutier mai sigur, prin┬áreducerea progresiv─â a num─ârului victimelor accidentelor rutiere.
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ jpeg
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ
├Än 2022, Funda╚Ťia Superbet este din nou al─âturi de revista cultural─â, sus╚Ťin├«nd organizarea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele┬áDilema vecheÔÇŁ.
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino? jpeg
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino?
S├«nt foarte multe jocuri, foarte multe posibilit─â╚Ťi, iar dac─â e╚Öti ├«ncep─âtor, exist─â riscul s─â te sim╚Ťi pu╚Ťin st├«njenit, s─â nu ╚Ötii exact ce s─â te joci ╚Öi s─â ├«nchei sesiunea cu un gust amar.
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai  Zevo te inspir─â jpeg
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai. Zevo te inspir─â
Iubitoarele ╚Öi iubitorii de fashion vor g─âsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu aten╚Ťie la detalii ╚Öi cu designuri inedite - GEN╚ÜILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
├Ämbr─âc─âmintea de protec╚Ťie ╚Öi echipamentul personal de protec╚Ťie (EIP) reprezint─â o caracteristic─â de siguran╚Ť─â esen╚Ťial─â ├«n orice loc de munc─â, iar industria alimentar─â nu face excep╚Ťie.
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â?
Pentru ca ╚Ťinutele tale s─â arate perfect, merit─â s─â ├«nve╚Ťi arta purt─ârii botinelor ╚Öi cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendin┼úe ├«n materie de ┼úinute estivale s├«nt extrem de ofertante, d├«ndu-┼úi posibilitatea de a jongla cu creativitatea ┼či de a-┼úi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor
├Än ultimii cinci ani, tot mai mul╚Ťi pasiona╚Ťi de jocuri de noroc au mutat distrac╚Ťia ├«n online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie jpeg
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie
S├«nt c─âr╚Ťi care ├«╚Ťi schimb─â total viziunea despre lume, iar ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â?
Pentru a-╚Ťi u╚Öura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care s─â te ajute s─â toaletezi elementele de vegeta╚Ťie ├«n siguran╚Ť─â ╚Öi f─âr─â eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.
Cînd nu se poate produce alăptarea jpeg
Cînd nu se poate produce alăptarea
Există situaţii în care alăptarea nu se poate produce, din varii motive, fie aparţinînd mamei, fie nou-născutului.
Cum s─â economisi╚Ťi bani ├«n mod corespunz─âtor jpeg
Cum s─â economisi╚Ťi bani ├«n mod corespunz─âtor
Cu un plan financiar scris ╚Öi elaborat, va fi mai u╚Öor s─â v─â planifica╚Ťi rambursarea banilor pe care trebuie s─â-i ├«mprumuta╚Ťi.
Revelion cu bun gust: b─âuturi rafinate, ├«n func╚Ťie de preparate jpeg
Revelion cu bun gust: b─âuturi rafinate, ├«n func╚Ťie de preparate
Este important s─â asociem corect preparatele festive cu licorile care le poten╚Ťeaz─â aroma.
Lista cu rezolu╚Ťii de Anul Nou trebuie s─â includ─â cursuri de dezvoltare personal─â jpeg
Lista cu rezolu╚Ťii de Anul Nou trebuie s─â includ─â cursuri de dezvoltare personal─â
╚śtiai c─â exist─â┬ácursuri de dezvoltare personal─â┬áconcepute special pentru adolescen╚Ťi?
Cum po╚Ťi s─â reduci consumul de energie electric─â? jpeg
Cum po╚Ťi s─â reduci consumul de energie electric─â?
Pentru a te asigura c─â de fiecare dat─â c├«nd faci plata factura electrica online pl─âte╚Öti sume c├«t mai mici de bani, este bine s─â respec╚Ťi o serie de reguli.
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi! jpeg
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi!
Acest echipament pentru ├«nc─âlzirea locuin╚Ťei se remarc─â prin faptul c─â produce c─âldur─â f─âr─â s─â utilizeze combustibil, ci folosind pur ╚Öi simplu resurse din natur─â, precum apa, aerul ╚Öi solul.
Cum func╚Ťioneaz─â un cazino online? jpeg
Cum func╚Ťioneaz─â un cazino online?
Platformele online permit o dinamic─â mai accentuat─â ╚Öi un ritm de joc mai rapid, deoarece nu exist─â nici o interac╚Ťiune ├«ntre juc─âtori ╚Öi sistemele tehnologice.
Cum func╚Ťioneaz─â centrala pe pele╚Ťi ╚Öi ce avantaje are pentru mediul ├«nconjur─âtor ╚Öi pentru buzunarul t─âu jpeg
Cum func╚Ťioneaz─â centrala pe pele╚Ťi ╚Öi ce avantaje are pentru mediul ├«nconjur─âtor ╚Öi pentru buzunarul t─âu
Aleg├«nd o central─â pe pele╚Ťi nu doar c─â vei face economii substan╚Ťiale ├«n buget, ci vei ajuta ╚Öi la protec╚Ťia mediului ├«nconjur─âtor.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.