Jocurile privirii

15 februarie 2020
Jocurile privirii jpeg

● Carmen Secere, mon amour ma tristesse  / întîmplări de viață în est /, Editura Vinea, 2019.

Carmen Secere a publicat anul trecut o carte foarte puternică, mon amour ma tristesse / întîmplări de viață în est /, care aglutinează cîteva dintre temele majore ale poeziei, expunîndu-se din acest motiv mai multor riscuri. Totuși, poeta răstoarnă clișeele, le ia în răspăr, reușind astfel unele efecte poetice aproape insolite. Este adepta fragmentarismului și, din acest motiv, evită diluarea unor secvențe lirice. Deși trece prin filtrul sensibilității sale situații de viața „la limită”, poeta reușește o abordare lejeră, lipsită de încrîncenare. Se simte o anumită senzație de dedublare, de distanțare între realitatea ființei și realitatea poetizată. De asemenea, e foarte atentă la acele aspecte care răstoarnă percepțiile inițiale ale unor situații sau fenomene: „facem alegeri mici fără să știm / că sînt marile decizii / vorbim despre singurătatea zăpezilor / în iarna care nu mai vine / uităm de fericirea peștilor / pe care copca nu-i mai sperie / nu ne mai aruncăm în niagara brațelor / în care am cunoscut nebunia / căderea izolarea / doar tu știi că exist / orbule / cînd iubirea mea transpiră / în cămașa de forță” („fericirea”). Am citat acest prim poem al cărții pentru a se vedea cum metaforele nu se formează prin punerea în relație (oximoronică) a două componente diferite, ci prin faptul că acestea devin consubstanțiale unele altora.

Carmen Secere are un mod special de a se raporta la ceea ce numim îndeobște realitate. Pentru că aceasta se schimbă în orice moment în funcție de cum anume este observată. Se știe, fizica modernă a certificat faptul că lucrurile există și își au locul lor în spațiu doar în relație cu cel care le privește. Moartea este o entitate prin intermediul căreia viața poate fi văzută pieziș: „ascult liniștea / întoarsă în oase / pumnii strînși tac / umbra de ieri se așază pieziș / peste umbra de azi / nu mi-e teamă / moartea nu vindecă / pe nimeni” („pieziș”). În unele situații, dramatismul liric se hrănește din aluviunile realului blurat pentru ca spre final să se cristalizeze în formule sintetice și percutante: „sînt doar un copil care aleargă / într-o fotografie imposibilă / ca o dulce mîhnire / se adîncesc apele / în camera cu pereții subțiri / cîteva pete uscate / într-un ciob rămas de la eclipse / între frigul de ieri și ultimul cer / strigătul ca un cui înfipt / în memorie” („eclipse”).

Imaginarul erotic provine din explorarea unei intimități doar sugerate. Senzualitatea este reprimată. Se spune doar atît cît trebuie a stimula imaginația cititorilor: „lampagiul doarme / la marginea orașului înghițit / de întuneric / pe masa rotundă se împart cărțile / păcatele dantelei roșii / sînt miza serii / despre luminile orașului / poate povesti oricine / dar despre cum se dezbracă o rochie / numai o femeie” („rochie”).

În poezia lui Carmen Secere boala funcționează ca un liant între mai multe stări, între mai multe feluri de prizare a concretului: „dacă la început a fost cuvîntul / de ce oamenii ucid vocile / sîntem pacienții aceluiași ospiciu / a sosit medicația / somn ușor” („voci”). Acest lucru e posibil și pentru că în starea de boală percepțiile sînt mai acute. Poeta pare să caute înlăuntrul ei situațiile critice, dramatice, pe care să le expulzeze ulterior ca pe niște rămășițe maligne. Cele mai bune fragmente din carte sînt acelea în care instanța lirică dialoghează cu variantele de a fi ale ființei. Multe texte mărturisesc voința reconstrucției realității din fotograme ce rezultă din anumite jocuri ale privirii, ale percepției.  De aici, ritmul sacadat, telegrafiat al expunerii poetice, care face bine poeziei în ansamblul ei. Mon amour ma tristesse / întîmplări de viață în est este o carte care merită citită și evaluată ca atare.

Şerban Axinte este scriitor şi critic literar. Cea mai recentă carte publicată: My murderer’s chant and other poems (2006-2016), translated by Ioana Miron, Editura Vinea, 2017.

pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți
DilemaVeche (2) (2) jpg
10 dintre cele mai importante "remontadas" din istoria fotbalului
FC Barcelona a reușit cea mai impresionantă „remontada” din topul nostru.
IQOS x DIPLOMA 11 jpg
DIPLOMA Show sărbătorește 10 ani. IQOS susține industriile creative ca partener pentru al patrulea an consecutiv
La a X-a ediție a festivalului, vor fi reprezentate 16 specializări, de la arhitectură și peisagistică, arte grafice, design de produs și fashion, pînă la artele clasice - pictură și sculptură.
MS jpg
Soră profet și soldat
Un cîntec acoperă dealuri în Donbas
MCER3 jpg
Muzeul Cărții și Exilului Românesc a fost inaugurat la Craiova
De altfel, una dintre strategiile Consiliului Județean Dolj este de a readuce la viață clădirile de patrimoniu.
Saltele: cheia supremă pentru un somn de calitate și o sănătate excelentă
Pentru a vă păstra salteaua mulți ani de acum înainte, ar trebui să urmați cîteva reguli simple de îngrijire.
Limbă, tehnologie și cultură  Crearea de punți într o lume globalizată png
Limbă, tehnologie și cultură: Crearea de punți într-o lume globalizată
În concluzie, limbă, tehnologie și cultură joacă un rol vital în crearea de punți într-o lume globalizată.
pompa de caldura aer apa monobloc bricolaj market 1 jpg
Cumpără o pompă de căldură aer-apă monobloc de la Bricolaj Market!
Ești pregătit să faci față eficient necesităților tale de încălzire pentru locuință? Verifică ce găsești pe site-ul Bricolaj Market!
unnamed 2 jpg
serile Enayati Medical City png
Serile Enayati Medical City - a VI-a ediție
Continuăm seria evenimentelor Serile Enayati Medical City cu cea de-a VI-a ediție, care va avea loc miercuri, 27 septembrie, ora 19.00, în incinta Enayati Medical City din sectorul 1.

Adevarul.ro

image
Caz șocant în Olt. Un bărbat a fost decapitat, iar capul i-a fost aruncat la WC
Un caz șocant de crimă s-a produs miercuri, 6 decembrie 2023, în jurul orei 14,30, în localitatea Slătioara din județul Olt. Un bărbat a fost decapitat de un altul.
image
Manele cu conotații sexuale, la balurile de boboci din Craiova. "Au ajuns să le arate pe scenă și cum se face" VIDEO
Un liceu renumit din Craiova este arătat cu degetul după ce în spațiul public au apărut imagini de la petrecerea elevilor de clasa a IX-a. Artistul Luis Gabriel, anunțat pe afișul evenimentului drept "special guest". este acuzat că a cântat în fața minorilor melodii obscene.
image
Scandal în Italia: Bijutier condamnat la 17 ani de închisoare pentru uciderea a doi hoți care i-au legat fiica și i-au jefuit magazinul VIDEO
Un bijutier din Italia a fost condamnat la 17 ani de închisoare pentru că a împușcat mortal doi hoți care i-au jefuit magazinul și i-au legat fiica. Sentința a declanșat o dezbatere aprinsă privind limitele autoapărării în Italia.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.