„Complexitate umană”, la Galeria Galateca
Complexitate umană, expoziția de pictură a artistului plastic Viorica Ciucanu, va fi găzduită de Galeria Galateca, în perioada 12 - 22 februarie.
Complexitate umană are la bază un concept sincretic, fiind un demers de cunoaștere a naturii umane, privită din unghiul misterului, al idealismului, uneori, chiar al absurdului. Plecînd de la Don Quijote, întruchiparea idealistului, și a lui Sisif, pentru care, am putea spune, absurdul naște coordonate proprii, lupta potențează „umanul” și tragismul condiției umane, ajungîndu-se la unele descoperiri ale prezentului, precum smartphone-ul sau drona, „obiecte dezumanizante”.
Împărțite de dihotomia contingent/transcendent, lucrările devin o platformă de întrebări ce gravitează în jurul unui dicteu expresiv. Periplul cromatic, cu dominantă în albastru și stacojiu, alături de traseul simbolistic al lucrărilor realizează, împreună, un sistem de gîndire vizuală, guvernată de un lirism uneori temperat, alteori violent. Parcurgînd un traseu aparent cronologic, în care miticul se împletește cu realitatea, expoziția punctează, prin notații abstracte, atît prietenia dintre Brâncuși și Joyce, transpusă în lucrarea Coloana, în care corpul uman devine un bazin ale cărui fluide curg din generație în generație, ca printr-o coloană fără de sfîrșit, cît și călătoriile spirituale (lucrările Portrete metafizice, Sufletul) sau istoria noastră recentă (1947-1989), ce stă sub semnul tăcerii impuse (lucrarea Zidul).
„Plecînd de la noțiuni caracteristice naturii umane, artista creionează cu virtuozitate caractere, trăiri și personaje prin examinarea trecutului și a prezentului, lăsîndu-i privitorului sarcina de a-și imagina viitorul. Toate aceste schițe ale istoriei sînt redate de Viorica Ciucanu din diverse perspective, abordînd misterul în starea lui pură, descifrat de privitor prin introspecție, o căutare în interiorul unui sine curios, deschis la nou sau poate uimit. Idealismul este o altă abordare la care artista face apel și, deși își face cu greu loc în cotidian, poate fi analizat ca o formă redutabilă de forță și conștientizare. Păstrînd o ordine cronologică, firul narativ creat de Viorica Ciucanu conduce către destinul tragic al rătăcirii spiritului într-o lume în care libertatea și diversitatea ne transformă din ființe cu un caracter de unicitate extrem de bine conturat, într-o masă ternă și incoloră, hrănită cu falsul îndemn al cunoașterii universale, plătit, în mod nefericit, cu pierderea Sinelui. Artista simte o puternică dorință de a resuscita prezentul și de a anula, pe cît posibil, tragismul ce se arată dinspre viitor. Astfel, apare pînza de pictură așezată strategic în centrul spațiului expozițional.” (Ana Maria Ilie, curator)
Absolventă a Școlii de Artă „Carmen Saeculare” și, în prezent, studentă în anul al III-lea la Facultatea de Artă și Design – Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, secția Pictură, Viorica Ciucanu a fost prezentă de-a lungul timpul în expoziții personale (Complexitatea umană, Cele cinci elemente, Iubirea, Contemplînd, Mediterana, Albastru), tabere de creație (Perugia, Kusadasi, Sardinia) și bienale de artă naționale și internaționale (Piatra Neamț, Roma, Perugia, Genova și Ruse).