„Complexitate umană”, la Galeria Galateca

2 februarie 2020
„Complexitate umană”, la Galeria Galateca jpeg

Complexitate umană, expoziția de pictură a artistului plastic Viorica Ciucanu, va fi găzduită de Galeria Galateca, în perioada 12 - 22 februarie.

Complexitate umană are la bază un concept sincretic, fiind un demers de cunoaștere a naturii umane, privită din unghiul misterului, al idealismului, uneori, chiar al absurdului. Plecînd de la Don Quijote, întruchiparea idealistului, și a lui Sisif, pentru care, am putea spune, absurdul naște coordonate proprii, lupta potențează „umanul” și tragismul condiției umane, ajungîndu-se la unele descoperiri ale prezentului, precum smartphone-ul sau drona, „obiecte dezumanizante”.

Împărțite de dihotomia contingent/transcendent, lucrările devin o platformă de întrebări ce gravitează în jurul unui dicteu expresiv. Periplul cromatic, cu dominantă în albastru și stacojiu, alături de traseul simbolistic al lucrărilor realizează, împreună, un sistem de gîndire vizuală, guvernată de un lirism uneori temperat, alteori violent. Parcurgînd un traseu aparent cronologic, în care miticul se împletește cu realitatea, expoziția punctează, prin notații abstracte, atît prietenia dintre Brâncuși și Joyce, transpusă în lucrarea Coloana, în care corpul uman devine un bazin ale cărui fluide curg din generație în generație, ca printr-o coloană fără de sfîrșit, cît și călătoriile spirituale (lucrările Portrete metafizice, Sufletul) sau istoria noastră recentă (1947-1989), ce stă sub semnul tăcerii impuse (lucrarea Zidul).

„Plecînd de la noțiuni caracteristice naturii umane, artista creionează cu virtuozitate caractere, trăiri și personaje prin examinarea trecutului și a prezentului, lăsîndu-i privitorului sarcina de a-și imagina viitorul. Toate aceste schițe ale istoriei sînt redate de Viorica Ciucanu din diverse perspective, abordînd misterul în starea lui pură, descifrat de privitor prin introspecție, o căutare în interiorul unui sine curios, deschis la nou sau poate uimit. Idealismul este o altă abordare la care artista face apel și, deși își face cu greu loc în cotidian, poate fi analizat ca o formă redutabilă de forță și conștientizare. Păstrînd o ordine cronologică, firul narativ creat de Viorica Ciucanu conduce către destinul tragic al rătăcirii spiritului într-o lume în care libertatea și diversitatea ne transformă din ființe cu un caracter de unicitate extrem de bine conturat, într-o masă ternă și incoloră, hrănită cu falsul îndemn al cunoașterii universale, plătit, în mod nefericit, cu pierderea Sinelui. Artista simte o puternică dorință de a resuscita prezentul și de a anula, pe cît posibil, tragismul ce se arată dinspre viitor. Astfel, apare pînza de pictură așezată strategic în centrul spațiului expozițional.” (Ana Maria Ilie, curator)

Absolventă a Școlii de Artă „Carmen Saeculare” și, în prezent, studentă în anul al III-lea la Facultatea de Artă și Design – Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, secția Pictură, Viorica Ciucanu a fost prezentă de-a lungul timpul în expoziții personale (Complexitatea umană, Cele cinci elemente, Iubirea, Contemplînd, Mediterana, Albastru), tabere de creație (Perugia, Kusadasi, Sardinia) și bienale de artă naționale și internaționale (Piatra Neamț, Roma, Perugia, Genova și Ruse).

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Femeia moartă în accidentul de tir de la Galați era mama multiplei campioane olimpice Gina Gogean. Sora sportivei este în stare gravă
Mama campioanei Gina Gogean a murit, iar sora este în stare gravă, în urma unui accident de circulație.
image
Cum au schimbat normele la locul de muncă tinerii din Generația Z. Mesajele primite de la angajați de proprietara unei firme
Patroana a împărtășit trei texte pe care le-a primit de la angajatul ei din generația Z, iar concluziile ei sunt de luat în seamă.
image
Alimentul care îți schimbă fizionomia: de ce apar erupții cutanate, roșeață și umflături
Aspectul general al pielii poate fi îmbunătățit dacă reducem consumul unui aliment, spun nutriționiștii.

HIstoria.ro

image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.
image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.