Avanpremieră editorială: Vizuina de aur

21 februarie 2020
Avanpremieră editorială: Vizuina de aur jpeg

Dilema veche vă prezintă în avanpremieră un fragment din volumul Vizuina de aur, de Cătălin Partenie, în curs de apariție în colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom.

București, 1988. Paul este student la Filosofie, are un set de tobe și un plan secret: vrea să fie exmatriculat și să se angajeze ca baterist la un restaurant, într-o formație. Planul îi reușește, dar lucrurile iau o întorsătură neașteptată și Paul își face un nou plan.

„Acest roman vorbește doar aparent prin cuvinte, adevărata lui limbă este muzica. Cuvintele sînt ca o cortină. Odată ce le deschizi, pe scenă se cîntă. Cu personaje celebre, precum libertatea, prietenia, dragostea.” (Peter Kerek)

„După ce am citit Vizuina de Aur, mi-am dat seama că în spatele Cortinei de Fier muzica a avut alt gust și altă putere.” (Charles King)

„O poveste dulce-amăruie și foarte emoționantă despre cum a fost și cum este.” (Vladimir Mirodan)

catalin partenie jpg jpeg

Cătălin Partenie predă filosofie la Facultatea de Științe Politice a Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative din București. A studiat filosofia la universitățile din București, Oxford și Heidelberg și este doctor în filosofie al Universității din Glasgow (cu o teză despre Platon). A fost Postdoctoral Fellow la Université du Québec à Montréal, Onassis Research Fellow la British School of Classical Studies din Atena și bursier al Colegiului Noua Europă din București. A editat mai multe volume, printre care: Plato. Selected Myths (Oxford’s World Classics, 2004), Plato’s Myths (Cambridge University Press, 2009) și In Fiction We Trust (Polirom, 2016). Povestirea sa „Gudrun” (pe care a scris-o în limba engleză) a obținut Honorable Mention la ediția din 2019 a Concursului Literar Frank McCourt și a fost publicată în The Southampton Review (New York). A publicat, de asemenea, o serie de eseuri în The Philosophical Salon (Los Angeles Review of Books Channel) și Dublin Review of Books, două dintre ele fiind traduse în limbile germană și mandarină. The Golden Burrow este primul său roman (scris în engleză); Vizuina de Aur (Polirom, 2020) este versiunea acestuia în română. Peter Kerek a regizat la Unteatru o adaptare scenică scrisă de autor.

***

Vizuina de aur (fragment)

— Ce frumos era pe atunci. Domnea ordinea, nu haosul. Ce‑are ordinea de nu e bună?

Nu‑mi venea să cred că în ziua în care mama lui Paul fusese înmormîntată trebuia să‑l ascult pe tipu’ ăsta.

— Dumnezeu s‑o odihnească, zic, aşa, mai tare, ca să‑i dau de înţeles că m‑am săturat de palavrele lui, şi asta parcă l‑a trezit pe Dan, care pînă atunci se uitase absent în farfuria lui cu pilaf.

— Era ordine, zice domnu’ Voicu, pentru că toţi credeam în acelaşi lucru. În materie. Materie, nu perestroika. Nu există decît mijloace de producţie şi relaţii de producţie; şi economia este baza vieţii omeneşti. Am făcut şi filosofie la Moscova, să ştii. Pînă la Marx, lumea era naivă. Dar cînd a venit el, vălul a fost ridicat şi toţi au putut să vadă că spiritul e doar o vorbă.

— Auzi, măi vere, zice Dan, ştii tu cum începe Manifestul Partidului Comunist?

Domnu’ Voicu nu zice nimic şi se uită la un pahar gol din faţa lui.

— „O stafie bîntuie Europa: stafia comunismului.” Aşa începe, da’ de ce începe aşa, că doar pentru comunişti o stafie e ca un disident? Păi, ce înseamnă asta, că comunismu’ e o stafie? Stafiile nu sînt materie, măi vere, da’ ele există. Asta a vrut să spună Marx. Comunismul e o idee, mă, şi istoria curge în matca ideilor, nu invers, cum ziceţi voi materialiştii. Marx ştia foarte bine treaba asta, dar nu mai putea s‑o spună pentru că materialismul devenise deja opiul popoarelor. Şi atunci a zis că nu există decît materie, că nu putea merge împotriva curentului. Ăsta a fost calul lui troian. În care ce‑a ascuns? Păi, o idee, ce altceva putea să ascundă ? Ideea că dreptatea înseamnă egalitate. Adică să nu posede nimeni mai mult decît altul. În sensul ăsta egalitate. Doar că lucrurile materiale nu se pot împărţi egal, orice ai face. Este? Dar Marx nu la lucrurile materiale se gîndea. El avea în cap ca nimeni să nu posede mai multe idei decît altul. Înţelegi? Asta a fost în capu’ lui, că dacă nimeni nu posedă mai multe idei decît celălalt, atunci o să fie egalitate, adică dreptate.

Era o nebunie să vorbeşti aşa de faţă cu toată lumea aia, dar lui Dan nu‑i păsa.

— Soţia mea mi‑a deschis ochii, chiar înainte să‑i închidă pe‑ai ei. A murit împăcată, să ştii, Dumnezeu s‑o odihnească! A murit împăcată pentru că fiul ei n‑a fost la căpătîiul ei cînd a murit. „A ales bine.” Aşa a zis înainte să‑şi dea ultima suflare. „A ales bine.” Ştia c‑o să moară.

Îşi alesese şi hainele cu care avea să fie pusă‑n coşciug. Un singur lucru o preocupa. Zicea că

o cam strîng pantofii pe care‑i alesese.

— Rămîi cu bine, Dane, zice domnu’ Voicu, ridicîndu‑se de la masă.

— Auzi, măi vere. Dacă Marx ar fi văr cu Nea Nicu şi dacă i‑ar păsa de el, mă rog, să zicem, ce crezi tu că i‑ar zice Marx lu’ văr‑su de‑acolo de unde‑o fi el acu’? Îţi spun eu. „Măi vere, ai, mă, grijă la stafii! La stafii, mă! Auzi, mă, Nicule?” Aşa i‑ar zice. Stai, mă, nu pleca.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Semnalul de alarmă tras de un economist de top: mai puțini bani europeni, mai mulți pensionari. Ce soluții propune României
Economistul Radu Crăciun avertizează asupra turbulențelor economice care ne așteaptă în următorii ani. El susține că România va traversa inevitabil o perioadă mai delicată, din 2027, când începe un prim val de pensionare a „decrețeilor”, cu urmări asupra pieței muncii, iar PNRR va lua sfârșit
image
Sclavia, din nou la modă în România. „Este atât de sumbru și de macabru modul în care se întâmplă lucrurile”
Avem cei mai mulți cetățeni exploatați prin muncă forțată, cele mai multe femei și cei mai mulți minori traficați pentru exploatare sexuală, comparativ cu celelalte state membre. Iar pentru asta este vina statului, atrag atenția experții, care spun că tinerii români cresc pentru a deveni victime.
image
Capcana din pachetele de țigări. De ce ajung unii să fumeze 20 de țigări pe zi
Fumatul a devenit un viciu tot mai răspândit, care debutează la vârste din ce în ce mai fragede, susțin specialiștii. Astfel, foarte multe persoane ajung să fumeze chiar și 20 de țigări pe zi.

HIstoria.ro

image
Cine au fost „indezirabilii”?
Fondul „Bruxelles” al Arhivei Ministerului Afacerilor Externe păstrează în dosarele secțiunii consulare a Legației României la Bruxelles câteva istorii ale unor personaje de rang secund, aventurieri, delincvenți, propagandiști – așa-numiții „indezirabili”.
image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.