A treia ediție a conferințelor „Despre lumea în care trăim”, între 22 și 26 februarie, la Ateneul Român

2 februarie 2020
A treia ediție a conferințelor „Despre lumea în care trăim”, între 22 și 26 februarie, la Ateneul Român jpeg

Mircea Cărtărescu va fi invitatul care va deschide cea de-a treia ediție a festivalului de conferințe Despre lumea în care trăim, care se va desfășura între 22 și 26 februarie 2020 la Ateneul Român. Conferința cu titlul „Etica literaturii“ vorbește despre influența valorilor morale ale autorului, a opțiunilor sale civice, ideologice și politice asupra propriei literaturi și a comunității și despre dizolvarea esteticului în etic și ideologic în lumea culturală actuală. Despre lumea în care trăim este o serie anuală de conferințe și dialoguri culturale şi ştiinţifice pe teme de actualitate, organizată de Fundaţia Humanitas Aqua Forte, în parteneriat cu Filarmonica „George Enescu“, Editura Humanitas şi Asociația ARCCA.

Fiecare invitat va susține o conferință de o oră, urmată de un dialog în profunzime. Conferințele din ediția 2020 abordează teme cu impact asupra felului în care ne construim societatea, pentru care experiența profesională a conferențiarilor poate aduce lămuriri mai mult decît utile. Germina Nagîț, cercetător care a condus timp de 17 ani Direcția de Investigații a Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), ne va vorbi despre fețele și vîrstele Securității, într-o conferință care pledează pentru acuratețea memoriei și analiza critică a perioadei comuniste, singurele terapii eficiente împotriva amneziei și a recidivei totalitare.

Cristian Mureșan, expert în politici publice în domeniul energiei, care activează în prezent în cadrul unui cabinet de inteligență economică din Paris, va susține o conferință cu tema „Neînțelegeri în jurul capitalismului: răstălmăciri și pericole. Unde ne aflăm?“, în care va explica, pornind de la date statistice, dacă sistemul capitalist este și poate rămîne compatibil cu aspirațiile claselor de mijloc, cu ecologia, cu tehnologia tip inteligență artificială și cu lumea de mîine.

Manfred Spitzer, director al Spitalului Universitar de Psihiatrie din Ulm și autorul cărții „Demența digitală”, bestseller în Germania, va susține o conferință în care va explica, pe baza celor mai recente cercetări din psihologie, psihiatrie și neuroștiințe, care este influența pe care tehnologiile digitale o au asupra concentrării noastre, a nivelului de stres și a dezvoltării rețelelor neuronale ale creierului, în special în cazul copiilor și al adolescenților. Conferința va fi urmată de un dialog cu Cătălin Ștefănescu, realizatorul emisiunii Garantat 100%.

Dr. Alexandra Martin, profesor asistent la Colegiul Medical din Chattanooga, Spitalul de Copii Erlanger, unde a pus bazele unei echipe antrenate pentru diagnosticul și tratamentul bolilor endocrine la copii, și dr. Yuvraj Kalra, medic pediatru și specialist în terapie intensivă pediatrică la Spitalul de Copii din Chattanooga, statul Tennessee, unde a organizat secția de terapie intensivă pentru copii-problemă, vor prezenta publicului român stadiul actual, prioritățile și perspectivele medicinei copilului - noile tratamente pentru boli metabolice, genetice, imune și degenerative, pînă nu de mult fără soluție, și avansurile tehnologice din ultimele decenii.

Mihai Netea, internist-infecționist și profesor de medicină internă experimentală la Universitatea Radboud din Nijmegen, laureat în 2016 al Premiului Spinoza, cea mai importantă distincție științifică a Olandei, va susține o conferință cu tema „O istorie genetică (incompletă) a românilor. Ce ne învață studiile genetice despre istoria Europei de Sud-Est“, în care vom afla cît de diferiți sîntem noi cu adevărat față de celelalte popoare din jurul nostru și dacă aceste diferențe vin din faptul că vorbim alte limbi, mîncăm diferit, interpretăm altfel evenimentele istorice sau sîntem poate diferiți la nivelul biologic al ADN-ului pe care îl avem.

Conferința de închidere, cu tema „Superstițiile modernității“, va fi susținută de Horia-Roman Patapievici: „Dacă admitem că superstițiile sînt prejudecățile în care avem o încredere religioasă, ne putem întreba, avînd drept scop același ideal al emancipării și afirmării demnității omului, care sînt superstițiile lumii moderne, de ieri și de azi.“

Partenerii de discuție în partea a doua vor fi: Mirela Nagîț, jurnalist cultural, Gabriel Liiceanu, Horia-Roman Patapievici, Martin S. Martin, medic cardiolog la Fundeni, apoi în Statele Unite, și Corina Negrea, jurnalist de știință la Radio România Cultural.

Fiecare întîlnire va fi prezentată de Mirela Nagîț, jurnalist cultural de mai bine de cincisprezece ani, realizatoare a emisiunii Cooltura la TVR1.

Puteți găsi informații detaliate despre conferințe și biografiile complete ale conferențiarilor și partenerilor de dialog pe site-ul oficial al evenimentului. Biletele sînt puse în vînzare pe Eventbook.ro

***

Programul complet al conferințelor:

Sîmbătă, 22 februarie, ora 11.30

Eveniment de deschidere

Conferință susținută de Mircea Cărtărescu, „Etica literaturii”, urmată de un dialog cu Mirela Nagîț

Sîmbătă, 22 februarie, ora 17.30

Conferință susținută de Germina Nagîț, „Ce a fost Securitatea? Vîrstele ei“, urmată de un dialog cu Gabrile Liiceanu, „Deconspirarea și limitele ei”

Duminică, 23 februarie, ora 11.30

Conferință susținută de Cristian Mureșan, „Neînțelegeri în jurul capitalismului: răstălmăciri și pericole. Unde ne aflăm?“, urmată de un dialog cu Horia-Roman Patapievici

Duminică, 23 februarie, ora 17.30

Conferința susținută de Manfred Spitzer, „Demența digitală”, urmată de un dialog cu Cătălin Ștefănescu

Luni, 24 februarie, ora 19.00

Conferința susținută de dr. Alexandra Martin și dr. Yuvraj Kalra, „Copiii noștri în secolul 21. Perspective ale pediatriei“,  urmată de dialogul cu dr. Martin S. Martin

Marți, 25 februarie, ora 19.00

Conferință susținută de Mihai Netea, „O istorie genetică (incompletă) a românilor. Ce ne învață studiile genetice despre istoria Europei de Sud-Est“, urmată de un dialog cu Corina Negrea

Miercuri, 26 februarie, ora 19.00

Conferință susținută de Horia-Roman Patapievici, „Superstițiile moderne“, urmată de un dialog cu Gabriel Liiceanu

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

Atacul a vizat o importantă bază militară Foto X   Nexta jpg
Groznîi, capitala Ceceniei, a fost atacată de drone. A fost vizate mai multe obiective militare
Groznîi, capitala Ceceniei, a fost vizată duminică dimineaţă de un atac cu drone. A fost vizată inclusiv o bază miliară de unde oamenii sunt trimişi să lupte în Ucraina.
profimedia 0945172876 jpg
Șansele Ucrainei de a păstra Pokrovsk. Forțele ucrainene se luptă să oprească înaintarea rapidă a rușilor
Trupele ruse se apropie de Pokrovsk dinspre est și sud. După capturarea satului Șevcenko, la sud de oraș, forțele ruse se află acum la mai puțin de patru kilometri de acest centru logistic cheie situat la marginea vestică a regiunii Donețk, relatează Kyiv Independent.
shutterstock 2554968047 jpg
Luna Plină în Gemeni, 15 decembrie. Ce semnificații are și cum îți poate influența zodia
Descoperă semnificația astrologică a lunii pline din decembrie în Gemeni și cum te influențează în funcție de zodie. Pregătește-te pentru un nou început!
Victor Piturca, Sportpictures jpg
Victor Piţurcă lămurește problema revenirii în fotbal, după 5 ani de pauză
Fostul selecționer a fost ofertat de FC Voluntari.
echipa film trei km pana la capatul lumii jpg
Echipa filmului „Trei kilometri până la capătul lumii", propunerea României pentru Premiile Oscar, dezvăluiri din culise
„Trei kilometri până la capătul lumii", regizat de Emanuel Pârvu este propunerea României la premiile Oscar la categoria Cel mai bun lungmetraj internaţional. Marţi echipa de
klaus iohannis pe tron jpg
Operația estetică la care ar fi apelat Kalus Iohannis. Românii, revoltați: „Deci acolo sunt banii de autostrăzi”
În plin scandal electoral după anularea primului tur al alegerilor prezidențiale din acest an, Klaus Iohannis ar fi fost preocupat să își facă o intervenție estetică. Despre ce este vorba, aflați din rândurile de mai jos.
spion roman jpg
Ce se întâmplă acum cu românul reținut pentru spionaj în favoarea Ucrainei. MAE a publicat ultimele informații
Un cetățean român a fost reținut în regiunea separatistă Abhazia din Georgia sub acuzația de spionaj în favoarea Ucrainei, conform autorităților locale pro-ruse.
image jpeg
shutterstock 2505780125 jpg
Mituri explicate. De ce să nu crezi tot ce auzi despre mâncare?
Mituri demontate despre mâncare. Ce trebuie să știi pentru o alimentație sănătoasă.