Premieră editorială: Pămîntul este plat! Cum să ne ferim de capcanele pseudoștiinței

11 decembrie 2019
Premieră editorială: Pămîntul este plat! Cum să ne ferim de capcanele pseudoștiinței jpeg

Dilema veche vă prezintă în premieră un fragment din cartea Pămîntul este plat! Cum să ne ferim de capcanele pseudoștiinței, de Alex Doppelgänger, recent apărută în Colecția Știință a Editurii Humanitas.

Există vaccinuri care provoacă autism? Sînt E-urile din alimente periculoase? Este omul creația unei entități divine, ori rezultatul evoluției, cum spune Darwin? Au ajuns în realitate americanii pe Lună? Pămîntul e sferic, sau plat?!

Alex Doppelgänger a scris un ghid foarte util care te învață să navighezi în siguranță prin marea de informații de pe internet și să deosebești știința adevărată de pseudoștiință. Autorul îți oferă numeroase exemple pentru cele mai întîlnite erori de logică pe care le faci, ca noi toți, în viața de zi cu zi, ajutîndu-i astfel pe șarlatani să te înșele.

Cartea caută să răspundă la cîteva întrebări absolut esențiale pentru cei ispitiți de pseudoștiință: Ce este știința? De ce să avem încredere în ea și în oamenii de știință? Cum ajung aceştia la diverse concluzii privind lumea în care trăim? Care sînt, punct cu punct, diferențele dintre știință și pseudoștiință?

Alex Doppelgänger are un stil simplu, colocvial, agreabil. A reușit să transpună felul specific de exprimare al blogger-ului într-o carte. Vorbește pe înțelesul oricui și este foarte convingător.

***

Apophenia: legături şi tipare imaginare

O altă chestie pe care o face creierul şi care a fost şi este esenţială pentru specia umană e apophenia. Am mai menţionat‑o cînd am vorbit de astrologie, dar a venit vremea s‑o tratăm mai pe larg: este pur şi simplu tendinţa omului de a percepe tipare în informaţii aleatorii, de a găsi legături între două sau mai multe lucruri care nu au nici o legătură între ele, de a găsi o ordine într‑un loc în care nu există aşa ceva. O însuşire a creierelor noastre e să găsească legături între anumite elemente în scopul şi cu speranţa de a discerne nişte tipare semnificative în experienţele senzoriale trăite zi de zi. 

E luni. Întîrzii la muncă pentru că alarma telefonului nu a funcţionat. Pisica tocmai şi‑a făcut nevoile pe canapea. Aparatul de cafea scoate nişte sunete ciudate şi nu mai funcţionează. Afară plouă cu găleata, iar maşina nu mai vrea să pornească. În mod normal, una sau două întîmplări nefericite ar trece neobservate, dar mai adaugă cîteva astfel de experienţe şi în scurt timp o să începi să crezi că eşti de fapt victima unui complot al unor forţe nevăzute. Cu siguranţă nimic nu e la nimereală. E un tipar şi totul se întîmplă cu un sens. Aceasta e, după cum i se spune în statistică, o eroare de tip I, un fals pozitiv: să vezi un tipar acolo unde nu este. 

Există şi o eroare de tip II sau fals negativ, în care pur şi simplu nu vezi un tipar acolo unde este, iar dintre cele două tipuri de erori ultimul este mult mai periculos. De exemplu: te întorci acasă, vezi uşa descuiată (deşi tu ai încuiat‑o), pe podea sînt toate lucrurile tale aruncate, laptopul îţi lipseşte şi auzi glasul cuiva. Un fals negativ ar fi să intri în casă ca şi cum totul ar fi în regulă şi efectiv să nu conştientizezi ce se întîmplă, adică să nu vezi vreun tipar. Dar în realitate nimeni nu face asta, pentru că ar fi periculos pentru propria supraviețuire, iar creierul tău, după sute de milioane de ani de evoluţie, ştie să fie precaut şi să te ferească de rele. Din perspectivă evoluţionistă, este mult mai bine să percepi un tipar acolo unde nu este, decît să ratezi nişte semne foarte importante şi să nu percepi un tipar acolo unde este, punîndu‑ţi astfel viaţa în pericol. 

Apophenia ne‑a fost un tovarăş de încredere de‑a lungul a sute de mii de ani de evoluţie: observînd tipare, am înţeles care ne este mîncarea, care ne sînt prădătorii. Chestia aia de pe jos este o creangă de copac, sau un şarpe veninos? Ce se aude din depărtare este mormăitul unui urs, sau vocea unui om? Better safe than sorry. La un moment dat, am învăţat să creştem plante şi să practicăm agricultura şi, timp de mii de ani, am fost ajutaţi de constelaţiile de pe cer şi de apophenia pentru a nu muri de foame: cînd vedeam întreaga constelaţie Orion pe cer, ştiam că trebuie să înceapă iarna, iar cînd vedeam asterismul Triunghiul Verii, ştiam că urmează să vină primăvara şi vara. Astfel, puteam planifica din timp cum să semănăm plante ori să culegem recolta. Evoluţia noastră ca specie şi civilizaţie a depins de cît de bine ne‑am descurcat cu nişte tipare imaginare de pe cerul nopţii.

Cîteodată însă apophenia poate distorsiona felul în care înţelegem o anumită situaţie, şi atunci avem de‑a face cu gambler’s fallacy (eroarea jucătorului de jocuri de noroc), ceva des întîlnit: este credinţa greşită că, odată ce s‑a întîmplat un lucru, e foarte probabil ca el să se întîmple mai frecvent (sau mai puţin frecvent) în viitor. Acum, pentru a fi o eroare, această credinţă trebuie să fie aplicată în cazul proceselor aleatorii, cum ar fi datul cu banul sau aruncatul zarurilor. Deşi poate apărea în mult mai multe situaţii, este o eroare adesea asociată cu jocurile de noroc şi cu oamenii care se îndeletnicesc cu ele, de unde şi numele. 

De exemplu: dai cu banul. La prima încercare îţi iese cap. La a doua îţi iese din nou cap. La a treia tot cap şi aşa mai departe, pînă cînd ai dat de cinci ori cu banul şi de cinci ori ţi‑a ieşit cap. Văzînd asta, e foarte probabil să crezi ori că este mult mai probabil ca rezultatul următoarei aruncări să fie tot cap (pentru că deja ai avut acest rezultat de cinci ori), ori că la următoarea aruncare o să‑ţi iasă pajură, pe considerentul că „e rîndul ei să apară“. Fireşte, oricare din aceste raţionamente este greşit, pentru că datul cu banul e un proces aleatoriu şi rezultatul fiecărei aruncări este complet independent de ce a fost pînă atunci. Indiferent de rezultatele anterioare, la fiecare aruncare există o şansă de 50% să‑ţi pice sau cap, sau pajură.

Gambler’s fallacy se mai numeşte şi Monte Carlo fallacy, nume inspirat de unul din cele mai cunoscute cazuri în care s‑a produs această eroare de logică. Pe 18 august 1913, la cazinoul Monte Carlo din Monaco s‑a întîmplat ceva tare neobişnuit: la un joc de ruletă, bila a căzut pe spațiul de culoare neagră de pe ruletă de 26 de ori la rînd. Conform statisticilor, şansele să îţi pice negru sau roşu de 26 de ori la rînd la ruletă este cam de 1 la 66,6 milioane (presupunînd că nu se trişează). Problema este că jucătorii care erau de faţă s‑au gîndit cumva că dacă a ieşit negru de 26 de ori la rînd era musai ca acum să urmeze un lung şir de bile care să cadă pe culoarea roşie. Aşa că au pariat toţi pe roşu şi au pierdut milioane de franci. După cum am spus însă, această eroare de logică poate apărea în orice context al vieţii noastre, cum ar fi atunci cînd aşteptăm un copil. Multe familii pot fi tentate să creadă că dacă au deja trei copii de sex feminin, atunci următorul clar o să fie un copil de sex masculin pentru că „e cazul“, „e rîndul lui“. 

Gambler’s fallacy este unul dintre cele mai întîlnite cazuri din viaţa de zi cu zi în care apophenia îşi face de cap:

Găsim un tipar acolo unde nu este şi îi dăm o anumită semnificaţie.

În momentul în care scapă de sub control, apophenia dă în schizofrenie (atunci cînd, de exemplu, interpretezi zgomotele aparatului de aer condiţionat drept voci care îţi spun să faci lucruri nasoale, ai clar o problemă). De fapt, termenul Apophänie a fost propus prima oară în 1958 de psihiatrul Klaus Conrad cu referire la primele stadii ale schizofreniei, pe care el le definea drept „observarea nemotivată de legături, acompaniată de o anumită senzaţie de sens şi scop“. 

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

Madison Keys jpeg
Madison Keys a stricat finala perfectă de la Australian Open
Titlul la Melbourne nu se va fi disputat de primele două clasate în ierarhia mondială.
Declarații de presă susținute de președintele Senatului, Ilie Bolojan, în paralel cu un protest spontan al funcționarilor publici angajați în Senatul României, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Disponibilizările la stat și reducerea cheltuielilor instituțiilor bugetofage, un simplu foc de paie?
Beneficiarii sinecurilor, pilele, relațiile, rudele, amantele, protejații, oamenii angajați pe filieră politică sau prin orice alte mijloace de influență, favoriți/favorite angajați fără concurs în instituții importante ale statului au intrat în fibrilații!
roboti poluare aer foto anpm jpg
Roboți de mare precizie vor măsura poluarea aerului în trei mari orașe din România
Trei mari metropole din România vor beneficia de echipamente robotizate de înaltă precizie pentru măsurarea particulelor de praf. Fără intervenție umană, noile tehnologii vor monitoriza exact cantitățile de PM10 și PM2.5, îmbunătățind astfel calitatea datelor privind poluarea aerului.
netflix  jpg
Nominalizările la Oscar ar putea spori veniturile Netflix. Platforma are peste 301 milioane de abonați
În curând vom afla numele filmelor și artiștilor nominalizați la cele mai importante premii anuale ale cinematografiei, Oscarurile, eveniment care pot aduce venituri importante plaftormelor de streaming, dintre care majoritatea sunt cotate la bursă.
consiliul general al municipiului bucuresti
Blocaj pentru formarea noii majorități în Consiliul General București: taberele formate în jurul PSD-PNL și USR nu s-au înțeles
După două ore jumătate, ședința pentru desemnarea comisiilor de specialitate din cadrul Consiliului General București, a fost declarată închisă.
Premierul Olandei, Mark Rutte, a vizitat Centrul Naţional de Instruire Întrunită „Getica” de la Cincu, judeţul Braşov, însoţit de preşedintele Klaus Iohannis și premierul Nicolae Ciucă FOTO Inquam ( (6) jpg
Mark Rutte somează țările NATO să crească urgent cheltuielile pentru apărare: „Europa va plăti factura pentru armele americane trimise Ucrainei”
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, susține că necesar ca SUA să rămână implicate în sprijinirea Ucrainei în faţa invaziei ruse, avertizând totodată că Alianţa nu va fi capabilă să se apere în mod colectiv „în patru sau cinci ani” dacă statele membre nu-şi cresc cheltuielile pentru apărare.
Yuval Raphael FOTO Wikimedia Commons
Eurovision 2025. O supraviețuitoare a atacului Hamas de la festivalul Nova va reprezenta Israelul
O supraviețuitoare a masacrului comis de Hamas pe 7 octombrie la festivalul de muzică Nova va reprezenta Israelul la Concursul Muzical Eurovision din luna mai.
Ce avere are de fapt Gigi Becali Latifundiarul din Pipera dat de gol de un apropiat jpg
turnul eiffel shutterstock 1391056664 jpg
Suma incredibilă pe care o româncă a plătit-o pentru o cafea la Paris. „Cea mai scumpă din viața mea”
Cafeneaua Christian Dior din Paris este una dintre cele mai faimoase din capitala franceză. Iar o româncă care a vizitat acest loc a rămas surprinsă de prețul pe care a fost nevoită să îl plătească pentru o singură cafea la acest local renumit.