Jurnalul unei misiuni medicale în Iașii de acum un secol și jumătate

John MASON
8 ianuarie 2020
Jurnalul unei misiuni medicale în Iașii de acum un secol și jumătate jpeg

Dilema veche vă prezintă un fragment din romanul Trei ani în Turcia, de John Mason, apărut pentru prima dată în limba română la Editura Polirom, cu traducere și cuvînt înainte de Mihai-Răzvan Ungureanu.

„John Mason ajunge în Moldova, apoi la Constantinopole, în calitate de medic misionar, cu un contract de trei ani – pe care nu îl va putea împlini pînă la capăt. La Iași ajunge la început de mai 1846, după un lung drum pe Mediterana și pe uscat apoi, trecînd prin carantina de la Galați și întîlnindu‑i pentru prima oară pe evreii localnici. Mason detaliază, utilizînd un fel de antropologie religioasă avant la lettre, sărbători și ritualuri observate în casele evreilor, elementele semnificative de calendar religios, portretizînd membrii de frunte ai comunității locale. Același spirit de observație se va manifesta și în capitala Imperiului Otoman, de această dată, însă, curiozitatea sa oprindu‑se asupra învățăturilor islamice și a Coranului. Descrierile privind starea evreilor din Iași, Iașii înșiși – capitală a Moldovei –, modalitățile prin care medicul putea interveni pentru a ușura suferințele trupești, interacțiunea cu localnicii fac lectura interesantă atît pentru istoricul epocii, cît și pentru profan. Rostul aventurii sale în Moldova și în Imperiul Otoman trebuie înțeles ca datorie a civilizației căreia îi aparținea și ca tribut firesc oferit propriei educații.” (Mihai-Răzvan Ungureanu)

***

La vremea cînd am ajuns în Constantinopol, casele misionarilor, atît ale celor din America, cît și din Marea Britanie, erau pline de armeni evanghelici care fuseseră persecutați și cărora misionarii au simțit că este de datoria lor să le ofere adăpost și protecție, deoarece rămăseseră fără case și afaceri, și fără niciun sprijin. Unii își pierduseră orice mijloc de trai și proprietățile, iar eu am fost chemat să-mi folosesc cunoștințele medicale pentru cei bolnavi.

Următoarele cuvinte cu privire la armeni și persecuția la care sînt supuși le-am auzit de la unul dintre misionarii din America:

„Din cele trei milioane de armeni din Turcia, majoritatea sînt încă în Armenia, în timp ce numai în Constantinopol se află nu mai puțin de 150.000, ei fiind de asemenea numeroși în aproape toate orașele mari ale Turciei. Biserica din care ei fac parte, deși nu-l recunoaște pe Papa de la Roma, la fel ca și celelalte Biserici din Orient, seamănă cu Biserica Catolică privind liturghia, venerarea icoanelor, moaștele, picturile, doctrinele și practicile.

În 1831, misionarii din America au pus bazele unei misiuni pentru armeni la Constantinopol, și de atunci lucrează în diferite regiuni din Turcia printre ei, nu cu scopul de prozelitism pentru vreo confesiune, ci pur și simplu pentru a propovădui Cuvîntul Domnului Isus Hristos. Rezultatul muncii lor l-au lăsat providenței lui Dumnezeu, permițîndu-și uneori să spere la o transformare a Bisericii care i-ar aduce înapoi puritatea evanghelică. Acești misionari care s-au stabilit la Constantinopol, Smyrna, Brusa, Trebizonda, Erzerum etc. pentru a-și duce la îndeplinire visul, în afară de propovăduirea Cuvîntului Domnului și convertirea celor de orice rang și ordin, au tradus și Scripturile în limbile moderne ale popoarelor, au făcut să circule cărțile religioase și au pus bazele unor școli. Ca rezultat al citirii Cuvîntului Domnului și al ascultării prezentărilor evanghelice, mii de armeni din Turcia s-au luminat pe plan intelectual și au admis adevărul sistemului evanghelic, spre deosebire de tradițiile în care crezuseră pînă atunci, iar sute dintre ei, prin voia lui Dumnezeu, au acceptat adevărul iubirii față de Isus Hristos. Aceștia din urmă, acceptînd adevărul, au ajuns să simtă că anumite dogme și practici ale Bisericii lor sînt păcătoase și nu le mai pot practica în continuare cu nevinovăție și conștiința curată, și nici nu mai pot fi de acord cu ele în chip fățarnic, numai de dragul unor avantaje materiale. […]

Încă de acum cinci ani puterile ecleziastice ale Bisericii Armene, dîndu-și seama de starea de spirit a armenilor evanghelici, au început să interzică citirea versiunilor moderne ale Scripturilor și cărților de la misiune și să interzică tinerilor să mai meargă la școlile misiunii.

Dar, cum aceste mijloace s-au dovedit insuficiente în descurajarea interesului abia trezit pentru adevăr, au fost adoptate mai multe măsuri urgente, astfel încît în ultimii patru sau cinci ani nu prea a mai existat o perioadă cînd, undeva în imperiu, oamenii să nu sufere de persecuție și nedreptăți. Supușii lui Dumnezeu, atît clericii, cît și laicii, au fost izgoniți sau exilați în țări îndepărtate, oprimați prin taxe mărite și amenzi grele, închiși în hrube întunecate, cu lanțuri la gît și picioare, sau bătuți cu bastoane pînă la moarte, la cererea și în prezența clericilor din localitate.”

dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți
DilemaVeche (2) (2) jpg
10 dintre cele mai importante "remontadas" din istoria fotbalului
FC Barcelona a reușit cea mai impresionantă „remontada” din topul nostru.
IQOS x DIPLOMA 11 jpg
DIPLOMA Show sărbătorește 10 ani. IQOS susține industriile creative ca partener pentru al patrulea an consecutiv
La a X-a ediție a festivalului, vor fi reprezentate 16 specializări, de la arhitectură și peisagistică, arte grafice, design de produs și fashion, pînă la artele clasice - pictură și sculptură.
MS jpg
Soră profet și soldat
Un cîntec acoperă dealuri în Donbas
MCER3 jpg
Muzeul Cărții și Exilului Românesc a fost inaugurat la Craiova
De altfel, una dintre strategiile Consiliului Județean Dolj este de a readuce la viață clădirile de patrimoniu.
Saltele: cheia supremă pentru un somn de calitate și o sănătate excelentă
Pentru a vă păstra salteaua mulți ani de acum înainte, ar trebui să urmați cîteva reguli simple de îngrijire.
Limbă, tehnologie și cultură  Crearea de punți într o lume globalizată png
Limbă, tehnologie și cultură: Crearea de punți într-o lume globalizată
În concluzie, limbă, tehnologie și cultură joacă un rol vital în crearea de punți într-o lume globalizată.
pompa de caldura aer apa monobloc bricolaj market 1 jpg
Cumpără o pompă de căldură aer-apă monobloc de la Bricolaj Market!
Ești pregătit să faci față eficient necesităților tale de încălzire pentru locuință? Verifică ce găsești pe site-ul Bricolaj Market!
unnamed 2 jpg

Adevarul.ro

image
Kim Basinger împlinește 70 de ani: iubirile pasionale ale actriței. Ce roluri i-au adus celebritatea VIDEO
Actriță și fost model, Kim Basinger a devenit celebră datorită rolurilor în filme precum Batman, L.A. Confidential și 9 1/2 Weeks. Vedeta premiată cu Oscar a avut o carieră excepțională, precum și o viață personală fascinantă. Astăzi, vedeta de la Hollywood împlinește 70 de ani.
image
Moartea misterioasă a uneia dintre cele mai mari vedete rock. Ultimele clipe din viața lui Jim Morrison, solistul trupei The Doors
Solistul trupei americane The Doors a fost unul dintre cele mai mari staruri rock din toate timpurile. La 52 de ani de la dispariția sa prematură, moartea sa este încă învăluită în mister, iar mulţi cred că Jim trăieşte şi azi.
image
Cartofii la cuptor, un deliciu. Cum faci cea mai ușoară mâncare de post, condimentele care îi fac irezistibili
Este un preparat simplu, dar deosebit de gustos. În post, cartofii la cuptor sunt o masă sățioasă și ușor de pregătit. Pot fi serviți cu murături, salată de legume ori cu sos de usturoi.

HIstoria.ro

image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.