Editura Litera: topul celor mai așteptate cărți în 2020
Editura Litera anunță un top de titluri pentru cititorii pasionați de ficțiune și non-ficțiune, o listă-reper care ne poate influența modul de gîndire în 2020.
Ficțiune
1. Tous les hommes n'habitent pas le monde de la même façon, Jean–Paul Dubois
Cîștigător, în 2019, al celui mai prestigios premiu literar al Franței, Premiul Goncourt, acest „roman nostalgic al fericirii pierdute” – cum îl descrie Agence France Press, va apărea la Editura Litera, anul acesta. Este o poveste plină de umanitate, melancolie și ironie, a unui om pe cale de a se stinge într-o închisoare canadiană pentru o crimă necunoscută. Prin istoria unei vieți regăsite, narată într-una dintre cele mai frumoase cărți ale lui Jean–Paul Dubois, descoperim un autor animat de un sens acut al fraternității, dar și de revoltă către toate formele de nedreptate.
2. Celestial Bodies, Jokha al-Harthi
Volumul, cîștigător al Premiului Man Booker International în 2019, este o reinterpretare inedită a unei saga de familie plină de secrete ce a devenit instant un bestseller. Primul roman scris în limba arabă care a cîștigat Premiul Man Booker International și prima carte a unei scriitoare din Oman ce a fost tradusă în limba engleză, „Celestial Bodies” marchează prezența unui nou autor important pe piața internațională.
3. Patria, Fernando Aramburu
Bestseller absolut în Spania, foarte apreciat la nivel internațional și ecranizat în timp record de către HBO, romanul lui Aramburu este o relatare despre viețile distruse de terorismul basc ce reînvie dezbaterea dintre adevăr și reconciliere. Prietenii de o viață devin dușmani înverșunați atunci cînd tatăl unei familii este ucis de militanții ETA. Concentrat pe complexitatea psihologică a personajelor, este încă un roman excepțional în colecția Clasici Contemporani Litera.
4. My Dark Vanessa, Kate Elizabeth Russell
Cartea despre care va vorbi toată lumea, „My Dark Vanessa” este un roman strălucitor și plin de forță, care marchează debutul exploziv al unei scriitoare excepționale. Explorînd dinamica psihologică a relației dintre o adolescentă precoce, dar naivă, și profesorul ei cu o personalitate magnetică și manipulatoare, acest roman este o lectură obligatorie în colecția Buzz Books.
5. American Dirt, Jeannine Cummins
Numit „Fructele mîniei al zilelor noastre” și „un nou clasic american”, romanul scris de Jeanine Cummins spune povestea Lydiei Quixano Pérez, o mexicancă din Acapulco, obligată să fugă în America împreună cu fiul ei, atunci cînd în oraș își face apariția șeful unui cartel al drogurilor care le amenință viața. Dramatic și plin de umanitate, romanul aruncă o privire în sufletele unor oameni dispuși să sacrifice totul pentru o rază de speranță.
Alte titluri de ficțiune: Le ghetto interieur, Santiago H. Amigorena; Berta Isla, Javier Marias; Transit, Rachel Cusk; The Beekeper of Aleppo, Christy Lefteri; The Beggar Maid, Alice Munro.
Non-ficțiune
1. Barack Obama’s Memoir
Memoriile fostului Președinte al Statelor Unite ale Americii este una dintre cele mai așteptate cărți ale acestui an. După succesul autobiografiei „Povestea mea”, a fostei Prime Doamne, care a devenit rapid una dintre cele mai populare cărți de memorii de ordin politic din istorie, cu peste 10 milioane de exemplare vîndute la nivel global, Barack Obama va lansa în timpul campaniei prezidențiale a SUA propria biografie. Titlul final al cărții și mai multe detalii despre ce va conține aceasta vor fi dezvăluite în curînd.
2. How to Avoid A Climate Disaster, Bill Gates
Bill Gates ne împărtășește ce a învățat în mai mult de un deceniu de studiu al schimbărilor climatice și al investițiilor în inovație pe care le-a făcut pentru a găsi o soluție la problema climei. Ne oferă o viziune pentru cum lumea poate construi și folosi instrumentele de care are nevoie pentru a ajunge la zero emisii de gaze de seră. Bill Gates explică de asemenea de ce este foarte implicat în această problemă și ce îl face să fie atît de optimist că planeta poate evita cele mai grave efecte ale crizei climatice.
3. The Volunteer, Jack Fairweather
Superb scrisă și extrem de bine documentată, incredibila poveste a lui Pilecki, polonezul parte din rezistență care s-a infiltrat la Auschwitz și a sabotat din interior, în încercarea de a-i avertiza pe aliați de planul final al naziștilor. O poveste reală cu o valoare incalculabilă care a fost recompensată cu Premiul Costa Biography Award în 2019 și care trebuie să se regăsească pe lista de lecturi de anul acesta.
4. Utopia for Realists, Rutger Bregman
În bestsellerul „Utopia for Realists”, carte vîndută în peste 32 de țări, Bregman ne arată că putem construi o societate pornind de la idei vizionare care, de fapt, sînt foarte ușor de pus în practică. Toate realizările majore ale civilizației de pînă acum – de la sfîrșitul sclaviei la începutul democrației – au fost considerate fantezii utopice. Printre aceste noi idei se numără venitul universal sau săptămîna de lucru de 15 ore, idei ce pot deveni realități pe parcursul vieții noastre.
5. Good Economics for Hard Times, Abhijit Banerjee & Esther Duflo
Cîștigătorii Premiului Nobel pentru Economie în 2019 ne arată cum economia ne poate salva din cele mai spinoase probleme sociale și politice. O carte revoluționară, originală, provocatoare, prin care autorii pledează pentru un intervenționism inteligent și o societate construită pe compasiune și respect.
Alte titluri de non-ficțiune: The Folly and the Glory, Tim Weiner; Origins. How the Earth Made Us, Lewis Dartnell; Upheaval. How Nations Cope with Crisis and Change, Jared Diamond; Capital and Ideology, Thomas Piketty; Think Like a Monk, Jay Shetty.