Despre vîrsta performanţei în sport

14 ianuarie 2020
Despre vîrsta performanţei în sport jpeg

E acea perioadă specială a anului, despre care am mai scris și probabil voi mai scrie, cînd încep trei turnee mari, de tenis, șah și sumo. Este vorba respectiv de Open-ul australian, de turneul de la Wijk aan Zee (Olanda) și de Hatsu Basho, primul din cele trei concursuri ținute peste an la Tokyo. Din acest punct de vedere, se poate spune că ianuarie este luna sporturilor individuale, spre deosebire de lunile de vară, cînd aparent se organizează mai multe competiții pe echipe, cum ar fi campionatele mondiale de fotbal sau olimpiadele. 

Dar cele trei turnee individuale (individualiste?) mai au ceva în comun. În tenis, tripleta Federer - Nadal - Djokovici nu se dă bătută. Federer are 38 de ani şi un camion de trofee la care încă mai adaugă. Nadal, „Regele Zgurii”, are cu cinci ani mai puţin, dar tot a depăşit vîrsta admisibilă pentru locul fruntaş într-un sport devenit din ce în ce mai solicitant, fizic şi psihic. Ai crede de Djokovici că e cu mult mai tînăr, dar de fapt şi el are 32 de ani şi îi poate lua oricînd faţa lui Nadal. După ei, urmează pleiada de jucători sub 30 de ani: Medvedev, Thiem, Tsitsipas, Zverev, Berrettini şi mulţi alţii.

La sumo, cei doi yokozuna în activitate (pentru că mai există unul, Harumafuji, un fel de al doilea papă retras al sumo-ului) au fiecare cîte 34 de ani. Hakuho este probabil cel mai tare rikishi din istorie, raportat la performanţele înregistrate. Iar Kakuryu, deşi mai mereu în umbra lui Hakuho, traversează o perioadă destul de bună, cîştigînd de trei ori Cupa Împăratului în ultimii doi ani (Hakuho a cîştigat-o de două ori). După ei, luptătorii de top de 20+ ani: Asanoyama, Mitakeumi, Takakeisho.

La şah, ar trebui să regîndim puţin ierarhia. Ne-a intrat în cap - şi greu de iese - că Magnus Carlsen este tînăra speranţă a şahului mondial. Se pare că nu mai e cazul. Dar nu neapărat pentru că a îmbătrînit Carlsen - are încă sub 30 de ani - ci pentru că a apărut şi, mai ales, s-a constituit următoarea generaţie de jucători puternici, noii Tsitsipas şi Zverev ai şahului. Aşadar, Carlsen, Caruana, Vachier-Lagrave, Karjakin sau So, chiar dacă nu au toţi peste 30 de ani, nu mai formează generaţia tînără în şah. Pentru a afla cine reprezintă această nouă generaţie, care nu e neapărat de 20+, ci chiar de 10+, nu e nevoie de o investigaţie prea adîncă. E de ajuns să ne uităm pe lista de participanţi la turneul de la Wijk aan Zee: Alireza Firouzja (16 ani), Jeffery Xiong (19 ani), Jorden van Foreest (20 de ani), Jan-Krzysztof Duda (21 de ani), Vladislav Artemiev (21 de ani), Daniil Dubov (23 de ani). Dacă îi adăugăm pe Wei Yi (20 de ani) şi Kirill Alekseenko (22 de ani, invitat anul acesta în turneul candidaţilor), am avea lista completă, dacă nu mi-a scăpat cineva.

Ce ar fi de remarcat la aceste clasamente? Probabil că sînt mai multe lucruri, dar mie îmi sare în ochi decalajul de vîrstă dintre tenis şi sumo, pe de o parte, şi şah de partea cealaltă. În şah, sportul minţii, media vîrstei jucătorilor de top este mai mică decît în tenis şi sumo. Altfel spus, performanţa intelectuală optimă o precede pe cea fizică optimă. Este corect, şi în tenis şi sumo îţi trebuie inteligenţă, după cum şi în şah îţi trebuie o condiţie fizică bună. Dar acestea sînt un fel de adjuvante, pentru putere şi rezistenţă fizică, respectiv pentru capacitatea de memorare, concentrare, analiză şi decizie. Comparaţia e pertinentă şi ilustrează conjectura că, din punct de vedere fizic, te poţi menţine competitiv mai mulţi ani decît din punct de vedere intelectual.

diagram190 png png

Diagrama săptămînii

Soluția diagramei 190 va fi publicată săptămîna viitoare. Soluția diagramei 189 de data trecută: 1… Dc5+! 2. Dxc5 Txd1+! 3. Rf2 bxc5 și negrul cîștigă.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

Foto: La Wijk aan Zee joacă toată lumea: în spate, sînt cele două turnee principale, la mijloc open-ul, iar la balcon (în planul apropiat) amatorii care s-au săturat să chibițeze și vor să intre și ei în acțiune. Sursa: Alina l’Ami/ Tata Steel Chess.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

rapid fb jpg
Calendar 21 iulie: 1969   Neil Armstrong și Edwin „Buzz” Aldrin au devenit primii oameni care au pășit pe Lună jpeg
21 iulie, ziua în care astronauții Neil Armstrong și Buzz Aldrin au devenit primii oameni care au pășit pe Lună
Pe 21 iulie 1969 astronauții americani Neil Armstrong și Buzz Aldrin au pășit pentru prima dată pe Lună în cadrul misiunii Apollo 11 marcând un moment istoric în explorarea spațiului și un pas major pentru știință.
santuri colmatate (4) jfif
Cum ajung românii să-și facă rău cu mâna lor. Nepăsarea costă scump când plouă: drumuri distruse, culturi stricate și gospodării inundate
În multe comune, șanțurile de scurgere a apelor sunt înfundate cu vegetație, nămol și gunoaie. Pâraiele, la rândul lor, sunt colmatate. Așa se ajunge la situații aberante în care cursuri de apă aproape secate ajung să inunde curți și să distrugă drumuri.
Donald Trump și Vladimir Putin FOTO AFP
Trump amenință, dar Moscova nu se teme. Trei direcții ignorate | ANALIZĂ
Donald Trump a transmis un avertisment deloc subtil Kremlinului: dacă Rusia nu acceptă un acord de pace în termen de 50 de zile, se va confrunta cu „tarife secundare devastatoare”.
pinguin gentoo inconjurat de aisberguri în Antarctica shutterstock 2097677986 jpg
Antarctica, miza tăcută a marilor puteri. Ce se va întâmpla după 2048
În timp ce lumea urmărește cu atenție tensiunile în Arctica, la celălalt capăt al planetei se conturează un joc geopolitic mai discret, dar cu implicații strategice cel puțin la fel de importante.
Xi Jinpin si Vladimir Putin FOTO EPA EFE
Xi Jinping, nu Trump, este cel care are cheia influenței asupra lui Putin. Întrebarea este: va vrea să o folosească?
În spatele scenei se conturează o realitate mai puțin confortabilă pentru președintele american: adevărata influență asupra lui Vladimir Putin pare să nu vină de la Washington.
Atac  Kiev FOTO PROFIMEDIA jpg
Putin, hotărât să-i distrugă psihic pe ucraineni. Noua strategie de război, privarea de somn
Bombardamentele rusești constante asupra orașelor ucrainene transformă nopțile în perioade de teroare, afectând profund starea psihică și fizică a populației civile.
interventie pompieri cazut in prapastie   foto isu hunedoara jpg
Un bărbat și o femeie, salvați după ce au căzut într-o prăpastie de aproximativ 40 de metri, pe Defileul Jiului
Un bărbat și o femeie au căzut aproximativ 40 de metri într-o prăpastie pe Defileul Jiului, fiind scoşi cu dificultate din zona abruptă de către pompieri și transportaţi la spital.
jandarm filmat atingand cu bocancii drapelul   FOTO captura video webp
Imaginea care învrăjbește Internetul. Jandarmeria, acuzată că „a ajuns să calce în picioare” drapelul României: „Se încearcă manipularea publicului”
O imagine în care un jandarm pare că-și pune „bocancii pe aurul drapelului” României, masiv distribuită pe rețelele sociale, e catalogată de Jandarmeria Română drept o tentativă de manipulare.