Romantism slav

Publicat în Dilema Veche nr. 536 din 22-28 mai 2014
Romantism slav jpeg

● Adam Baldych & The Baltic Gang, Imaginary Room, ACT, 2012.

Deşi cei de la ACT sînt mai cunoscuţi pentru promovarea avangardei jazz scandinave, avem aici un caz în care au coborît puţin latitudinea – nu mult, pînă în zona baltică a Poloniei, de unde vine violonistul Adam Baldych. Însoţitorii săi, prezentaţi drept The Baltic Gang, sînt următorii: cel mai important nume e basistul suedez Lars Danielsson, despre care am mai povestit în cîteva rînduri; urmează toboşarul danez Morten Lund, saxofonistul norvegian Marius Neset, pianistul (Viktoriei Tolstoy) Jacob Karlzon, trompetistul finlandez Verneri Pohjola şi trombonistul suedez Nils Landgren, prezent şi ca producător al albumului. Ansamblul propune un jazz violonistic, gen popularizat de francezi prin staruri precum Grappelli şi Ponty, dar relativ rar întîlnit (şi tolerat) în restul Europei, cu excepţia Poloniei. Pianul/orga, basul sau chitara sînt instrumentele ce ocupă în mod preferenţial poziţia de lider în jazz. Adam Baldych mizează pe colegii săi în pariul de a nu aluneca prea mult în zona muzicii clasice, o sferă de atracţie gravitaţională puternică pentru instrumentul său. Mixul rezultat face cinste catalogului avangardist de la ACT, însă îl pune pe protagonist într-o postură mai puţin centrală decît în cazul altor configuraţii de ansambluri jazz. Saxofonul şi trompeta, îndeosebi, ies în evidenţă şi contribuie cu dinamica de context necesară jazzificării viorii. O altă consecinţă este că toată lumea are la dispoziţie spaţiu larg pentru solouri.

După oarecare activitate locală în fruntea grupului polonez Damage Control, Adam Baldych se lansează prin acest material pe scena internaţională, trecînd între timp şi printr-o intensă şcolire la New York, care l-a pus în contact cu tradiţionalismul american. Vioara sa pare să se inspire mai degrabă din zona folk şi world music (de factură est-europeană), decît din muzica clasică, un aspect care facilitează mularea sa pe regulile jazzului. Pe de altă parte, reuşeşte cu succes să evite încadrarea în gypsy jazzul lui Grappelli şi Reinhardt, construind un sound propriu, pe scheletul jazzului scandinav. Cu Damage Control, violonistul şi-a propus să promoveze romantismul slav într-o cheie dramatică, alături de talentele mai mult sau mai puţine apuse ale unor înaintaşi din underground-ul jazzului socialist. Cu The Baltic Gang, el se adresează globalităţii şi încearcă să le demonstreze ceva celor care l-au format în SUA, bazîndu-se, stilistic, pe rădăcini europene adînci.

Printre piesele care ies în evidenţă se numără dueturile de contraste cu Danielsson în „Million Miles Away“ şi cu pianul lui Karlzon în „Time Traveler“. Sound-ul scandinav grav şi criogenic promovat de cei de la ACT e dezamorsat de stridenţa caldă şi epică a viorii în „Mirrors“, ori în piesa centrală a albumului, „Room of Imagination“, în timp ce „Cubism“ şi prietenoasa „For Zbiggy“ mizează pe voioşie. Mijlocul materialului e puţin sufocat de virtuozităţi şi derapaje înspre vioara clasică, astfel că momentele calme lasă urmele cele mai puternice în ascultător. Piesa „For Zbiggy“ e dedicată prodigiosului Zbigniew Seifert, unul dintre cei cărora se datorează prezenţa Poloniei, alături de Franţa, în avangarda jazzului violonistic. Materialul este meritoriu prin îndrăzneala de a poziţiona vioara în centrul unei lucrări jazz şi de a conferi o mai largă vizibilitate şcolii poloneze. Experimentul sună matur, coerent, departe de a fi o obrăznicie curajoasă. Adam Baldych reuşeşte astfel să se infiltreze într-una din cele mai elitiste comunităţi jazz, însă rămîne de văzut cît de mult o poate întinde cu acest tip de experiment. Şi dacă experimentul are şanse să stimuleze mai larga îmbrăţişare a acestui subgen, faţă de care comunitatea e în mod tradiţional reticentă, acuzînd adesea contaminarea excesivă cu folkul sau muzica clasică.

Adam Baldych Quartet va concerta în cadrul Festivalului Internaţional de Jazz de la Gărîna, 10-13 iulie. Mai multe la www.garana-jazz.ro.

Aron Biro este autorul blogului http://aronbiro.blogspot.com. 

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

rechini marea rosie JPG
Cât de periculoase sunt stațiunile de la Marea Roșie. Atacurile sângeroase ale rechinilor: un turist a fost mâncat de viu în fața tatălui său
Sațiunile din Marea Roșie oferă mai mult decât soare, mare și relaxare: în apă sunt rechini periculoși care, frecvent, declanșează atacuri violente asupra turiștilor. Experții cred că peștii și-au modificat comportamentul din cauza oamenilor.
Zugravit Foto Freepik com jpg
Cum să reduceți cheltuielile. Zece obiceiuri utile, „de modă veche”, pentru creșterea siguranței financiare
Adoptarea unor obiceiuri considerate „de modă veche” poate contribui la stabilitatea și securitatea financiară, arată un ghid practic dedicat celor care vor să economisească bani în 2025.
Londra foto Unsplash jpg
Sfatul inedit al celui mai cunoscut agent imobiliar: „Apartament cu 50% mai ieftin? Aș investi la Londra, nu la București”
„O să vă învăț să cumpărați un apartament de 100.000 de euro cu 50.000 de euro”, spune Șerban Trîmbițașu, cel mai cunoscut agent imobiliar din România, în ultimul clip din 2024. Sfatul lui a stârnit o dezbatere aprinsă cu privire la cea mai bună investiție pentru copiii noștri.
daniel david ubb fb jpg
Manuale mai „prietenoase” și comasarea unor materii. Ce spun specialiștii despre propunerile ministrului Educației
Declarațiile ministrului Educației, care a spus că nu este de acord cu introducerea unor materii noi în orarul elevilor, dar și cele referitoare la nevoia unor manuale „mai prietenoase”, nu au rămas fără ecou.
daniel david ubb fb jpg
Programul de guvernare pe Educație, sub lupa specialiștilor. "Fără o susținere bugetară multe măsuri ar putea rămâne doar pe hârtie"
În materie de Educație, noul program de guvernare, dacă va fi pus în aplicare punctual, va reforma din temelii învățământul românesc. Măsurile propuse sunt revoluționare și ar putea schimba definitiv paradigmele învechite și comuniste în care se zbate sistemul de zeci de ani, consideră experții.
Raoul, surprins de prieteni de ziua lui
Raoul, surprins de prieteni, de ziua lui: „Au apărut pe neașteptate cu...”
Raoul, pe numele lui din buletin, Rareș Borlea, a împlinit 46 de ani pe 5 ianuarie.
Preot stropind cu aghiazmă INQUAM Photos Eduard Vinatoru jpeg
Tainele Bobotezei. De la apele sfințite la ritualurile care sfidează timpul
Obiceiurile străvechi, credințele populare și poveștile locale transformă Boboteaza într-un simbol al identității românești care aduce împreună comunități din toate colțurile țării, păstrând vie legătura dintre sacru și profan chiar și în era tehnologiei.
zebre foto pixabay jpg
Cele mai tari destinații turistice ale anului 2025 pentru amatorii de Safari și animale sălbatice
Leii, elefanții și turmele parcă fără număr de zebre și antilope ale Africii, urșii polari din Canada sau pinguinii și balenele uriașe care populează oceanele sunt tot mai la modă printre turiști. Toate la „pachet” cu frumusețiile naturii și cu farmecul unui safari de neuitat.
atac capitoliu asalt protestatari washington foto AFP
6 ianuarie: Susţinătorii lui Donald Trump au luat cu asalt Capitoliul, acuzând fraudarea alegerilor prezidenţiale din SUA
La 6 ianuarie 2021, incitaţi de declaraţiile lui Donald Trump în legătură cu fraudarea alegerilor, susţinătorii săi au luat cu asalt Capitoliul. Tot într-o zi de 6 ianuarie s-a născut medicul român Matei Balş, întemeietorul școlii moderne de bacteriologie.