Prospeţimea experienţei

Publicat în Dilema Veche nr. 427 din 19 - 25 aprilie 2012
Prospeţimea experienţei jpeg

● Nils Petter Molvaer, Baboon Moon, Sula Records, 2011. 

Am evitat o vreme albumul acesta, după ce citisem undeva că are mai mult atmosferă decît conţinut. Scrisesem deja recenzii la Jan Bang şi Bugge Wesseltoft, luasem o supradoză de Ulver şi prin urmare eram saturat de abstracţiuni norvegiene şi mixaje de sample-uri. Vremurile s-au schimbat, dispoziţia mea la fel şi terapia prin trompetă pare cel mai potrivit lucru la momentul de faţă. Recomand pe această cale exerciţiul de a reveni uneori la albume despre care credeai că nu ţi-au plăcut. Cei care au apreciat …and Poppies from Kandahar al lui Bang vor găsi pe Baboon Moon tot ce era mai bun acolo, plus trompeta lui Molvaer, căci pînă la urmă e albumul lui, însă discreţia şi eleganţa suflului său îl îngroapă puţin în mixul sound-ului, ducînd la un album ambiental cu texturi electronice, mai degrabă decît la ce ar aştepta ascultătorul standard de jazz de la un album solo de trompetă. Textura pentru care optează Molvaer nu are nimic din stridenţa tipică instrumentului, menită de obicei să contrasteze cu un bass sau un pian de acompaniament. Nu vorbim aici de un Louis Armstrong european, ci de un Miles Davis rătăcit prin tundră, singur cu trompeta şi un pliculeţ de acid expirat sub limbă.

Avem în sfîrşit un album Molvaer solo, în toată puterea cuvîntului, artistul separîndu-se într-un tîrziu de proeminenţii săi însoţitori, pomenitul Jan Bang şi chitaristul Eivind Aarset, înlocuiţi de mai junii Stian Westerhus (care, tehnic vorbind, îi substituie pe amîndoi) şi Erland Dahlen, toboşarul bun la toate al muzicii norvegiene de orice fel (Madrugada, Kaada, Marit Larsen). Westerhus, trecut şi prin ceva mai rockerii Jaga Jazzist, produce albumul, deci pe seama lui trebuie să punem excesul (benefic) de atmosferă pulsantă a materialului şi poziţionarea interesantă a trompetei protagonistului, ce îl face să sune de parcă Miles Davis ar cînta la Ulver (uneori) sau la Swans (alteori). Aşadar, schimbările de componenţă aduc şi un însemnat suflu nou în muzica şi trompeta lui Molvaer. Un suflu pozitiv, căci toată presa pare să se fi pus de acord că e cel mai bun album al artistului de la Khmer încoace. Citisem într-un interviu că Molvaer îşi cataloghează noul sound drept free prog rock, sugerînd că metodologia improvizaţională din free jazz a fost aplicată stilului unor prog rockeri mai atmosferici, precum King Crimson. Bănuiesc că elemente de improvizaţie se găsesc şi aici, însă nu se aude nimic care să semene cu agresivitatea imprevizibilă, cu schimbările bruşte de direcţie pe care jazzul prea free le produce adesea. Chitara şi bateria aştern o fundaţie rock pentru piese ca „Sleep with Echoes“ sau „Recoil“, însă pe piese de ambianţă glacială ca „Prince of Calm“ se retrag cu totul, lăsîndu-l pe Molvaer să jelească pe un vîrf de aisberg. Vocea se aude doar pe ultimele minute ale albumului (piesa de titlu), eterică şi sigurrosiană, doar o cireaşă de pe tortul congelat. Cam toate piesele conţin găselniţe, de la mix-uri, loop-uri, efecte Atari, adieri de crivăţ, la solo-uri ce sună a teramin sau ferăstrău flexibil. Toate sînt însă discrete, fără să aglomereze soundul.

Conform lăudabilului obicei al scandinavilor, Baboon Moon e un album ce sparge graniţele dintre genuri, aflat în mijlocul triunghiului post rock (de pe vremea cînd genul încă era etichetat drept drone rock), jazz (melancolic dar rece, fără sirop) şi muzică de ambianţă (electronică, să zicem Eno). Ar trebui să satisfacă din plin ascultători din toate cele trei segmente, chiar şi pe cei cărora numele lui Molvaer sau scena din care provine nu le spune nimic. Nu e totuşi un artist tocmai obscur la noi – ne-a vizitat deja de două ori la Festivalul de Jazz de la Gărîna, iar piesa de deschidere a acestui album, „Mercury Heart“, are parte de un videoclip animat realizat de românul Anton Octavian. Chiar dacă l-aţi văzut pe Molvaer cu pomenitele ocazii, noua structură a grupului, cu Westerhus şi Dahlen, aduce suficientă prospeţime şi probabil o experienţă semnificativ diferită de ce s-a putut vedea înainte. 

Nils Petter Molvaer va concerta în seara de 2 iunie în cadrul Green Jazz Fest din Bucureşti. Mai multe la greenjazzfest.ro.

Aron Biro este autorul blogului aronbiro.blogspot.com.

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

razboi cibernetic shutterstock 1847476297 jpg
Rusia a finanţat cu 69 de milioane de euro o uriașă campanie de propagandă și dezinformare în România și Bulgaria. Compania care a jucat un rol semnificativ
Grupul de experți bulgari în securitate cibernetică cunoscut sub numele de BG Elve, a dezvăluit că Federația Rusă a cheltuit 69 de milioane de euro pentru a finanța o campanie de propagandă și interferență la scară largă care vizează Bulgaria și România.
Ultima Speranță pentru Mănăstirea Sfântul Ioan Valahul: Ruinele care Caută Salvare
Ascunsă la marginea comunei Ciuperceni din județul Teleorman, Mănăstirea Sfântul Ioan Valahul, odinioară un lăcaș sacru de închinare și reculegere, se află într-o stare avansată de degradare.
lidl jpg
Ce trebuie să știm despre faimosul unt Pilos de la Lidl? Este favoritul multor români
Untul este un ingredient extrem de important în bucătărie, iar cu cât este mai gras, cu atât va fi mai delicios. Iar dacă folosim la gătit untul Pilos, pe care îl găsim pe rafturile magazinelor Lidl, este bine să știm precis de unde vine acesta!
joe biden profimedia jpg
Cel mai mare act de clemență pe final de mandat. Biden grațiază 39 de persoane și comută sentințele în cazul altor 1.500
Președintele Joe Biden a comutat pedepsele a 1.500 de persoane plasate în arest la domiciliu în pandemie și a grațiat 39 de americani condamnați pentru infracțiuni nonviolente. Este cel mai mare act de clemență dintr-o singură zi din istoria modernă, promovând a doua șansă și egalitatea.
lasvegasflricica jpg jpeg
Surse: dosar penal pentru fiul lui Gigi Corsicanu, după incidente produse la o gală depravată
Incidentele care au dus la intervenția Poliției au avut loc la o gală derulată aseară, la Sala Polivalentă din Capitală.
Politia de Frontiera Moldova FOTO Border gov md jpeg
Sistemul biometric de intrare/ieșire al UE va fi implementat treptat începând din 2025. Ce trebuie să știe călătorii din afara UE
Începând cu 2025, Uniunea Europeană va lansa sistemul biometric de intrare/ieșire (EES), care va schimba modul în care cetățenii din afara UE traversează frontierele Schengen.
profi1 jpeg
Ce se va întâmpla cu magazinele Profi? Consiliul Concurenței a aprobat tranzacția prin care o altă companie le va prelua
O tranzacție colosală a avut loc pe piața din țara noastră! Consiliul Concurenței a aprobat preluarea faimoaselor magazine Profi de către Mega Image! Însă, există anumite condiții pe care aceștia trebuie să le respecte!
Georgescu, Plagiind din stapanul Inelelor FOTO facebook Matei Udrea jpg
Stăpânul minciunilor: Călin Georgescu a plagiat-o și pe regina elfă Galadriel. „E nebun sau șarlatan?”
Un videoclip în care Călin Georgescu, candidatul independent la alegerile prezidențiale 2024, plagiază replicile reginei elfe Galadriel din „Stăpânul Inelelor” face furori pe rețelele sociale.
pompieri smurd fb jpg
Un bărbat s-a înjunghiat, în timp ce „studia” ustensilele de bucătărie într-un magazin. Și-a secționat artera femurală
Un bărbat de 51 de ani este în stare gravă, după ce s-a tăiat cu un cuțit de bucătărie, în timp ce se afla într-un magazin. Medicii sunt rezervați cu privire la șansele de supraviețuire