Cantemir retrocedat

Publicat în Dilema Veche nr. 495 din 8-14 august 2013
Cantemir retrocedat jpeg

● Imago Mundi, Isvor, Radio România, 2012.

Dimitrie Cantemir a trăit drama cercetătorului român – avînd stofă de savant mai degrabă decît de războinic, cînd politicienii vremii şi-au dat seama că gîndeşte prea mult l-au stimulat cu cîteva burse de scurtă durată la domnia Moldovei, l-au tîrît în politică şi, în final, l-au trimis pe front să-i arate că nu e aşa deştept precum se crede, cînd vine vorba de cele lumeşti. Cantemir a reuşit să-şi conserve hobby-urile pentru cea mai mare parte a vieţii şi a rămas în istorie datorită lor, mai mult decît datorită isprăvilor de domnitor. Otomanii l-au asimilat sentimental, ca şi pe Hagi, chiar dacă le-a marcat cîteva goluri cînd juca de partea noastră. Astăzi există o trupă turcească cu numele Kantemir, iar muzica ei e generalmente apreciată în festivalurile anatole de orientare tradiţionalistă.

Iată că un grup de cercetători de-ai noştri au decis, o dată în plus, să-l retrocedeze României, lansînd un album de prelucrări după muzica lui Cantemir şi a contemporanilor săi. Imago Mundi este încă un grup care consideră că avangarda muzicală trebuie asigurată prin întoarcere în trecut, într-unul atît de îndepărtat, încît sînt şanse ca publicul să îl perceapă drept inedit şi proaspăt, prin contrast cu oferta cotidiană.

Trupa promite o alternativă muzicii de consum, dar în CV se laudă cu participări la petreceri corporatiste KFC şi Tuborg, la care sărmanul Barbu Lăutaru (din care se inspiră parte din muzica lor) n-ar fi lăsat azi să treacă pragul. Cantemir, ce-i drept, a fost el mai top-management la vremea lui, însă s-a adăpat intens din muzica intuitivă a poporului (şi a Bisericii), căreia i-a aplicat structură şi metodă. M-am tot măcinat asupra semanticii conceptului „muzică de consum“, iar într-un tîrziu am decis că mă zgîndăre stilul de marketing al grupului. Isvor se prezintă ca o lucrare de cercetare, nu ca un album muzical. Autorii săi nu se promovează prin compoziţiile proprii, ci prin liste de colaborări şi oraşele în care au cîntat. Pachetul lor de prezentare pare validat instituţional şi lasă impresia că salariul muzicienilor depinde de ce scrie acolo. Dr. Cătălin Ştefănescu, specialist în chitară clasică, e „unul din cei mai valoroşi muzicieni ai generaţiei sale “ – afirmaţie ce mă face să cred că e liderul grupului de cercetare. Dacă măsurăm în diplome, urmează dr. Adrian Buciu, profesor de flaut. Istoric, iniţiatorii proiectului par a fi oboista Oana Mariş şi Daniel Ivaşcu – muzician versatil trecut prin pop, jazz, rock şi instalaţii audio-video. Ar mai fi violonistul Ştefan Barbu şi arhitectul Cristian Stănoiu. Prezenţa ultimului se explică probabil prin faptul că trans/ multi-disciplinaritatea e, de la o vreme, un criteriu important de evaluare a proiectelor de cercetare.

Isvor este un album world music pe specific turcesc-medieval, bazat pe compoziţii documentate de Cantemir, perfect accesibil sub aspect comercial, valoros sub aspect profesionist, care merită şi o altă audienţă decît aristocraţia locală şi diverse comitete/cămine culturale. Barbu Lăutaru poate fi considerat primul manelist de renume al României, sub aspect pur tehnic – el a îmbinat pop-ul românesc (al vremurilor respective) cu muzica turcească –, ar fi păcat ca opera lui să rămînă în apanajul academic. Trag nădejde ca grupul să nu se complacă într-o astfel de condiţie, iar în viitor să rişte şi compoziţii proprii – materialul-sursă al Isvor-ului e cunoscut publicului-ţintă prin numeroase (re)interpretări ale artiştilor care au explorat această zonă (bunăoară grupul lui Jordi Savall).

Imago Mundi au tot ce le trebuie să ajungă o forţă în genul world music, ar putea deveni cîndva Kronos Quartet ai noştri, dacă vor reuşi să împace cerinţele comerciale cu viziunea artistică şi motivaţia ştiinţifică. Cercetarea e făcută să găsească în probleme de zi cu zi structuri, să derive din ele proprietăţi şi să întoarcă în societate soluţii pe baza lor. Prin analogie, muzica Imago Mundi trebuie într-un fel sau altul să-şi găsească drumul înapoi, spre popor. Ce-i drept, şi poporul ar trebui să le întindă o mînă.

Aron Biro este autorul blogului aronbiro.blogspot.com.

dilemaveche ro   Literatura clasica pentru copii   De ce merita redescoperita jpg
Literatura clasică pentru copii: De ce merită redescoperită
"A fost odată, ca niciodată..." Cine nu-și amintește aceste cuvinte magice care deschideau porțile unei lumi fantastice?
dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.

Parteneri

Ceai negru Pinterest jpg
Ceaiul pe care trebuie să-l bei de 3 ori pe zi, ca să încetinești procesul de îmbătrânire
Poate că mulți dintre noi vom fi surprinși să auzim acest detaliu, însă ceaiul este a doua cea mai populară băutură din întreaga lume, după apă. Iar acest lucru nu se datorează numai gustului delicios pe care nenumăratele sortimente de ceai îl au, ci și beneficiilor pe care le aduc organismului.
gabriel liiceanu foto inquam photos mircea manole
23 mai: Ziua în care s-a născut scriitorul și filozoful Gabriel Liiceanu, figură marcantă a Școlii de la Păltiniș
În ziua de 23 mai, se nasc cunoscutul fotbalist Răzvan Marin și filozoful și scriitorul Gabriel Liiceanu. Tot în această zi, acum mai bine de 50 de ani, este inaugurat celebrul Hotel Intercontinental.
piscaturi tantari jpg
3 rețete de insecticide naturale, făcute în casă. Locuința ta va fi lipsită de țânțari, muște și gândaci toată vara
Știi momentul acela când în sfârșit te așezi pe canapea cu un pahar de vin, și brusc auzi acel „bzzzz” fin și insistent? Țânțarii intră în scenă ca niște actori neinvitați, în timp ce muștele se rotesc deasupra mesei, iar gândacii de bucătărie își fac defilarea de seară pe la plinte.
stegarul dac fb jpg
Horoscop jpg
Horoscop săptămâna 23-29 mai. Vine momentul marilor decizii: pasiune, schimbare și lecții de viață. Gemenii primesc o ofertă tentantă, o zodie e urmărită de karmă
Ultima decadă a lunii mai aduce pentru fiecare zodie momente de răscruce, revelații personale, dar și provocări care cer discernământ și echilibru.
Daniel David, captura video jpg
Planurile ministrului Educaţiei privind Evaluarea Naţională din clasa a VIII-a
Ministrul Educaţiei a explicat că momentan nu se poate renunţa la rolul selectiv al Evaluării Naţionale, dar pe viitor ar dori ca aceasta să fie doar cu rol informativ, aşa cum este la clasele mici.
raicu logo jpg
Ion Cristoiu, atac la adresa Andreei Raicu, după ce a îmbrăcat-o pe „prima doamnă” a României: „Nu face rochii, le ia din China și le revinde”
Rochia purtată de partenera lui Nicușo Dan în ziua alegerilor prezidențiale a fost destul de discutată în spațiul public. Creația purtată de Mirabela Grădinaru poartă semnătura Andreei Raicu. Publicistul Ion Cristoiu a evidențiat, însă, un aspect legat de profesia Andreei Raicu. Acesta s-a întrebat
sepcile galbene2 jpg
Revolta șepcilor galbene. Cum cucerește extrema dreaptă satele franceze
În inima Gasconiei, unde dealurile verzi se întind lângă granița cu Spania, o mișcare de fermieri purtând șepci galbene se revoltă împotriva Bruxelles-ului și a guvernului din Paris.
starling 8221990 1280 jpg
Ce să pui în grădină ca să nu mai vină graurii. Așa îi ții departe!
Graurii pot deveni rapid o sursă majoră de stres pentru orice grădinar. Deși au un aspect lucios și un cântec specific, aceste păsări sunt cunoscute pentru comportamentul lor agresiv și invaziv.