Să vă fac o schemă

Publicat în Dilema Veche nr. 362 din 20 - 26 ianuarie 2011
Să vă fac o schemă jpeg

● Vei întîlni străinul din visele tale / You Will Meet a Tall Dark Stranger (SUA, 2010), de Woody Allen.

Noul Woody Allen, Vei întîlni străinul din visele tale, începe cu un citat din Macbeth: viaţa e „o poveste spusă de un idiot, plină de zgomot şi de furie, şi care nu înseamnă nimic“. După cum publicul lui Allen a ajuns să ştie foarte bine, acesta e şi punctul de vedere al maestrului. You Will Meet a Tall Dark Stranger e încă o exemplificare, cu vreo opt personaje care aleargă bezmetice după o iluzie sau alta – dragostea, religia, nemurirea-dobîndită-prin-artă. Scena e Londra. Mediile sociale de care aparţin personajele sînt cele boeme şi burgheze. Genul dramatic de care aparţin peripeţiile lor e farsa. În interiorul genului, nivelul de prospeţime al peripeţiilor e scăzut spre mediu. De exemplu, tot ce i se întîmplă pensionarului jucat de Anthony Hopkins – i se năzare că e încă tînăr, drept care începe să tragă de fiare, îşi părăseşte soţia, se recăsătoreşte cu o fostă prostituată, se trezeşte încornorat şi fără bani – ţine de rutină. (Se poate spune că, în cazul de faţă, clişeul e „din viaţă“ şi nu din teatru-film, dar asta nu schimbă faptul că Allen putea măcar să încerce să-l împrospăteze pe ici, pe colo. Pe de altă parte, Hopkins îl întrupează solid: personajul lui se pune în multe ipostaze nedemne – cere să i se pipăie muşchii, aşteaptă cu ochii pe ceas ca Viagra să-şi facă efectul –, iar el se aruncă în aceste ipostaze cu o remarcabilă lipsă de vanitate.) Între timp, fosta lui soţie (Gemma Jones) îşi găseşte consolarea în ocultism – care, iarăşi, nu e nici cea mai proaspătă, nici cea mai dificilă ţintă pentru miştouri (deşi Jones, cu privirea ei luminoasă, îşi întrupează, la rîndul ei, cu graţie rolul de băbuţă căreia îi lipseşte o doagă). Mai inventiv e episodul cu ginerele lor scriitor (Josh Brolin), care se chinuie să scoată o nouă carte valabilă (debutul lui, publicat cu ani în urmă, a fost bine primit, dar ce-a urmat n-a mai fost) şi pînă la urmă chiar o scoate, deşi nu din propriul cap, ci din computerul unui scriitor mai bun, dispărut într-un accident. Cu încrederea în sine astfel refăcută, scriitorul îşi părăseşte prompt soţia (Naomi Watts) şi se mută vizavi, cu vecina pe care obişnuia s-o spioneze de la fereastră; acum stă la fereastra ei, de unde se poate uita în casă la fosta lui soţie – una dintre simetriile prin care Allen scoate în evidenţă lipsa de sens a întregii agitaţii. Momentul în care pensionarul lui Hopkins încearcă să se întoarcă la băbuţa lui contribuie şi el la simetrie.

Pe scurt, toate tribulaţiile astea de farsă se adună într-o schemă a condiţiei umane văzute, foarte de sus, ca o orbecăială egoistă întemeiată pe iluzii. La final, o voce din off ne explică didactic că, fără iluzii, n-ar mai fi posibilă nici o activitate umană şi singurul personaj căruia scenariul îi recunoaşte dreptul la un happy ending (adică la linişte) e ăla cu iluziile cele mai gogonate: băbuţa paranormală, care reuşeşte să se închidă într-un cocon atît de gros de credinţe dubioase, încît nimic n-ar mai putea s-o atingă. Pe toţi ceilalţi, scenariul îi lasă suspendaţi în situaţii dificile – pe plagiator cu perspectiva de a fi descoperit, pe pensionarul lui Hopkins cu perspectiva de a deveni tatăl unui copil care nu-i al lui: cu toţii vor continua să se agite bezmetic. Scrupulele şi înfrînarea nu sînt de nici un folos (cazul soţiei plagiatorului, care din cauza lor îl pierde pe însuşi Antonio Banderas), dar nici renunţarea la ele nu constituie o garanţie (cazurile tatălui şi soţului ei): contrastele se rezolvă tot în simetrie – nicicum nu e bine.
 
Allen a dobîndit o mare uşurinţă în desenarea de scheme care să ilustreze această idee şi fluenţa cu care desenează (încă trei linii, şi a mai apărut un personaj, încă cinci, şi a mai apărut o ramificaţie) e de-ajuns pentru a asigura, şi de data asta, o doză modestă de entertainment. Precizia cu care revelează mecanisme psihologice prin dialog continuă să atragă actori populari, care lucrează bine pentru el; tatonările dintre Naomi Watts (al cărei personaj – soţia plagiatorului – lucrează la o galerie de artă) şi Banderas (şeful ei) sînt deosebit de drăguţ calibrate – felul în care ea (o persoană obişnuită să se înfrîneze) nu se poate abţine să cîrmească discuţia spre propria persoană (să spună cuvîntul „eu“) atunci cînd el îşi exprimă admiraţia pentru o anumită pictoriţă, felul în care stau unul lîngă altul într-o maşină şi rămas-bun-urile se prelungesc şi momentul se pierde. Însă uşurinţa şi precizia trebuie puse aici în balanţă cu slaba lui capacitate de invenţie dramaturgică şi cu şi mai scăzuta lui disponibilitate de a se juca, un pic, ca regizor. Allen l-a avut ca director de imagine pe ilustrul Vilmos Zsigmond, dar, cu excepţia cadrelor lungi filmate în apartamentul plagiatorului şi al soţiei sale, cadre în care a trebuit să coregrafieze un du-te-vino destul de complicat al actorilor dintr-o cameră într-alta, nici o secvenţă nu pare să-i fi stîrnit vreun chef de joacă, vreun chef de a face mai mult decît să-l filmeze, în prim-plan, pe actorul căruia i-a venit rîndul la replică.  

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

Stadion vulcan in Arabia Saudita (X) jpg
Arabia Saudită, în altă lume: stadion-vulcan și o arenă de 350 de metri înălţime
Saudiții nu se dezmint, continuând seria excentrităților.
Spitalul MedLife Medici’s main photo jpg
MedLife inaugurează Spitalul Medici’s la Timișoara cu o investiție de peste 25 milioane de euro: „Probabil, este cel mai modern spital privat din România”
MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din România, anunță deschiderea oficială a Spitalului Medici’s, o unitate multidisciplinară ce aduce medicina privată la un nou nivel de performanță.
georgescu iohannis foto EPA + FB jpg
Întâlnire între Klaus Iohannis și Călin Georgescu, pe vremea când președintele era primarul Sibiului. În ce context s-au cunoscut cei doi
Un articol din 2003, scos recent la lumină, arată că președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit cu Călin Georgescu pe vremea când era primar al Sibiului. La vremea respectivă, cei doi au discutat despre implementarea așa-zisei Agenda 21.
1733923409 RcsX jpg
Constipația: Cauze la Adulți, Remedii și Rolul Probioticelor
Constipația este o problemă des întâlnită și care afectează mulți adulți, având un impact negativ semnificativ asupra calității vieții.
poligon goranu valcea foto Facebook jpg
Un ofițer și patru elevi, răniți într-un poligon din Vâlcea, după o explozie a unei capse detonate electric
Patru elevi și un instructor, toți din Centrul de instruire sprijin de luptă Râmnicu Vâlcea, au fost răniți joi, 12 decembrie, în jurul prânzului, în poligonul Goranu, județul Vâlcea, pe timpul executării unei ședințe de confecționare a dispozitivelor de aprindere pirotehnică cu exploziv real.
fiica lui maricel pacuraru captura Realitatea png
Fiica lui Maricel Păcuraru plânge, în direct la Realitatea Plus, după ce instanța a anulat condamnarea tatălui său: „A făcut pușcărie degeaba”
Ana Maria Păcuraru, fiica proprietarului grupului Realitatea, a izbucnit în plâns, miercuri, în direct, după ce a aflat că Tribunalul București a anulat condamnarea la închisoare lui Maricel Păcuraru în dosarul Poșta Română.
tezaur bnr jpeg
Pentru restabilirea bunelor relații și a adevărului istoric, ar trebui ca Rusia să-și ia la Moscova „aurarii” și să ne trimită înapoi Tezaurul României
Ce se mai știe despre Tezaurul Băncii Naționale a României trimis la Moscova și nerecuperat – o creanță mai veche de un secol.
Ionut Moşteanu/ Facebook
Ionuț Moșteanu (USR), despre negocierile pentru formarea guvernului: „Nu a fost nicio discuție despre împărțirea ministerelor”
Ionuț Moșteanu, unul dintre negociatorii USR pentru formarea viitorului guvern, a oferit detalii despre stadiul negocierilor și despre măsurile care vor urma pentru stabilizarea economiei României.
ELENA UDREA jpg
Elena Udrea rămâne în închisoare, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a respins apelul. Decizia este definitivă
Magistrații de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) au respins apelul făcut de fostul ministru al turismului Elena Udrea și au decis că aceasta va rămâne în închisoare.