Provincial contra imperial

Publicat în Dilema Veche nr. 528 din 27 martie - 2 aprilie 2014
Provincial contra imperial jpeg

● Nebraska (SUA, 2013), de Alexander Payne. 

Cu Nebraska, Alexander Payne face în 2013 un film al aşa-numitului „New Hollywood“ de la începutul anilor ’70 – un road movie în alb-negru, voluptuos tărăgănat, cu parfum de literatură americană regională, cu un climat de bătrîneţe, înfrîngere şi little town blues. Questa personajului principal – un septuagenar (Bruce Dern) care străbate 900 de mile (de la Billings, statul Montana, la Lincoln, statul Nebraska) pentru ridicarea unui premiu inexistent – e la fel de futilă cum ar fi făcut-o, pe la 1972-1973, un regizor ca Bob Rafelson sau Hal Ashby; şi tot dintr-un film de pe vremea aceea ar putea fi desprinsă scena popasului la Mount Rushmore – prilej pentru protagonist de a se arăta neimpresionat, iar pentru regizor – prilej de a semnala ambiţii care nu sînt doar de miniaturist regional, ci şi de raportor despre starea naţiunii. El însuşi originar din Nebraska, Payne a fost acuzat în trecut că ar fi un „clasist“ şi, simultan, un sentimentalist – un caricaturist şablonard, traficant de stereotipuri despre „America profundă“, care pe ultima sută de metri îşi drege dispreţul de clasă cu sentimentalism.

Dimensiunea de cartoon satiric nu-i lipseşte nici acestui Nebraska: poposit într-un orăşel (fictiv) numit Hawthorne, unde şi-a trăit prima parte a vieţii, închipuitul milionar e asaltat de rude şi vechi cunoştinţe – o populaţie monosilabică, leguminos-telespectatoare, cu elemente puşcăriabil-troglodite (lesne identificabile după capetele mici înfipte pe corpuri supraponderale) –, care-i cer să restituie vechi şi îndoielnice datorii. Pe de altă parte, în rolul unui moş rău, fost partener de business cu protagonistul, un actor ca Stacy Keach (şi el, asemeni lui Dern, o figură care s-a bucurat de o anumită vizibilitate, nedevenită iconicitate, în New Hollywood-ul primilor ani ’70) e perfect capabil să pună carne solidă pe un stereotip al malevolenţei rustico-bodegaro-bătrîneşti. Iar Payne şi scenaristul Bob Nelson iau măsuri ca fiecare manifestare de malevolenţă cu care se confruntă protagonistul (şi unul dintre fiii acestuia, care-l întovărăşeşte pe post de şofer) să fie contrabalansată printr-o manifestare de bunătate – cea mai dulce venind din partea unei old lady, volubilă comemoratoare de vechi iubiri, în auzul fiului (acum bărbat în toată firea) dăruit ex-iubitului ei de către o altă femeie. Mult mai rezonante decît ciocnirile de mizerii provinciale sînt confruntările repetate ale fiului cu urmele vieţilor anterioare ale părinţilor săi – anterioare vieţilor de părinţi-şi-atît (dar şi prelungite în paralel cu acestea). Nici tatăl (care cînd pare complet dus, cînd pare doar ursuz şi căpos), nici mama (care li se alătură pe drum) nu respectă pudoarea şi pietatea fiului: oricît ar insista acesta din urmă, tatăl nu concede că şi-ar fi iubit soţia nici măcar la început, iar mama e încă şi mai puţin sentimentală – printre altele, îşi ridică fusta deasupra unui mormînt, pentru a face în ciudă spiritului unui ex-admirator bleg. Aceste dezvăluiri umoristice despre vieţile sexuale ale părinţilor sînt dozate cu grijă, în combinaţie cu nişte dezvăluiri mai standard-umanizante despre trecutul tatălui (o tragedie în copilărie, o experienţă traumatizantă în războiul din Coreea) şi cu deja pomenitele elemente satirico-picaresco-pitoreşti. Dexteritatea cu care sînt cîntărite şi melanjate aceste doze e foarte mare, dar nu mai puţin mecanică, şi o parte din ingrediente sînt sintetice. 

● 300: Ascensiunea unui imperiu / 300: Rise of an Empire (SUA, 2014), de Noam Murro.

În 300: Ascensiunea unui imperiu (prelungire întîrziată a popularului BD filmat 300: Eroii de la Termopile), atenienii îşi apară democraţia împotriva imperialiştilor ahemenizi – adică persani, adică iranieni –, într-o bătălie navală în care, la un moment dat, forţa vîslitului sincron sub şfichiul biciului este comparată, prin montaj paralel, cu forţa vîslitului sincron între oameni liberi şi înfrăţiţi. Adevărul istoric e că nu ahemenizii, ci atenienii foloseau sclavi, dar filmul capitalizează pe elemente din vocabularul şi imageria războiului american douămiist „împotriva terorii“ – de pildă, înturbanaţi piloţi kamikaze cu care, după cum se afirmă răspicat, o democraţie n-are ce negocia. Încurajat pe de-o parte, paralelismul e, ce-i drept, diluat pe de alta – prin reducerea parţială a conflictului dintre civilizaţii, la dorinţa unei femei grecoaice, Artemisia (Eva Green), de a se răzbuna pe propriul neam. Filmul se distanţează de unele dintre aspectele cele mai criticate la predecesorul său din 2007: nu numai că atenienii iau peste picior mentalitatea spartană – cultura de tabără de antrenament fascistă, cultul morţii –, dar personajul amazoanei/rockeriţei Artemisia e mai puternic decît toate personajele masculine. Pe hîrtie, atenianul Temistocle (Sullivan Stapleton) trebuie să fi figurat în postura de unic egal al ei, dar pe ecran e o prezenţă mult mai slabă. Tot e bine, însă, că, avînd de apărat, în faţa unui public-ţintă masculin-adolescent, o reputaţie de film mai badass, mai hardcore, mai puţin insipid decît media hollywoodiană, noul 300 include un pic de copulaţie între cei doi duşmani, fie ea neterminată şi doar atît de „bestială“ cît să nu facă filmul inaccesibil (din cauză de rating) aceluiaşi public-ţintă. În rest, un neo-peplum fără poezie, tot numai business şi (la limită) pasabil în aceşti termeni.

dilemaveche ro   Literatura clasica pentru copii   De ce merita redescoperita jpg
Literatura clasică pentru copii: De ce merită redescoperită
"A fost odată, ca niciodată..." Cine nu-și amintește aceste cuvinte magice care deschideau porțile unei lumi fantastice?
dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.

Parteneri

Kim Kardashian, foto Instagram jpg
Kim Kardashian, convinsă că urma să fie violată și ucisă în timpul jafului din 2016
Procesul împotriva celor care au jefuit-o pe vedeta de reality show în 2016, la Paris, a început, iar faimoasa brunetă a luay cuvântul și-a lăcrimat amintindu-și de cel mai înfricoșător moment din viața ei.
George Simion FOTO EPA-EFE
Simion a vorbit în presa americană despre posibilitatea de a-l pune premier pe Călin Georgescu: „Vom lăsa poporul să decidă”
George Simion a oferit un interviu publicației americane The American Conservative. El a declarat că fostul candidat Călin Georgescu, „a fost românul cel mai votat” și, prin urmare, „are dreptul să ocupe orice funcție își dorește”.
event party 3005668 1280 jpg
Zodia care se face întotdeauna de râs la petreceri. Orice face, sfârșește prost!
Când vine vorba de zodia care se face întotdeauna de râs pe la petreceri, majoritatea degetelor astrologice ar putea arăta spre...
Cafea FOTO Shutterstock
Ce impact are cafeaua asupra tensiunii arteriale?
Cofeina este un stimulent natural care oferă un impuls rapid de energie, dar efectul său asupra tensiunii arteriale ar putea să te surprindă.
ploi torentiale vremea furtuna vijelie jpeg
Județele care intră sub Cod galben de ploi torențiale și vânt puternic. Harta zonelor afectate
ANM a emis o informare meteo valabilă până sâmbătă, 17 mai, în care anunță o răcire accentuată a vremii, precipitații abundente și intensificări ale vântului în mare parte din țară.
horoscop, zodii, stres jpg
Zodiile pe care le trădează mimica feței atunci când mint. Îți dai seama imediat că nu spun adevărul!
Minciuna este un joc de aparențe pe care unii oameni îl joacă cu măiestrie, în timp ce alții se pierd rapid printre gesturi trădătoare, grimase ciudate și expresii care nu se sincronizează cu ceea ce spun.
nature 940032 1280 jpg
Ce să pui la rădăcina salatei verzi din curte sau solar, ca să nu i se îngălbenească frunzele? Numai bunicii noștri mai cunosc secretul
Ca să previi îngălbenirea frunzelor la salata verde din curte sau din solar, poți apela la câteva trucuri bătrânești, testate în timp de bunicii noștri. Iată ce poți pune la rădăcina salatei, pentru o creștere sănătoasă și frunze verzi, fragede.
padurea sinca webp
Secretele ascunse ale României. Locul unic în România unde se găsesc „giganții verzi” ai Carpaților
România adăpostește unele dintre ultimele sanctuare naturale ale Europei – pădurile virgine din Carpați. În aceste colțuri izolate ale țării, copaci de dimensiuni impresionante, unii cu o vârstă de până la jumătate de mileniu, au supraviețuit mileniilor fără intervenția omului.
Ionel Ganea. FOTO Mediafax Foto / Sebastian Tătaru
Ce se întâmplă cu Ionel Ganea după accidentul de vineri. Fiul său este în comă indusă
Ionel Ganea, 51 de ani, este în stare de șoc după accidentul de vineri.