Troienele, Dragul meu turnător, National Geographic

23 octombrie 2013
Troienele, Dragul meu turnător, National Geographic jpeg

● Pe mulţi i-am auzit spunînd că spectacolul Troienele după Euripide, în regia lui Andrei Şerban, trebuie văzut. Piesa se joacă în mod curent la opera din Iaşi, dar va veni la Bucureşti cu ocazia Festivalului Naţional de Teatru şi se va juca duminică, 27 octombrie, la Teatrul Odeon. Merită văzută, chiar dacă am mai văzut-o o dată în 1990, la Teatrul Naţional, pe vremea cînd minerii bîntuiau încă prin Bucureşti cu bîtele, asemeni grecilor care invadau Troia. (Andrei Manolescu)

● Cei care nu au ajuns la Gala „Hop“ de la Costineşti pot vedea spectacolele actorilor cîştigători între 26 octombrie şi 1 noiembrie, în Centrul vechi, în Podul La Historia. E o iniţiativă a lui Marius Manole, care a făcut parte din juriul Galei Tînărului Actor. În deschidere – Pisica verde de Elise Wilk. (Adina Popescu)

● Luni, 28 octombrie, de la 7 dimineaţa, în Club Control, e concert Robin and the Backstabbers. Cu mic-dejun inclus. Decadent e puţin spus. (Luiza Vasiliu)

● Dragul meu turnător de Gabriel Liiceanu. Abia a apărut, am citit-o pe nerăsuflate. E compusă dintr-o serie de scrisori către turnătorul „Cristian“, care se ocupa de „obiectivul Lungeanu“, pus în urmărire pentru „concepţii idealiste“, pentru „legături cu filozofi străini şi cu membri ai emigraţiei“ şi pentru că era un „element duşmănos“ faţă de orînduirea socialistă. Scriitura are un dramatism bine temperat, iar documentele anexate arată cît de absurd era regimul totalitar care supraveghea (pînă în cele mai mici şi personale detalii) viaţa unui tînăr intelectual. (Mircea Vasilescu)

● Cronicile de cinema ale lui Filip Standavid de la Europa FM punctează perfect premierele cinematografice. Sînt spumoase, inspirate şi relaxate. El e un pasionat, şi asta se simte. Dacă aveţi dubii dacă să intraţi la un film sau la altul, ascultaţi-l! (Ana Maria Sandu)  

● După ce a lansat on white... and black kies – primul album solo – în iulie 2012, la Timişoara, pianistul şi compozitorul Teo Milea a susţinut anul acesta recitaluri la Viena, Nürnberg şi Dortmund. Muzicianul revine la Bucureşti vineri, 25 octombrie, de la 19, la Godot Cafe-teatru, cu recitalul „Pe clape albe şi negre“. (Patricia Mihail)  

● Dacă v-aţi întrebat vreodată cum „arată“ conştiinţa scindată a lui Raskolnikov sau cum ar fi ca Aliona Ivanovna, sinistra cămătăreasă, să fie subţire, blondă şi tînără, va trebui să vedeţi noua dramatizare de la Bulandra după Crimă şi pedeapsă, a lui Yuri Kordonsky, o abisală recitire a sufletului rus, pe cît de dostoievskiană, pe atît de kordonskiană. (Simona Sora)

● Tipografic majuscul, spectacolul Gianinei Cărbunariu de la Teatrul Odeon (cu un Alexandru Potocean, din nou, foarte bun) care spune povestea adolescentului Mugur Călinescu (28 mai 1965 – 13 februarie 1985) care, în 1981, la 17 ani, a scris cu cretă, pe zidurile Casei de Cultură a Sindicatelor din Botoşani, apeluri la conştiinţa publică, invocînd lipsa sindicatelor, a alimentelor şi a libertăţii. Admir şi îmi plac enorm „investigaţiile teatrale“ ale Gianinei Cărbunariu, în istoria recentă. (Marius Chivu)

● Malavita, o familie criminală, în regia lui Luc Besson, cu Robert de Niro şi Michelle Pfeiffer – o comedie aproape neagră, pe scurt, despre familia unui mafiot american poposit într-un orăşel din Franţa – prilej plăcut de a satiriza „idilica“ Franţă provincială şi stereotipurile locuitorilor acesteia despre americani. (Iaromira Popovici)

● National Geographic sărbătoreşte 125 de ani de existenţă pe plan global şi 10 ani în România. Cu această ocazie, între 22 octombrie şi 17 noiembrie puteţi admira o expoziţie foto inedită: la Muzeul Naţional de Istorie veţi găsi o serie de imagini care reflectă prezenţa României în paginile National Geographic, din 1913 încoace. Printre fotografiile din cadrul expoziţiei se numără şi cîteva realizate de artişti români, precum Alexandru Bellu şi Iosif Berman. (Cristina Ştefan)

● În Gara Regală din Sinaia există un Muzeu al Trenurilor, cu machete, diorame, bilete de tren de odinioară. Nu strică să aruncaţi un ochi. (Stela Giurgeanu)

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

Alberobello și Matera pe Coasta de Est a Italiei Colaj Italia-it / DMS
Top 30 destinații de vacanță în Italia. Ghidul complet pentru toate gusturile
În 2025, Italia promite o varietate de evenimente și activități care te vor face să vrei să explorezi fiecare colțișor al acestei țări pline de istorie, cultură și peisaje spectaculoase. De la festivaluri de operă la explorarea tradițiilor locale, Italia te așteaptă cu o mulțime de opțiuni
12170675 jpg
Povestea combatanților ce duc un război de gherilă împotriva dictaturii militare din Myanmar: „Nu i-aș dori iadul nostru nici celui mai mare dușman”
Soldați, profesori și medici luptă pe frontul Loikaw, lângă granița cu Thailanda, pentru a-și recupera pământul de la junta care guvernează țara de la lovitura de stat din 2021, dar și pentru a proteja civilii, relatează El Pais.
Madalina Bellariu Ion 02 foto Facebook jpg
Una dintre cele mai frumoase actrițe românce, pe coperta unei reviste din Statele Unite
Devenită faimoasă pentru rolul din serialul ”Tânărul Papă”, unde a jucat alături de Jude Law, Mădălina Bellariu Ion a avut în 2024 două roluri importante în filme de succes.
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Cinci reguli alimentare simple care îți îmbunătățesc sănătatea fără diete restrictive
Cercetările recente arată că alegerile alimentare influențează semnificativ sănătatea generală, greutatea corporală și riscurile de boli cronice. Adoptarea unor obiceiuri simple poate contribui la îmbunătățirea stării de bine fără a fi necesară o dietă strictă.
Alimente nocive pentru ficat FOTO Shutterstock jpg
Cum îți poți proteja ficatul fără a renunța complet la alcool. 14 metode simple
Ficatul are un rol vital în sănătatea organismului, iar pentru a-l menține într-o stare bună nu este nevoie să renunți complet la alcool. Medicii recomandă câteva obiceiuri zilnice care pot preveni daunele și pot ajuta regenerarea acestui organ esențial.
01 Scott Harrison foto Instagram png
Trucurile de slăbit pe care ar trebui să le știe orice bărbat de vârstă mijlocie. Recomandările unui expert
La 40 de ani, britanicul Scott Harrison era supraponderal și nefericit. Acum, la 51 de ani, a slăbit 19 kilograme, și-a înjumătățit procentul de grăsime corporală, lucrează ca antrenor personal, este expert în nutriție și scrie cărți de succes.
la botezul animalelor vin crescatori din olt, dar si din alte judete   foto ionelia nuca jpeg
Botezul animalelor. Cum s-a transformat sursa de trai a țăranului român în pasiune costisitoare REPORTAJ
Sute de crescători de animale, în special cai, își etalează exemplarele la început de an în localitățile în care, de Bobotează, se organizează Botezul cailor. Din sursă de trai, creșterea animalelor a devenit un hobby care costă, admit proprietarii, de aici și numărul de animale în scădere.
Student în camera de cămin, învățând la laptop   AI image jpg
Viața la cămin, între improvizații și pericole. Cu ce greutăți se confruntă studenții români
Între bugete limitate, cămine neadaptate nevoilor lor și alegeri alimentare nesănătoase, studenții români se confruntă cu provocări majore în încercarea de a-și gestiona eficient stilul de viață și performanța academică.
IMG 20241027 170832 jpg
Artizanul care continuă și azi un meșteșug aducător de valută în comunism. „Șase ani am mers în Italia să-i învăț să împletească”
Marian Săvulescu este meșterul care s-a întors, după ce cinematografele s-au închis unul câte unul, la un meșteșug mult apreciat peste hotare în anii comunismului. A învățat să împletească răchita de la o vecină de la țară și a continuat să se perfecționeze.