Tutuială unilaterală

Publicat în Dilema Veche nr. 435 din 14-20 iunie 2012
Tutuială unilaterală jpeg

Am visat într-o noapte că navigam – într-o barcă improvizată – pe Amazon. Eram vreo cinci în ambarcaţiuna ciudată – cînd canoe, cînd un fel de iaht cu vele –, însă numai unul dintre noi, „căpitanul“, ştia ce face, doar el putea cîrmi barca, o putea ţine pe linia de plutire, avea abilităţi tehnice. La o cotitură, Amazonul (ştiam sigur că e el, deşi navigam pentru prima dată, nu alesesem orice baltă) s-a învolburat, ne ţineam cu greu la suprafaţă, iar mie mi-a venit o idee salvatoare, am avut o bruscă iluminare pe care-ar fi trebuit s-o comunic rapid „căpitanului“. Aveam însă o problemă insurmontabilă: nu-mi aminteam deloc dacă îl tutuiam pe căpitanul ambarcaţiunii sau nu, aşa încît nu ştiam cum să mă adresez. Am tăcut, ne-am înecat sănătoşi, iar eu m-am trezit. I-am povestit unei prietene (doar întîmplător şi psiholoagă de meserie) visul şi a rîs, diagnosticîndu-mi un „ardelenism incurabil“ pe care-l împărtăşeşte şi ea, deşi e bănăţeancă.

Fără glumă, tutuiala a avut pentru mine întotdeauna reguli stricte, iar cea mai importantă dintre ele este reciprocitatea. Nu pot tutui pe cineva care nu mă tutuieşte (chestiune care iscă mirări la coafor, de pildă), nu pot suferi, de cînd mă ştiu, să mă tutuiască cineva fără să stabilim împreună acest lucru. În copilărie, o întrebam pe maică-mea pînă la ce vîrstă această situaţie umilitoare este permisă. Pînă la 18 ani, mi-a zis maică-mea, ca să scape. De atunci, a început stupoarea. N-am înţeles tutuiala unilaterală nici la şcoală, nici cînd lucram în spital (singurul ortoped din lume pe care l-am auzit cerînd instrumente în timpul operaţiei la persoana a doua plural a fost, nu întîmplător, doctorul Dinu Antonescu) şi nici cînd predam la Litere. Cînd eram profesoară, lucrul a fost greu nu pentru că eu nu le puteam spune „dumneavoastră“ studenţilor mei, ci pentru că ei nu voiau în ruptul capului să mă tutuiască. Ştiau ei ce ştiau...

Într-o carte recentă, psihanalistul Vasile Dem. Zamfirescu, comentînd Era supărăcioşilor de Toader Paleologu, considera tutuiala unilaterală, alături de bîrfă şi de lipsa de punctualitate, o formă de compensare a lipsei de încredere în sine. Cu cît te dispreţuieşti mai tare, cu atît îi bîrfeşti pe ceilalţi mai abitir, întîrzii la întîlniri formale şi tutuieşti în dreapta şi-n stînga oameni pe care abia îi cunoşti. Paleologu numeşte această tutuială inegală „cocoşism compensatoriu“ şi recomandă, la fel ca pentru lipsa de punctualitate a micilor vedete de pe Dîmboviţa, privirea metehnei cu o morgă impenetrabilă. Cum ar veni, ei întîrzie, noi nici măcar nu remarcăm că lipsesc. Ei ne bîrfesc cu spume (în mica lume literară, unde toate sînt ştiute de toţi) şi noi le citim obiectiv cărţile. Ei ne tutuiesc de zor, noi îi tratăm cu „dumneavoastră“ pînă le iese pe nas... Asta recomandă, nu-i aşa, şi codul bunelor maniere, dacă de forme este vorba.

În fond însă, tutuiala inegală este un abuz: te tutuiesc cît şi cînd vreau fiindcă ştiu că nu vei riposta. Ce să spui? Vă rog să nu mă tutuiţi?! Haida de, ce’ş copil? Îţi spun pe nume, deşi nu te cunosc, nici nu ştiu dacă-ţi spun pe prenumele pe care tu îl foloseşti ca să te recomanzi. De ce? Pentru că pot s-o fac. Situaţia mi-o permite, aceeaşi situaţie care ţie, tutuitului, nu-ţi permite să te revolţi. În Era supărăcioşilor, Toader Paleologu vorbeşte despre „tutuiala inegalitară“ a miniştrilor faţă de ministere întregi de funcţionari docili, genul acela de situaţie în care un tinerel imberb e brusc pus într-o pozţie care-l depăşeşte şi scoate din ea cît mai multă „stimă de sine“, căci oricum durează atît de puţin...

La noi, tutuiala unilaterală e marca patronajului temporar şi grăbit, a condescendenţei „cumsecade“ (că oameni sîntem...), a instituirii unui raport de forţe. Începe cu un tu, ţie, te – scapăte aşa, în treacăt, ca o mînă pe genunchi, ca o palmă ce alunecă necontrolat de pe talie spre coapsă, ca o efleurare laşă, neasumată, tatonantă, fără însemnătate sau urmări. Fiindcă se poate, iar dacă ripostezi, eşti nebun, isteric, lipsit de umor... Lipsa asta din urmă te poate ucide în lumea literară... La urma urmelor, e şi greu să tot stabileşti limite, lucrurile se mai stabilizează şi de la sine. Tutuiala unilaterală e însă o meteahnă grosolană care poate fi (şi ar trebui) reglată de la început, pînă nu se transformă în obicei. A respinge tutuiala abuzivă a cuiva nu e neapărat dovadă de dispreţ, de respingere sau (la serviciu) de insubordonare, ci e chiar încercarea de salvare a unei relaţii în termeni liber consimţiţi. Un „dumneavoastră“ reciproc e mai mult decît un „tu“ (care sună a „bă“) plus un „dumneavoastră “ strepezit. În Spania, de pildă, toată lumea se tutuieşte cu toată lumea, însă foarte rar întîlneşti situaţii de tutuială unilaterală. E drept, Usted a rămas în gramatici, iar don, doña sau señor – în acte şi literatura interbelică. Cu toate astea, tú-ul spaniolesc suportă, în anumite împrejurări, toate nuanţele de respect, deferenţă, consideraţie pe care ni le putem imagina. Poate şi pentru că e reciproc. 

dilemaveche ro   Literatura clasica pentru copii   De ce merita redescoperita jpg
Literatura clasică pentru copii: De ce merită redescoperită
"A fost odată, ca niciodată..." Cine nu-și amintește aceste cuvinte magice care deschideau porțile unei lumi fantastice?
dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.

Parteneri

batrana foto shutterstock
Un robot poate suna părinții în vârstă, contra cost, ca să nu se simtă singuri. Experiența unei pensionare cu inteligența artificială
În Regatul Unit, atunci când copiii adulți sunt prea ocupați pentru a lua legătura cu părinții lor în vârstă, un robot AI poate face acest lucru în locul lor, contra cost.
banner Iuliana Pepene jpg
happy holidays 2567915 1280 jpg
Destinațiile din Europa pe care femeile ar trebui să le evite. De ce nu este recomandat să le viziteze dacă aleg să călătorească singure: „Odată ce s-a întunecat, am fost îngrozită”
Călătoriile solo câștigă tot mai multă popularitate, însă nu toate destinațiile oferă același nivel de siguranță pentru turiștii care aleg să călătorească singuri. O femeie pasionată de explorări, le-a întrebat pe alte femei în ce locuri din lume s-au simțit nesigure în timpul călătoriilor.
banner narcis fit jpg
Mens sana in corpore sano! Cât de important este sportul pentru psihic și cum te poți transforma radical - Narcis Fit: „Nu mă antrenez pentru mușchi, mă antrenez pentru suflet”
Atunci când experiențele de viață se îmbină cu determinarea, munca și disciplina, oamenii sunt capabili să atingă limitele dincolo de cer. Narcis Fit este personal trainer și știe cât de important este un stil de viață sănătos. Numai că, la Narcis, nu este totul doar despre sport.
destinations 1080x1350 png
Wonder Destinations: cel mai mare târg de turism din România va avea loc la Cluj-Napoca, între 13 și 16 noiembrie
Între 13 și 16 noiembrie 2025, la Wonderland Resort din Cluj, va avea loc Wonder Destinations, cel mai complex târg de turism din România
euro valuta bani pixabay jpg
Moment istoric: moneda euro a trecut de pragul de 5 lei! Lovitură dură pentru economiile românilor: „Era de așteptat”
Instabilitatea politică din România accentuează problemele economice din țară. Pentru prima oară, BNR a anunțat că cursul de schimb a trecut de pragul de 5 lei/euro. Mai precis, un euro a ajuns să coste 5,037 de lei.
image png
Este bine să urmezi cure de slăbire atunci când ești însărcinată? Ce spune un medic renumit
În timpul sarcinii, cele mai multe femei se așteaptă – și este perfect normal – să ia în greutate. Organismul trece prin schimbări majore pentru a susține dezvoltarea fătului: crește volumul de sânge, se formează placenta, lichidul amniotic și, bineînțeles, copilul în sine.
Secretarul General al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, Nikita Hruşciov, discută cu vicepreședintele american Richard Nixon, la Moscova, în 1959 (© Library of Congress)
Înfloritoarele afaceri sovieto-americane, după moartea lui Iosif Vissarionovici Stalin
Se tot spune prin paginile cărților de istorie că a fost un conflict de durată între blocul sovietic și cel american și ostilitățile au căpătat forma Războiului rece, o confruntare de la distanță și din spatele armelor nucleare.
jean vladoiu