Totul contează!
● Ron Currie Jr., Totul contează!, traducere din limba engleză de Gabriela Eftimie, Colecţia "Funky Fiction", Editura Pandora M, 2011
M-au interesat întotdeauna romanele de debut, dar de data asta a contat şi jovialul text de prezentare a cărţii, semnat de Luiza Vasiliu. A contat, adică a făcut tot ce putea fi mai nimerit pentru Totul contează!.
Mai departe, am văzut ce scria în carte şi, într-adevăr, debutul acestui american îţi cam suceşte minţile. Avem de-a face cu una dintre cele mai nebuneşti cronici de familie, semn că familia, astăzi, e o poveste cu totul ţăcănită, egal deschisă înspre mica emoţie terestră, utopia apocaliptică, aventura SF, thriller-ul paranormal şi misterele cu agenţi secreţi. Pe scurt: protagonistul (Junior) îşi începe existenţa ştiind cu certitudine – de la o „prietenoasă şi liniştitoare“ voce care îi tot sună în cap – că peste 36 de ani oamenii vor dispărea, pulverizaţi de o cometă.
Lucrul acesta îl face să devină posac, retras, genial, morbid, alcoolic, anarhist, lecuitor de cancer, avangardist în ale ştiinţei, clarvăzător sub acoperire, iubitor din umbră al mamei/tatălui/fratelui/prietenei din liceu, dar şi un hamletian postmodern, exteriorizînd dilema existenţială prin „stinsul ţigării pe propriile braţe şi picioare“ sau prin „plînsul la reclamele pentru pastile de slăbit“. Practic, în istoria lui Junior conlucrează toate tipurile de proză a sentimentalului şi senzaţionalului, cu o vioiciune şi cu un firesc cum numai la ironiştii buni poţi găsi.
Cronica vieţii acestui personaj te convinge că „totul, dar absolut totul e cu putinţă“. Cartea însăşi vorbeşte pe nenumărate voci, iar finalul va avea, la rîndul lui, două variante. Pare complicat, dar merită atenţia, fiindcă în Totul contează! totul se decontează printr-o literatură frenetică şi un tîlc generos.