Roth vs Roth

Publicat în Dilema Veche nr. 569 din 8-14 ianuarie 2015
Roth vs Roth jpeg

● Philip Roth, Operaţiunea Shylock. O confesiune, traducere de Anca Dan, Editura Polirom, 2014.

este o autoficţiune satirică sub forma unui policier politic identitar evreiesc. Aflat în convalescenţă după un lung tratament cu Halcion, un somnifer interzis, în cele din urmă, din cauza tulburărilor de personalitate pe care le inducea, scriitorul Philip Roth, autorul romanului

, află că în acel moment (e începutul anului 1988), în Israel, un evreu american pe nume Philip Roth lansează public, în numele lui, al scriitorului de succes, un plan politic numit Diasporism, care propune mutarea înapoi în Europa, în ţările de origine, printre care şi România, a populaţiei israeliene, şi reducerea statului israelian la graniţele iniţiale din 1948. Scopul fiind dezamorsarea conflictului israeliano-palestinian şi evitarea unui iminent al doilea Holocaust, produs în Orientul Mijlociu, fie prin masacrarea evreilor de către arabi, fie prin decimarea arabilor cu ajutorul armelor nucleare israeliene, acţiune care ar compromite definitiv moralitatea statului israelian. Acesta ar fi primul pas al Diasporismului, prezentat de falsul Philip Roth ca un Sionism pe invers, la fel de absurd în teorie, dar aplicabil în realitate, cu ajutorul susţinerii filantropiei evreieşti tradiţionale; al doilea pas fiind crearea unor programe numite „Antisemiţii Anonimi“, prin care populaţia europeană, care nu-i va primi cu braţele deschise pe evreii rătăcitori reîntorşi în ţările de origine, să poată fi tratată de antisemitismul latent.

Adevăratul Philip Roth pleacă la Ierusalim indecis să-l confrunte pe falsul Philip Roth (care se dovedeşte a fi un fost detectiv particular aflat pe moarte, fan absolut al cărţilor romancierului, cu care se şi aseamănă fizic la modul izbitor), scopul lui principal fiind intervievarea prozatorului israelian Aharon Appelfeld, supravieţuitor al Holocaustului, pe tema memoriei şi a identităţii evreieşti. Adevăratul Roth descoperă destul de repede că există o anume voluptate în a profita de faptul că, datorită coincidenţei de nume şi conformaţie fizică, este deja luat drept promotorul diasporismului şi, astfel, participă la procesul Tribunalului din Ierusalim, unde în acele zile este judecat, sub învinuirea de a fi fost gardianul şi ucigaşul în masă al evreilor în lagărul de la Treblinka, un muncitor american de origine ucraineană, al cărui nume este – altă coincidenţă onomastică sau nu – chiar Ivan Demianiuk, precum gardianul supranumit „Ivan cel Groaznic“. Astfel, în timp ce adevăratul Philip Roth se pregăteşte de confruntarea cu geamănul său, falsul Philip Roth, promotorul diasporismului, pe care, în cele din urmă, îl somează, cu ameninţarea instanţei, să renunţe la falsa identitate, statul Israel încearcă să restabilească adevărata identitate a americanului de origine ucraineană Demianiuk, care ar putea fi chiar ucraineanul Demianiuk responsabil de crimă în masă împotriva evreilor.

Ca-ntr-o veritabilă

în care toate personajele poartă cîte o mască, lucrurile se complică pe măsură ce intră în scenă noi şi misterioase personaje. Palestinianul George Ziad, fost coleg de facultate cu scriitorul Philip Roth, este un fervent denunţător al procedurilor criminale împotriva arabilor, la care apelează Statul Israel pentru a-şi păstra legitimitatea şi a-şi păstra securitatea şi, evident, un susţinător al programului diasporistic promovat de (falsul) scriitor, în care vede o soluţie pentru eliberarea poporului său, afirmîndu-şi disponibilitatea de a-l ajuta prin înlesnirea unei întrevederi cu Yasser Arafat, un al doilea mare şi important potenţial susţinător al diasporismului, după Lech Walesa, contactat şi vizitat deja de falsul Philip Roth. Un alt personaj important care-şi face intrarea în scenă este un milionar evreu pe nume Smilesburger, care donează un cec de un milion de dolari pentru susţinerea diasporismului, chiar adevăratului Philip Roth, care, prins în acest năvod al actanţilor politici, începe să-şi asume identitatea atribuită de la distanţă de falsul Philip Roth şi, practic, să i se substituie temporar celui care-i furase identitatea (inclusiv prin a profita sexual de amanta acestuia) şi cu care, în cele din urmă, se şi întîlneşte, purtînd o conversaţie în oglindă. Totul, reamintesc, pe fondul perioadei de convalescenţă indusă de tratamentul întrerupt cu Halcion, medicamentul care produce tulburări de personalitate. Actul final în această polifonie a discursurilor politice şi a interacţiunilor de identităţi misterioase (căci şi diasporistul Roth, şi palestinianul Ziad, şi milionarul evreu Smilesburger pot fi şi agenţi secreţi, poate chiar dubli) este că adevăratul Roth ajunge să fie convins/constrîns de Mossad să plece în Egipt ca agent secret, în postura de diasporist, cea pe care i-o atribuise falsul Roth, pentru operaţiunea secretă care dă şi numele cărţii, după numele personajului shakespearian.

Partea cu adevărat interesantă, literar vorbind, este chiar aceasta: atunci cînd scrie romanul operaţiunii, subintitulat „o confesiune“, şi în care scriitorul schimbă numele reale ale personajelor, procedeu anunţat într-o notă de început a cărţii, Philip Roth este „sfătuit“ de acum fostul agent Smilesburger să renunţe la capitolul final, cel legat de operaţiunea din Egipt, şi să prezinte totul ca pe o ficţiune. Din motive de credibilitate, siguranţă personală şi menţinere a prestigiului public, Philip Roth decide să-şi publice romanul fără capitolul final şi să-l încheie cu o notă către cititor în care nu-şi mai asumă confesiunea, afirmînd că tocmai am citit o operă de ficţiune şi că, în afara fragmentelor de interviu cu Aharon Applefeld şi de citatele din procesul-verbal al unei anumite şedinţe din procesul lui Demianiuk, texte pe care Philip Roth le-a publicat ca atare în presa vremii, orice asemănare cu evenimente şi personaje reale este întîmplătoare şi că, finalmente, confesiunea este falsă, n-a fost agent Mossad şi tocmai am citit un roman de idei. 

În excelenta sa monografie

, Claudia Roth Pierpont spune că iniţial titlul cărţii era

şi descrie cartea ca pe un compendium al discursurilor, propunerilor şi diatribelor care oferă în mod echitabil imaginea confictului israeliano-palestinian, subliniind faptul că Roth s-a simţit ca peştele în apă scriind acest scenariu politic al dedublării. Într-un interviu acordat în acea vreme celor de la

Roth afirmase că e „un bun

“, de-asta şi-a drapat confesiunea în ficţiune; Claudiei Roth Pierpont i-a mărturisit însă, ani mai tîrziu, că s-a simţit „ca un scriitor care dansează“ scriind acest roman. Vorbind despre faptul că s-a transformat pe sine în personaj, Roth şi-a reiterat fascinaţia pentru prozatorii europeni, precum Genet, Céline, Gombrowicz, care s-au introdus mereu în propriile ficţiuni, ridicînd astfel miza literaturii. Receptarea critică n-a fost unanim favorabilă: John Updike, altfel un fan al literaturii lui Roth şi un scriitor pe care Roth l-a numit în repetate rînduri „cel mai înzestrat dintre prozatori“, a vorbit despre carte ca despre „o orgie a argumentării“, epuizantă, la fel şi Michiko Kakutani („vorbărie, vorbărie, vorbărie“), dar D.M. Thomas şi Saul Bellow au susţinut cartea, care, în cele din urmă, a şi obţinut PEN/Faulkner Award pentru cel mai bun roman al anului 1993.   

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

ana bogdan platformax jpg
România – Japonia, astăzi, la Malaga: postul care transmite un meci istoric pentru tenisul românesc
Partida va fi găzduită de Martin Carpena Arena, cu o capacitate de 11.300 de locuri. Aceasta e prima noastră prezența în cadrul Billie Jean King Cup Finals, întrecere care reunește cele mai bune 12 echipe ale lumii.
image png
Accident grav pe autostrada A3. S-a activat Planul Roșu de intervenție. 11 mașini au fost implicate în coliziune, iar în acestea se aflau 25 de persoane
Un grav accident rutier a avut loc joi pe autostrada A3, la kilometrul 56, în apropierea comunei Râfov din județul Prahova.
image png
Clătite la tavă. Rețeta care face furori pe rețelele de socialize. Încearc-o și te va cuceri, rapid, și pe tine!
Un desert rapid și delicios, clătitele la tavă au devenit un adevărat fenomen online. Ușor de preparat, pufoase și savuroase, acestea au cucerit mii de oameni.
accident Dn1 suceava ISU SUCEAVA jpeg
Grav accident rutier pe A3. 11 mașini sunt implicate în carambol
Un grav accident de circulație în care sunt implicate 11 autoturisme a avut loc, în urmă cu puțin timp, pe autostrada A3. La fața locului au fost trimise mai multe ambulanțe.
celulita shutterstock 2296152455 jpg
Remediul eficient, făcut în casă, care îmbunătățește aspectul pielii și te scapă de celulită
În căutarea unei soluții naturale pentru o piele mai fină și uniformă, numeroase persoane apelează la remedii de casă, iar unul dintre acestea a câștigat popularitate pe rețelele sociale.
horoscop webp
Momentul marilor schimbări pentru 3 zodii. Modificări majore după 15 noiembrie
După data de 15 noiembrie, trei zodii se vor afla în fața unor schimbări majore care vor influența aspecte importante din viața lor.
Laslo facebook jpg
Cristina Laslo, caz bulversant: cum a dispărut de pe teren una dintre cele mai bune handbaliste ale țării
Din păcate, Campionatul European care bate la ușă pentru noi a fost precedat de o poveste în urma căreia am pierdut una dintre jucătoarele experimentate pe care ne-am fi putut baza la turneul final.
image png
Rețeta lui Chef Scărlătescu pentru o „mămăligă perfectă”. Cantitățile exacte
Chef Cătălin Scărlătescu prezintă rețeta pentru mămăliga perfectă, coaptă și gustoasă. Bucătarul a inițiat propria rețetă și le-a prezentat-o celor de acasă în timp ce se afla în podcastul lui Cătălin Măruță.
Mersul pe jos face nu doar piciorul frumos ci prelungește și viața potrivit studiilor Colaj
Patru exerciții care ar putea reduce riscul de demență, cu un efort minim. Descoperirea revoluționară
Doar o oră de exercițiu o dată sau de două ori pe săptămână – ori 4.000 de pași pe zi – este suficient pentru a reduce semnificativ riscul de demență, potrivit unui studiu recent.