Leipzig 2011

Iulia DONDORICI
Publicat în Dilema Veche nr. 372 din 31 martie - 6 aprilie 2011
Leipzig 2011 jpeg

Orice ar face, Tîrgul de Carte din Leipzig stă în umbra Frankfurt-ului, care găzduieşte toamnă de toamnă cel mai important tîrg de carte din lume şi bate la fiecare ediţie noi recorduri – nu numai în ceea ce priveşte numărul vizitatorilor sau al editurilor participante, dar şi, de pildă, al licenţelor vîndute, chiar şi în vremuri de criză. În aceste condiţii, Leipzig-ul s-a profilat în anii din urmă din ce în ce mai puternic pe prezentarea literaturilor est-europene, tendinţă încununată anul acesta de prezenţa Serbiei ca invitată de onoare. Şi dacă la Frankfurt editorii şi agenţii merg pentru a face afaceri cu cartea, în Leipzig accentul cade pe relaţia dintre scriitori şi publicul cititor. 

Ceea ce îi dă tîrgului din primăvară un aer aparte şi atrage an de an sute de mii de vizitatori (anul acesta s-a atins un nou record de 163.000 de vizitatori) sînt nenumăratele lecturi, tîrgul propriu-zis fiind dublat de festivalul „Leipzig liest“ (Leipzig-ul citeşte), care se desfăşoară practic pretutindeni în oraş. Aici, publicul vine pentru a face cunoştinţă cu scriitori din toată lumea, pentru a lua pulsul literaturilor străine şi a-şi procura ultimele noutăţi în materie. Încă de dimineaţă, în ciuda frigului şi a unei ploi persistente, tramvaiele care merg în tîrg sînt supraîncărcate, încît abia reuşeşti să te urci. Şi, spre uimirea mea, această situaţie mai mult decît neobişnuită pe meleaguri germane nu reuşeşte să strice buna dispoziţie a grupurilor de călători, în majoritatea lor tineri, care îşi împărtăşesc cu însufleţire ce vor să vadă în ziua respectivă. 

Pe 17 martie, la cîteva ore după deschiderea festivă, are loc un highlight mult-aşteptat: decernarea Premiilor Tîrgului de Carte din Leipzig, la categoriile beletristică (Clemens J. Setz, Die Liebe zur Zeit des Mahlstädter Kindes, Suhrkamp Verlag), eseu (Henning Ritter, Notizhefte, Berlin Verlag) şi traducere (Barbara Conrad, pentru noua traducere a romanului Război şi pace de Lev Tolstoi, apărută la Hanser Verlag). Decernări mai mult sau mai mult puţin fericite, ele reprezintă un cîştig clar de vizibilitate publică a literaturii, dacă luăm în considerare publicul care ia cu asalt standurile editurilor cîştigătoare şi atenţia medială de care se bucură autorii şi cărţile lor.

Dacă literaturile est şi sud-est-europene nu mai sînt de ani buni o terra incognita pentru cititorul german, la fel de adevărat e că ele sînt încă percepute ca o piaţă nouă, în deschidere şi care mai are multe surprize de oferit publicului vestic. Deşi traducerile din acest spaţiu alcătuiesc un neglijabil 3% din totalul traducerilor de pe piaţa de carte germană, în ultimii doi-trei ani comentatorii vorbesc despre un adevărat boom al literaturilor din fosta Iugoslavie. Cu peste optzeci de scriitori invitaţi în cadrul a patruzeci de lecturi şi dialoguri cu publicul, alături de un număr uimitor de traduceri lansate de edituri germane de renume, prezenţa Serbiei la Leipzig nu face decît să confirme opiniile cele mai optimiste referitoare la menţinerea constantă a acestui interes în anii următori. Selecţia volumelor pare să fi avut loc în primul rînd pe criterii tematice, prozatorii şi poeţii sîrbi (dar nu numai) publicaţi în traducere iau ca punct de reflecţie războiul din anii ’90 sau conflictele interetnice cu care se confruntă această regiune. De altfel, o bună parte din programul dedicat Europei de Est s-a legat de probleme actuale inclusiv în spaţiul german, cum ar fi discuţia – purtată aproape obsesiv şi cu accente clare de populism – despre fenomenul integrării imigranţilor sau despre recentele alunecări spre extrema dreapta din multe ţări europene. Mai mult decît oricînd, literatura a lăsat aici impresia că aduce, dacă nu răspunsuri, măcar perspective şi nuanţe fundamental noi referitoare la aceste probleme. Scriitorii români prezenţi la Leipzig au fost: Gabriela Adameşteanu, Radu Aldulescu, Adina Rosetti şi Răzvan Rădulescu. 

Dincolo de astfel de aspecte schimbătoare, Leipzig-ul, rămîne o sărbătoare a cititorilor, care deocamdată nu par să se îndepărteze de cartea pe suport tradiţional nici în mult discutata epocă a mediilor digitale.  Iulia Dondorici este traducătoare.

dilemaveche ro   Literatura clasica pentru copii   De ce merita redescoperita jpg
Literatura clasică pentru copii: De ce merită redescoperită
"A fost odată, ca niciodată..." Cine nu-și amintește aceste cuvinte magice care deschideau porțile unei lumi fantastice?
dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.

Parteneri

Piața Unirii din Timișoara. Foto: Tripadvisor
Orașul din România care s-a transformat într-un magnet pentru turiștii străini. „Sunt multe grupuri care vin dimineaţa”
Țara noastră este un adevărat cufăr de comori atunci când vine vorba despre potențialul turistic. Iar un anumit oraș important din România a devenit un adevărat magnet pentru turiști, atât pentru cei veniți din alte zone ale țării, cât și pentru cei de dincolo de hotare.
Andrei Caramitru FOTO INQUAM Photos Octav Ganea jpg
„Distrugem țara. Nu fiți nebuni”. Economistul Andrei Caramitru, previziuni sumbre: „Dacă o luăm pe arătură, e prăpăd. Foamete!”
Cunoscutul economist Andrei Caramitru a lansat un avertisment sumbru despre pericolul în care se va afla România dacă investitorii străini aleg să se retragă, în cazul în care candidatul suveranist George Simion va câștiga turul doi al alegerilor prezidențiale.
Igor Grosu FOTO Facebook jpg
Igor Grosu îi răspunde lui Rareș Bogdan, indignat de scorul lui Antonescu în R. Moldova: Decizia suverană a fiecărui alegător
Igor Grosu, liderul partidului puterii la Chișinău, subliniază că rezultatul din primul tur al prezidențialelor reprezintă decizia suverană a fiecărui alegător, afirmație făcută pe fondul nemulțumirii exprimate de Rareș Bogdan față de scorul electoral obținut de Crin Antonescu în dreapta Prutului.
Marcel Ciolacu dupa alegerile din 4 mai la Consiliul PSD   Foto Mediafax (3) jpg
„Nu îmi este rușine cu ceea ce am făcut”. Ciolacu prezintă bilanțul guvernării PSD în primul mesaj după demisie
Fostul premier Marcel Ciolacu a publicat un mesaj prin care își asumă bilanțul guvernării PSD, prezentând zece realizări pe care le consideră esențiale în mandatul său și al partidului.
doliu pixabay jpg
De ce asiaticii poartă alb și nu negru atunci când țin doliu. Semnificația morții
În timp ce în culturile europene și nord-americane negrul este culoarea tradițională a doliului, în multe societăți asiatice locul acesteia este luat de alb. Departe de a fi o simplă diferență estetică, alegerea culorii are rădăcini profunde în modul în care este percepută moartea în diverse culturi
calcule calculator bani salariu pensie rate bancare datorie
Lovitură pentru românii cu credite: ROBOR urcă brusc la 7,25%, cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani
Indicele ROBOR la 3 luni a sărit, joi, la 7,25%, înregistrând a doua creștere majoră în această săptămână, după victoria lui George Simion în primul tur al alegerilor prezidențiale.
George Simion si Nicusor Dan  Congres BNS Foto Inquam Photos  Madalina Norocea (8) jpg
Discursul lui Simion, analizat de un expert în securitate: Un personaj extrem de periculos când poate să aibă toată puterea în mână
Politologul Marius Ghincea, expert în securitate la Universitatea ETH din Zurich (Elveția) și la Institutul Universitar European, a analizat discursurile celor doi candidați care se bat în cursa finală pentru Cotroceni.
image png
„Idiotul!” Un român a paralizat traficul feroviar în Germania. 17 trenuri, întârziate. Ce s-a întâmplat
Un român de 42 de ani a provocat, marți după-amiază, un adevărat haos în traficul feroviar din Germania, după ce a încercat să traverseze liniile de cale ferată ale Gării Centrale din Erfurt pentru a-și scurta drumul.
casa germania romani intoxicati jpg
Sfârșit tragic pentru un cuplu de români plecați de câteva zile la muncă în Germania. „Au fost împreună în baie, mult timp”
Un cuplu de români a murit într-un apartament din Germania, cel mai probabil din cauza unei defecțiuni la sistemul de încălzire. Cei doi veniseră recent la muncă și locuiau cu alți români într-o casă aglomerată din Höxter.