Leagănul respiraţiei

Publicat în Dilema Veche nr. 331 din 17-23 iunie 2010
Leagănul respiraţiei jpeg

Herta Müller, Leagănul respirației, traducere din limba germană și note de Alexandru Al. Șahighian, Editura Humanitas Fiction, 2010

Avem o poveste de gulag, cu toate cele ştiute: înfometarea crîncenă, muncile extenuante, teroarea, tăcerea. Mai avem însă şi o scriitură cu totul personală, puternică şi concentrată, cu cicatrici de vers alb şi cu un soi de fast laconic. Ea e cea care face din acest roman o capodoperă netă.

În 1945 a existat un val masiv de deportări ale nemţilor din România în lagărele de muncă din URSS. Printre ei s-a numărat atunci şi Oskar Pastior, cel care, mai tîrziu, avea să-i „livreze“ Hertei Müller amintirile lui şi care urma să participe şi la scrierea cărţii. Pastior moare însă în 2006, iar Herta Müller începe, în 2007, să scrie romanul acesta singură, inventînd un Leo Auberg (sas sibian, 17 ani, gay în secret) care va trăi cinci ani de lagăr într-o zonă carboniferă ucraineană. Ce preia protagonistul din biografia lui Pastior contează mai puţin decît ceea ce preia „spiritul“ prozei din cel al poetului Pastior, anume – după cum afirmă autoarea – să vorbească despre „catastrofa existenţială“ folosindu-se de „detalii surprinzătoare“. Romanul abundă, într-adevăr, în obiecte şi imagini insolite, în „nimicuri“ ce sabotează ironic marele nimic spre care tind calvarul concentraţionar şi rutina lui exterminatoare. Pesemne că e şi „vina“ lui Pastior cînd vine vorba de „corsoul lagărului“, „conopida de păduchi“, ceasul cu „rîmă de cauciuc“ în loc de cuc ori bradul de Crăciun din sîrmă, cu cetină de lînă şi globuri de pîine.

După  cum o parte din „vină“ îi revine şi traducătorului Alexandru Al. Şahighian, care transpune într-o română de capodoperă atît „disimulările poznaşe“ – vorba Hertei Müller –, cît şi „ademenirea gravă a sensurilor“.

dilemaveche ro   Literatura clasica pentru copii   De ce merita redescoperita jpg
Literatura clasică pentru copii: De ce merită redescoperită
"A fost odată, ca niciodată..." Cine nu-și amintește aceste cuvinte magice care deschideau porțile unei lumi fantastice?
dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.

Parteneri

repartizare posturi titularizare   foto alina mitran (1) jpg
Cum li se poate face loc tinerilor în sistemul de Educație: „Profesorii cu vechime, deja blazați, ar putea avea și alte activități extrașcolare”
Există un interes din ce în ce mai crescut pentru cariera de profesor. Cele mai multe persoane care doresc să intre în sistem nu sunt însă absolvenții de facultate, așa cum ne-am aștepta, ci românii care au optat pentru reconversie.
Medicul Ioan Pop de Popa FOTO fobac ro jpg
5 aprilie: Ziua în care a fost efectuată prima operație pe cord deschis din România
La 5 aprilie 1973, la Târgu-Mureş, prof. dr. Ioan Pop de Popa a efectuat prima operație pe cord deschis din România, după mulți ani de pregătiri și testări pe animale.
patrunjel jpg
Cum să păstrezi pătrunjelul proaspăt la frigider până la o lună
Pătrunjelul, un ingredient versatil și adesea folosit în bucătărie, poate fi dificil de păstrat proaspăt mult timp. De obicei, după câteva zile, frunzele își pierd din prospețime și sunt destinate de multe ori deșeurilor.
krivoi rog atac FOTO  Raduga / X
Atac sângeros al Rusiei în orașul natal al lui Zelenski. Cel puțin 14 oameni, inclusiv 6 copii, au murit
Un atac cu rachete rusești a ucis cel puțin 14 persoane, inclusiv șase copii, într-o zonă rezidențială din orașul ucrainean central Krivoi Rog, vineri, a declarat președintele Volodimir Zelenski, fiind unul dintre cele mai mortale atacuri ale Moscovei din acest an.
image png
Tunsori în vogă pentru femeile trecute de 40 și 50 de ani, în vara anului 2025. Ce coafuri sunt recomandate pentru doamnele de 60 de ani
Pe măsură ce înaintăm în vârstă, până și podoaba noastră capilară întâmpină schimbări. Femeile cu vârsta cuprinsă între 40 și peste 50 de ani pot avea uneori dubii în privința tunsorii pe care aleg să o poarte.
Cafea FOTO Shutterstock
Cafeaua băută dimineața îți prelungește viața doar dacă știi când s-o bei. Cum să obții beneficii maxime
Un gest aparent banal – savurarea cafelei de dimineață – poate avea beneficii neașteptate asupra longevității. Nu este vorba doar de plăcerea momentului, ci de un potențial aliat al sănătății cardiovasculare. Însă totul ține de momentul zilei în care o bem.
CilAcciaroli01 jpg
Satul în care oamenii trăiesc 100 de ani. Secretul longevității celor din locul „tinereții veșnice”
Acciaroli este un sat idilic situat în sudul Italiei, care pare a fi un loc de vis în care să trăiești. Cu casele sale de piatră, plajele apropiate și portul pitoresc, acest sat oferă mult mai mult decât peisaje spectaculoase.
Marcel Ciolacu  Foto Facebook jpg
Scandal Ciolacu-Băsescu. Cuvinte grele ale premierului pentru fostul președinte: „Turnător ordinar... Un rebut politic scos în față de frații lui de arme”
Marcel Ciolacu și Traian Băsescu au avut schimb dur de replici pe rețelele de socializare. După ce fostul președinte a dat vina pe premier pentru „criza multiplă”, acesta din urmă a reacționat pe pagina sa de Facebook unde l-a numit pe Băsescu un „turnător ordinar” și un „rebut politic”.
image jpeg