Floarea pasiunii

Publicat în Dilema Veche nr. 497 din 22-28 august 2013
Floarea pasiunii jpeg

● Matilde Serao, Floarea pasiunii, traducere din limba italiană de Cameria Zara, Colecţia "Iubiri de altădată", Editura ALLFA, 2013.

Să fim oneşti: Floarea pasiunii – titlu de carte făcut, în 1883, să topească inimi, să înflăcăreze şi, cu siguranţă, să vîndă „pe rupte“ un volum de povestiri astfel denumit – sună astăzi ofilit de tot. Floarea cu pricina s-a fanat, aduce mai degrabă a moartea pasiunii. Pe de altă parte, tocmai o asemenea demodare te poate înduioşa, făcîndu-te să deschizi, uşor amuzat, cartea acestei Matilde Serao (o italiancă pe jumătate grecoaică, leat perfect cu Freud şi întrucîtva cu Eminescu).

Începi cu începutul: prima proză din volum, o povestioară numită, oarecum fălos, „Roman de dragoste“. Sorbiri din ochi, tulburări, tirade, dorinţe care „ar lichefia diamantul şi ar frînge fierul“, un oftat răvăşitor („Oh, gingăşie blestemată!“), un salon cu pian, o fereastră (către mare) prin care pătrund acorduri de mandolină – tot tacîmul romanţios. Citeşti cu un ochi superior, te simţi versat, rîzi ca la o comedie involuntară, apoi, cînd ajungi la final, vezi că totul se răstoarnă şi că ai fost prins într-un fel de farsă. Înţelegi că Matilde Serao are gustul ironiei şi că proza ei poate lua în răspăr atît ticurile de gîndire ale epocii sale, cît şi clişeele romanţurilor de atunci.

Una peste alta, mie mi-a căzut dragă această prozatoare. Textele ei au patina vremii, fără discuţie, dar şi o plăcere proaspătă a jocului, cu viclenii narative dintre cele mai vioaie. Cea mai curajoasă povestire e „Joc de răbdare“, construită din patru secvenţe descriptive – 1) o femeie; 2) o maimuţă cu atitudini aristocratice (!); 3) un cadru în care intră o batistă cu monogramă şi o sticluţă cu o substanţă albă; 4) un alt cadru, cu o scrisoare aflată pe un birou –, urmate de îndemnul adresat „cititorului răbdător“ de a reconstrui el, din bucăţile respective, „drama funestă pe care le formează acestea“. Cititorul unei asemenea proze e bucuros să aibă răbdare şi azi, în 2013.

dilemaveche ro   Literatura clasica pentru copii   De ce merita redescoperita jpg
Literatura clasică pentru copii: De ce merită redescoperită
"A fost odată, ca niciodată..." Cine nu-și amintește aceste cuvinte magice care deschideau porțile unei lumi fantastice?
dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.

Parteneri

Calin georgescu bla tealitatea captura png
Călin Georgescu își asumă rolul de mentor pentru George Simion: Îl voi ghida să fie mai bine. Care este „misiunea” sa
Fostul candidat la prezidențiale Călin Georgescu, despre care liderul AUR spune că este susținătorul său la scrutinul din 18 mai, a declarat, într-un interviu la Realitatea Plus, că nu a crezut ca va fi lăsat să candideze.
image png
Povestea bărbatului care a transformat un avion privat din secolul trecut într-un Airbnb. A costat peste 90.000 de euro. FOTO
Proprietarul unui avion privat din anii '70 a avut o idee care s-a dovedit a fi ingenioasă, dar și bănoasă. Iată cum a transformat vechea aeronavă într-un Airbnb în Țara Galilor. Cum arată creația, dar și câțo bani a investit, aflați din continuarea acestui articol.
Carmen Barcan, foto Facebook, Shutterstock jpg
Desertul care te ajută să scazi în greutate. Nutriționista vedetelor, Carmen Barcan, spune cum să slăbești fără sacrificii
Dacă încerci să scapi de kilogramele în plus, nu este nevoie să renunți complet la dulciuri! Carmen Barcan, cunoscută drept „nutriționista vedetelor”, a dezvăluit recent în cadrul emisiunii „Vorbește Lumea” de pe PRO TV care este desertul permis în dieta pentru pierderea în greutate.
Salariu - calcule - facturi - bani - facturi FOTO Shutterstock
Profitul pe trei luni făcut de Pilonul 2 și 3 de pensii s-a „evaporat” din cauza instabilității politice
Profitul făcut de Pilonul 2 și 3 de pensii în primele trei luni ale anului curent s-a „evaporat”, anunță fondatorul unei platforme pentru pensii private, din cauza instabilității politice create de victoria lui George Simion în primul tur al alegerilor prezidențiale.
pisica holly marie jpg
Au dat o petrecere extravagantă de ziua pisicii lor: „O considerăm primul nostru copil!”
Miranda Gonzalez, din Houston, SUA, a organizat recent o petrecere de tip quinceañera pentru pisica ei, Holly Marie, care a împlinit 15 ani.
Singurul om inmormantat pe Luna  Sursa foto shutterstock 1454730908 jpg
Rusia și China vor să construiască o centrală nucleară pe Lună. Când va fi gata
Rusia și China au semnat un acord pentru construirea unei centrale nucleare pe Lună. Reactorul rusesc va fi utilizat pentru alimentarea Stației Internaționale de Cercetare Lunară (ILRS), condusă în comun de cele două țări.
Dan Negru, Dumitru Prunariu, Foto Facebook jpg
Mesajul lui Dan Negru la 44 de ani de la momentul în care Dumitru Prunariu a cucerit spațiul: „Suntem vai de noi”
Astăzi, 14 mai 2025, se împlinesc 44 de ani de când Dumitru Prunariu (72 de ani), primul și singurul cosmonaut român, a realizat istoricul zbor în spațiu.
Captură de ecran 2025 05 14 205132 jpg
„Thriller pe front”. Forțele speciale ucrainene au efectuat o operațiune dramatică de salvare a camarazilor atacați cu un agent chimic
O operațiune a forțelor speciale ucrainene era să se transforme în dezastru după ce parașutiștii ruși au atacat cu un agent chimic necunoscut, relatează presa ucraineană. A urmat o operațiune dramatică de salvare care s-a încheiat cu eliberarea trupelor ucrainene care altfel ar fi fost luate prizoni
Algeria, Shutterstock jpg
Destinația ce va eclipsa Dubaiul, Egiptul sau Tunisia. Se pregătește să devină un magnet pentru turiștii din întreaga lume
Când vine vorba de alegerea vacanței în deșert, Dubai, Egipt și Tunisia sunt printre cele mai populare pentru români. Însă, cea mai mare țară din Africa se pregătește să devină un magnet pentru turiști.