Fetiţele. Rude sărmane

Publicat în Dilema Veche nr. 493 din 25-31 iulie 2013
Fetiţele  Rude sărmane jpeg

● Ludmila Uliţkaia, Fetiţele. Rude sărmane, traducere din lima rusă de Gabriela Russo, Colecţia "Raftul Denisei", Editura Humanitas Fiction, 2013.

Volumul acesta reuneşte două cicluri de povestiri în care Ludmila Uliţkaia face ce ştie ea mai bine: se uită la oameni cu o pricepere care-i insolitează în fel şi chip. În ciclul „Fetiţele“ ne aflăm în Rusia stalinistă de după Război, iar protagonistele sînt cîteva copile ale epocii, care trec de la o proză la alta pentru a pune în scenă varii situaţii: intrarea în rîndul „pionierilor“, explorări erotice, dispute aprinse sau mocnite, perverse terori puşteşti. În ciclul „Rudele sărmane“, protagoniştii sînt adulţi, Rusia sovietică e împinsă înspre anii mai tîrzii, spectacolul uman schimbă coregrafia păţaniilor pe una a destinelor.

De cele mai multe ori, Uliţkaia povesteşte ca un dramaturg, dizolvînd epica în replicile personajelor sau în „indicaţiile“ de decor (se simte că, din anii ’70, autoarea s-a ocupat şi de teatru, şi de scenarii de film); pe de altă parte, proza ei practică un soi de magie pastelată, cu fraze croite vrăjitoresc, din ceva poezie, ceva ironie şi un pic de paradox. De exemplu: „Ultimul soţ a murit cumva pe neobservate, şi Gulea şi-a anunţat prietenele că de azi încolo se călugăreşte, dar că-şi va trăi viaţa în lume la intensitate maximă...“ Alt exemplu: proza „Bronka“ în întregul ei (preferata mea), unde istoria Lolitei e reformulată în termenii unei candori siderante, de un umor absurd şi un tragism aristocratic.

Cine caută un tîlc de fond al acestor povestiri o să observe: 1) neagra comedie a obiectelor „de epocă“ (drapelele „în toate nuanţele flăcărilor iadului“, covorul ţesut de o femeie din propriu-i păr, în cinstea lui Stalin, cu degradeul inerent înaintării în vîrstă etc.), prezenţa constantă a personajului evadat din realitate (catalepsie, transă, sminteală, retardare) sau ciudata „oază de linişte“ din preajma muribunzilor; dar şi 2) poemul discret al unui omenesc care se lasă prins doar în vers alb, nicidecum roşu.

dilemaveche ro   Literatura clasica pentru copii   De ce merita redescoperita jpg
Literatura clasică pentru copii: De ce merită redescoperită
"A fost odată, ca niciodată..." Cine nu-și amintește aceste cuvinte magice care deschideau porțile unei lumi fantastice?
dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.

Parteneri

image png
Patru jurnalişti ruşi, condamnați la cinci ani şi jumătate de închisoare pentru presupuse legături cu Aleksei Navalnîi, opozantul Kremlinului mort în închisoare
Patru jurnalişti ruşi au fost condamnaţi marţi de un tribunal din Moscova la câte 5 ani şi jumătate de închisoare după ce au fost găsiţi vinovaţi că au lucrat pentru organizaţia interzisă a fostului lider al opoziţiei Aleksei Navalnîi, care a murit anul trecut într-un penitenciar.
trump elon musk gettyimages jpg
Woke, cancel culture și MAGA. Un profesor român din SUA explică pe înțelesul tuturor dedesubturile succesului lui Trump și ce ne așteaptă
Politologul Alin Fumurescu, profesor de filosofie politică la University of Houston, în SUA, explică, într-un interviu pentru „Adevărul”, cum a apărut trumpismul ca reacție la progresismul de tip woke, cine i-a netezit calea spre succes și ce va urma pe termen mediu și lung.
image png
Planta banală care se găsește pe marginea oricărui drum și care ameliorează durerea de la înțepăturile de albine și păianjen
Înțepăturile de insecte, fie că vorbim despre albine sau păianjeni, pot provoca disconfort intens, inflamații și durere localizată.
explozie Suedia FOTO @dipoaina1 / X
De la statul bunăstării la violența de stradă. Cum a devenit Suedia vulnerabilă în fața bandelor de crimă organizată
Timp de decenii, Suedia a fost privită ca un model funcțional al modernității europene: un stat al bunăstării, cu o democrație consolidată, un sistem educațional robust și o politică externă articulată în jurul valorilor umaniste.
cos de cumparaturi jpeg
Cum te conving magazinele să cheltui, în perioada Paștelui, mai mulți bani decât ai în plan
Supermarketurile nu sunt doar locuri în care mergem să ne aprovizionăm cu cele necesare. Sunt adevărate spații de influențare psihologică, unde fiecare colțișor este gândit strategic pentru a ne convinge să cheltuim mai mult.
Aleksandr Dughin FOTO Profimedia
Cum a ajuns Aleksandr Dughin un soi de Rasputin geopolitic cu ambiții de influencer
Există în peisajul politic și ideologic al Rusiei contemporane personaje care sfidează clasificările simple. Aleksandr Dughin, de exemplu, este mai greu de încadrat într-o tipologie recognoscibilă: nu este politician, dar influențează politica; nu e teolog, dar invocă des ortodoxia; nu e general, da
bloc vechi adevarul
„E top peșteră, chiriașii strigoi au plecat?” Cât costă apartamentul viral care face valuri pe Facebook
Un apartament scos la vânzare în București a devenit ținta ironiilor și provoacă hohote de râs în rândul internauților. Unii dintre ei chiar au umor.
Bebelus parinte 2493600455 jpg
Saltelele și lenjeriile pentru copii pot emite substanțe toxice periculoase. Avertismentul specialiștilor
Saltelele și lenjeriile destinate bebelușilor și copiilor mici pot elibera în aer substanțe chimice periculoase, cu potențial toxic, asociate cu tulburări hormonale și de dezvoltare, arată două studii recente citate de CNN.
calcule calculator bani salariu pensie rate bancare datorie
Salariul mediu brut din România, mai mare ca în Japonia și Croația. Economist: „Dacă nu eram în UE și NATO, eram la nivelul Vietnamului”
Conform datelor analizate de către CEIC Data, o companie din Marea Britanie specializată în compararea de date economice pe glob, România depășește multe țări cu pretenții de pe glob în ceea ce privește salariul mediu brut.