Cum să creşti un copil poet

Publicat în Dilema Veche nr. 627 din 25 februarie - 2 martie 2016
Cum să creşti un copil poet jpeg

● Iulian Tănase, Experimentul MAMATATA, Editura Herg Benet, 2015.

Între timp, chiar şi poeţii douămiiştii au ajuns părinţi. Dincolo de orice judecăţi generaţioniste, cîţiva au şi scris despre experienţa de a fi părinte. Scriitoare precum Ioana Nicolaie sau Denisa Duran au explorat dimensiunea maternităţii, prima într-un poem/roman prenatal al aşteptării, entuziasmului şi temerilor de a fi mamă (Cerul din burtă, 2005); a doua într-un jurnal poetic/aforistic al uimirii în preajma micuţei fiinţe abia venite pe lume (dorm, dar stau cu tine, 2014). Dar şi băieţii au fost inspiraţi de noul lor statut. Dan Coman (Dicţionarul Mara, 2009) a scris o carte de poezie subintitulată „ghidul tatălui: 0-2 ani“, despre adaptarea la ritmul existenţial al părintelui, consemnînd cu atenţie schimbările interioare ale bărbatului devenit tată. Radu Vancu (Sebastian în vis, 2010) a scris tot sub influenţa schimbării de statut existenţial, dar într-o cheie onirică. Alţi poeţi, precum Robert Şerban, de pildă, dar şi alţii, n-au publicat cărţi, însă s-au manifestat în această calitate a lor de scriitori-părinţi în texte din reviste sau în postări pe Facebook, unde propriii copii au devenit personaje. Prima scriitoare care ar trebui menţionată este Ana Dragu, autoarea naraţiunii-eseu tragi-poematice Mîini cuminţi (2015): povestea unei mame singure care creşte doi copii, un băieţel şi o fată, dintre care băieţelul, numit în carte Saşa, este atipic, în sensul că are deopotrivă nevoi şi puteri speciale, căci deţine un auz absolut.

Nu foarte departe de dimensiunea poetică din Mîini cuminţi, deşi de cu totul altă factură, scrisă dintr-o cu totul altă raţiune, este Experimentul MAMATATA al lui Iulian Tănase şi al celor doi copii ai săi, dintre care băieţelul se numeşte, în­tîmplător, tot Sacha. În argumentul cărţii, Iulian Tănase invocă Experimentul Zaica (2001), celebra carte construită de Daniela Alexandrescu, Irina Nicolau şi Ciprian Voicilă cu textele rezultate în urma interacţiunii cu copiii a profesorului de desen şi pictură de la Liceul „Nicolae Tonitza“ Dorel Zaica. Acesta, începînd cu anul 1965, dezvoltase o metodă pedagogică specială bazată de exerciţii de creativitate cu copiii, ce presupunea desene şi jocuri de imaginaţie pornind de la întrebări despre lume, lucruri şi sentimente. Ulterior, show-ul de televiziune Copiii spun lucruri trăsnite, care folosea acelaşi principiu al stimulării copiilor să răspundă în felul lor la varii întrebări, a transformat pedagogia în entertainment. Iulian Tănase subliniază însă dimensiunea creativităţii, definindu-şi cartea ca fiind una de creative parenting, chiar dacă nu oferă un discurs teoretic, o metodologie, ci doar punerea în practică a jocului cu copiii: „E o carte despre relaţia copiilor cu imaginaţia, cu interogaţiile asupra lumii, cu propria minte şi cu propriul creier, cu limbajul, cu libertatea, cu mirarea, cu nevoia de joc şi nevoia de a rîde. De asemenea, cartea este şi despre modul inocent şi spectaculos în care copiii descoperă lumea, punînd întrebări şi formulînd răspunsuri dintre cele mai neaşteptate, este o carte despre spiritul ludic liber şi gîndirea magică a copiilor, copii de la care, dacă ar fi ceva mai atenţi, adulţii ar avea atîtea de învăţat. Mai pe scurt, este o carte despre cum părinţii îşi pot asculta copiii, şi nu oricum, ci cu mare atenţie.“

Deşi este o carte pe care o poţi cuprinde în formula „colecţie de perle“, i-ai face o mare nedreptate, ai citi-o într-un fel limitat. Cum spune şi Iulian Tănase – autorul de jure, dar nu neapărat şi de facto al acestei cărţi cu autor colectiv –, cartea are în centrul ei ludic întrebările şi conversaţia copiilor: Adorei şi lui Sacha li se oferă, practic,  prezumţia de cunoaştere a lumii. Căci cei doi copii sînt deopotrivă autorii şi personajele acestei cărţi în care se vorbeşte despre dragoste şi familie, natură şi animale, obiecte şi fenomene, vise şi Dumnezeu… Copiii mai mult răspund decît pun întrebări, se manifestă prin limbaj în raport frizînd înţelepciunea sau chiar filozofia: „potcoava face să ţi se-ndeplinească norocul“, „e bine să te naşti deştept, că înveţi mai bine la şcoală“ (Adora), „fiinţele nu sînt bătrîne, fiinţele sînt iubite“ (Sacha), „meditez, adică mă uit la perdea fără să mă gîndesc la nimic“, „o floare e moartă cînd nu mai are minune în ea: fericire, miros…“ „sînt talentată la gînduri“ [dar şi] „mintea mea mă supără“ (Adora), „omul e un animal care scrie“, „casa e afară sau în casă?“ (Sacha), „Dumnezeu nu este ca un om care nu ştie nimic, de-asta nu pedepseşte“, „sufletul este un animal“ (Adora)…

Formulările lor aforistico-poetice, îndoielile, dar şi certitudinile lor, ideile şi întrebările lor, felul în care fac asociaţii şi analogii, în care găsesc explicaţii şi oferă perspective nebănuite – totul este şi un efect de limbaj. Şi aici este meritul lui Iulian Tănase, tatăl poet şi coach creativ, care-i încurajează să se folosească de limbaj atunci cînd limbajul nu le foloseşte. Iar copiii, încurajaţi să fie cît mai liberi, inventează noţiuni, fac jocuri de cuvinte care depăşesc înţelegerea semantică normativă a lumii. Creative parenting tocmai pentru că exerciţiile de imaginaţie stimulează gîndirea deopotrivă inocentă şi profundă a copiilor, nepervertită de normele judecăţii aşa-zis mature, logice, prudente, echilibrate, prozaice. Principiul gîndirii copiilor este unul profund poetic şi, deşi această jucărea de familie ar putea fi văzută drept una de proză scurtă sau teatru (fiind alcătuită din mici fragmente dialogale), este o carte de poezie pură, o carte de fantezie infantilă unde umorul, absurdul şi filozofia se combină uluitor. Micile naraţiuni, teorii, anecdote sau chiar pilde ale copiilor, „înregistraţi“ între 1-5 ani, sînt de un umor colosal, sînt copleşitoare prin inedit, frumuseţe şi candoare.

Experimentul MAMATATA, pus în scenă şi în pagină de Ioana şi Iulian împreună cu copiii Adora şi Sacha, este o carte spectaculoasă literar şi utilă părinţilor interesaţi să-şi crească copiii cu o imaginaţie sănătoasă, cu interes şi cu dragoste pentru cuvinte. Iar pe cititorii care nu sînt încă părinţi îi face să-şi dorească să fie.

Acultaţi-l aici pe Iulian Tănase vorbind despre carte şi despre multe altele în emisiunea lui Marius Chivu All You Can Read de la Radio Seven.

Pagina de autor a lui Marius Chivu aici.

*****

Iulian TĂNASE

Experimentul MAMATATA (fragment)

Copilul este o ființă stranie. El apare pe lume după o foarte lungă călătorie. Cele nouă luni de viață intrauterină reprezintă doar o mică parte, ultima etapă a acestei lungi călătorii. El apare pe lume pentru a ne reaminti nouă, adulților, că odinioară am fost ființe libere. El nu are nici o problemă, în primii ani de viață, să stea gol în fața oricui i se nimerește prin preajmă și nu are nici o problemă să spună ce gîndește. Dincolo de orice formă de dresaj social și cultural, copilul este primitivul aterizat în prezent dintr-o lume veche, foarte veche, în care gîndirea magică era la ea acasă. Pereții camerelor în care el se joacă sînt echivalentul pereților peșterilor pe care desenau primii oameni. Cînd copilul desenează pe pereți, timpul se curbează și extremitatea sa din prezent se întoarce în urmă cu 40.000 de ani, să zicem. Iată discul roșu, descoperit în peștera El Castillo din nordul Spaniei, strălucind pe peretele unei camere dintr-un apartament din București.

Copiii apar pe lume la fel cum noi, dormind și visînd, ne întoarcem, în­căr­cați de imaginile din vis, la starea de veghe. Dacă putem să ne povestim visele, asta se întîmplă doar pentru că putem vorbi. Nou-născuții nu pot face asta, limbajul le este un teritoriu interzis, și mi-a trecut odată prin cap că ei plîng tocmai pentru că nu pot spune ceea ce știu. Și, pînă cînd reușesc să vorbească, uită aproape tot ce știau despre lunga lor călătorie. Unii însă reușesc să mai păstreze cîte ceva din preaplinul de imagini cu care au venit pe pămînt. Cînd avea doar șapte săptămîni, Adora a reușit să articuleze, și destul de clar, un foarte hotărît: „Eu vieaaau!“ Era un „Eu vreau“ pronunțat cu jalnicele mijloace de exprimare ale unui nou-născut. Obiectul dorinței a rămas, însă, nerostit. Eu vieaaau, ce anume? Mister.

Într-o zi, Adora mi-a spus: „Mi-e dor de viața mea“. Cînd un copil de 5 ani și 2 luni îți spune că îi este dor de viața lui, te poți gîndi că fie îi este dor de ceea ce urmează să trăiască, fie îi este dor de ceea ce a trăit, înainte de a se fi născut.

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

joe biden profimedia jpg
Cel mai mare act de clemență pe final de mandat. Biden grațiază 39 de persoane și comută sentințele în cazul altor 1.500
Președintele Joe Biden a comutat pedepsele a 1.500 de persoane plasate în arest la domiciliu în pandemie și a grațiat 39 de americani condamnați pentru infracțiuni nonviolente. Este cel mai mare act de clemență dintr-o singură zi din istoria modernă, promovând a doua șansă și egalitatea.
lasvegasflricica jpg jpeg
Surse: dosar penal pentru fiul lui Gigi Corsicanu, după incidente produse la o gală depravată
Incidentele care au dus la intervenția Poliției au avut loc la o gală derulată aseară, la Sala Polivalentă din Capitală.
Politia de Frontiera Moldova FOTO Border gov md jpeg
Sistemul biometric de intrare/ieșire al UE va fi implementat treptat începând din 2025. Ce trebuie să știe călătorii din afara UE
Începând cu 2025, Uniunea Europeană va lansa sistemul biometric de intrare/ieșire (EES), care va schimba modul în care cetățenii din afara UE traversează frontierele Schengen.
profi1 jpeg
Ce se va întâmpla cu magazinele Profi? Consiliul Concurenței a aprobat tranzacția prin care o altă companie le va prelua
O tranzacție colosală a avut loc pe piața din țara noastră! Consiliul Concurenței a aprobat preluarea faimoaselor magazine Profi de către Mega Image! Însă, există anumite condiții pe care aceștia trebuie să le respecte!
Georgescu, Plagiind din stapanul Inelelor FOTO facebook Matei Udrea jpg
Stăpânul minciunilor: Călin Georgescu a plagiat-o și pe regina elfă Galadriel. „E nebun sau șarlatan?”
Un videoclip în care Călin Georgescu, candidatul independent la alegerile prezidențiale 2024, plagiază replicile reginei elfe Galadriel din „Stăpânul Inelelor” face furori pe rețelele sociale.
pompieri smurd fb jpg
Un bărbat s-a înjunghiat, în timp ce „studia” ustensilele de bucătărie într-un magazin. Și-a secționat artera femurală
Un bărbat de 51 de ani este în stare gravă, după ce s-a tăiat cu un cuțit de bucătărie, în timp ce se afla într-un magazin. Medicii sunt rezervați cu privire la șansele de supraviețuire
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
CNA vine cu lămuriri privind „întreruperea emisiei” postului TV Realitatea Plus. Este o decizie a ÎCCJ
Consiliul Naţional al Audiovizualului a venit cu lămuriri despre informația apărută în presă potrivit căreia emisia postului Realitatea Plus va fi întreruptă în această seară timp de zece minute.
Superalimentul care iti da energie  Sursa foto shutterstock 2537420797 jpg
Superalimentul care îţi dă energie, fibre și proteine
Printre cele mai recomandate alimente pentru sănătate se numără şi un anumit tip de semințe. Acestea reprezintă o alternativă excelentă pentru a acoperi necesarul zilnic de elemente nutritive şi a avea mai multă energie în sezonul rece.
Schengen shutterstock 9 jpg
Avertisment după aderarea României la Schengen. Impact pozitiv major, dar atenţie la afinitatea pentru partide anti-europene
Economistul Christian Năsulea consideră că aderarea completă a României la spaţiul Schengen va avea „impact pozitiv major” pentru ţara noastră din perspectivă economică, dar atrage atenţia asupra afinității unor români pentru partide „anti-europene şi anti-piaţă liberă”.