American Classics

Publicat în Dilema Veche nr. 550 din 28 august - 3 septembrie 2014
American Classics jpeg

● Scrisoarea furată. Antologie de proză clasică americană, traduceri de Cornelia Bucur, Adriana Cerkez şi Gabriel Stoian, Editura Nemira, 2014. 

Nu cu mult timp în urmă, constatam că din poezia americană modernă şi contemporană s-a tradus la noi, în ultima jumătate de secol, foarte puţin. Între Antologia poeziei americane moderne realizată de Margareta Sterian (1947, interzisă în 1949, reeditată în 1973 şi în 2005) şi Locul nimănui. Poezie americană contemporană, ediţie coordonată de Carmen Firan şi Paul Doru Mugur (Cartea Românească, 2006), au mai apărut alte şase antologii, toate intruvabile astăzi. În ultimii ani au fost editate însă mai multe antologii de autor (Ginsberg, Bukowski, Coen, e.e. cummings, Sylvia Plath, T.S. Eliot, John Berryman, Jerome Rothenberg sau Bob Dylan), oricum insuficient pentru a avea măcar cît de cît o imagine a poeziei americane. Acelaşi lucru se poate spune şi despre proza americană contemporană, care, în afara cîtorva autori cărora li s-au dedicat colecţii de autor (Hemingway, Nabokov, Fitzgerald, Roth, Palahniuk) sau au fost traduşi destul de bine (Bellow, Updike, Vonnegut, McCarthy), ceilalţi au apărut cum a dat Dumnezeu, iar din generaţiile mai tinere, cîte unul, cînd şi cînd.  

La capitolul antologii de proză scurtă, lucrurile stau încă şi mai prost. Proza americană contemporană (Univers, 1989) este singura antologie de la noi dedicată vreodată acestui subiect. Din fericire, este o antologie care, republicată astăzi, ar stîrni aceeaşi admiraţie pentru felul impecabil în care este alcătuită. Selecţia – realizată de Octavian Oske, cel care şi traduce o parte dintre proze, semnează şi o substanţială prefaţă, realizează şi notele sau fişele bibliografice ale autorilor – acoperă perioada 1975-1985 în aproape 600 de pagini şi numără 18 autori, dintre care majoritatea sînt astăzi în continuare complet necunoscuţi la noi pentru că n-au mai fost niciodată traduşi cu ceva (Guy Davenport, John L’Heureux, Robert Greenwood, David Quammen ş.a.). Mai există o antologie care merită menţionată, chiar dacă selecţia nu se rezumă doar la proza scurtă: Antologia Granta. Cei mai buni tineri romancieri americani (Corint, 2009). Uitîndu-mă pe selecţia celor 21 de autori, constat că doar Jonathan Safran Foer şi Nicole Krauss au fost traduşi individual în română.

Acesta fiind contextul, antologia de proză clasică americană Scrisoarea furată este un demers cît se poate de lăudabil. Atît cît e, selecţia e bună, iar traducerile – foarte bune, ceea ce face din acest volum o ediţie destinată şi recomandabilă unui public larg. Autorii selectaţi sînt în număr de şapte, cu un total de 12 povestiri: Nathaniel Hawthorne, E.A. Poe, Henry James, O. Henry, Sarah Orne Jewett, Charlotte Perkins Gilman şi Herman Melville. Cum spuneam, autorii şi textele prezente sînt bine alese, doar că, în lipsa unui argument al antologiei, mi-e greu să-i înţeleg criteriul. La Editura Nemira au mai apărut anul trecut trei mici antologii tematice foarte frumoase: Şapte poveşti de dragoste/călătorie/vacanţă cu proze scurte din Zweig, Wilde, Maupassant, Dostoievski, Cehov, Kipling, Daudet, Balzac, Chandler, Trollope ş.a., antologii coordonate de Dana Ionescu. De data aceasta însă, nu ştii cui se datorează antologia, cine a făcut selecţia autorilor şi a textelor, cu ce criterii, în ce scop etc. Şapte autori clasici americani sînt foarte puţini. La prima strigare lipsesc Mark Twain, Washington Irving, Ambrose Bierce, poate chiar Edith Warthon, dar şi alţii mult mai vechi şi mai puţin cunoscuţi. Apoi, aş putea chestiona şi selecţia textelor. Aparent, s-a mers pe capodoperele binecunoscute („Scrisoarea furată“, „Prăbuşirea Casei Usher“; „Fiica lui Rappaccini“, „Bartleby, copistul“), dar nu la toţi autorii, căci Henry James este prezent cu o singură proză, cu „Prietenul meu Bingham“; la fel şi O. Henry, care ar fi meritat mai mult decît „Răscumpărarea şefului de trib“; iar „Balerca de Amontillado“ n-ar prinde, probabil, nici măcar un top 20 în opera lui E.A. Poe.

În sfîrşit, acestea sînt reproşuri de chiţibuşar, venite din frustrarea unui mare admirator al prozei americane, care ar fi vrut o antologie mai consistentă, şi ca autori, şi ca texte, poate chiar o prefaţă profesionistă, care să spună cîte ceva despre literatura clasică americană, şi celor care n-au studiat-o în facultate. Altfel, această mică antologie de buzunar oferă cîte puţin din toate genurile: şi proză fantastică (Poe, Hawthorne şi Gilman), şi realistă (Jewett, James), şi umoristică (Henry) sau filozofică (Jewett şi Melville), mai puţin de aventuri, de război şi socială. Iar dacă mie personal mi-a făcut o mare bucurie, atunci este vorba de traducerea celor două povestiri ale minunatei Sarah Orne Jewett, din a cărei „Fugă a lui Betsey Lane“ puteţi citi un fragment aici.

Later edit: Între timp am mai descoperit o antologie, şi-ncă una foarte bună: Nuvela americană contemporană, 2 vol., prefaţă de Silvian Iosifescu, traducere de Constantin Popescu, colecţia "Biblioteca pentru toţi", Editura pentru literatură, 1963.

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

 Pastile, antibiotice FOTO Shutterstock
Superbacteriile rezistente la antibiotice ar putea provoca 40 de milioane de decese în următorii 25 de ani
Superbacteriile care provoacă rezistență la antimicrobiene (AMR) ar putea provoca 40 de milioane de decese în următorii 25 de ani. Avertismentul vine de la specialiștii care trag un semnal de alarmă spunând că superbacteriile se răspândesc pe tot globul.
Panoramă Manhattan FOTO SHUTTERSTOCK
Un oraș important introduce taxa pe aglomerație. Ce sumă vor avea de plătit șoferii în fiecare zi
Este unul dintre cele mai faimoase orașe din lume, iar în fiecare an, zeci de milioane de oameni vizitează atracțiile acestei metropole. Însă, o asemenea popularitate vine și cu probleme, pentru New York. Acum, orașul american este primul în care șoferii vor plăti o taxă pentru aglomerație.
aro foto facebook 2 jpg
Cât a ajuns să coste printre colecționari un Aro vechi de 20 de ani. „Cu tot cu casă e prețul ăsta?”
Vechile automobile comuniste Aro sunt căutate de colecționari, iar unele modele au ajuns să coste bani serioși. Colecționarii se uită de multe ori cu jind, iar în unele cazuri acestea sunt cumpărate de oameni cu bani din străinătate.
tanc challenger 2 britanic foto epa efe jpg
Ucrainenii au folosit tancuri britanice în atacul de duminică din Kursk. Zelenski: „Kremlinul primește ceea ce merită”
Forțele ucrainene au folosit tancuri britanice Challenger 2 în contraofensiva surpriză de duminică, din regiunea Kursk, au informat bloggeri militari ruși.
Urmarile exploziei de la spitalul din Fasia Gaza FOTO Profimedia jpg
Cel puțin 7 bebeluși au murit de frig în Fâșia Gaza. Sute de mii de oameni și-au pierdut locuințele
Agenţia Naţiunilor Unite pentru Refugiaţii Palestinieni (UNRWA) a anunțat că cel puțin şapte bebeluşi au murit din cauza temperaturilor scăzute şi a lipsei de adăpost în Fâşia Gaza.
profimedia 0951120241 jpg
Cum îi ajută China pe rebelii Houthi să controleze Marea Roșie
Serviciile de informații americane a descoperit o colaborare secretă între Beijing și rebelii Houthi, dezvăluind o vastă rețea de aprovizionare cu armament sofisticat care amenință stabilitatea Mării Roșii, relatează site-ul israelian i24NEWS.
CTP Facebook jpg
CTP, despre o eventuală interzicere a candidaturii lui C. Georgescu la prezidențiale: „Îl va transforma într-o tumoare imensă inoperabilă”
Gazetarul Cristian Tudor Popescu consideră că o eventuală interzicere a candidaturii lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale din acest an ar afecta grav România. „A-i interzice lui cg să candideze din nou îl va transforma într-o tumoare imensă inoperabilă”, a scris CTP, pe FB.
Alegeri austria Foto Epa efe (4) jpg
Conservatorii din Austria sunt gata să negocieze cu extrema dreaptă pentru formarea coaliției
Partidul Popular austriac a anunțat că este gata să înceapă negocierile cu formaţiunea de extremă dreapta, Partidul Libertăţii, pentru formarea unui nou guvern. nou.
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, și reprezentanți ai constructorului Astra Vagoane inaugurează noile tramvaie Imperio în prima zi în care au fost puse în circulație, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Nicușor Dan consideră că Georgescu poate câștiga la CEDO: „Pe motivarea CCR, dacă nu apar date noi, el are o şansă”
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, susține că fostul candidat la funcţia de preşedinte al României Călin Georgescu are o şansă să câştige procesul la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) privind anularea alegerilor prezidenţiale.