Hop(e)

Publicat în Dilema Veche nr. 554 din 25 septembrie - 1 octombrie 2014
Hop(e) jpeg

● Gala Hop, Ediţia a XVII-a, 9-12 septembrie, Costineşti. 

Resuscitată anul trecut de regizorul Radu Afrim, devenit director artistic, Gala Hop a dovedit că formula pe care s-a mizat este viabilă. Concurs de spectaculozitate şi inteligenţă, Gala a avut o probă obligatorie, personificarea unui idol (din teatru, film, desene animate) şi una la alegere, nouă: un personaj trist, reimaginat comic, păstrînd însă textul original sau interpretarea unui monolog (scris de concurent ori de un dramaturg) inspirat de o fotografie aleasă de Afrim. Au existat, opţional, show-uri în afara concursului, pe care concurenţii le-au putut oferi, liberi de orice constrîngeri.

Ca şi anul trecut, Radu Afrim a ţinut cu îndîrjire la partea pragmatică a Galei. Juriul a fost ales dintre artiştii care fac lucruri inovatoare: regizoarea Gianina Cărbunariu, coregrafa Ioana Marchidan, actriţa Ana Ularu, regizorul şi directorul TIFF Tudor Giurgiu, actorul şi directorul Teatrului de comedie George Mihăiţă. Invitaţii – directori de teatre, actori, regizori, producători de film – au avut întîlniri cu participanţii. Tot la capitolul utilitar, Andreea Gavriliu a susţinut un atelier de coregrafie încheiat cu spectacolul HOP şi eu. Toate acestea au făcut ca Hop să iasă din bula închisă în care s-a complăcut mult timp şi să devină o formă de prezentare pentru tinerii actori într-un cadru care le asigure vizibilitate şi oportunităţi de lucru.

Marele Premiu (alături de Premiul publicului) a ajuns la actriţa Ada Lupu, o prezenţă specială, cu o siluetă incredibil de fragilă. A ales fotografia lui Gregory Crewdson Penitent Daughter pe care a creat un scenariu comico-dramatic despre teama de părinţi, uimitoare fiind performativitatea actriţei care s-a folosit dezinvolt de propriul corp (unii candidaţi s-au mulţumit să livreze textul, uitînd să fie ludici). Silueta sa bizară a fost perfectă pentru Olive Oyl, pe care a interpretat-o cu umor şi flexibilitate la proba impusă, dar şi pentru personajul Petit Tom din Feromonii, spectacol participant la secţiunea „Grup“. Show-ul din afara concursului i-a arătat o altă latură, aceea de actor-păpuşar (a absolvit Facultatea de Teatru din Iaşi, Secţia Arta actorului mînuitor de păpuşi şi marionete). Actriţa a creat personaje din propriul corp (genunchi) şi a inventat o modalitate de relaţionare între două păpuşi, „construite“ din gambele sale.

O altă revelaţie a fost Ana Maria Bercu, desemnată cea mai bună actriţă. Cu un talent muzical de excepţie (pian şi voce), ea practică o formă de autoironie voioasă. I-a găsit Ninei Zarecinaia partea banală, o femeie simplă, uşor nemanierată, resemnată fără tragism. Figura extrem de expresivă şi vocea i-au fost de mare folos. Apariţia ei la proba impusă a fost spectaculoasă, căci silueta sa longilină a devenit greoaie datorită unui costum special, faţa şi mîinile i-au fost colorate, iar Ana Maria Bercu s-a transformat într-o Ella Fitzgerald bonomă. În show-ul din afara concursului şi-a demonstrat umorul şi calităţile muzicale împreună cu Ştefan Huluba, o altfel de revelaţie. Huluba este un actor cunoscut în teatrul independent, dar nu şi-a arătat pînă acum potenţialul de spectaculozitate. A făcut aici un show queer, cu un personaj-divă (drag queen). Huluba şi Bercu au brodat, pe un concert de romanţe, o improvizaţie care le dezvolta relaţia, cînd amoroasă, cînd competitivă, în care momentele solo s-au împărţit între stand-up-ul lui şi muzica ei, ambele (auto)ironice.

Cel mai bun actor a fost declarat Andrei Ciopec, un showman bonom, delicios cu accentul său moldovenesc. Folosind fotografia Crabs Skinningrove a lui Chris Killip, Ciopec a imaginat monologul unui muncitor a cărui iubită e actriţă şi a revelat astfel diferenţele de gîndire dintre ei. Limbajul şi atitudinea justifică numele personajului: Dorel. Personificarea lui Nicolae Furdui Iancu la proba impusă a fost perfectă pentru stilul actorului, dezvăluit pe larg într-un show în afara concursului, în care a mixat stand-up cu magie.

Premiul special al juriului ajunge la Alexandru Apostol, care a reuşit un Andrei Prozorov furios, comic în neputinţa sa, şi o foarte bună parodie a lui Iggy Pop. De altfel, în zona personificărilor au fost mai multe personaje bine făcute. De exemplu, o Marina Abramovic căreia Alina Suărăşan i-a parodiat excelent preţiozităţile artistice din The Artist is Present, prin apariţia în celebra rochie roşie, dar cu role şi cu scurte căderi „artistice“ care cerşesc aplauze. Mai mult, Marina acceptă provocarea Ice Bucket pentru a obţine bani pentru artă (apropo de strîngerea de fonduri iniţiată de Marina Abramovic Institute). Oana Cristina Puşcatu a identificat comic stereotipiile muzicale şi coregrafice ale lui Ştefan Bănică Jr., Smaranda Nicolau a fost delicată în Björk, Ioan Alexandru Savu a fost un Robert Downey Jr. haios şi isteric (pentru care a primit Premiul publicului). Un loc special îl ocupă Réka Szász, care a personificat-o viabil pe Edith Piaf cu ajutorul machiajului realizat de Vlad Bîrzanu, schimbîndu-şi complet fizionomia. La individual, Réka Szász a evoluat comic pe un text de Csaba Székely, inspirat de fotografia Penitent Daughter (actriţa a mai lucrat cu dramaturgul la prima variantă a Florilor de mină, în 2011). Frumoasă şi expresivă, Réka Szász a obţinut participarea la Proiectul „10 pentru film 2015“, ocazie pentru directorul TIFF, Tudor Giurgiu, să anunţe că în fiecare an, un actor din cei zece va fi ales de la Hop.

Secţiunea „Grup“ a fost cîştigată de Paravan, două telefoane (care a primit şi Premiul publicului), scenariul şi regia Matei Lucaci-Grunberg, care parodiază cu umor repetiţia unui spectacol creat din interpretări comice ale scenelor de două personaje: cuplurile Veta – Chiriac, Romeo – Julieta, Maşa – Medvedenko, Domnul şi Doamna Smith / Martin. Un show reconfortant şi inventiv, care nu a avut concurenţă (foarte slabă participarea la „Grup“). Octavian Costin a obţinut, pentru rolul din acest spectacol, Premiul pentru prestanţă şi rostire scenică, acordat de actriţa Dorina Lazăr.

Ar mai fi de remarcat prezenţa revigorantă a Ruxandrei Maniu, cîştigătoarea Marelui premiu Hop 2013, care, împreună cu Aida Avieriţei (Premiul pentru cea mai bună actriţă, Hop 2013), a intervenit în show-ul din afara concursului realizat de Ioana Manciu (din păcate, viciat de o problemă tehnică). Ruxandra şi Aida au fost variante de Nina Zarecinaia mixate cu Arkadine, dar partea leului i-a revenit celei dintîi, actriţă puternică, de mare forţă şi delicios umor, tipul de artist care „înghite“ scena.

Gala Hop a devenit proiectul de succes al UNITER-ului. Elaborată de cel mai provocator regizor român şi administrată de o echipă hotărîtă condusă de Doina Lupu, Gala este o gură de aer proaspăt printre atîtea evenimente cu morgă şi pretenţii. Exact de asta are nevoie teatrul autohton.

Oana Stoica este critic de teatru.

Foto: A. Bulboacă, M. Ştefănescu

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

Stadion vulcan in Arabia Saudita (X) jpg
Arabia Saudită, în altă lume: stadion-vulcan și o arenă de 350 de metri înălţime
Saudiții nu se dezmint, continuând seria excentrităților.
Spitalul MedLife Medici’s main photo jpg
MedLife inaugurează Spitalul Medici’s la Timișoara cu o investiție de peste 25 milioane de euro: „Probabil, este cel mai modern spital privat din România”
MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din România, anunță deschiderea oficială a Spitalului Medici’s, o unitate multidisciplinară ce aduce medicina privată la un nou nivel de performanță.
georgescu iohannis foto EPA + FB jpg
Întâlnire între Klaus Iohannis și Călin Georgescu, pe vremea când președintele era primarul Sibiului. În ce context s-au cunoscut cei doi
Un articol din 2003, scos recent la lumină, arată că președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit cu Călin Georgescu pe vremea când era primar al Sibiului. La vremea respectivă, cei doi au discutat despre implementarea așa-zisei Agenda 21.
1733923409 RcsX jpg
Constipația: Cauze la Adulți, Remedii și Rolul Probioticelor
Constipația este o problemă des întâlnită și care afectează mulți adulți, având un impact negativ semnificativ asupra calității vieții.
poligon goranu valcea foto Facebook jpg
Un ofițer și patru elevi, răniți într-un poligon din Vâlcea, după o explozie a unei capse detonate electric
Patru elevi și un instructor, toți din Centrul de instruire sprijin de luptă Râmnicu Vâlcea, au fost răniți joi, 12 decembrie, în jurul prânzului, în poligonul Goranu, județul Vâlcea, pe timpul executării unei ședințe de confecționare a dispozitivelor de aprindere pirotehnică cu exploziv real.
fiica lui maricel pacuraru captura Realitatea png
Fiica lui Maricel Păcuraru plânge, în direct la Realitatea Plus, după ce instanța a anulat condamnarea tatălui său: „A făcut pușcărie degeaba”
Ana Maria Păcuraru, fiica proprietarului grupului Realitatea, a izbucnit în plâns, miercuri, în direct, după ce a aflat că Tribunalul București a anulat condamnarea la închisoare lui Maricel Păcuraru în dosarul Poșta Română.
tezaur bnr jpeg
Pentru restabilirea bunelor relații și a adevărului istoric, ar trebui ca Rusia să-și ia la Moscova „aurarii” și să ne trimită înapoi Tezaurul României
Ce se mai știe despre Tezaurul Băncii Naționale a României trimis la Moscova și nerecuperat – o creanță mai veche de un secol.
Ionut Moşteanu/ Facebook
Ionuț Moșteanu (USR), despre negocierile pentru formarea guvernului: „Nu a fost nicio discuție despre împărțirea ministerelor”
Ionuț Moșteanu, unul dintre negociatorii USR pentru formarea viitorului guvern, a oferit detalii despre stadiul negocierilor și despre măsurile care vor urma pentru stabilizarea economiei României.
ELENA UDREA jpg
Elena Udrea rămâne în închisoare, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a respins apelul. Decizia este definitivă
Magistrații de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) au respins apelul făcut de fostul ministru al turismului Elena Udrea și au decis că aceasta va rămâne în închisoare.