Anatomia lui Grey

Publicat în Dilema Veche nr. 337 din 29 iulie - 4 august 2010
Mai mult decît servicii jpeg

Serialele avînd în centru o anumită categorie profesională, să le spunem „de nişă“, sînt de mult o modă. Şi s-au menţinut aşa, cu variaţiuni în ceea ce priveşte respectivele categorii. 

Cred că primul de acest tip ajuns şi la noi a fost ER (1994): doctorii şi asistentele din spitalul de urgenţă, relaţiile dintre ei şi cele cu pacienţii, tratate neidilic, într-un soi de realism fatalist, au avut succes. Depăşit de Ally McBeal, care, pe lîngă grupul elitist al avocaţilor, introducea şi o latură mai personală şi imaginativă: fanteziile, viziunile alegorice ale lui Ally însăşi, un soi de punere în scenă a problemelor ei psihologice şi relaţionale. 

De atunci încoace, cred, „bariera“ s-a trecut. Spectatorii au acceptat că mai există şi alte comunităţi în afara celor deja consacrate ale poliţiştilor justiţiari sau ale clanurilor înstărite. Desigur, nici doctorii, nici avocaţii nu constituiau grupuri obişnuite: intrau tot în categoria „salvatorilor“ – unii ai vieţilor omeneşti, alţii ai statutului cetăţenesc… 

Dintre serialele cu doctori am scris deja, cu admiraţie, despre House M.D. (2004). House, îndelung comentat, a fost asemănat cu Sherlock Holmes în abilitatea sa genială de a rezolva cazuri imposibile. De asemenea, refuzul său de a interacţiona afectiv cu oricare dintre personaje, pus pe seama piciorului dureros, face din el un exemplu extrem al masculinităţii „feroce“: un lonely ranger mizantrop şi fără dorinţă de schimbare. Anatomia lui Grey (Grey’s Anatomy, 2005) reprezintă perechea feminină a lui House. Serialul are o creatoare (Shonda Rhimes) şi o eroină principală. „Grey“ este numele de familie al lui Meredith, internă în primul an la spitalul Seattle Grace. Numele Grey este inspirat şi de cel al unui cunoscut manual de anatomie din… viaţa reală: Gray’s Anatomy (scris de Henry Gray). 

Comentariile asupra semnificaţiilor numelui s-ar putea prelungi (avînd în vedere că mama lui Meredith era cea dintîi Grey, inventatoarea celebrei – în lumea medicală virtuală – metode Grey; ca să nu mai vorbim de sugestiile culorii gri ca atare…) fără rost. Ceea ce contează, după mine, este că serialul (cîştigător a două premii Emmy, a două Globuri de aur, şi a cărui primă serie se pare că a avut 22,22 milioane de spectatori) a reuşit să creeze o variantă feminină viabilă unei profesii mai curînd masculine în imaginarul colectiv: cea de chirurg, de salvator de vieţi în situaţiile cele mai riscante medical. 

A reuşit păstrînd, mereu, echilibrul dintre realism, cinism sau… depresie şi romantism, idilism, afectivitate. Şi punînd accentul pe relaţii: personajele se definesc prin dialogurile şi interacţiunile dintre ele, prin evoluţia lor în raport cu alte personaje. 

Meredith Grey (Ellen Pompeo) este feminină… fără a fi tipic feminină. Feminină ca look: e sexy, are „nu ştiu ce“-ul necesar… Dar, în privinţa caracterului, şi a viziunii ei asupra profesiei şi relaţiilor dintre femei şi bărbaţi, nu are concepţia „din cărţi“ a celor dintîi. Nu-şi doreşte „să se aşeze la casa ei“ cu bărbatul visat. 

Iubitul lui Meredith, Derek (Patrick Dempsey), neurochirurg în acelaşi spital, este, aşa cum îi spune, într-unul dintre primele episoade, prietena ei Christina, visul american al oricărei fete – ba chiar, e poreclit McDreamy. Cu toate acestea, Meredith nu-l vrea de tot, cu orice preţ. Farmecul relaţiei dintre ei doi, bine condusă pe tot parcursul sezoanelor, este tocmai jocul înaintare-recul dintre cei doi. 

Jocul poate merge pînă spre moarte, depăşind linia, permisă, a acestui tărîm: într-unul dintre episoade, Meredith aproape se îneacă, semi-voit… Interacţiunile cu pacienţii, o galerie de tipuri umane credibile, în cele mai multe cazuri, le dublează pe cele dintre personajele principale. Situaţiile acestora sînt pilde pentru dilemele existenţiale ale personajelor principale. 

Nu am ajuns pînă la sfîrşitul serialului, dar, pînă acum, am constatat că finalurile de serii nu sînt niciodată absolute, din fericire. Şi serialul – orice altceva decît convenţional.

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Alimente sățioase și care nu îți pun în primejdie silueta. Medic: „Fericiți și cu burta plină…chiar se poate!”
Medicul nutriționist Mihaela Bilic a dezvăluit duminică, 19 mai, într-o postare publicată pe Facebook, care sunt alimentele care te mențin sătul pentru mai mult timp și cu puține calorii.
image
Ce taxe turistice se percep în marile orașe din Europa. Atena bate recordurile
Un număr tot mai mare de orașe din Europa impun sau măresc costul taxelor turistice pentru vizitatori, la un nivel mai mare decât cele propuse în toamna anului trecut.
image
Cum a fost convinsă o tânără să renunțe la școală și la familie pentru a se prostitua. „Era o mașină de făcut bani”
O tânără din comuna Bâlteni, județul Gorj, a trăit un adevărat coșmar timp de doi ani de zile alături de un tânăr de care s-a îndrăgostit

HIstoria.ro

image
Unde e corectitudinea presei românești din anii celui de-al Doilea Război Mondial?!
Februarie 1941. România generalului Antonescu aparține Axei. Germania, noul nostru partener strategic, e în război cu Anglia. Presa vremii respective urmărește îndeaproape mersul Războiului.
image
Când a devenit Sicilia romano-catolică?
Mai mult de 13 civilizații și-au pus amprenta asupra Siciliei din momentul apariției primilor locuitori pe insulă, acum mai bine de 10.000 de ani, dar normanzii și-au tăiat partea leului.
image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi