Numai pentru abonati

Andrei GORZO | Dilematograf

Goth-lesbo-hacker-supergirl

Mai întîi victimă şi mai apoi teroare a violatorilor, micuţă orfană şi mare hackeriţă, eroina literară şi cinematografică Lisbeth Salander, creată de romancierul (la bază, jurnalistul) suedez Stieg Larsson, reprezintă o contribuţie valabilă atît la cauza emancipării femeilor, cît şi (în aparentă contradicţie) la imaginarul masturbatoriu masculin.

 

4 comentarii 10059 vizualizări
Aparut in Dilema veche, nr. 413, 12-18 ianuarie 2012

Unu: în cazul în care v-ar fi

Unu: în cazul în care v-ar fi interesat cu adevărat să aflați dacă am văzut sau n-am văzut varianta suedeză, căutarea informației respective pe site-ul "Dilema veche" v-ar fi luat mai puțin decît postarea propriilor speculații despre ce este sau nu "este cazul" și v-ar fi condus la http://dilemaveche.ro/sectiune/film/articol/detectivi.

PS: Evident că diferența de sex-appeal dintre cei doi Blomqviști nu poate fi evaluată decît subiectiv. Din contră, diferența dintre nivelurile de rafinament al meseriei regizorale pe care le demonstrează cele două filme poate fi demonstrată destul de obiectiv. Nu pretind că am făcut asta - se cerea o analiză cadru cu cadru, or eu n-am făcut decît o cronică de întîmpinare. Dacă vă interesează, criticul Jim Emerson a mers ceva mai departe aici: http://blogs.suntimes.com/scanners/2012/01/finchers_girl.html, beneficiind de ajutorul lui Fincher & co., care au pus la dispoziția "New York Times"-ului (aici: http://www.nytimes.com/slideshow/2011/12/18/magazine/dragon-tattoo-finch...) o secvență spartă în cadre și comentată în detaliu.

Doi: http://dilemaveche.ro/sectiune/ieri-cu-vedere-spre-azi/articol/zodia-inf...

PS: Nu pretind că am făcut o treabă foarte bună nici cu acea cronică (mi-e și teamă s-o recitesc), dar sînt încă și mai convins ca atunci (la vremea premierei lui "Zodiac") de faptul că e cel mai neconvențional film al lui Fincher.

trei

1. adevarat, dar sinteti foarte optimist daca credeti ca(cititorii) va urmaresc la pas.
ma intreb de ce nu ati facut referinte(afara de trimterea la sexapilul lipsa al lui nyqvist) la filmul original, doar e vorba aici de un rimeic.

2. ati facut efortul sa-mi raspundeti- mi-am luat timp si am citit ce ati scris despre zodiac.
se pare ca aveti o slabiciune(nejustificata- parerea mea) pentru unul din cele mai slabe filme a lui fincher, poate chiar cel mai slab.
eu zic ca a cam scapat din lesa(fincher- filmul), nu se leaga, pare ca si cum s-ar fi lucrat pe un scenariu dezvoltat din mers.

3. afisul de aici nu este oare cel retras din circuit? va intreb

cu plecaciuni
fratele marx

Re Zodiac

E posibil. Dar știți că părerea dumneavoastră despre acest film, deși oarecum pe linie cu (în medie) călîia lui receptare inițială, a devenit între timp minoritară, "Zodiac" fiind (foarte repede) recuperat și canonizat. Ceea ce, desigur, nu înseamnă (neapărat) că greșiți, ci că poziția mea nu e nici pe departe atît de excentrică cum vi se pare.

doua

unu: ziceti ca mikael nyqvist nu are sexapil. ati vazut filmul suedez ori ba? in caz ca ba(si cam este cazul), n-ar strica sa il vedeti.
abia pe urma se cuvinea sa faceti o critica la filmul american.

doi: dupa ce criterii puneti zodiac alaturi de fight club?

Adăugaţi comentariu

Pentru a putea adăuga un comentariu trebuie să vă conectaţi. Dacă nu aveţi înca un cont, îl puteţi crea acum. În comentariile dumneavoastră vă rugăm să folosiţi un limbaj civilizat.

CONECTARE    CREAŢI-VĂ CONT

PUBLICITATE

 

Ana Maria SANDU

Vedere de la Praga

Vedere de la Praga

M-am reîntors săptămîna trecută pentru Tîrgul de carte, aflat la a 22-a ediție. Am găsit un oraș înțesat de turiști, unde berea curge în continuare în valuri, unde poți să stai pînă tîrziu la mese și auzi foarte rar vorbindu-se cehește. 

citiţi

Cu ochii-n 3,14

● Întreb și eu, ca să mă aflu-n treabă: cum poate cineva (un nene cam bătrîior și destul de șters altminteri) să poarte pe cap o șapcă verde pe care scrie „Superfund“? (D. S.)

● Dintr-o reclamă am aflat că am puterea „sa emojionez“. Habar n-am ce înseamnă, dacă e de bine sau de rău, dar m-am bucurat precum Monsieur Jourdain care a tras concluzia că face proză de cînd se știe. (S. G.)

citiţi

Soluţie implementată de Tremend
SATI