Nu cred că antisemitismul poate fi eradicat

25 ianuarie 2021
Nu cred că antisemitismul poate fi eradicat jpeg

Zilele trecute am publicat o serie de articole consacrate împlinirii a 80 de ani de la Pogromul legionar din ianuarie 1941, în care peste 120 de evrei din București au fost uciși și peste 1.000 de magazine și lăcașe de cult evreiești au fost vandalizate sau distruse complet.

Printre acestea a fost și reluarea unui interviu cu fost șef rabin al Comunității Evreilor din România, Moses Rosen (1912–1994), pe care l-am realizat în ianuarie 1991 și l-am publicat în cotidianul România liberă.

În finalul acelui interviu îl întrebam pe rabinul Rosen: Sînteți optimist cu privire la eradicarea fenomenului antisemit din România? La care am primit următorul răspuns: Da, deși poate exista și antisemitism fără evrei. Terenul este sănătos, lecția este învățată de acum. Neofascismul nu aduce fascism numai pentru evrei, ci și pentru ne-evrei. Există toate oportunitățile, cu o condiție: ca antisemitismul să fie combătut, să nu fie o diversiune a puterii sau a opoziției. Misiunea de a extirpa acest flagel este una ușoară, a venit vremea ca omenirea să scape de antisemitism.

Citirea astăzi a acestor rînduri poate provoca zîmbete, fie ele și amare. Fraza din final poate duce la concluzia că rabinul Rosen era un naiv. Dar el era departe de a fi naiv, ca supraviețuitor al regimului fascist – antisemit pe față și genocidar – și al celui comunist – antisemit mascat și discriminator față de evrei pe diferite căi.

În România ultimilor 30 de ani antisemitismul nu doar că nu a dispărut, dar în anumite privințe s-a amplificat față de perioada comunistă cînd era folosit de regim în scopuri de manipulare.

În perioada libertății de exprimare și mai ales a internetului, manifestările de antisemitism au devenit zilnice și e suficient să te uiți la comentariile din subsolul articolelor care se referă la evrei sau în grupurile românești pe Facebook de orice fel, unde termenul „jidan” și derivatele sale se găsesc din abundență.

Menționarea Holocaustului irită

M-am obișnuit ca la articolele pe care le-am publicat despre Holocaustul din România majoritatea comentariilor să fie negative, unele de un antisemitism feroce.

pc2 jpg jpeg

                      Foto: evrei din Basarabia deportați de soldați români în 1941 (Yad Vashem)

Menționarea în special a Holocaustului din România provoacă o reacție de iritare, uneori vehementă, inclusiv din partea unor tineri care probabil n-au cunoscut niciun evreu în viața lor. De multe ori reacțiile de iritare iau forma whataboutism-ului: dar despre crimele comuniste (de care s-ar face vinovați evreii) de ce nu scrieți nimic? De parcă orice articol ar trebui să includă toată istoria omenirii.

Nu mai spun că toate aceste reacții denotă o totală lipsă de empatie față de victimele Holocaustului și urmașii lor, ceea ce nu este de mirare într-o țară în care, după 50 de ani de dictaturi fasciste și comuniste și 30 de ani de democrație butaforică, o mare parte a populației a pierdut total simțul solidarității, iar empatia este o mare necunoscută.

A fost nevoie de o comisie internațională condusă de reputatul Elie Wiesel, supraviețuitor al lagărului de exterminare de la Auschwitz și laureat al Premiului Nobel pentru Pace, pentru ca statul român să recunoască în 2004 – la 15 ani după căderea regimului comunist – responsabilitatea regimului Antonescu în moartea a 280–380 de mii de evrei și 11 mii de romi în perioada 1940–1944.

Prevăd reacția whatabout-iștilor: dar comunismul? Păi pentru un raport despre crimele regimului comunist au mai trebuit să treacă alți doi ani pînă cînd o altă comisie condusă tot de un om din afara României – Vladimir Tismăneanu – l-a publicat. Aștept bineînțeles reacțiile antisemiților care să se lege de originea etnică profesorului Tismăneanu.

Revenind la Raportul Comisiei Wiesel, acesta a recomandat predarea în școli a istoriei Holocaustului din România, dar rezultatul este palid. Un sondaj din 2015 arăta că doar un român din trei a auzit despre Holocaustul din România, iar imaginea lui Ion Antonescu era relativ pozitivă.

Revenind la internet, aici negarea Holocaustului și apologia lui Antonescu apar nestingherit, în pofida Ordonanței de Urgență 31/2002 care incriminează ambele atitudini ca și propaganda legionară. Acest act normativ a avut un efect minor în cei 18 ani de la emiterea sa de către guvernul Adrian Năstase, în perioada în care România era candidată la aderare la NATO și Uniunea Europeană, fiind arareori pus în aplicare.

Antisemitismul – fenomen global

Dar antisemitismul nu este persistent doar în România, țară cu o tradiție democratică mai degrabă firavă, ci și în țări cu o democrație consolidată.

pc3 jpg jpeg

           Foto: La Pittsburgh, SUA, 11 evrei au fost uciși într-un atac terorist în 2018 (Post-Gazette)

Un recent sondaj arăta că 45% dintre britanici sînt de acord cu cel puțin un clișeu antisemit, iar numărul evreilor care consideră că au un viitor în Marea Britanie a scăzut la 53%.

Atacuri antisemite violente au avut loc în ultimii ani în Statele Unite, Franța, Belgia, Germania și în alte state cu democrație liberală, în timp ce în lumea musulmană ostilitatea populară față de evrei, adeseori ațîțată în scopuri diversioniste de liderii politici, rămîne o constantă, iar recenta normalizare a relațiilor dintre Israel și patru state arabe cu regimuri autoritare pare mai degrabă un rezultat al intereselor strategice comune împotriva unui inamic comun – Iranul, decît al unei schimbări fundamentale de atitudine față de Israel.

Și pentru că am menționat Israelul, trebuie să mai spun că adeseori antisemitismul își face azi apariția în mod mascat, mai ales în mediile universitare și cele de stînga, sub forma anti-sionismului, în mod practic prin culpabilizarea evreilor, oriunde s-ar afla în lume, pentru acțiunile statului Israel.

Nu o dată la articole despre Holocaustul din România am primit replica: dar evreii ce fac cu palestinienii?

În sfîrșit, pandemia de coronavirus a exacerbat și mai mult antisemitismul: evreii sînt un țap ispășitor ideal, în Evul Mediu otrăveau fîntînile și răspîndeau ciuma, acum sînt responsabili de covid, iar vaccinurile Pfizer și Moderna nu sînt altceva decît conspirații evreiești pentru zombificarea populației, cu ajutorul mediatic al unor Mark Zuckerberg și George Soros.

Antisemitismul e vechi de mii de ani: e pomenit în Biblie pe vremea Egiptului și a Persiei Antice și a luat forme genocidare în diferite locuri și în diferite secole, culminînd cu Europa secolului XX. În secolul XXI nici nu mai e nevoie de evrei pentru ca antisemitismul să existe: exemplele unor țări ca Polonia sau România sînt elocvente.

Așa încît, iertați-mi scepticismul: părerea mea este că antisemitismul nu poate fi eradicat.

Petru Clej este jurnalist, corespondent RFI România la Londra.

Foto (sus): cadavre de evrei la morgă după Pogromul legionar din 1941 (Wikipedia)

image png
Ceasurile organismelor
Majoritatea organismelor vii au astfel de ritmuri sincronizate cu o durată de aproximativ 24 de ore, cea a unei zile pe Pămînt.
image png
Scrierea și scrisul
Cînd unii «intelectuali» catadicsesc (nu catadixesc!) să scrie cîteva rînduri, îți pui mîinile în cap! Dixi!...”
p 22 la Necsulescu jpg
Mama, între Leagăn și Lege
Cu alte cuvinte, a seta o limită fermă și apoi a putea fi alături de copil în stările lui de revoltă, furie și neputință în timp ce asimilează limita.
image png
De la supă la politică
Anul trecut, o investigație jurnalistică a WELT a scos la iveală țelul principal al asociației: acela de a se transforma într-un partid politic.
p 22 jpg
Limba trădătoare
Și, cu toate acestea, ce capacitate formidabilă au de a distruge vieți…”.
image png
Casă bună
Însă, de bună seamă, pe vremea lui Socrate, și casele erau mai... reziliente, și timpul avea mai multă răbdare...
p 22 Radu Paraschivescu WC jpg
Radu Paraschivescu. Portret sumar
Cărţile lui Radu Paraschivescu sînt mărturia unei curiozităţi insaţiabile, a unui umor inefabil şi a unei verve torenţiale.
p 22 WC jpg
„Trecutul e o țară străină“
Ethos creștin? Indiferent de explicație, gestul este de o noblețe spirituală pe care ar trebui să o invidiem de-a dreptul.
image png
Cînd trădarea e familiară
Filmul devine astfel o restituire simbolică pentru experiențele trăite.
p 7 coperta 1 jpg
Sfîrșitul visului african
Începutul „oficial” al Françafrique e considerat anul 1962, cînd Charles de Gaulle l-a însărcinat pe Jacques Foccart, întemeietorul unei firme de import-export de succes, cu coordonarea politicii africane a Franței.
p 22 la Gherghina WC jpg
Cabinetul de curiozități al evoluției
În ciuda spectaculoasei diversități a organismelor vii, evoluția a făcut ca, prin înrudirea lor, acestea să se asemene ramurilor unui singur arbore.
image png
Sofisme combinate
Și în cazul comunicării interpersonale, distincția dintre „public” și „privat” contează.
fbman png
Testul omului-facebook
Dar să identificăm oamenii-facebook din lumea noastră și să îi tratăm ca atare, încă mai putem.
image png
Încăpățînare discursivă
Altminteri, cînd politicienii nu-și înțeleg misiunea, cheltuindu-și energia în dispute stupide și inutile, rezultatul poate fi ușor de ghicit.
1031 22 23 jpg
O lume schizoidă
Laura Carmen Cuțitaru este conferențiar la Literele ieșene, specializată în lingvistică americană.
the running man jpg
Arta figurativă și teoria recapitulării
Totodată, ambele dezvăluie peisaje unice, de o frumusețe nemaiîntîlnită.
image png
Dezamăgirea ca „dezvrăjire”
Este o deșteptare amară, dar deșteptare. Ni se pare că ni s-a luat un solz de pe ochi.
image png
De ce 2 și nu 1
Ajunși în acest ultim punct, tot ceea ce putem, așadar, conștientiza e că nu sîntem niciodată 1, ci 2, că nu sîntem niciodată singuri
image png
Oglinzile sparte ale organismelor
Astfel, poate că natura se repetă, dar nu vrea mereu să spună același lucru.
image png
Topografia iertării
Uneori, poate să apară efectul iertării de sine pentru neputința de a ierta pe alții din afară.
p 23 WC jpg
Etică și igienă
Revenind acum la psihologie și experimente, Arie Bos notează că „acolo unde miroase a substanțe de igienă, oamenii se comportă mai sociabil și mai generos”.
p 21 Viktor E  Frankl WC jpg
Pustiul refuzat
Nimic de adăugat, nimic de comentat.
p 22 jpg
Contradicțiile dreptului proprietății intelectuale
Ce înseamnă, mai exact, forma radicală a ideii? Înseamnă forma simplificată și agresivă a ideii.
p 7 LibertÔÇÜ 6 jpg
Dreptate pentru vînzătorii stradali
Comerțul stradal e o activitate economică legitimă prin care își cîștigă existența milioane de oameni.

Parteneri

image png
Premonițiile înfricoșătoare ale unui fost clarvăzător al CIA: „Iranul va declanșa sfârșitul lumii dacă nu acționăm acum!”
Mediumul Uri Geller a trimis o scrisoare deschisă președintelui Donald Trump în care îl îndeamnă să nu „semneze niciun acord cu Iranul” care ar permite acestei națiuni să construiască arme nucleare, după ce a avut premoniții terifiante privind „Ziua Judecății de Apoi”.
crin antonescu craiova foto facebook jpg
Crin Antonescu, miting electoral la Craiova, în fața a 25.000 de oameni. Ponta: „Mă doare sufletul când văd această umilință”
Craiova a găzduit sâmbătă un mare miting electoral pentru susținerea lui Crin Antonescu, cel care este candidatul comun al coaliției PSD-PNL-UDMR la alegerile prezidențiale din luna mai.
Volodimir Zelenski FOTO AFP
Scurgere de informații la Kiev, privind acordul cu SUA. Zelenski cere teste cu aparatul poligraf
Zelenski a cerut Serviciului de Securitate al Ucrainei să investigheze scurgerea de informații privind un document sensibil care detaliază cea mai recentă propunere a SUA.
noroc in afaceri jpg
Zodia care va avea noroc din plin până la sfârșitul anului 2025. Acești nativi au trecut prin multe greutăți, dar lucrurile se vor schimba
Universul este în continuă transformare, ceea ce aduce mult noroc pentru anumite semne zodiacale. Totuși, există o zodie care atrage norocul pentru tot restul anului, începând din luna aprilie.
image png
Piedone, atac grobian la Nicușor Dan: „Ești o loază de care mi-e mai scârbă ca de gândacii descoperiți”
Cristian Popescu Piedone, șeful Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor a reacționat la criticile primarului Nicușor Dan, care a spus că face mult spectacol cu afacerile oamenilor.
George Simion FOTO Mediafax
BEC cere eliminarea a 29 de materiale de propagandă electorală pentru George Simion de pe Facebook
Biroul Electoral Central a decis eliminarea a 29 de materiale politice publicitare ale lui George Simion de pe Facebook, constatând că reprezintă „conținut ilegal”.
Autobuz implicat într-un accident la Sinaia FOTO ISU Prahova
O mașină a luat foc după ce s-a ciocnit cu un autobuz pe contrasens, în Sinaia
Un autobuz cu 15 persoane la bord s-a ciocnit, în Sinaia, cu o mașină condusă de un tânăr de 22 de ani, care a pătruns pe contrasens și care a luat foc în urma impactului, la faţa locului fiind trimis elicopterul SMURD.
ka-52 mercenari wagner fotoX
Imagini în premieră cu un elicopter rusesc doborât de mercenari Wagner în timpul rebeliunii lui Prigojin
În mediul online au apărut imagini inedite din timpul rebeliunii armate conduse de Evgheni Prigojin împotriva armatei ruse, din iunie 2023.
pistol bile adevarul
Doi indivizi cu cagule au jefuit un magazin, după ce au amenințat vânzătoarea cu un pistol cu bile
Două persoane purtând cagule au furat, sâmbătă seară, o sumă de bani dintr-un magazin din municipiul Constanţa, ameninţând-o pe vânzătoare cu un pistol cu bile. Poliţiştii fac cercetări pentru a-i identifica şi prinde pe autori.