Cu Tony Judt prin secolul XX (X). „Modelul suedez”

13 mai 2019
Cu Tony Judt prin secolul XX (X)  „Modelul suedez” jpeg

A intrat în folclorul politic sintagma enigmatică a lui Ion Iliescu a „modelului suedez” pe care România ar trebui să îl urmeze după 1989. Oameni care nu avuseseră voie să se mute în capitală, darmite să plece din țară, urmăreau buimaci la televizor argumentele președintelui. Cum era și firesc de altfel, vorba a trecut prin sufrageriile și mințile telespectatorilor fără să lase vreo urmă, după cum nici în plan social sau economic nu a contat deloc. Dar Ion Iliescu a fost consecvent, și a revenit ani în șir la expresia care i-a plăcut. Ultima oară, dacă nu mă înșel, chiar aici, în Dilema Veche, într-un interviu din 2015. În timp, și alți politicieni i-au luat vorba din gură și au brodat și ei pe tema „modelului suedez”. Cum ar fi Traian Băsescu, care a spus că „la noi ar merge doar un capitalism popular, ca la nordici”.

Psihologic, aceste declarații sînt de înțeles. Politicienii aud de un model de succes și ”vor și ei”. Poate că sînt și bine intenționați, dar e știut și că toate modelele se adaptează, iar controlul acestor mici ajustări, „pe ici, pe colo, prin părțile esențiale”, le aparține tot lor. Asta în cazul improbabil în care se ajunge la așa ceva. De cele mai multe ori, pledoaria „modelului” nu e făcută decît pentru că sună bine și le oferă o temă pozitivă de discurs public. Ceea ce a fost și cazul ”modelului suedez”. Luată la bani mărunți însă, punerea lui în practică e absolut iluzorie. Lipsesc atît de multe elemente de ancorare încît din orice alt punct de vedere decît cel al speculației politice, ea e o pură aberație.

În primul rînd, experiențele istorice ale socialismului în România și în Suedia (sau în general în țările scandinave) au un parcurs diametral opus. Se știe ce tip de socialism a ajuns să domine estul Europei. În țările scandinave însă, social-democrația a știut să evite atît excesele național-socialismului, cît și pe cele ale comunismului. Un model social nu apare peste noapte, cum își închipuie unii politicieni, ci se coace la focul mic al istoriei, ani în șir, cu elemente și ingrediente specifice, pe care Tony Judt le descrie în cartea sa Postwar.

Sînt trei opțiuni primare majore care au condus la profilul matur de astăzi al social-democrației scandinave. Prima se referă la predispoziția către regulă, asumare şi compromis. „După Primul Război Mondial, partidele socialiste scandinave au abandonat în mare măsură dogma radicalismului și ambițiile revoluționare pe care le împărtășiseră cu celelalte mișcări socialiste ale Internaționalei a doua, din Germania sau din alte părți”, a scris Judt. Cu alte cuvinte, nu s-au lăsat influențate de cîntecul de sirenă al revoluției bolșevice. Așa încît, încă din 1938 între „clasa muncitoare” și patronat s-a semnat în Suedia un pact care a stat la baza viitoarelor relații sociale ale țării. Un pact funcţional, asumat şi respectat de părţi. Asta pe de o parte. Pe de altă parte, social-democrații scandinavi nu au manifestat deloc ”antipatia instinctivă” față de zona rurală care a caracterizat stînga europeană, „de la remărcile lui Marx privind ‘stupiditatea vieții de la țară’, pînă la disprețul lui Lenin pentru chiaburi”, după cum arată Judt. Apropierea de rural i-a asigurat socialismului scandinav nu doar voturi – ceea ce nu a fost o consecință neglijabilă – dar i-a ferit pe țărani de mirajul național-socialismului.

”Țărănimea interbelică amărîtă și distrusă din centrul și sudul Europei era o pradă electorală sigură pentru naziști, fasciști sau populiștii care băteau moneda reformei agrare. Însă la fel de încercații fermieri, arendași, pădurari și pescari din nordul Europei s-au orientat în număr mare către social-democrați, care susțineau puternic cooperativele agricole – foarte importante mai ales în Danemarca (...)”, a scris Tony Judt. „Cooperativele de scară mică”, voluntare și eficiente, au fost baza producției agricole din zona scandinavă și s-au dovedit o nucă tare pentru ambele curente ideologice majore ale Europei interbelice. În concluzie, adaugă istoricul britanic, construirea celei mai de succes social-democrații europene, cea scandinavă, s-a făcut pe platforma alianței dintre fermieri și proletariatul urban. „Partidele social-democrate au fost vehiculul prin care societatea tradițională rurală și proletariatul industrial au intrat simultan în epoca urbană; în acest sens, social-democrația în Scandinavia nu a fost doar o politică printre altele, ci a fost chiar forma însăși a modernității”. Cum să aduci „modelul suedez” în România în aceste condiții în care principiile lui sînt de fapt baza modernității însăși a regiunii scandinave? Poate prin transplant geografic, luînd Suedia cu drag and drop de pe harta Europei și plasînd-o peste cea a României.

Dar mai e un element menționat de Judt: „independența neobișnuită a țăranilor scandinavi”. La rîndul ei, această independență avea o rețetă. Ei erau organizați în comunități protestante  fervente și destul de rigide, în care membrii aveau drepturi egale. O idee despre ce au însemnat ele e dată de exemplu de filmul danez din 2018 Un om norocos, difuzat pe Netflix. Caracteristica specifică a acestor comunități, în contrast cu cele din estul sau sudul Europei, era „lipsa lor de constrîngere față de preot sau latifundiar”, după cum scrie Judt. Iarăși, cum ar putea fi implementat în România din această perspectivă „capitalismul nordic”?!

De fapt, România a avut un oarecare model după 1989. Nu unul programat, nici măcar declarat, ci unul tacit, complet diferit de „modelul suedez” de care s-a vorbit în gura mare. Am mai scris de el în Dilema Veche, de exemplu în articolul „De la banalitatea răului la banalitatea denunțării răului”. Este vorba de un model italian postbelic, în care sînt amestecate – proporțiile pot varia, dar nu compromit rezultatul final – amnistia, algoritmul favorurilor politice, exploatarea politică a bugetului. Însă o comparație detaliată a evoluțiilor României (post-’89) și Italiei (post-’45) merită o abordare separată.

În orice caz, e de înţeles fascinaţia politicienilor români care spun că se trag din socialism pentru nobilele fructe ale social-democraţiei scandinave, cum ar fi preocuparea constantă pentru redistribuirea echitabilă a avuţiei naţionale sau impozitul progresiv. Numai că aici nu e ca la botanică, altoieşti postcomunismul românesc cu nişte termeni de import şi gata, se spune că ai adoptat „modelul suedez”. Sorgintea socialismului românesc, care ar fi motorul şi promotorul unui „capitalism nordic” în România, e foarte tulbure, şi nu numai din cauza perioadei comuniste, ci şi din cauza perioadelor pre- şi post- comuniste, care nu pot fi considerate suficient de edificatoare pentru “direcţia în care se îndreaptă ţara“. 

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

_____________________

Alte articole din această serie: Colaboraționiștii, Primii pași (laterali) ai „Brentry”-ului, Polarizare etnică în epoca postbelicăAlegerile din Estonia și „soluția austriacă”, Ungaria post-56 și China post-89, Cum au intrat britanicii în UE abia la a treia încercare, Cînd a început războiul rece?, Imigranții Europei, Afaceri cu naziștii

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

rechini marea rosie JPG
Cât de periculoase sunt stațiunile de la Marea Roșie. Atacurile sângeroase ale rechinilor: un turist a fost mâncat de viu în fața tatălui său
Sațiunile din Marea Roșie oferă mai mult decât soare, mare și relaxare: în apă sunt rechini periculoși care, frecvent, declanșează atacuri violente asupra turiștilor. Experții cred că peștii și-au modificat comportamentul din cauza oamenilor.
Zugravit Foto Freepik com jpg
Cum să reduceți cheltuielile. Zece obiceiuri utile, „de modă veche”, pentru creșterea siguranței financiare
Adoptarea unor obiceiuri considerate „de modă veche” poate contribui la stabilitatea și securitatea financiară, arată un ghid practic dedicat celor care vor să economisească bani în 2025.
Londra foto Unsplash jpg
Sfatul inedit al celui mai cunoscut agent imobiliar: „Apartament cu 50% mai ieftin? Aș investi la Londra, nu la București”
„O să vă învăț să cumpărați un apartament de 100.000 de euro cu 50.000 de euro”, spune Șerban Trîmbițașu, cel mai cunoscut agent imobiliar din România, în ultimul clip din 2024. Sfatul lui a stârnit o dezbatere aprinsă cu privire la cea mai bună investiție pentru copiii noștri.
daniel david ubb fb jpg
Manuale mai „prietenoase” și comasarea unor materii. Ce spun specialiștii despre propunerile ministrului Educației
Declarațiile ministrului Educației, care a spus că nu este de acord cu introducerea unor materii noi în orarul elevilor, dar și cele referitoare la nevoia unor manuale „mai prietenoase”, nu au rămas fără ecou.
daniel david ubb fb jpg
Programul de guvernare pe Educație, sub lupa specialiștilor. "Fără o susținere bugetară multe măsuri ar putea rămâne doar pe hârtie"
În materie de Educație, noul program de guvernare, dacă va fi pus în aplicare punctual, va reforma din temelii învățământul românesc. Măsurile propuse sunt revoluționare și ar putea schimba definitiv paradigmele învechite și comuniste în care se zbate sistemul de zeci de ani, consideră experții.
Raoul, surprins de prieteni de ziua lui
Raoul, surprins de prieteni, de ziua lui: „Au apărut pe neașteptate cu...”
Raoul, pe numele lui din buletin, Rareș Borlea, a împlinit 46 de ani pe 5 ianuarie.
Preot stropind cu aghiazmă INQUAM Photos Eduard Vinatoru jpeg
Tainele Bobotezei. De la apele sfințite la ritualurile care sfidează timpul
Obiceiurile străvechi, credințele populare și poveștile locale transformă Boboteaza într-un simbol al identității românești care aduce împreună comunități din toate colțurile țării, păstrând vie legătura dintre sacru și profan chiar și în era tehnologiei.
zebre foto pixabay jpg
Cele mai tari destinații turistice ale anului 2025 pentru amatorii de Safari și animale sălbatice
Leii, elefanții și turmele parcă fără număr de zebre și antilope ale Africii, urșii polari din Canada sau pinguinii și balenele uriașe care populează oceanele sunt tot mai la modă printre turiști. Toate la „pachet” cu frumusețiile naturii și cu farmecul unui safari de neuitat.
atac capitoliu asalt protestatari washington foto AFP
6 ianuarie: Susţinătorii lui Donald Trump au luat cu asalt Capitoliul, acuzând fraudarea alegerilor prezidenţiale din SUA
La 6 ianuarie 2021, incitaţi de declaraţiile lui Donald Trump în legătură cu fraudarea alegerilor, susţinătorii săi au luat cu asalt Capitoliul. Tot într-o zi de 6 ianuarie s-a născut medicul român Matei Balş, întemeietorul școlii moderne de bacteriologie.