Cu Tony Judt prin secolul XX (V)

18 martie 2019
Cu Tony Judt prin secolul XX (V) jpeg

Ungaria post-ʼ56 și China post-ʼ89 

Tony Judt scrie, în Postwar. A History of Europe since 1945, Penguin Books, 2006, că în mod oarecum surprinzător, după revoluția din 1956, în Ungaria a urmat o perioadă de relaxare. Ea s-a numit „gulaș-comunism” și a avut parțial ca model comunismul polonez. În Polonia, unde după spusele atribuite lui Stalin, comunismul se potrivea ca șaua pe vacă, Moscova nu a exercitat aceleași presiuni precum în România, Bulgaria sau Ungaria. În Polonia, biserica a putut avea în continuare o oarecare influență, nu s-a operat colectivizarea forțată, nu au avut loc procese înscenate. Deși în 1956, situația din Polonia era la fel de încordată ca în Ungaria (comuniștii polonezi îl maziliseră pe ministrul apărării, fostul erou sovietic din război, mareșalul Constantin Rokosovski și își aleseseră un lider, pe Vladislav Gomulka, fără aprobarea Moscovei), Hrușciov nu ordonă intrarea tancurilor în Varșovia. Polonezii au fost tratați mai cu mănuși, în comparație cu celelalte colonii sovietice est-europene, și pentru că Stalin a dorit un buffer stabil între URSS și Germania.

Același tratament pare să fi fost aplicat după 1956 și Ungariei, tocmai pentru că ungurii, ca și polonezii, s-au putut dovedi destabilizatori și periculoși. Mai bine să nu îi provoci, și-au zis sovieticii, să menții cu ei un oarecare echilibru. Nu le mai ceri entuziasm sau declarații de iubire, iar ei, prin chiar tăcerea lor, recunosc primatul partidului comunist moscovit. Așa se face că, afirmă Tony Judt, Ungaria post-1956 s-a îndreptat către un fel de economie de consum. Au apărut nu numai bunuri necesare traiului – care în comunism aveau obiceiul să dispară aleator, prin găurile mari ale economiei de comandă – ci chiar și o preocupare pentru producerea lor în mod constant și satisfăcător. După trauma 1956, ungurii s-au instalat într-o concesie: comunismul de consum. A fost anestezicul economic aplicat de sovietici care le-a permis ungurilor să meargă mai departe, construind somnambulic socialismul.

Ungaria post-1956 este primul exemplu de combinație între partidul unic hegemon și o economie oarecum liberalizată. Modelul pare însă să fi fost redescoperit și perfecționat peste cîteva decenii tocmai la celălalt capăt al comunismului, în China. Asemănările sînt destul de mari. Și în China are loc o revoltă anti-comunistă în 1989, în piața Tiananmen. După înăbușirea ei sîngeroasă, partidul face concesii economice, iar populația se supune tacit ordinii politice cu partid autoritar unic. Istoricul american Stephen Kotkin a emis ipoteza că în estul Europei comunismul nu a supraviețuit pentru că nu a găsit un model de reformare precum China comunistă. Și ne putem întreba într-adevăr ce s-ar fi putut întîmpla cu comunismul est-european în cazul în care acesta s-ar fi deschis economic după modelul testat în Ungaria și apoi aplicat din plin în China.

Există totuși o diferență între Ungaria post-1956 și China post-1989. Ungaria opera tot în cadrul CAER al economiilor socialiste. Chiar dacă producția de ciorapi de damă era fluentă și constantă, ea nu avea parte de stimulentele concurenței; produsele ei rămîneau în urmă. China însă a intrat pe piața concurențială liberă. Firmele occidentale concurau între ele pentru a ajunge la mîna de lucru devenită disponibilă în China, iar mai tîrziu, după 2000, China însăși a intrat în concurență cu ele, prin propriile companii. Mediul în care s-a liberalizat economia chineză diferă fundamental față de cel în care a funcționat economia comunistă ungară cu „față umană”.

În plus, gulaș-echilibrul însuși nu a ținut mult. La un moment dat au intrat în scenă și alte cerințe pe care relaxarea economică nu le mai putea satisface din simplul motiv că făceau parte din alt registru. Statutul libertății politice și de exprimare are în Ungaria, fostă parte a Imperiului Habsburgic, o altă greutate decît în China. Anestezicul economic nu a putut ține mult, odată trezit și revigorat simțul civic. De aceea comunismul în China de azi este în același timp și mai mult, și mai puțin decît un gulaș din 1956.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

Alte articole din această serie: ColaboraționiștiiPrimii pași (laterali) ai „Brentry”-uluiPolarizare etnică în epoca postbelică,  Alegerile din Estonia și „soluția austriacă”.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

gigi becali facebook jpeg
Gigi Becali, după victoria FCSB în fața lui Qarabag: „Ăștia au făcut magie neagră. Au tăiat găini, ceva”
Campioana s-a impus în Azerbaidjan și merge mai departe în Europa League.
Reprezentanți ai partidului AUR și simpatizanți ai acestora și ai candidatului independent Călin Georgescu participă la o acțiune de protest cu titlul „Miting pentru democrație“ în București. FOTO Inquam Photos / George Călin
Atenție, șoferi! Se anunță un protest uriaș cu 30.000 de persoane în Piața Victoriei. Vor fi restricții de trafic
Aproximativ 30.000 de protestatari ar urma să participe astăzi la un miting împotriva prevederilor din ordonanța trenuleț, dar și împotriva Legii pensiilor. Autoritățile anunță restricții de trafic în zonă, între orele 13:00 și 16:00.
test vizual jpeg
Doar 35% din populația lumii poate descoperi ce e greșit în imagine. Fă testul și vezi dacă în tine zace un mic geniu
La prima vedere, poate părea o provocare aproape banală. Însă, acest test de inteligență aparent atât de simplu este, de fapt, extrem de dificil! În această imagine se ascunde un detaliu greșit, iar tot ce trebuie să facem este să îl găsim în cel mult 8 secunde!
Manifestatie pro Calin Georgescu  Foto Inquam Photos George Calin (8) jpg
Călin Georgescu își cheamă susținătorii în Parcul Tineretului pentru „Marea Horă a Unirii Neamului”
Călin Georgescu și-a anunțat susținătorii să meargă vineri, 24 ianuarie, în Parcul Tineretului, la „Marea Horă a Unirii Neamului”. Inițiativa este susținută și de partidul AUR, care și-a anunțat prezența, după ce, în urmă cu o zi, l-a reconfirmat pe Călin Georgescu candidatul formațiunii politice.
doctor ce tine o inima de plastic in fata pieptului cardiologie chinica hereditas png
Ce mănâncă un cardiolog la micul dejun pentru o tensiune arterială mai bună. Aceste alimente sunt la îndemâna oricui
Micul dejun este considerat cea mai importantă masă a zilei, deoarece poate oferi organismului nutrienții de care are nevoie pentru a trece cu brio peste o zi plină.
Protest Calin Georgescu Foto Inquam Photos Octav Ganea (1) jpg
Călin Georgescu, pus la podea de încă un personaj influent din fotbal. Gigi Becali s-a delimitat deja de candidatul independent
Călin Georgescu, 62 de ani, nu are trecere printre puternicii zile din fotbalul românesc.
donald trump / FOTO:X/@kylenabecker
Donald Trump, „onorat” să graţieze 23 de americani urmăriţi penal pentru manifestaţii anti-avort. „Este o mare onoare să semnez acest lucru”
Donald Trump a semnat un decret de graţiere pentru 23 de persoane care erau urmărite penal pentru participarea lor la manifestaţii împotriva avortului.
moscova 2021 jpg
Imaginile din spațiu care dovedesc faptul că Moscova este în declin economic. „Este mult mai întunecat acum”
Elisabeth Svantesson, ministrul de finanțe al Suediei, a exprimat îndoieli cu privire la veridicitatea datelor economice oficiale prezentate de Rusia.
Radioterapie (3) png
Tratamentele ultrarapide pentru cancer ar putea înlocui radioterapia convențională. Ședințe care durează mai puțin de o secundă
Și mai multe tipuri de cancere decât sunt tratate în prezent prin radioterapia convențională ar putea fi tratate în viitor, cu mai puține efecte secundare, folosindu-se un tratament de pionierat. O nouă generație de aparate de radioterapie este testată.