Cu Tony Judt prin secolul XX (IV)

4 martie 2019
Cu Tony Judt prin secolul XX (IV) jpeg

Alegerile din Estonia și „soluția austriacă” 

Duminică au avut loc alegeri în Estonia, cîștigate de partidul de centru-dreapta Reforma. În pofida sondajelor pre-electorale, care anunțau un rezultat strîns, Reforma a obținut 29 la sută din voturi, față de cele 23 de procente ale partidului de guvernămînt Centru. Se prefigurează una dintre des întîlnitele alternanțe la putere din Estonia, de cînd țara și-a cîștigat independența față de URSS (păstrîndu-și o considerabilă minoritate rusă de 25% din totalul populației). Președinta Reformei, Kaja Kallas, ar putea deveni prima femeie prim-ministru din istoria Estoniei.

Pînă acum, de cele mai multe ori Reforma și Centru și-au recrutat partenerii de guvernare din rîndul celorlalte partide „balamale” mai mici, cum ar fi la noi UDMR-ul. Fidelitatea lor lasă însă de dorit; în noiembrie 2016, ele au părăsit Reforma pentru Centru, provocînd căderea guvernului. Astfel că una dintre variantele luate în calcul acum la Tallinn este o coaliție între partidele principale, ceea ce ar asigura o mai mare stabilitate politică în fața tendințelor populiste care au variat în campanie de la discursul euro-sceptic și anti-imigrație pînă la promisiunile de reducere a fiscalității.

Marea Coaliție nu este o noutate în politica estoniană și nici în cea europeană. În 2002-2003, Siim Kallas, tatăl viitorului posibil premier Kaja Kallas, a condus un cabinet format de cele două partide. Primul executiv Andrus Ansip (2005 – 2007) a fost alcătuit tot din cele două formațiuni mari estoniene. La noi, USL-ul (format pentru a contracara manevrele politice ale președintelui Traian Băsescu) a fost o astfel de coaliție „largă” între liberali și socialiști. Dar modelul suprem în acest domeniu, al coaliției de guvernare care acoperă aproape tot spectrul politic, este Austria postbelică.

După Război, Austria s-a confruntat cu probleme multiple, dintre care cea mai stringentă nu era neapărat riscul căderii în sfera de influență sovietică. Austria trebuia să își rezolve „problema existențială”, care trena încă de la primul război mondial, și anume să își găsească un sens în urma prăbușirii imperiului habsburgic. Este ceea ce scrie Tony Judt în cartea sa Postwar (A History of Europe since 1945, Penguin Books, 2006), unde a arătat că una dintre opțiunile majore ale politicii austriece interbelice, alipirea la Germania, tocmai fusese invalidată de Anschluss-ul hitlerist, care în cercurile politice vieneze nu fusese întotdeauna atît de infam cum era acum, după înfrîngerea naziștilor. După 1945, Austria trebuia să își găsească un echilibru propriu, separat de Germania. Iar soluția politică austriacă în acest sens a fost marea coaliție dintre principalele partide, cel conservator-catolic, rural, și cel socialist, cu audiență preponderent urbană.

„Cele două partide majore au fost de acord să colaboreze la guvernare: din 1947 pînă în 1966, Austria a fost guvernată de o «Mare Coaliție» a socialiștilor și conservatorilor. Portofoliile ministeriale au fost împărțite judicios, conservatorii livrînd de cele mai multe ori primul ministru, externele revenind socialiștilor, și așa mai departe”, a scris Judt. Împărțirea mergea pe toate canalele administrației publice, care în Europa acelor timpuri, mult mai etatizate decît azi, acoperea inclusiv zona bancară sau a exploatărilor forestiere. Această împărțire la nivel administrativ, corespondentă a împărțirii de la nivelul cabinetului, a avut și un nume. Se chema Proporz, și presupunea negociere și compromis pentru fiecare post. Este în parte procedura întîlnită la noi sub denumirea de „algoritm”, care a funcționat în cazul coalițiilor mai largi, cum ar fi cea a guvernului Convenției Democratice, în care intraseră reprezentanți din cinci partide (PNTCD, PNL, PD, PSDR, UDMR), plus cîțiva independenți. „Algoritmul” împarte posturile guvernamentale, șefiile agențiilor, fotoliile din consiliile de administrație ale regiilor de stat și sub o formă mai redusă, e și azi în vigoare. Dar spre deosebire de Proporz, „algoritmul” românesc a operat în timpul CDR în cadrul unei coaliții limitate, formată din partide cu o orientare comună prin opoziția la socialiștii lui Ion Iliescu, considerați urmașii comuniștilor.

Pentru austrieci, Proporz a însemnat o perioadă de stabilitate politică, dar mai ales una de stabilitate socială, într-o țară în care angajamentul nazist a avut proporții considerabile. S-a îmbinat bine și cu noul brand de țară descoperit de austrieci, și anume neutralitatea afișată față de cele două blocuri politice de atunci, occidentul și URSS-ul. Dar epoca „marilor coaliții” – cu excepția interesantă a Germaniei – pare depășită. Un model similar cu cel austriac, după căderea nazismului, nu pare să se fi constituit în estul și centrul Europei și după căderea comunismului. Apelul la „marile coaliții” e mai degrabă o soluție tranzitorie, de rezolvare a unor dificultăți politice temporare – ceea ce poate fi și deznodămîntul recent încheiatelor alegeri din Estonia.

_____________________

Citiți aici alte articole din această serie: Colaboraționiștii, Primii pași (laterali) ai „Brentry”-ului și Polarizare etnică în epoca postbelică.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități. 

Foto: Campanie electorală în Estonia. Sursa: facebook.com/reformierakond.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

sarmizegetusa regia iarna foto daniel guta adevarul
Cum arătau iernile în România acum două milenii: „Țară bântuită de geruri, locuită de sălbatici”
Pădurile ocupau peste două treimi din suprafața Daciei, dar sudul țării și regiunea de la țărmul Mării Negre erau expuse iernilor extrem de grele, viscolului și crivățului, în fața cărora supraviețuirea oamenilor era dificilă.
Tren cu hidrogen FOTO Alstom
Un tramvai numit dorință amânată. Autoritățile din România organizează anul viitor a patra licitație pentru a cumpăra trenuri cu hidrogen
De doi ani, autoritățile din România încearcă achiziționarea a 12 trenuri cu hidrogen, finanțarea fiind asigurată prin PNRR. Până la finalul acestui an au fost anulate trei licitații, iar o a patra va fi anul viitor. Pentru a nu pierde finanțarea UE, trenurile trebuie livrate până în august 2026.
profimedia 0949489811 jpg
Autoritatea Palestiniană a lansat o operațiune asupra militanților din Jenin: „Nu vrem o singură picătură de sânge vărsată”
În ultimele două săptămâni, militanții palestinieni din tabăra de refugiați Jenin s-au angajat într-o luptă deschisă cu un inamic de data asta intern: Autoritatea Palestiniană (AP), relatează Washington Post.
vloggeri romani venezuela foto captura video jpg
Doi tineri români au vizitat Venezuela, țara în care salariul este de 3 dolari, iar un kilogram de pui costa 5 dolari. „E întuneric și se pot întâmpla multe”
Cristi și Denisa, doi tineri vloggeri români, au ajuns în Venezuela, una dintre cele mai sărace țări de pe Glob. Deși salariile sunt de nimic, prețurile sunt comparabile cu cele din România și din Europa.
parc fotovoltaic saveni jpg
Orășelul de la capătul României dat exemplu în UE. A investit masiv în energie verde iar din economii se face modernizarea urbei
Un mic oraș de provincie din nordul extrem al Moldovei devine un model de urmat privind eficiența energiei verzi. Cu ajutorul unui câmp de panouri fotovoltaice, autoritățile locale au reușit să facă economie uriașă la facturile de energie electrică, dar și se reinvestească economiile.
Lebăr de casă, realizat prin rețete autentice românești, specifice fiecărei zone a țării Colaj SavoriUrbane&GinaBradea&CaAltădat
Rețete tradiționale de lebăr de casă, un gust autentic pentru Sărbători. Arome din Moldova, savoarea ardelenilor și intensitatea Olteniei
Când vine vorba despre preparatele tradiționale de porc, fiecare regiune a României aduce pe masă nu doar savoare, ci și poveste. În cazul lebărului – cunoscut în Ardeal și Banat sub numele de maioș sau lebervurst – diferențele regionale devin un adevărat spectacol al gustului.
Vladimir Putin şi Donald Trump summit G20 FOTO Profimedia
Cum l-ar putea convinge Trump pe Putin să facă pace în Ucraina. Expert: „S-ar putea să aibă loc și o reîmpărțire a unor sfere de influență”
Donald Trump a promis că va opri războiul din Ucraina, dar nu este deocamdată clar când și cum se va întâmpla asta. Într-o analiză pentru „Adevărul”, politologul Flavius Caba explică ce pârghii ar putea să aibă Trump și cum i-ar putea convinge pe Putin și Zelenski să oprească focul.
raceala jpg
O legumă ține gripa la distanță și are mai multă vitamina C decât citricele. Se găsește în orice supermarket
O legumă conține mai multă vitamina C decât citricele, ceea ce înseamnă că adăugarea ei în alimentație vă poate ajuta să vă feriți de bolile de sezon, precum gripă sau viroze.
profimedia 0949474188 jpg
Trump s-a arătat din nou interesat de Groenlanda. Reacția premierului insulei
Groenlanda nu este de vânzare, a reacționat luni premierul insulei, după comentariile președintelui ales al SUA, Donald Trump, cu privire la „proprietatea și controlul” asupra vastei insule arctice care face parte din Danemarca de peste 600 de ani.