Virusul cel bun

Vasile SARCĂ
17 iulie 2020
Virusul cel bun jpeg

Trăim timpul pandemiei Sindromul respirator acut 2019-nCoV. Probabil istoria îl va memora simplu Covid, îl va scala ca importanță în cursul omenirii după efecte și îl va clasifica, așa cum a făcut-o cu toate evenimentele importante din evoluția noastră. De mai bine de jumătate de an, se scrie în toate cheile despre ce se întîmplă în lume pe acest subiect. Ba să dăm fuga la arcă, ba să ne pregătim de război, dacă nu cumva, asimetric cum îi zice, a și început, ba e un spirit prost.

Am să mă fac frate cu pandemia și să caut, dacă reușesc, partea a tot răului spre bine. Să nu fiu greșit înțeles. Această micuță (microscopică) unealtă celulară, fără suflet, nu este defel un ghiduș pisoiaș sau un ursuleț Panda simpatic. E o nenorocire, o pacoste întinsă la nivel planetar. Ne lovește pervers, ne tarează pe viață, dacă nu cumva ne privează prea devreme de cei dragi. Aș dori ca și conspiraționiștii, care dau prea lesne plăcerea șprițului la birt pe sănătatea colectivă, să realizeze acest lucru. Fac doar un exercițiu, excluzînd dimensiunea medicală a acestui virus.

Îmi place să interpretez că fenomenul Covid-19 a oprit omenirea dintr-o viteza nenormală, care ne-a desprins de pămînt și levităm bîlbîiți, orbiți de informație, mai mult decît putem procesa. Informația ca atare și ca substituent material.

Am exercițiul procesării informației cu viteză foarte mare. Dar, cu toată tehnica personală, simțeam momente de gripare, de pierdere a controlului. Volumul de informație ordinară, bine împachetat și condimentat cu mireasma curiozității are efect levitant, halucinogen. Pierdem stăpînirea. Punem egalitate între conflictul din Orientul Mijlociu, capra vecinului și potențialul atomic nord-coreean. Fugim mai repede decît ne putem prinde. Se creează adicții pe piste false, unele mai periculoase decît dependența de tutun, droguri. Psihoterapia nu mai e demult bulina bogatului.

Cumpăr un autoturism și în momentul următor mă gîndesc la modelul succesor. Acum facelift-urile, sau dacă vreți învechirile, se repetă cu frecvență de circa doi ani. Au trecut vremurile cînd lăsam moștenire un Mercedes sau un Volvo, ultimul cu tablă garantată cîteva generații. Dacă nu schimb smart phone-ul sau calculatorul la doi ani, mă trag platformele software de mînecă; le fac în scurt timp să funcționeze ca melcul, caduce.

Recunosc, este un efect inevitabil al evoluției. Cu mulți ani în urmă, un profesor ne vorbea de reziliența la  timp a produselor. În perioada interbelică, o reclamă suna cam așa: cumpărați radiourile Siemens, care vă țin o viață. Și chiar țin - astăzi dacă ai răbdare cîteva minute să i se încălzească tuburile, prinzi posturi. În anii `80, reclama suna: cumpărați radiourile Sony, care recepționează toată gama de frecvențe, Hi-Fi etc. Nu mințeau, dar, după 10 ani, căutai altul. Uzură morală sau se epuiza! În prezent, perioadele s-au contractat la limita percepției, a reacțiilor fizice.

Și mai e ceva. Lumea, chiar cea virusată (sic!) de democrații superioare, a uitat de magnetismul fals al unor salvatori trecuți, care mai tîrziu s-au dovedit satrapi, fatali - Hitler, Stalin etc. Privesc cu îngrijorare nedisimulată la piese improvizate cu actori politici din țări la care nu te-ai fi așteptat, nu departe de profilul celor pomeniți.

Într-o manieră necontrolată, lumea a luat viteză fără precauții. Prea are siguranța Titanicului, care pleca deliberat la drum fără bărci de salvare suficiente. Integrați trecutul (evenimente, dinamici) și extrapolați să vedeți viitorul. În starea aceea de normalitate antepandemică se dezvolta cu viteză subterană, de fapt, o anormalitate.

Reacția pe care o trăiesc pe termen scurt, disciplinat și de constrîngerile momentului? Am îndesit drumurile către biblioteca personală. Prea des o înlocuisem inconștient cu amăgitoarele rezumate hollywood-iene cu actori expresivi și scenarii dulci, cu documentarele frecvent asezonate cu mesaje subliminale, departe de formatul și rigoarea Teleenciclopediei. Am redescoperit bucătăritul fără risipă, fără supraplusuri combătute, pe bani și resurse de timp, cu exerciții la sălile de fiță.

Spirtuit și cu masca pe figură, în momente de socializare alese cu mai multă rigoare, gîndesc că e un moment de introspecție dat de Dumnezeu.

Foto: wikimedia commons

23 JPG
Halloween cu veselie
Ar fi fost simpatic să mă fotografiez zîmbind lîngă dovleacul cioplit, cel ales de Iris. Păream frați.
20231026 111623 jpg
O cronotopie atonită
Cînd ai mers ultima dată prin codru, pe jos, în susul unui izvor, fără să aștepți să mai treci vreo punte, lăsînd lumea și ale ei pe malul celălalt?
image png
Umbra morții peste Israel
Unde am greșit? Căci undeva s-a greșit grav.
image png
Scurte observații despre șampania făcută sifon pornind de la unele „Pagini bizare” de Cosmin Ciotloș, din Dilema veche, nr. 1015, septembrie 2023
Urmuz nu era menșevic, mai degrabă nu era îndrăgostit de Lizica Codreanu, mai degrabă nu citea/ cita din Fundoianu etc. etc.
20230505 112507 jpg
După treizeci de ani. Orașul de pe Bega
Ca tot românul însetat de cultură în anul de grație 2023, am pornit-o și eu, acum o săptămînă, către orașul culturii europene, Timișoara.
Présidence Française du Conseil de l'Union Européenne 2022  The French Presidency of the council of the European Union 2022    51827990636 jpg
Merită semnat „Manifestul pentru pace”?
Manifestul va duce la discuții aprinse în Bundestag și se va lăsa cu urmări politice greu de prevăzut în economia de război a politicii interne germane.
index jpeg 3 webp
Interceptări în numele „adevărului“?
Cazul de la Frăsinei, cu finalul acesta mi-a lăsat un gust amar. Gustul înfrîngerii asupra rostului la care sîntem chemați, fiecare din noi.
IMoroianu jpg
De Crăciun, fii mai bun!
Reflectăm imagini de Narciși îndrăgostiți și înduioșați de propria mortalitate de care Isus sărbătoritul este dator să ne izbăvească
Last photo before the game with Gheorghe Hagi jpg
Hagi vs. Mutu sau despre respectul datorat adversarului
Apoi, cu politica speculativă a lui „dacă” şi a lui „poate”, atît de dragă mioriticului, nu vom ajunge nicăieri.
640px British museum greatcourt jpg
Activismul anti-petrol în muzeele europene
Marile companii petroliere au căutat, de-a lungul timpului, să-și asocieze imaginea cu acțiuni caritabile, dar mai ales cu instituții culturale.
AV jpg
Din nou despre claritatea morală
Pretenția „clarității morale” se întemeiază nu doar pe o logică bivalentă, ci și pe principiul terțului exclus (pe care bivalența singură nu-l presupune).
George Cornila jpeg
O preascurtă istorie a vergeturilor
Perfecțiunea rămîne o iluzie pentru că este redefinită o dată la cîțiva ani.
Dă ce? jpeg
Dă ce?
Chiar o să ajungem să facem efortul ăsta de pocire a limbii ca să fim în rîndul lumii?
Mîinile mele împletite jpeg
Mîinile mele împletite
Zeci de ani, mîinile mele diferite ce s-au împletit cruce într-un legămînt al frăției au fost mereu paznici de încredere ai drumurilor bune.
Puțin tei și caramel jpeg
Puțin tei și caramel
La pas prin Oxford, nu i-am văzut spiralele răsucite spre cer, nici garguii străjuind fiecare zid, i-am văzut culoarea.
Înapoi la grădiniță jpeg
Înapoi la grădiniță
„Ce faci dacă un copil îl mușcă pe celălalt?!” Sfinte Sisoe! Ce e cu întrebarea asta?!
Încălzirea climei poate duce la înghețarea Europei jpeg
Încălzirea climei poate duce la înghețarea Europei
Clima Europei, a celei apusene în primul rînd, se va răci brusc, într-un interval de timp uluitor de scurt, de 20-30 de ani.
Din lac în puț jpeg
Din lac în puț
Agenția britanică de echivalare a studiilor mai avea nevoie de un act înainte de a se hotărî dacă să îmi acorde sau nu QTS-ul, statutul oficial de profesor.
Imaculata concepție jpeg
Zgîlțîieli, interviuri și porunca „să nu atingi”
Un liceu uriaș, unde se intra numai pe bază de verificare strictă și unde am avut 5 ore, la copii între 12 și 17 ani.
Estetica, încotro? jpeg
Estetica, încotro?
Creația a fost înlocuită cu ingeniozitatea. Au uitat că munca este muncă și numesc asta creație.
Curajul din palmă jpeg
Curajul din palmă
Nu mai eram nimeni. Nu mai eram doamna profesoară, respectată de un întreg oraș.
O voce emblematică a radioului jpeg
O voce emblematică a radioului
Vocea lui a jucat rolul de instanţă magică, aptă a preschimba cuvintele rostite în reprezentări instantanee. Îl avantajau timbrul, dicţia limpede, fluenţa şi o anumită eleganţă a rostirii.
Whitby, adoratul jpeg
Whitby, adoratul
Aceștia nu sînt pescăruși, sînt bătrîne suflete vikinge.
N o să fiu niciodată jpeg
N-o să fiu niciodată
Sînt doar roluri în care imaginația mea m-a pus cu mult drag, puneri în scenă care mi-au produs multă bucurie.

Parteneri

image png
Mucegaiul îți distruge locuința. Ce trebuie să faci ca să scapi, rapid, de această problemă
Mucegaiul din locuințe este nu doar inestetic și sursă de mirosuri neplăcute, ci poate reprezenta și un risc pentru sănătate.
Teanc bani - lei - cash FOTO Adevarul
Artificiile statului pentru plata unor bugetari de lux: angajați cu leafă la mai multe ministere și indemnizații în multiple Consilii de Administraţie
Datele oficiale consultate de „Adevărul” au scos la iveală existenţa multor companii de stat în care membri ai consiliilor de administrație deţin mai multe posturi la mai multe companii în același timp, în unele cazuri indemnizațiile fiind cumulate cu alte salarii și chiar pensii.
Soldați ucraineni front Donețk FOTO EPA EFE jpg
„Mi-au scos schija din inimă”. Magneții schimbă fața medicinei de primă linie din Ucraina
Odată cu intensificarea războiului cu drone ce conțin de multe ori încărcături explozive și materiale care se fragmentează, rănile de șrapnel au crescut în frecvență și complexitate.
Retele sociale  Foto Freepik com jpg
Psiholog, despre provocările virale pentru tineri: „Au credința mistică, irațională, că lor nu li se va întâmpla nimic”
Psihologul Keren Rosner avertizează că unele dintre provocările online îi fac pe adolescenți să caute validare și acceptare în ochii celorlalți, dar în același timp îi expun unor riscuri mari, uneori fără să-și dea seama de consecințe.
image png
Ce înseamnă când o persoană preferă să se ude în ploaie decât să folosească umbrelă, potrivit psihologiei
Atunci când cineva alege să meargă prin ploaie fără umbrelă, preferând să se ude, acest comportament poate părea doar o simplă alegere sau o preferință personală.
Sistem robotic TerMit FOTO Profimedia jpg
Tehnologiile care pot decide cursul războiului. Ce șanse are Ucraina să prevaleze asupra mașinăriei de război a Rusiei
După mai bine de trei ani de război total împotriva agresiunii ruse, Ucraina a devenit o uriașă fabrică de producție de noi tehnologii care redefinesc câmpul de luptă. Viitorul războiului modern se clădește chiar acum în Ucraina, scrie Bloomberg.
accident vascular cerebral   foto pixabay webp
Patru obiceiuri banale de seară care trebuie evitate pentru a reduce riscul de AVC
Unele obiceiuri aparent banale, intrate în rutina de seară a multor români, ar putea fi extrem de dăunătoare sănătății acestora, pentru că pot influența semnificativ riscul de accident vascular cerebral. Ele pot fi evitate ușor, arată oamenii de știință.
image png
5 obiceiuri zilnice aparent inofensive care pot provoca colită fără să-ți dai seama
Adesea, repetăm fără să ne gândim anumite rutine zilnice care, deși par inofensive, pot avea efecte negative asupra sănătății noastre pe termen lung. Unul dintre aceste efecte nedorite este colita, o inflamație a colonului care poate apărea sau se poate agrava fără să fim conștienți de cauzele reale
Nepoata Regelui Mihai Eelaz Biarneix născută Elisabeta Maria Colaj Monarhia Salvează România & Eealaz jpg
Poveste neștiută din familia regală a României. Prima voce non-binară: „Nu sunt nici femeie, nici bărbat. Sunt ambele și niciuna”
Descoperă povestea neștiută a unui membru al familiei regale a României care își asumă o identitate trans non-binară, într-o societate conservatoare și în contextul transformărilor din monarhiile europene.