Virusul cel bun

Vasile SARCĂ
17 iulie 2020
Virusul cel bun jpeg

Trăim timpul pandemiei Sindromul respirator acut 2019-nCoV. Probabil istoria îl va memora simplu Covid, îl va scala ca importanță în cursul omenirii după efecte și îl va clasifica, așa cum a făcut-o cu toate evenimentele importante din evoluția noastră. De mai bine de jumătate de an, se scrie în toate cheile despre ce se întîmplă în lume pe acest subiect. Ba să dăm fuga la arcă, ba să ne pregătim de război, dacă nu cumva, asimetric cum îi zice, a și început, ba e un spirit prost.

Am să mă fac frate cu pandemia și să caut, dacă reușesc, partea a tot răului spre bine. Să nu fiu greșit înțeles. Această micuță (microscopică) unealtă celulară, fără suflet, nu este defel un ghiduș pisoiaș sau un ursuleț Panda simpatic. E o nenorocire, o pacoste întinsă la nivel planetar. Ne lovește pervers, ne tarează pe viață, dacă nu cumva ne privează prea devreme de cei dragi. Aș dori ca și conspiraționiștii, care dau prea lesne plăcerea șprițului la birt pe sănătatea colectivă, să realizeze acest lucru. Fac doar un exercițiu, excluzînd dimensiunea medicală a acestui virus.

Îmi place să interpretez că fenomenul Covid-19 a oprit omenirea dintr-o viteza nenormală, care ne-a desprins de pămînt și levităm bîlbîiți, orbiți de informație, mai mult decît putem procesa. Informația ca atare și ca substituent material.

Am exercițiul procesării informației cu viteză foarte mare. Dar, cu toată tehnica personală, simțeam momente de gripare, de pierdere a controlului. Volumul de informație ordinară, bine împachetat și condimentat cu mireasma curiozității are efect levitant, halucinogen. Pierdem stăpînirea. Punem egalitate între conflictul din Orientul Mijlociu, capra vecinului și potențialul atomic nord-coreean. Fugim mai repede decît ne putem prinde. Se creează adicții pe piste false, unele mai periculoase decît dependența de tutun, droguri. Psihoterapia nu mai e demult bulina bogatului.

Cumpăr un autoturism și în momentul următor mă gîndesc la modelul succesor. Acum facelift-urile, sau dacă vreți învechirile, se repetă cu frecvență de circa doi ani. Au trecut vremurile cînd lăsam moștenire un Mercedes sau un Volvo, ultimul cu tablă garantată cîteva generații. Dacă nu schimb smart phone-ul sau calculatorul la doi ani, mă trag platformele software de mînecă; le fac în scurt timp să funcționeze ca melcul, caduce.

Recunosc, este un efect inevitabil al evoluției. Cu mulți ani în urmă, un profesor ne vorbea de reziliența la  timp a produselor. În perioada interbelică, o reclamă suna cam așa: cumpărați radiourile Siemens, care vă țin o viață. Și chiar țin - astăzi dacă ai răbdare cîteva minute să i se încălzească tuburile, prinzi posturi. În anii `80, reclama suna: cumpărați radiourile Sony, care recepționează toată gama de frecvențe, Hi-Fi etc. Nu mințeau, dar, după 10 ani, căutai altul. Uzură morală sau se epuiza! În prezent, perioadele s-au contractat la limita percepției, a reacțiilor fizice.

Și mai e ceva. Lumea, chiar cea virusată (sic!) de democrații superioare, a uitat de magnetismul fals al unor salvatori trecuți, care mai tîrziu s-au dovedit satrapi, fatali - Hitler, Stalin etc. Privesc cu îngrijorare nedisimulată la piese improvizate cu actori politici din țări la care nu te-ai fi așteptat, nu departe de profilul celor pomeniți.

Într-o manieră necontrolată, lumea a luat viteză fără precauții. Prea are siguranța Titanicului, care pleca deliberat la drum fără bărci de salvare suficiente. Integrați trecutul (evenimente, dinamici) și extrapolați să vedeți viitorul. În starea aceea de normalitate antepandemică se dezvolta cu viteză subterană, de fapt, o anormalitate.

Reacția pe care o trăiesc pe termen scurt, disciplinat și de constrîngerile momentului? Am îndesit drumurile către biblioteca personală. Prea des o înlocuisem inconștient cu amăgitoarele rezumate hollywood-iene cu actori expresivi și scenarii dulci, cu documentarele frecvent asezonate cu mesaje subliminale, departe de formatul și rigoarea Teleenciclopediei. Am redescoperit bucătăritul fără risipă, fără supraplusuri combătute, pe bani și resurse de timp, cu exerciții la sălile de fiță.

Spirtuit și cu masca pe figură, în momente de socializare alese cu mai multă rigoare, gîndesc că e un moment de introspecție dat de Dumnezeu.

Foto: wikimedia commons

index jpeg 3 webp
Interceptări în numele „adevărului“?
Cazul de la Frăsinei, cu finalul acesta mi-a lăsat un gust amar. Gustul înfrîngerii asupra rostului la care sîntem chemați, fiecare din noi.
IMoroianu jpg
De Crăciun, fii mai bun!
Reflectăm imagini de Narciși îndrăgostiți și înduioșați de propria mortalitate de care Isus sărbătoritul este dator să ne izbăvească
Last photo before the game with Gheorghe Hagi jpg
Hagi vs. Mutu sau despre respectul datorat adversarului
Apoi, cu politica speculativă a lui „dacă” şi a lui „poate”, atît de dragă mioriticului, nu vom ajunge nicăieri.
640px British museum greatcourt jpg
Activismul anti-petrol în muzeele europene
Marile companii petroliere au căutat, de-a lungul timpului, să-și asocieze imaginea cu acțiuni caritabile, dar mai ales cu instituții culturale.
AV jpg
Din nou despre claritatea morală
Pretenția „clarității morale” se întemeiază nu doar pe o logică bivalentă, ci și pe principiul terțului exclus (pe care bivalența singură nu-l presupune).
George Cornila jpeg
O preascurtă istorie a vergeturilor
Perfecțiunea rămîne o iluzie pentru că este redefinită o dată la cîțiva ani.
Dă ce? jpeg
Dă ce?
Chiar o să ajungem să facem efortul ăsta de pocire a limbii ca să fim în rîndul lumii?
Mîinile mele împletite jpeg
Mîinile mele împletite
Zeci de ani, mîinile mele diferite ce s-au împletit cruce într-un legămînt al frăției au fost mereu paznici de încredere ai drumurilor bune.
Puțin tei și caramel jpeg
Puțin tei și caramel
La pas prin Oxford, nu i-am văzut spiralele răsucite spre cer, nici garguii străjuind fiecare zid, i-am văzut culoarea.
Înapoi la grădiniță jpeg
Înapoi la grădiniță
„Ce faci dacă un copil îl mușcă pe celălalt?!” Sfinte Sisoe! Ce e cu întrebarea asta?!
Încălzirea climei poate duce la înghețarea Europei jpeg
Încălzirea climei poate duce la înghețarea Europei
Clima Europei, a celei apusene în primul rînd, se va răci brusc, într-un interval de timp uluitor de scurt, de 20-30 de ani.
Din lac în puț jpeg
Din lac în puț
Agenția britanică de echivalare a studiilor mai avea nevoie de un act înainte de a se hotărî dacă să îmi acorde sau nu QTS-ul, statutul oficial de profesor.
Imaculata concepție jpeg
Zgîlțîieli, interviuri și porunca „să nu atingi”
Un liceu uriaș, unde se intra numai pe bază de verificare strictă și unde am avut 5 ore, la copii între 12 și 17 ani.
Estetica, încotro? jpeg
Estetica, încotro?
Creația a fost înlocuită cu ingeniozitatea. Au uitat că munca este muncă și numesc asta creație.
Curajul din palmă jpeg
Curajul din palmă
Nu mai eram nimeni. Nu mai eram doamna profesoară, respectată de un întreg oraș.
O voce emblematică a radioului jpeg
O voce emblematică a radioului
Vocea lui a jucat rolul de instanţă magică, aptă a preschimba cuvintele rostite în reprezentări instantanee. Îl avantajau timbrul, dicţia limpede, fluenţa şi o anumită eleganţă a rostirii.
Whitby, adoratul jpeg
Whitby, adoratul
Aceștia nu sînt pescăruși, sînt bătrîne suflete vikinge.
N o să fiu niciodată jpeg
N-o să fiu niciodată
Sînt doar roluri în care imaginația mea m-a pus cu mult drag, puneri în scenă care mi-au produs multă bucurie.
Declicul sinelui jpeg
Declicul sinelui
Se zice că doar în situații de criză, cînd simțim vuietul dezacordurilor, contradicțiilor (auto)impuse, se dă în vileag cu adevărat caracterul uman.
Ancora imparo jpeg
Ancora imparo
Nu există moment în care să nu învăț că frumusețea lumii e nesfîrșită și mereu străbătătoare prin neguri.
Un an mai tîrziu jpeg
Un an mai tîrziu
Cînd și cînd, mușcă frica asta din mine cu o foame care nu se mai potolește.
Nu mă îndoiesc jpeg
Nu mă îndoiesc
Nu poate exista frumusețe fără certitudine. Aleg pentru că pot să aleg, pot să nu mă îndoiesc.
A little older, a little more confused jpeg
A little older, a little more confused
Ieșirea din adolescență a coincis cu o destabilizare a terenului pe care mă aflam.
Jurnal de pandemie: 360 de zile jpeg
Jurnal de pandemie: 360 de zile
Dacă vom aștepta ca virusul să abandoneze lupta... putem aștepta pînă la sfîrșit.

Adevarul.ro

image
14 ani fără uriașul Marian Cozma: Povestea crimei și ce s-a întâmplat cu ucigașii de etnie rromă
Un handbalist uriaș, la propriu și la figurat, s-a stins, la Veszprém (Ungaria) după un incident șocant.
image
Jurnalist Pro TV reținut pentru 24 de ore. Marius Buga este acuzat că a violat un minor dintr-un centru de plasament
Jurnalistul Marius Buga (42 de ani), corespondentul Pro TV în Dâmbovița și unul dintre cei mai vechi colaboratori ai televiziunii, a fost reținut de procurori într-un dosar ce vizează acte sexuale cu un minor.
image
La ce trebuie să fim atenți când cumpărăm o locuință ca să nu cadă la primul cutremur
Dr. Ing. Lucian Melinceanu, preşedintele Asociaţiei Inginerilor Constructori Proiectanţi de Structuri din România a explicat pentru „Adevărul” la ce trebuie să fim atenți atunci când cumpărăm o locuință.

HIstoria.ro

image
Care este cea mai valoroasă pictură din România?
Muzeul Național Brukenthal prezintă, pe pagina de Facebook, cea mai importantă lucrare a colecției de pictură a instituției sibiene, achiziționată de baronul Samuel von Brukenthal, colecție care a stat la fondarea primului muzeu deschis publicului din România (1817).
image
Aventurile Reginei Maria, o traumă pentru tânărul prinț Carol
Nașterea lui Carol, primul copil al cuplului princiar Ferdinand-Maria, pe 15 octombrie 1893, a fost un prilej de mare bucurie pentru țară, familia regală și Regele Carol I, dar mai puțin pentru tânăra mamă.
image
Consecințele bătăliei de la Stalingrad
După capitularea Corpului XI Armată, timp de câteva zile, avioane de recunoaștere germane au continuat să efectueze zboruri deasupra Stalingradului pentru a descoperi eventualele grupuri de militari germani care încercau să scape și de a le parașuta provizii.