Din nou despre claritatea morală

Andrei VIERU
11 august 2022
image

Am mai spus-o: pretenția „clarității morale” se întemeiază nu doar pe o logică bivalentă, ci și pe principiul terțului exclus (pe care bivalența singură nu-l presupune). „Cine nu e cu noi e împotriva noastră” este un exemplu tipic de principiu al terțului exclus aplicat vieții în cetate.

Contextele istorice în care se poate manifesta claritatea morală sînt de mai multe feluri. Iată o clasificare:

Unul din contextele istorice la care mă refer e regimul totalitar, cînd nu se poate face caz de claritate morală fără riscul să fii arestat, internat într-un lagăr, eventual ucis. I-aș da ca exemple de claritate morală pe Gheorghe „Babu” Ursu și pe Nicolae Steinhardt, oameni de excepție, pe deplin limpezi moral. În acest tip de context istoric, claritatea morală presupune curaj; în cazul lui Babu Ursu și al lui Steinhardt, presupune chiar eroism.

Să remarcăm însă că, din perspectiva Partidului și a satrapilor Securității, Steinhardt a fost întemnițat tocmai pentru lipsa lui de „claritate morală”. Nu se poziționase împotriva „orînduirii socialiste”, nu a desfășurat vreo „activitate antistatală”. Doar că nu a acceptat să se pronunțe într-o chestiune. Mai exact, a refuzat să apară ca martor al acuzării în procesul Noica-Pillat. Nu și-a manifestat însă nici dorința de a compărea la proces în calitate de martor al apărării. Cu alte cuvinte a preferat să nu se pronunțe. SĂ NU SE PRONUNȚE? Așadar, din perspectiva Securității, n-a dat dovadă de claritate morală. Aici mai mult decît oriunde se vede înrudirea dintre claritatea morală și corectitudinea politică. În ambele, trebuie fie să „condamni cu fermitate”, fie, după caz, să aprobi – tot cu fermitate. Sceptic sau insuficient informat nu ai voie să fii. Nici timp să te informezi nu ai voie să-ți dai. În cadrul clarității morale și în acela al corectitudinii politice nu e loc de nuanțe, prin urmare nu e loc nici de gîndire. E loc doar de slogane.

Al doilea context istoric la care mă gîndesc e momentul ieșirii dintr-un regim totalitar, cînd toată lumea bună își arde carnetele de Partid în piața publică, în văzul tuturor. Adică atunci cînd toți cei care n-au fost clari moral în vremuri totalitare țin să-și arate unii altora că de fapt au fost – sau cel puțin au devenit între timp. Fie că au fost doar securiști, fie că au avut și carnet de membru, țin să-ți arate că au fost dacă nu dizidenți, atunci cel puțin niște anti-comuniști cît se poate de sinceri. Bineînțeles, doar în forul lor interior. În acest context istoric, „claritatea morală” presupune doar fățărnicie, în nici un caz curaj; în cel mai fericit caz, regretul de a nu-l fi avut atunci cînd ar fi trebuit.

Al treilea context istoric privește momentul premergător intrării într-un nou totalitarism, cînd așa-zisa claritate morală nu face altceva decît să precipite tranziția spre viitorul totalitarism. La ieșirea din totalitarism și la intrarea într-unul nou, „claritatea morală” se poate obține doar cu prețul minciunii – fie ea și numai prin omisiune. Ce poate fi mai limpede moral decît o viziune asupra realității amputată de tot ce nu-ți convine?

Iată ce se pretinde: „Atunci cînd cereau «claritate morală», intelectualii de dreapta așteptau o atitudine fermă, clară, lipsită de echivoc: să numești răul rău, fără să adaugi fraze care îmblînzesc acuitatea constatării. De pildă, să spui «terorismul islamic e rău» (asta e claritate morală), fără să mai adaugi «dar să nu uităm că și Occidentul...» și dă-i și dă-i, cu un discurs atît de patetic și de amplu adăugat după conjuncția adversativă, încît afirmația inițială «terorismul islamic e rău» pălește pînă se pierde.”

O fi. Dar aici nu mai e vorba de claritate sau neclaritate morală, ci de limitele cognitive ale unuia sau ale altuia, care nu reușesc să țină în minte simultan două fraze despărțite de conjuncția dar. De parcă conjuncția asta adversativă ar fi, în plus, și anulativă precum în sintagma „nu ieri, ci mîine”.

De altfel, te întrebi: ce rol are îndemnul „fără să adaugi fraze”? Nu este el oare un îndemn la cenzură, autocenzură și minciună prin omisiune? Care e rostul precizării că frazele eventual adăugate nu trebuie în niciun caz să îmblînzească acuitatea constatării? Păi ori te interesează adevărul, ori te interesează acuitatea percepției celor cărora te adresezi. Acest din urmă scop nu are nimic de-a face cu preocupările filozofului în căutare de adevăr, ci cu cele ale propagandistului, ale influencerului, ale intelectualului public.

Să dau un exemplu care ilustrează grăitor efectele pe care le poate avea o atitudine fermă, clară, lipsită de echivoc, care constă în a numi răul rău, fără să adaugi fraze care îmblînzesc acuitatea constatării. Voi da îndată și un alt exemplu, la fel de grăitor, despre efectele pe care le poate avea o atitudine mai puțin fermă, mai echivocă, care constă în a numi răul rău, adăugînd însă și fraze care introduc nuanțe ce diminuează acuitatea constatării. Primul exemplu este o afirmație construită fără conjuncția dar; al doilea, o afirmație construită cu ajutorul ei.

Prima afirmație: Covid-19 este o boală extrem de periculoasă, mortală, care a secerat milioane de vieți sfîrșite prin asfixiere în chinuri groaznice.

A doua afirmație: Covid-19 este o boală extrem de periculoasă, mortală, care a secerat milioane de vieți sfîrșite prin asfixiere în chinuri groaznice, dar dintre milioanele de morți o parte muriseră nu de covid, ci în cel mai rău caz cu covid, riscul de a muri cu covid este de 0,05% pentru persoanele de pînă-n 70 de ani, iar media de vîrstă a morților cu covid depășește speranța de viață – ridicată – din majoritatea țărilor occidentale, morții cu covid avînd în medie 5-6 comorbidități și nebucurîndu-se, foarte mulți dintre ei, de cele cîteva tratamente care și-au dovedit eficacitatea.

Prima afirmație te îndeamnă să te închizi în casă, să porți trei măști suprapuse în spații deschise (presupunînd că ai avea curajul să-ți părăsești bîrlogul) și să te vaccinezi cu 4 doze. A doua afirmație te îndeamnă să mai reflectezi nițel înainte de a lua o decizie. În cazul covidului, „claritatea morală” – cea care exclude incertitudinea, cea care te îndeamnă să iei atitudini clare și ferme numai și numai pe baza terțului exclus – i-a îndemnat pe mulți nu doar să adopte prima afirmație, ci și să-i pună la stîlpul infamiei pe cei care gîndeau și luau decizii pe baza celei de-a doua afirmații. În cazul covidului, „claritatea morală” i-a îndemnat pe cei ce se revendicau de la ea să facă tot posibilul spre a zădărnici orice dezbatere științifică. Căci dezbaterea științifică presupune o anumită cotă de incertitudine incompatibilă cu „claritatea morală”. Claritatea morală i-a mai îndemnat pe adepții ei să se pronunțe în favoarea pașaportului vaccinal, i-a îndemnat să aplaude excluderea din sălile de spectacol, din mall-uri și din restaurante a celor ce n-au dat dovadă de suficient zel moral.

Cineva îmi spunea recent că corectitudinea politică are tendința de a atrage în sfera ei orice doctrină, oricît de frumoasă, de legitimă și de nevinovată ar fi ea inițial. S-a văzut cît de puțin timp i-a trebuit „corectitudinii covidice” să intre în sfera corectitudinii politice. Mecanismul atracției e asigurat chiar de ideea „clarității morale” și de obișnuința datorată acesteia de a gîndi totdeauna pe baza terțului exclus. În curînd, nu vom mai auzi de sceptici (climatosceptici, vaccinosceptici etc), ci doar de negaționiști. În numele clarității morale și al clarității ștințifice, știința însăși va fi călcată în picioare. Căci evoluția științei are la fel de multă nevoie de incertitudini, precum are viața nevoie de apă, de oxigen sau de bioxid de carbon.

Să nu pierdem din vedere că vaccinarea cu una, două, trei sau patru doze le-a fost fatală multor oameni pe care prima afirmație, nenuanțată, i-a înspăimîntat mai tare decît ar fi fost cazul. Unele morți subite legate de vaccinurile anticovid au fost oficial recunoscute de guvernul britanic, ca și de alte guverne. Cei care sînt în stare să țină în minte simultan două fraze despărțite de conjuncția dar au fost acuzați, după caz, de antivaccinism sau de putinism. Imensa majoritate a acuzaților nu sînt nici una, nici alta. Problema nu e la cei care pot ține în minte simultan un gen proxim și o diferența specifică aflate în relație de aparentă adversativitate. Problema e la cei care NU sînt în stare și care îi acuză pe cei care sînt de tot soiul de opinii pe care aceștia nu le-au exprimat niciodată.

Bine, dacă asta-i situația, dacă unii chiar nu reușesc să țină în minte două fraze ce nu atît se contrazic, cît se completează, atunci hai să fim indulgenți… hai să n-o mai numim „claritate morală”, ci incapacitate dobîndită sau ipocrizie școlită.

Problema clarității morale se mai poate pune într-un al patrulea caz, și anume cînd țara ta e în război, cum s-a considerat America pe 11 septembrie 2001. Cu toții am fost crescuți în ideea că într-o asemenea situație nu poți fi și alături de țara ta, și alături de inamic. Sînt situații pe lumea asta în care nu poți fi neutru.

Cineva se întreba: care ar fi un exemplu concret în care claritatea morală și corectitudinea politică ar converge sau chiar s-ar întîlni? Asemenea exemple nu sînt greu de găsit. Iată unul, chiar cel cu care am început: „dacă nu sînteți cu noi, sînteți împotriva noastră” e o frază care a fost rostită, pe partea progresistă, de Saint-Just, de Robespierre, de Lenin și de Stalin, iar pe partea conservatoare de George W. Bush. E coincidența asta de exprimare elocventă? Ilustrează principiul terțului exclus? 

De altfel, problema aici nu e persoana fostului președinte american, ci faptul că politica sa – mă refer în primul rînd la invazia în Irak și în Afghanistan – a fost sprijinită de mai toți membrii progresiști ai Congresului de la Washington. (Evident, intervenționismul american nu e nici scuză, nici paravan pentru intervenționismul sovietic sau rusesc în Polonia, Ungaria, Cehoslovacia, Ucraina etc.)

Să nu uităm că ideologii administrației Bush se autointitulau neoconservatori și se revendicau în bună măsură de la filozoful Leo Strauss. John McCain, republican neoconservator și el, care i-ar fi putut succede lui Bush la Casa Albă, dar care în 2008 a pierdut alegerile pentru postul de președinte al SUA, se pronunța sistematic în favoarea unei prezențe militare americane sporite mai peste tot în lume. Pe de altă parte, se pronunța și în favoarea doctrinei No Borders. Doctrina prezenței militare americane în lume în scopul răspîndirii modelului SUA de democrație și doctrina No Borders sînt însă două doctrine logic incompatibile. Continuată de Obama, politica No Borders a condus inevitabil la un spor de utopie multiculturalistă. Or, în Occidentul de azi, doctrina multiculti îți permite de facto să iei partea oricui. La alegere sau simultan, ți se dă voie să ții și cu țara de origine, și cu țara de adopție – sau cu niciuna – chiar dacă între ele izbucnește un conflict. Și uite așa, prin mariajul dintre claritatea morală și corectitudinea politică, problema clarității morale nu se mai pune – din păcate – nici măcar în cazul în care țara în care trăiești se află în război. De la 11 septembrie 2001 a curs multă apă pe Dîmbovița.   

23 JPG
Halloween cu veselie
Ar fi fost simpatic să mă fotografiez zîmbind lîngă dovleacul cioplit, cel ales de Iris. Păream frați.
20231026 111623 jpg
O cronotopie atonită
Cînd ai mers ultima dată prin codru, pe jos, în susul unui izvor, fără să aștepți să mai treci vreo punte, lăsînd lumea și ale ei pe malul celălalt?
image png
Umbra morții peste Israel
Unde am greșit? Căci undeva s-a greșit grav.
image png
Scurte observații despre șampania făcută sifon pornind de la unele „Pagini bizare” de Cosmin Ciotloș, din Dilema veche, nr. 1015, septembrie 2023
Urmuz nu era menșevic, mai degrabă nu era îndrăgostit de Lizica Codreanu, mai degrabă nu citea/ cita din Fundoianu etc. etc.
20230505 112507 jpg
După treizeci de ani. Orașul de pe Bega
Ca tot românul însetat de cultură în anul de grație 2023, am pornit-o și eu, acum o săptămînă, către orașul culturii europene, Timișoara.
Présidence Française du Conseil de l'Union Européenne 2022  The French Presidency of the council of the European Union 2022    51827990636 jpg
Merită semnat „Manifestul pentru pace”?
Manifestul va duce la discuții aprinse în Bundestag și se va lăsa cu urmări politice greu de prevăzut în economia de război a politicii interne germane.
index jpeg 3 webp
Interceptări în numele „adevărului“?
Cazul de la Frăsinei, cu finalul acesta mi-a lăsat un gust amar. Gustul înfrîngerii asupra rostului la care sîntem chemați, fiecare din noi.
IMoroianu jpg
De Crăciun, fii mai bun!
Reflectăm imagini de Narciși îndrăgostiți și înduioșați de propria mortalitate de care Isus sărbătoritul este dator să ne izbăvească
Last photo before the game with Gheorghe Hagi jpg
Hagi vs. Mutu sau despre respectul datorat adversarului
Apoi, cu politica speculativă a lui „dacă” şi a lui „poate”, atît de dragă mioriticului, nu vom ajunge nicăieri.
640px British museum greatcourt jpg
Activismul anti-petrol în muzeele europene
Marile companii petroliere au căutat, de-a lungul timpului, să-și asocieze imaginea cu acțiuni caritabile, dar mai ales cu instituții culturale.
George Cornila jpeg
O preascurtă istorie a vergeturilor
Perfecțiunea rămîne o iluzie pentru că este redefinită o dată la cîțiva ani.
Dă ce? jpeg
Dă ce?
Chiar o să ajungem să facem efortul ăsta de pocire a limbii ca să fim în rîndul lumii?
Mîinile mele împletite jpeg
Mîinile mele împletite
Zeci de ani, mîinile mele diferite ce s-au împletit cruce într-un legămînt al frăției au fost mereu paznici de încredere ai drumurilor bune.
Puțin tei și caramel jpeg
Puțin tei și caramel
La pas prin Oxford, nu i-am văzut spiralele răsucite spre cer, nici garguii străjuind fiecare zid, i-am văzut culoarea.
Înapoi la grădiniță jpeg
Înapoi la grădiniță
„Ce faci dacă un copil îl mușcă pe celălalt?!” Sfinte Sisoe! Ce e cu întrebarea asta?!
Încălzirea climei poate duce la înghețarea Europei jpeg
Încălzirea climei poate duce la înghețarea Europei
Clima Europei, a celei apusene în primul rînd, se va răci brusc, într-un interval de timp uluitor de scurt, de 20-30 de ani.
Din lac în puț jpeg
Din lac în puț
Agenția britanică de echivalare a studiilor mai avea nevoie de un act înainte de a se hotărî dacă să îmi acorde sau nu QTS-ul, statutul oficial de profesor.
Imaculata concepție jpeg
Zgîlțîieli, interviuri și porunca „să nu atingi”
Un liceu uriaș, unde se intra numai pe bază de verificare strictă și unde am avut 5 ore, la copii între 12 și 17 ani.
Estetica, încotro? jpeg
Estetica, încotro?
Creația a fost înlocuită cu ingeniozitatea. Au uitat că munca este muncă și numesc asta creație.
Curajul din palmă jpeg
Curajul din palmă
Nu mai eram nimeni. Nu mai eram doamna profesoară, respectată de un întreg oraș.
O voce emblematică a radioului jpeg
O voce emblematică a radioului
Vocea lui a jucat rolul de instanţă magică, aptă a preschimba cuvintele rostite în reprezentări instantanee. Îl avantajau timbrul, dicţia limpede, fluenţa şi o anumită eleganţă a rostirii.
Whitby, adoratul jpeg
Whitby, adoratul
Aceștia nu sînt pescăruși, sînt bătrîne suflete vikinge.
N o să fiu niciodată jpeg
N-o să fiu niciodată
Sînt doar roluri în care imaginația mea m-a pus cu mult drag, puneri în scenă care mi-au produs multă bucurie.
Declicul sinelui jpeg
Declicul sinelui
Se zice că doar în situații de criză, cînd simțim vuietul dezacordurilor, contradicțiilor (auto)impuse, se dă în vileag cu adevărat caracterul uman.

Parteneri

banner mircea diaconu 1 png
Cariera impresionantă a actorului Mircea Diaconu. Filmele și piesele de teatru care l-au consacrat
Actorul Mircea Diaconu, simbol al teatrului și cinematografiei românești, s-a stins din viață pe 14 decembrie 2024, la vârsta de 74 de ani, după o lungă luptă cu cancerul de colon.
12688059 jpg
Rușii au început să piardă din avantajul în privința artileriei
Avantajul pe care îl avea Rusia în raport cu Ucraina în privința artileriei se diminuează treptat, potrivit lui Nazar Voloșhin, purtătorul de cuvânt al grupului operațional și strategic de trupe Hortiția, relatează presa ucraineană.
image png
Femeia cu care Mircea Diaconu a fost căsătorit 44 de ani. A cerut-o de soție la a doua întâlnire
Lumea artistică, din nou în doliu! Mircea Diaconu, unul dintre cei mai mari actori ai României, s-a stins din viață cu puțin timp înainte de a împlini 75 de ani. Moartea sa îndoliază inimile celor care l-au cunoscut și care l-au iubit.
banner mircea diaconu lumanare png
A murit actorul Mircea Diaconu
Actorul Mircea Diaconu a murit. Anunțul a fost făcut, în această dimineață de soția acestuia, Diana Lupescu.
masina de pompieri   FOTO Isu Facebook jpeg
Incendiu violent la o fabrică din România. Șase persoane s-au autoevacuat
Un incendiu a izbucnit, sâmbătă dimineaţă, la o fabrică de utilaje pentru construcţii din municipiul Câmpina, şase persoane care se aflau în interior autoevacuându-se.
mircea diaconu jpg
A murit Mircea Diaconu. Actorul avea 74 de ani
Distrubuția din cer este azi completată de încă un mare actor. Mircea Diaconu, unul dintre cei mai apreciați actori români cu o carieră de peste 40 de ani,
Yoon Suk Yeol. Foto: captură video
Preşedintele Coreei de Sud va fi suspendat din funcţie şi pus sub acuzare. Peste 200.000 de oameni, așteptați la manifestații
Seul, Coreea de Sud – Președintele Coreei de Sud, Yoon Suk Yeol, se confruntă cu o criză politică majoră după ce Adunarea Națională a votat sâmbătă pentru punerea sa sub acuzare. Decizia a fost luată în urma încercării controversate a liderului de a impune legea marțială la începutul acestei luni.
Au fost furate mai multe bunuri Foto Mănăstirea Râșca Transilvană jpg
O mănăstire din județul Cluj a fost prădată. Hoții au furat mai multe obiecte prețioase
Polițiștii clujeni au deschis un dosar penal după ce mai multe persoane au furat obiecte confecționate din metale prețioase dintr-o mănăstire din zona de munte a județului Cluj.
Ciocan justitie proces FOTO Shutterstock
România a devenit impredictibilă. Viitorul guvern riscă să rămână fără bani de pensii şi salarii bugetare
Ultimele evenimente legate de alegerile prezidenţiale şi parlamentare au alimentat opinia că România a devenit o ţară impredictibilă.