Merită semnat „Manifestul pentru pace”?

20 februarie 2023
image

Articolul nr. 17 din Grundgesetz, Legea fundamentală a Republicii Federale, constituția Germaniei, din 23 mai 1949, prevede: „Orice persoană are dreptul, individual sau în asociere cu alții, de a adresa cereri sau plîngeri în scris autorităților competente și organului reprezentativ“.

„Manifestul pentru pace“ ține capul de afiș al mass-mediei germane și bate puternic în sondaje. Astfel se petrece o mare înghesuială la un nou pacifism european, din păcate, ipocrit. Jurnalista, o militantă feministă cunoscută, Alice Schwarze – autoare a peste 20 de cărți, în majoritatea lor bestseller-uri –, alături de Sahra Wagenknecht, membru al Bundestag-ului (parlamentul german) pentru LINKE – partid politic parlamentar în Germania din 2009 –, alături de alte presonalități publice: artiști, oameni de litere, profesori universitari; au reușit să polarizeze masiv cu petiția lor publică, semnată – în primele zece zile de la apariție – de peste jumătate de milion de oameni. 

Textul, apărut în limba germană, frapează, provoacă și e un alibi perfect pentru unii, de la stînga sau de la dreapta eșichierului politic german, doritori a-și aroga imediat visatul „porumbel al păcii“, la reverul redingotei politice, evident printr-o voită simplificare a mesajului: „Astăzi este cea de-a 352-a zi a războiului din Ucraina (10 februarie 2023). Peste 200.000 de soldați și 50.000 de civili au fost uciși pînă acum. Femeile au fost violate, copiii speriați, un întreg popor traumatizat. Dacă luptele continuă așa, Ucraina va fi în curînd o țară depopulată, devastată. Și mulți oameni din întreaga Europă se tem și de o escaladare a războiului. Se tem pentru viitorul lor și al copiilor lor. Populația ucraineană atacată cu brutalitate de Rusia are nevoie de solidaritatea noastră. Dar ce ar fi acum solidaritatea? Cît timp vor mai fi lupte și moarte pe cîmpul de luptă al Ucrainei? Și acum, un an mai tîrziu, care este de fapt scopul acestui război? Ministrul german de externe a spus recent că „noi” ducem un „război împotriva Rusiei”. Serios? (...) Este de temut că Putin va lansa un contraatac masiv cel mai tîrziu dacă Crimeea va fi atacată. Vom aluneca atunci fără de ales către războiul mondial și războiul nuclear? Nu ar fi primul război major care a început așa. Dar poate fi ultimul. Sprijinită de Occident, Ucraina poate cîștiga bătălii individuale. Dar nu poate cîștiga un război împotriva celei mai mari puteri nucleare din lume. (...) Atunci de ce nu acum? Imediat! Negocierea nu înseamnă capitulare. A negocia înseamnă a face compromisuri de ambele părți. Cu scopul de a preveni alte sute de mii de decese și ceea ce e mai rău. Așa gîndim și noi și așa crede jumătate din populația germană. Este timpul să ne ascultați! Noi, cetățenele și cetățenii Germaniei, nu putem influența direct America și Rusia sau pe vecinii noștri europeni. Dar putem și trebuie să cerem guvernului nostru și cancelarului să răspundă și să-i reamintim de jurămîntul său: „Daunele să fie ținute departe de poporul german”. Facem apel la cancelar să oprească escaladarea livrărilor de arme. Acum! El ar trebui să conducă o alianță puternică pentru o încetare a focului și negocieri de pace atît la nivel german cît și european. Acum! Pentru că fiecare zi pierdută costă cu pînă la 1.000 de vieți omenești în plus - și ne aduce mai aproape de al treilea război mondial, vezi https://www.change.org/p/manifest-für-frieden.

Și dacă tot vorbim despre pace, în vremuri de război, există se pare un punct orb pe harta lumii... Rüdiger von Fritsch, fostul ambasador al Germaniei la Moscova (2014-2019), se întreba la televiziunea publică germană ARD, referindu-se la lipsa de activitate a Națiunilor Unite, acea instanță postbelică a păcii europene a mileniului trecut: „Unde este secretarul general al ONU?” Pînă acum António Guterres a fost doar o dată în capitala Ucrainei de la începutul războiului. „Dacă ar dori, ONU ar avea la dispoziție un set puternic de instrumente și ar putea lua inițiativa”, crede von Fritsch. Abil diplomat, von Fritsch știe că ONU a fost și este o tribună controlată de membrii Consiliului de Securitate, unde Federația Rusă mai joacă bineînțeles un rol important.

„Manifestul pentru pace“ este tocmai bun pentru a inflama dezbaterea publică în Germania. Carlo-Antonio Masala, profesor de științe politice la Academia Militară a Bundeswehr-ului (armata germană) din München împreună cu Rüdiger von Fritsch au participat în urmă cu cîteva zile la o discuție în celebrul talk-show „Maischberger”, difuzat în prime-time de către postul german de televiziune ARD. Ambii au subliniat ipocrizia și cinismul limbajului folosit în petiția publică germană pentru a descrie realitățile războiului: este adevărat că se relatează despre civilii, copii, care sînt omorîți și violați în Ucraina dar fără a se numi și autorii. Fără a numi clar agresorul, adică Federația Rusă, manifestul pentru pace devine futil. Ambasadorul nu este de acord cu pasajul din manifest care afirmă cum că Ucraina nu poate cîștiga războiul împotriva Rusiei, deoarece Rusia este o putere nucleară: este cunoscut faptul că puterea nucleară Uniunea Sovietică nu a cîștigat în Afganistan, iar SUA, o altă putere nucleară nu a cîștigat nici ea războiul din Vietnam. 

Darvinismul social, termen sociologic învechit, dar ușor inteligibil pentru mai oricine la citirea manifestului, contribuie la creșterea exponențială a numărului de semnături. Aproape jumătate din populația germană este sceptică față de sprijinirea continuării războiului din Ucraina, deoarece există o tradiție a pacifismului, nu doar în Germania de Est, precum și o afecțiune a multora din frumoasa Germanie unită și recunoscătoare pentru Rusia, cu sursele ei ieftine de energie, pentru că energia nucleră proprie să poată rămîne închisă, pusă la index, spre satisfacția tuturor acelor arguși naivi, poate orbi, probabili bine intenționați, de ce nu și slujitori ai păcii, indiferent de contextul istoric, care, astfel, se lasă ușor manipulați prin demersuri emoționalem precum cel inițiat de Schwarzer și Wagenknecht. Dacă s-ar întîmpla ceea ce-și doresc petiționarii, adică Occidentu ar înceta să susțină Ucraina, cancelarul german s-ar implica deîndată activ în salvgardarea păcii, înțeleasă drept un bun moral și tangibil prin simpla voință deliberativă a poporului. S-ar trimite lumii largi semnalul că războiul rus de agresiune dă roade și astfel legea celui mai puternic se aplică. 

„Manifestul pentru pace“ merită citit și chiar faptul că probabil milioane de germani îl vor semna dă mult de gîndit. Poate semna oricine, cu nume și prenume și o adresă valabilă de e-mail. Manifestul va duce la discuții aprinse în Bundestag și se va lăsa cu urmări politice greu de prevăzut în economia de război a politicii interne germane. Semnarea lui nu poate fi decît o opțiune personală, demersul fiind unul socialmente util, dar gîndit cu premeditare, cu o mult prea mare indiferență față de morală, dînd astfel curs, din motive diferite, dorinței agresorului – a celui care nu-și dorește pacea, a lui Putin – de a avea o Europă slabă și dezbinată. Pacea are un preț moral.

 Alex Todericiu este analist politic și trăiește la Viena.

23 JPG
Halloween cu veselie
Ar fi fost simpatic să mă fotografiez zîmbind lîngă dovleacul cioplit, cel ales de Iris. Păream frați.
20231026 111623 jpg
O cronotopie atonită
Cînd ai mers ultima dată prin codru, pe jos, în susul unui izvor, fără să aștepți să mai treci vreo punte, lăsînd lumea și ale ei pe malul celălalt?
image png
Umbra morții peste Israel
Unde am greșit? Căci undeva s-a greșit grav.
image png
Scurte observații despre șampania făcută sifon pornind de la unele „Pagini bizare” de Cosmin Ciotloș, din Dilema veche, nr. 1015, septembrie 2023
Urmuz nu era menșevic, mai degrabă nu era îndrăgostit de Lizica Codreanu, mai degrabă nu citea/ cita din Fundoianu etc. etc.
20230505 112507 jpg
După treizeci de ani. Orașul de pe Bega
Ca tot românul însetat de cultură în anul de grație 2023, am pornit-o și eu, acum o săptămînă, către orașul culturii europene, Timișoara.
index jpeg 3 webp
Interceptări în numele „adevărului“?
Cazul de la Frăsinei, cu finalul acesta mi-a lăsat un gust amar. Gustul înfrîngerii asupra rostului la care sîntem chemați, fiecare din noi.
IMoroianu jpg
De Crăciun, fii mai bun!
Reflectăm imagini de Narciși îndrăgostiți și înduioșați de propria mortalitate de care Isus sărbătoritul este dator să ne izbăvească
Last photo before the game with Gheorghe Hagi jpg
Hagi vs. Mutu sau despre respectul datorat adversarului
Apoi, cu politica speculativă a lui „dacă” şi a lui „poate”, atît de dragă mioriticului, nu vom ajunge nicăieri.
640px British museum greatcourt jpg
Activismul anti-petrol în muzeele europene
Marile companii petroliere au căutat, de-a lungul timpului, să-și asocieze imaginea cu acțiuni caritabile, dar mai ales cu instituții culturale.
AV jpg
Din nou despre claritatea morală
Pretenția „clarității morale” se întemeiază nu doar pe o logică bivalentă, ci și pe principiul terțului exclus (pe care bivalența singură nu-l presupune).
George Cornila jpeg
O preascurtă istorie a vergeturilor
Perfecțiunea rămîne o iluzie pentru că este redefinită o dată la cîțiva ani.
Dă ce? jpeg
Dă ce?
Chiar o să ajungem să facem efortul ăsta de pocire a limbii ca să fim în rîndul lumii?
Mîinile mele împletite jpeg
Mîinile mele împletite
Zeci de ani, mîinile mele diferite ce s-au împletit cruce într-un legămînt al frăției au fost mereu paznici de încredere ai drumurilor bune.
Puțin tei și caramel jpeg
Puțin tei și caramel
La pas prin Oxford, nu i-am văzut spiralele răsucite spre cer, nici garguii străjuind fiecare zid, i-am văzut culoarea.
Înapoi la grădiniță jpeg
Înapoi la grădiniță
„Ce faci dacă un copil îl mușcă pe celălalt?!” Sfinte Sisoe! Ce e cu întrebarea asta?!
Încălzirea climei poate duce la înghețarea Europei jpeg
Încălzirea climei poate duce la înghețarea Europei
Clima Europei, a celei apusene în primul rînd, se va răci brusc, într-un interval de timp uluitor de scurt, de 20-30 de ani.
Din lac în puț jpeg
Din lac în puț
Agenția britanică de echivalare a studiilor mai avea nevoie de un act înainte de a se hotărî dacă să îmi acorde sau nu QTS-ul, statutul oficial de profesor.
Imaculata concepție jpeg
Zgîlțîieli, interviuri și porunca „să nu atingi”
Un liceu uriaș, unde se intra numai pe bază de verificare strictă și unde am avut 5 ore, la copii între 12 și 17 ani.
Estetica, încotro? jpeg
Estetica, încotro?
Creația a fost înlocuită cu ingeniozitatea. Au uitat că munca este muncă și numesc asta creație.
Curajul din palmă jpeg
Curajul din palmă
Nu mai eram nimeni. Nu mai eram doamna profesoară, respectată de un întreg oraș.
O voce emblematică a radioului jpeg
O voce emblematică a radioului
Vocea lui a jucat rolul de instanţă magică, aptă a preschimba cuvintele rostite în reprezentări instantanee. Îl avantajau timbrul, dicţia limpede, fluenţa şi o anumită eleganţă a rostirii.
Whitby, adoratul jpeg
Whitby, adoratul
Aceștia nu sînt pescăruși, sînt bătrîne suflete vikinge.
N o să fiu niciodată jpeg
N-o să fiu niciodată
Sînt doar roluri în care imaginația mea m-a pus cu mult drag, puneri în scenă care mi-au produs multă bucurie.
Declicul sinelui jpeg
Declicul sinelui
Se zice că doar în situații de criză, cînd simțim vuietul dezacordurilor, contradicțiilor (auto)impuse, se dă în vileag cu adevărat caracterul uman.

Adevarul.ro

image
„Tobol”, arma secretă a lui Putin care bruiază semnalul GPS . Unde este plasată?
O arma secretă a Rusiei ar bruia sistemul GPS de navigație prin satelit al avioanelor și navelor comerciale, în regiunile din Marea Baltică, Marea Neagră și estul Mării Mediterane, potrivit The Sun.
image
Marea Britanie este „pe picior de război”. Ce anunț a făcut premierul Rishi Sunak din Polonia | VIDEO
Aflat într-o vizită oficială în Polonia, premierul britanic Rishi Sunak a declarat marţi că va creşte bugetul pentru apărare până la 2,5% din PIB. Sunak a subliniat că Marea Britanie „nu se află în pragul războiului”, ci „pe picior de război”.
image
Republica Moldova, urmǎtoarea țintǎ a Rusiei. Cine sunt trimișii lui Putin ANALIZǍ
Federaţia Rusă devine tot mai prezentǎ în Republica Moldova, în contextul în care Ilan Şor, omul Kremlinului, a anunţat înființarea platformei Victoria, menitǎ sǎ adune opoziția pro-rusǎ

HIstoria.ro

image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.