Dă ce?

Alexandra NICULESCU
22 noiembrie 2021
Dă ce? jpeg

Pă care-l vrei? Dă ce? Aşa poate să sune un dialog frecvent între adolescenţii de cincisprezece-optsprezece ani din Bucureşti.

Sînt cei mai frumoşi ani, sînt anii în care te formezi, mi se spunea mie în timpul liceului, cînd mă plîngeam de profi şi de comportamentele tiranice ale unora şi de teze şi de tot, ca orice adolescent/ă. Cred că asta aud şi tinerii de azi, şi nici ei nu iau în seamă, n-au timp să asculte teorie şi n-au chef să vorbească altfel decît o fac. Ce-are de-a face frumuseţea anilor de liceu cu modul în care vorbim, la o adică? Mai nimic, la prima vedere, pentru că frumuseţea înseamnă altceva pentru fiecare, şi de ce n-ar fi frumos să vorbim cu pă şi dă?

Tinerii fiecărei generaţii au nevoie de limbajul lor, de ceva diferit, ca într-un trib, un jargon prin care să arate că ei sînt altfel decît părinţii lor şi decît ceilalţi. Au nevoie de cuvinte care să-i unească. Asta e realitatea, e ceva natural, logic, de înţeles. Toţi am făcut acelaşi lucru, fie că recunoaştem sau nu, fie că ne dădeam seama sau nu. Îi priveam ironic, de sus, pe cei care n-aveau cuvintele noastre. Pentru că da, e vorba de cîteva cuvinte, de fapt, nici o generaţie nu schimbă prea mult, la noi erau cuvinte ca belea şi mese, dar la fel au fost la început şi mişto, pana mea, naşpa şi nasol, pe care acum le folosim cu toţii. Dar a fost un timp în care aparţineau doar unora, şi profii, de exemplu, nu aveau acces la ele, iar acum le rostesc tocmai ca să-şi apropie elevii şi să pară de gaşcă, să nu mai pară de pe vremuri, pentru că nu poţi fi scorţos dacă spui mişto teză sau nasol că n-ai învăţat.

Acum însă e vorba de altceva, nu de cuvinte noi, ci de pocirea sau schimbarea unora: sînt cuvinte simple, scurte, de bază, ca pă în loc de pe, dă în loc de de şi ăstea în loc de astea. Şi atunci întreb şi eu ca ei: dă ce s-a ajuns aici? Cum? Ce vor să arate? Ce se ascunde în spatele alegerii ăsteia? Nu-mi e clară originea fenomenului. Ştiu telenovelele faimoase româneşti, nu le-am urmărit, nu din snobism, pur şi simplu nu m-au atras, e vorba de gustul fiecăruia, dar nu poate fi doar asta, un serial e un serial, vine şi trece, ne intră în obişnuinţă anumite expresii cît timp durează, dar pe urmă uităm de ele, şi revenim la limbajul nostru anterior. Atunci de unde fenomenul ăsta? Despre ce vorbim? De ce ar fi mai atractiv ă faţă de e? Sînt două litere cu aceeaşi valoare, şi-mi spun că poate e vorba doar de cum sună: e aduce o notă prea serioasă, formală, şcolărească, în timp ce ă sună puternic. Mi se pare că s-a pornit într-un fel ironic / parodic, dar s-a ajuns deja la o infiltrare foarte adîncă în limbajul adolescenţilor. Nu fac generalizări, generalizările sînt cele mai stupide chestii, spun doar peste ce dau eu de cîte ori  aud puşti de cincisprezece-optsprezece ani.

Intră cuvinte noi în dicţionar, e normal, se zice că limba evoluează, trebuie să ţină pasul cu vorbirea curentă, şi atunci mă gîndesc eu că într-o zi o să intre şi pă-ul şi dă-ul şi o să rămînă o mînă de oameni care o să pară analfabeţi cînd o să spună pe care şi de ce.

Mulţi vorbim greşit pe Facebook şi pe alte reţele de socializare, o facem ca să părem simpatici, apropiaţi, dar chiar o să ajungem să facem efortul ăsta de pocire a limbii ca să fim în rîndul lumii sau cum am mai putea să convingem un adolescent să revină la cuvintele iniţiale? N-am idee. Cel mai comic în toată situaţia e, de fapt, alăturarea  acestor cuvinte stîlcite englezismelor, pentru că asta e altă tendinţă cool, şi atunci auzim tot mai des: dă ce eşti weirdo? Dă unde ai luat gadgetul? Pă care-l downloadăm întîi?

Foto: flickr

Dă ce? jpeg
Dă ce?
Chiar o să ajungem să facem efortul ăsta de pocire a limbii ca să fim în rîndul lumii?
Mîinile mele împletite jpeg
Mîinile mele împletite
Zeci de ani, mîinile mele diferite ce s-au împletit cruce într-un legămînt al frăției au fost mereu paznici de încredere ai drumurilor bune.
Puțin tei și caramel jpeg
Puțin tei și caramel
La pas prin Oxford, nu i-am văzut spiralele răsucite spre cer, nici garguii străjuind fiecare zid, i-am văzut culoarea.
Înapoi la grădiniță jpeg
Înapoi la grădiniță
„Ce faci dacă un copil îl mușcă pe celălalt?!” Sfinte Sisoe! Ce e cu întrebarea asta?!
Încălzirea climei poate duce la înghețarea Europei jpeg
Încălzirea climei poate duce la înghețarea Europei
Clima Europei, a celei apusene în primul rînd, se va răci brusc, într-un interval de timp uluitor de scurt, de 20-30 de ani.
Din lac în puț jpeg
Din lac în puț
Agenția britanică de echivalare a studiilor mai avea nevoie de un act înainte de a se hotărî dacă să îmi acorde sau nu QTS-ul, statutul oficial de profesor.
Imaculata concepție jpeg
Zgîlțîieli, interviuri și porunca „să nu atingi”
Un liceu uriaș, unde se intra numai pe bază de verificare strictă și unde am avut 5 ore, la copii între 12 și 17 ani.
Estetica, încotro? jpeg
Estetica, încotro?
Creația a fost înlocuită cu ingeniozitatea. Au uitat că munca este muncă și numesc asta creație.
Curajul din palmă jpeg
Curajul din palmă
Nu mai eram nimeni. Nu mai eram doamna profesoară, respectată de un întreg oraș.
O voce emblematică a radioului jpeg
O voce emblematică a radioului
Vocea lui a jucat rolul de instanţă magică, aptă a preschimba cuvintele rostite în reprezentări instantanee. Îl avantajau timbrul, dicţia limpede, fluenţa şi o anumită eleganţă a rostirii.
Whitby, adoratul jpeg
Whitby, adoratul
Aceștia nu sînt pescăruși, sînt bătrîne suflete vikinge.
N o să fiu niciodată jpeg
N-o să fiu niciodată
Sînt doar roluri în care imaginația mea m-a pus cu mult drag, puneri în scenă care mi-au produs multă bucurie.
Declicul sinelui jpeg
Declicul sinelui
Se zice că doar în situații de criză, cînd simțim vuietul dezacordurilor, contradicțiilor (auto)impuse, se dă în vileag cu adevărat caracterul uman.
Ancora imparo jpeg
Ancora imparo
Nu există moment în care să nu învăț că frumusețea lumii e nesfîrșită și mereu străbătătoare prin neguri.
Un an mai tîrziu jpeg
Un an mai tîrziu
Cînd și cînd, mușcă frica asta din mine cu o foame care nu se mai potolește.
Nu mă îndoiesc jpeg
Nu mă îndoiesc
Nu poate exista frumusețe fără certitudine. Aleg pentru că pot să aleg, pot să nu mă îndoiesc.
A little older, a little more confused jpeg
A little older, a little more confused
Ieșirea din adolescență a coincis cu o destabilizare a terenului pe care mă aflam.
Jurnal de pandemie: 360 de zile jpeg
Jurnal de pandemie: 360 de zile
Dacă vom aștepta ca virusul să abandoneze lupta... putem aștepta pînă la sfîrșit.
Odisee de mamă jpeg
Odisee de mamă
Viața mea de mamă e în regim de „tocmai”.
Pus pe „silent” jpeg
Pus pe „silent”
Invidia, rîvnirea posesiilor celuilalt, clipelor trăite de el, care mereu le împing pe ale noastre în umbră, devenea inflaționară odată cu postarea pozelor de Revelion.
Dincolo de mîine jpeg
Dincolo de mîine
Cred că e timpul să ies din bucla temporală unde m-am ascuns.
Revoluția virtuală jpeg
Revoluția virtuală
Crăciunul, prin tradiție, este o sărbătoare cu un spor însemnat de intimitate.
Unele mame plîng ușor jpeg
Unele mame plîng ușor
Emoțiile au fost adunate cu grijă și ascunse adînc, foarte adînc.
Te iubesc jpeg
Te iubesc
O viață întreagă am tratat aceste cuvinte cu reverență și simț acut al tragediei cosmice.

Adevarul.ro

image
Atacul rechinilor. Ce spun biologii marini despre cazul turistei românce ucise în Marea Roşie a Egiptului
Periodic, rechinii atacă turiştii în Marea Roşie. Ultima victimă este o româncă de 40 de ani din Suceava. Aceasta nu a avut nicio şansă în faţa Marelui Alb care la doar 600 de metri distanţă mai ucisese o turistă din Austria.
image
Cum se vor impozita imobilele şi care este baza de calcul pentru contribuţiile la pensii şi sănătate
Modificările Codului Fiscal prevăd, printre altele, şi modificări ale modului de calcul pentru plata imobilelor, dar şi a bazei de calcul pentru contribuţiile la sănătate şi pensii.
image
Factură de aproape 15.000 de euro la telefonul mobil, după accesarea unui link necunoscut
Este păţania unei familii din Sighetu Marmaţiei, după ce fiul lor a deschis un link necunoscut. Apelurile au început să curgă, ajungând la câte 500, zilnic. Factura uriaşă de peste 70.000 de lei va trebui achitată de către titularul abonamentului.

HIstoria.ro

image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru România, prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat după obținerea independenței a fost stabilirea graniței cu Bulgaria.
image
Controversele romanizării: Teritoriile care nu au fost romanizate, deși au aparținut Imperiului Roman
Oponenții romanizării aduc mereu în discuție, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au aparținut Imperiului Roman și care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie împărțite în două categorii: acelea unde romanizarea într-adevăr nu a pătruns și nu „a prins” și acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe rând.
image
SUA și Republica Dominicană - Cum a eșuat o anexare dorită de (mai) toată lumea
Pe 2 decembrie 1823, într-o vreme când majoritatea coloniilor spaniole din Americi își declaraseră independența sau erau pe cale s-o câștige, președintele SUA, James Monroe, a proclamat doctrina care-i poartă numele și care a devenit unul dintre documentele emblematice ale istoriei politice a SUA și a lumii.