Încălzirea climei poate duce la înghețarea Europei

29 iulie 2021
Încălzirea climei poate duce la înghețarea Europei jpeg

Nimic nu mai e ca înainte pe cerul şi în aerul planetei. Iar dintre toate dizarmoniile, fenomenul încălzirii evidente a climei este cel mai îngrijorător. În emisfera boreală s-a consemnat cea mai fierbinte lună iunie din ultimii 107 ani. La Kiruna, în Laponia suedeză, 145 km de cercul polar, s-au atins 30 de grade, să ne înţelegem, cu plus. Zona Arctică se încălzeşte de trei ori mai repede decît regiunea temperată. Taigaua Iacuţiei, perimetrul celor mai scăzute temperaturi hibernale, s-au atins şi minus 71, e mistuită de  incendii.

Se poate afirma că Europa a fost şi încă mai este un continent privilegiat din punct de vedere climatic. Peste Atlantic, la latitudinile Germaniei, Marii Britanii şi Scandinaviei se întinde, acoperită de gheţuri, Groenlanda. Rezultă că Europa, mai cu seamă cea occidentală, cu clima ei nefiresc de blîndă pentru poziţia sa geografică, este un dar al Curentului Golfului, aşa cum altădată se putea spune despre Egipt că este un dar al Nilului.

Curentul Golfului Mexic, celebrul Gulf Stream, traversează Atlanticul spre nord-est cu o viteză de 5 km pe oră şi cu un aport substanţial de ape calde. În apropierea coastelor Islandei, aceste ape, răcindu-se, devin tot mai grele, se lasă la fundul oceanului şi fac cale întoarsă către Florida. Dar încălzirea climei va provoca topirea gheţarilor de la Polul Nord. Apa rece va invada masiv Atlanticul, iar Gulf Stream-ul ar putea fi blocat. Din acel moment, clima Europei, a celei apusene în primul rînd, se va răci brusc, într-un interval de timp uluitor de scurt, de 20-30 de ani.

Arheologia de adîncime a gheţurilor din Groenlanda a demonstrat că astfel de dezechilibre climatice abrupte s-au mai produs de-a lungul istoriei. În carote, baghetele lungi de gheaţă extrase din profunzime se găsesc încorporate stratificat, dovezile şocurilor climatice ale trecutului. Morcovii arheologici au dat la iveală probe de praf, de polen şi nisip apărute pe neaşteptate, într-un interval infim de timp faţă de durata mutaţiilor din natură.

Această teorie şocantă la prima vedere, bazată însă pe exemple din epoci de mult apuse, este insistent susţinută de profesorul Wallace Smith Broecker, de la Columbia University, considerat de mulţi confraţi un geniu al climatologiei, cu performanţe notabile în descifrarea rolului oceanelor în echilibrele şi dezastrele climatice.

Rezultă din ipoteza profesorului Broecker că răcirea şi blocarea Gulf Stream-ului undeva, la nivelul Gibraltarului, de unde curentul s-ar întoarce spre sud-vest, ar produce temperaturi polare pînă la latitudinea Angliei şi Irlandei. Urşi albi ar bate bulevardele Parisului, iar foci şi morse s-ar căţăra pe banchizele din nordul Spaniei. Toate acestea nu ar fi efectele unei noi glaciaţiuni, ci urmările încălzirii climei ce vor duce la anularea efectelor binefăcătoare ale Curentului Golfului.

De aici, ar putea să decurgă şi deplasarea masivă spre sud a populaţiilor Occidentului, o migraţie luînd din nou drumul Romei şi al Constantinopolului, la fel ca în primul mileniu al erei creştine. Nu înseamnă că partea noastră de continent va fi cruţată de suflarea gerului. Se va chirci fără-ndoială sub un strat gros de promoroacă. Deocamdată, sînt doar avertismente ale unor oameni de ştiinţă cu care logica modului nostru de viaţă nici măcar nu pare în stare să interacţioneze. Dar cînd va începe să se rupă echilibrul dintre gheţurile topite ale polilor şi curenţii calzi ai oceanelor, nu se va mai putea face nimic.

Nu am cum să mai apuc evenimentele. Vreun avatar de al meu însă nu se poate să nu le trăiască, oricît de mărunt va fi fiind, în chip măcar de Crypto, rege fără de castel, dar mire al poienii, visînd-o, spre soarele-nţelept ducîndu-şi renii, pe lapona Enigel.

Radu Sergiu Ruba este scriitor. Cea mai recentă carte publicată este volumul de proză scurtă Un mic arhipelag, Editura Tracus Arte, 2019.

Foto: wikimedia commons

23 JPG
Halloween cu veselie
Ar fi fost simpatic să mă fotografiez zîmbind lîngă dovleacul cioplit, cel ales de Iris. Păream frați.
20231026 111623 jpg
O cronotopie atonită
Cînd ai mers ultima dată prin codru, pe jos, în susul unui izvor, fără să aștepți să mai treci vreo punte, lăsînd lumea și ale ei pe malul celălalt?
image png
Umbra morții peste Israel
Unde am greșit? Căci undeva s-a greșit grav.
image png
Scurte observații despre șampania făcută sifon pornind de la unele „Pagini bizare” de Cosmin Ciotloș, din Dilema veche, nr. 1015, septembrie 2023
Urmuz nu era menșevic, mai degrabă nu era îndrăgostit de Lizica Codreanu, mai degrabă nu citea/ cita din Fundoianu etc. etc.
20230505 112507 jpg
După treizeci de ani. Orașul de pe Bega
Ca tot românul însetat de cultură în anul de grație 2023, am pornit-o și eu, acum o săptămînă, către orașul culturii europene, Timișoara.
Présidence Française du Conseil de l'Union Européenne 2022  The French Presidency of the council of the European Union 2022    51827990636 jpg
Merită semnat „Manifestul pentru pace”?
Manifestul va duce la discuții aprinse în Bundestag și se va lăsa cu urmări politice greu de prevăzut în economia de război a politicii interne germane.
index jpeg 3 webp
Interceptări în numele „adevărului“?
Cazul de la Frăsinei, cu finalul acesta mi-a lăsat un gust amar. Gustul înfrîngerii asupra rostului la care sîntem chemați, fiecare din noi.
IMoroianu jpg
De Crăciun, fii mai bun!
Reflectăm imagini de Narciși îndrăgostiți și înduioșați de propria mortalitate de care Isus sărbătoritul este dator să ne izbăvească
Last photo before the game with Gheorghe Hagi jpg
Hagi vs. Mutu sau despre respectul datorat adversarului
Apoi, cu politica speculativă a lui „dacă” şi a lui „poate”, atît de dragă mioriticului, nu vom ajunge nicăieri.
640px British museum greatcourt jpg
Activismul anti-petrol în muzeele europene
Marile companii petroliere au căutat, de-a lungul timpului, să-și asocieze imaginea cu acțiuni caritabile, dar mai ales cu instituții culturale.
AV jpg
Din nou despre claritatea morală
Pretenția „clarității morale” se întemeiază nu doar pe o logică bivalentă, ci și pe principiul terțului exclus (pe care bivalența singură nu-l presupune).
George Cornila jpeg
O preascurtă istorie a vergeturilor
Perfecțiunea rămîne o iluzie pentru că este redefinită o dată la cîțiva ani.
Dă ce? jpeg
Dă ce?
Chiar o să ajungem să facem efortul ăsta de pocire a limbii ca să fim în rîndul lumii?
Mîinile mele împletite jpeg
Mîinile mele împletite
Zeci de ani, mîinile mele diferite ce s-au împletit cruce într-un legămînt al frăției au fost mereu paznici de încredere ai drumurilor bune.
Puțin tei și caramel jpeg
Puțin tei și caramel
La pas prin Oxford, nu i-am văzut spiralele răsucite spre cer, nici garguii străjuind fiecare zid, i-am văzut culoarea.
Înapoi la grădiniță jpeg
Înapoi la grădiniță
„Ce faci dacă un copil îl mușcă pe celălalt?!” Sfinte Sisoe! Ce e cu întrebarea asta?!
Din lac în puț jpeg
Din lac în puț
Agenția britanică de echivalare a studiilor mai avea nevoie de un act înainte de a se hotărî dacă să îmi acorde sau nu QTS-ul, statutul oficial de profesor.
Imaculata concepție jpeg
Zgîlțîieli, interviuri și porunca „să nu atingi”
Un liceu uriaș, unde se intra numai pe bază de verificare strictă și unde am avut 5 ore, la copii între 12 și 17 ani.
Estetica, încotro? jpeg
Estetica, încotro?
Creația a fost înlocuită cu ingeniozitatea. Au uitat că munca este muncă și numesc asta creație.
Curajul din palmă jpeg
Curajul din palmă
Nu mai eram nimeni. Nu mai eram doamna profesoară, respectată de un întreg oraș.
O voce emblematică a radioului jpeg
O voce emblematică a radioului
Vocea lui a jucat rolul de instanţă magică, aptă a preschimba cuvintele rostite în reprezentări instantanee. Îl avantajau timbrul, dicţia limpede, fluenţa şi o anumită eleganţă a rostirii.
Whitby, adoratul jpeg
Whitby, adoratul
Aceștia nu sînt pescăruși, sînt bătrîne suflete vikinge.
N o să fiu niciodată jpeg
N-o să fiu niciodată
Sînt doar roluri în care imaginația mea m-a pus cu mult drag, puneri în scenă care mi-au produs multă bucurie.
Declicul sinelui jpeg
Declicul sinelui
Se zice că doar în situații de criză, cînd simțim vuietul dezacordurilor, contradicțiilor (auto)impuse, se dă în vileag cu adevărat caracterul uman.

Adevarul.ro

image
Ce rămâne după dezbaterea Macarena. „Suntem afectați de o traumă colectivă. Am moștenit aceste traume și le dăm mai departe“
România are nevoie de intervenții de durată pentru a scăpa de traumă, spun psihologii. Studiile demonstrează că principalul inamic al ieșirii din cercul vicios al violenței domestice este propriul trecut: de cele mai multe ori, victima devine abuzator sau continuă să rămână victimă toată viața.
image
Simona Halep a reapărut în clasamentul WTA, pe locul 58, pe site-ul oficial al Billie Jean King Cup
Românca a fost convocată la națională pentru meciul cu Ucraina.
image
Rusia susține că a ucis sute de soldați ucraineni cu o „bombă cu vid”. Kievul: „Sunt prostii absolute și propagandă”
Rusia afirmă că a ucis un număr mare de soldați ucraineni cu o așa-numită „bombă cu vid”, într-o declarație pe care Ucraina a catalogat-o imediat ca fiind absurdă.

HIstoria.ro

image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.
image
Cel mai bogat prinț român, în „Historia” de martie
La începutul secolului XX, prințul Gheorghe Grigore Cantacuzino a vrut să placheze acoperișul Palatului Zamora (actualul Castel Cantacuzino) cu monede de aur și i-a cerut voie regelui să facă acest lucru. Carol I i-ar fi răspuns: „Îţi dau voie dacă pui monedele pe cant“.