Interceptări în numele „adevărului“?

Răzvan BUCUROIU
18 ianuarie 2023
Mănăstirea Frăsinei
Mănăstirea Frăsinei

Trebuie să recunoaștem cu onestitate ceea ce toată lumea a văzut: discuțiile din jurul situației insolite de la mănăstirea Frăsinei au creat multe probleme de percepție, de comunicare, de impas sufletesc. Și, de ce să n-o spunem, de frondă insulară la adresa unei ordini canonice a Bisericii, a măsurilor luate de un ierarh pentru a repune ordine într-un teritoriu aprig disputat între îngeri și demoni. Este vorba despre „biserica de jos“, situată nu departe de faimoasa lavră vîlceană, un locaș unde aveau loc exorcizări la foc continuu. Așadar, un teren de luptă între demon și om (ajutat de Dumnezeu), un cîmp minat în care au ajuns să se încurce chiar și ostașii lui Hristos. Ritualul prelungit, repetat ani și ani la rînd, rutina și faima poate că au erodat ceva din eficiența slujbelor; sau poate că oamenii au ajuns să creadă că acolo trebuie să vadă minuni zilnic; sau poate pur și simplu trebuia curățat locul și pus “la odihnă“, laolaltă cu deprinderile împămîntenite de zeci și zeci de ani între mireni și monahi.  

Eu însumi am asistat și am filmat, la începutul anilor 90, cîteva slujbe de exorcizare acolo și mărturisesc faptul că m-am tulburat cu duhul. Pe de o parte, văzînd forța necurată care se cuibărea nemilos într-o persoană umană fragilă – un copil, o femeie tînără. Pe de cealaltă parte, eram profund uimit de teatrul pe care îl jucau, la limita unei transe nervoase (poate isterie?) anumite persoane, chipurile posedate, care cereau ajutor monahilor. Mimetism, închipuire, șarlatanie? Dumnezeu singur știe! Însă de aceea trebuie acționat și vorbit cu multă luare aminte despre astfel de cazuri, iar îndrumările din cartea PS Nichifor Botoșăneanul „Practica exorcizării în Biserica Ortodoxă“ (Doxologia, 2020) sînt esențiale în acest domeniu destul de puțin cunoscut și studiat.

Revenind la situația recentă de la Frăsinei, afirm că acel act de uz intern semnat de mitropolitul Irineu al Olteniei și obștea mînăstirii, intitulat cam straniu (cel puțin pentru cei din lume) „Document cu legămînt de blestem“ era bine să fi fost sortit unei circulații cît mai restrînse. Era ca un nou legămînt, o aducere aminte a momentului inițial dorit de ctitor – Sf. Ier. Calinic – dar era și o reașezare pe făgaș duhovnicesc și monahal al lucrurilor care, conform documentului semnat de ambele părți, o cam luaseră razna. Așadar, și obștea admitea, sub semnătură, că „monahii și clericii au produs mari sminteli, semnalate în cursul timpului“. De aceea se impunea o măsură, chiar extremă, ca cea a redefinirii cadrului de funcționare a „bisericii de jos”. Desigur, nici atmosfera și nici conținutul documentului care exprimă doar o pojghiță de duhovnicie nu se ridică la înălțimea mizei, semănînd mai degrabă cu un proces verbal de constatare a „infracțiunii“ aratînd faptul că presiunea timpului a lucrat în  primă instanță, iar mai apoi celalalte...

Ce m-a uluit însă în acest episod este maniera în care au apărut în spațiul public înregistrările audio ale întîlnirii/ședinței dintre mitropolit și obștea monahală, realizate de unul dintre participanți, cu siguranță unul dintre călugări. Îmi exprim pe această cale, fără înconjur și menajamente, stupoarea totală față de acest procedeu lipsit de onoare și bărbăție, indiferent de conjunctură, la care a recurs un juruit Domnului. Estehalucinant să premeditezi folosirea unei tehnici de ultimă speță, la care mai recurg interlopii, pițipoancele, tabloidele sau politicienii venali. Cum de i-a dat prin minte acelui isihast contemporan, suit la mînăstire tocmai pentru a-și sfinți viața și pentru a lepăda deșertăciunile lumii, gestul oribil de a înregistra un mitropolit (o persoană umană, pînă la urmă), pentru a publica ulterior cele convenite acolo, cu scopul izbucnirii scandalului? Și asta indiferent cine era ierarhul, ce s-a discutat acolo, sau care era miza întîlnirii... 

Putem admite că ierarhul mai și greșește, te prigonește, comite lucruri care ție unuia ți se par abuzive. În regulă, dar care este arma monahului, sau a preotului? Nu cumva rugăciunea (chiar și pentru vrăjmași, sau cu atît mai mult pentru ei!), nu cumva smerenia, nu cumva ascultarea și punerea nădejdii în mila și ajutorul Domnului? Nu cumva asta e calea cea strîmtă? Sau acum e cea a interceptărilor pe șest, în numele Duhului Sfînt și al Adevărului? Înțeleg să facă asta oamenii de o calitate morală îndoielnică, cei fără educație (creștină), cei ajunși la limita disperării, dar un slujitor al Domnului?

Cazul de la Frăsinei, cu finalul acesta mi-a lăsat un gust amar. Gustul înfrîngerii asupra rostului la care sîntem chemați, fiecare din noi.

Răzvan Bucuroiu este jurnalist, realizator TV și fondator al editurii Lumea Creștină. 

IMoroianu jpg
De Crăciun, fii mai bun!
Reflectăm imagini de Narciși îndrăgostiți și înduioșați de propria mortalitate de care Isus sărbătoritul este dator să ne izbăvească
Last photo before the game with Gheorghe Hagi jpg
Hagi vs. Mutu sau despre respectul datorat adversarului
Apoi, cu politica speculativă a lui „dacă” şi a lui „poate”, atît de dragă mioriticului, nu vom ajunge nicăieri.
640px British museum greatcourt jpg
Activismul anti-petrol în muzeele europene
Marile companii petroliere au căutat, de-a lungul timpului, să-și asocieze imaginea cu acțiuni caritabile, dar mai ales cu instituții culturale.
AV jpg
Din nou despre claritatea morală
Pretenția „clarității morale” se întemeiază nu doar pe o logică bivalentă, ci și pe principiul terțului exclus (pe care bivalența singură nu-l presupune).
George Cornila jpeg
O preascurtă istorie a vergeturilor
Perfecțiunea rămîne o iluzie pentru că este redefinită o dată la cîțiva ani.
Dă ce? jpeg
Dă ce?
Chiar o să ajungem să facem efortul ăsta de pocire a limbii ca să fim în rîndul lumii?
Mîinile mele împletite jpeg
Mîinile mele împletite
Zeci de ani, mîinile mele diferite ce s-au împletit cruce într-un legămînt al frăției au fost mereu paznici de încredere ai drumurilor bune.
Puțin tei și caramel jpeg
Puțin tei și caramel
La pas prin Oxford, nu i-am văzut spiralele răsucite spre cer, nici garguii străjuind fiecare zid, i-am văzut culoarea.
Înapoi la grădiniță jpeg
Înapoi la grădiniță
„Ce faci dacă un copil îl mușcă pe celălalt?!” Sfinte Sisoe! Ce e cu întrebarea asta?!
Încălzirea climei poate duce la înghețarea Europei jpeg
Încălzirea climei poate duce la înghețarea Europei
Clima Europei, a celei apusene în primul rînd, se va răci brusc, într-un interval de timp uluitor de scurt, de 20-30 de ani.
Din lac în puț jpeg
Din lac în puț
Agenția britanică de echivalare a studiilor mai avea nevoie de un act înainte de a se hotărî dacă să îmi acorde sau nu QTS-ul, statutul oficial de profesor.
Imaculata concepție jpeg
Zgîlțîieli, interviuri și porunca „să nu atingi”
Un liceu uriaș, unde se intra numai pe bază de verificare strictă și unde am avut 5 ore, la copii între 12 și 17 ani.
Estetica, încotro? jpeg
Estetica, încotro?
Creația a fost înlocuită cu ingeniozitatea. Au uitat că munca este muncă și numesc asta creație.
Curajul din palmă jpeg
Curajul din palmă
Nu mai eram nimeni. Nu mai eram doamna profesoară, respectată de un întreg oraș.
O voce emblematică a radioului jpeg
O voce emblematică a radioului
Vocea lui a jucat rolul de instanţă magică, aptă a preschimba cuvintele rostite în reprezentări instantanee. Îl avantajau timbrul, dicţia limpede, fluenţa şi o anumită eleganţă a rostirii.
Whitby, adoratul jpeg
Whitby, adoratul
Aceștia nu sînt pescăruși, sînt bătrîne suflete vikinge.
N o să fiu niciodată jpeg
N-o să fiu niciodată
Sînt doar roluri în care imaginația mea m-a pus cu mult drag, puneri în scenă care mi-au produs multă bucurie.
Declicul sinelui jpeg
Declicul sinelui
Se zice că doar în situații de criză, cînd simțim vuietul dezacordurilor, contradicțiilor (auto)impuse, se dă în vileag cu adevărat caracterul uman.
Ancora imparo jpeg
Ancora imparo
Nu există moment în care să nu învăț că frumusețea lumii e nesfîrșită și mereu străbătătoare prin neguri.
Un an mai tîrziu jpeg
Un an mai tîrziu
Cînd și cînd, mușcă frica asta din mine cu o foame care nu se mai potolește.
Nu mă îndoiesc jpeg
Nu mă îndoiesc
Nu poate exista frumusețe fără certitudine. Aleg pentru că pot să aleg, pot să nu mă îndoiesc.
A little older, a little more confused jpeg
A little older, a little more confused
Ieșirea din adolescență a coincis cu o destabilizare a terenului pe care mă aflam.
Jurnal de pandemie: 360 de zile jpeg
Jurnal de pandemie: 360 de zile
Dacă vom aștepta ca virusul să abandoneze lupta... putem aștepta pînă la sfîrșit.
Odisee de mamă jpeg
Odisee de mamă
Viața mea de mamă e în regim de „tocmai”.

Adevarul.ro

image
Cea mai coruptă țară din UE. România, în top 3
Raportul Transparency International reflectă modul în care este percepută corupția din sectorul public din 180 de state și este făcut prin acordarea de puncte.
image
Un ieşean, obligat să plătească facturile unei case în care nu mai locuieşte de 8 ani
Un bărbat din Iaşi s-a trezit cu o surpriză neplăcută, când a aflat că trebuie să plătească facturile noilor proprietari ai casei în care nu mai locuieşte de opt anI. Acest lucru s-a întâmplat pentru că noii locatari nu au transferaT contractul pe numele lor.
image
Vietnamez filmat la Cluj cum jupoaie un șobolan. „Capturează ilegal și mănâncă tot ce mișcă” VIDEO
Un vietnamez a fost filmat în incinta unei fabrici din Cluj-Napoca pe când jupoaie șobolani. Clujeanul care a făcut publică filmarea susține că acesta face parte dintr-un grup de vietnamezi care vânează și mănâncă tot ce prinde: șobolani, păsări, iepuri.

HIstoria.ro

image
Reglementarea prostituției în București, la sfârșitul secolului al XIX-lea
Către finalul secolului al XIX-lea, toate tentativele întreprinse pentru a diminua efectele prostituției prin regulamente, asistență medicală și prin opere de binefacere nu dădeau rezultatele așteptate, mai ales în ceea ce privește răspândirea bolilor venerice.
image
Caragiale: un client râvnit, dar un cârciumar prost VIDEO
Caragiale: un client râvnit, un cârciumar prost
image
Anul 1942, un moment greu pentru Aeronautica Regală Română
Anul 1942 a însemnat pentru Aeronautica Regală Română, ca de altfel pentru toate forțele Armatei române aflate în zona de operațiuni, un moment deosebit de dificil.